W jaki sposób najlepiej przechowywać kawę?
Kupując kawę chcemy, aby jak najdłużej pozostała aromatyczna i zachowała swój oryginalny smak. Nic prostszego - wystarczy, że zapamiętamy kilka prostych faktów i wyrobimy w sobie nawyki jej odpowiedniego przechowywania.
Wszystko zależy od rodzaju kawy. Inaczej postępujemy z rozpuszczalną i mieloną. Również ziarna zielone i palone wymagają od nas różnych działań w celu zachowania jak najdłuższej świeżości i przydatności do parzenia.
O kawę rozpuszczalną jest najłatwiej zadbać. Wystarczy sprawdzić jej datę przydatności do spożycia zapisaną na opakowaniu i przechowywać z dala od wilgoci. Szczelny pojemnik zapewni jej świeżość przez tygodnie, a nawet miesiące od pierwszego otwarcia.
Porady: jak przyrządzić smaczną kawę?
Wszyscy wielbiciele kawy powinni wiedzieć, jak przygotować kawę, aby była ona smaczna i aromatyczna. Aby osiągnąć jak najlepszy rezultat, trzeba wiedzieć, od jakich subtelności on zależy. Żebyście mogli cieszyć się naprawdę wspaniałym napojem, zdradzimy Wam kilka sekretów.W przypadku mielonej, jak i ziarnistej jest podobnie. Szczelnie zamknięty pojemnik powoduje niedostawanie się do niej powietrza. Pamiętajmy jednak, że należy trzymać taką kawę w ciemnym miejscu, bez dostępu światła.
W domowych warunkach ziarna zielone przetrwają rok. Wszystko, co trzeba im zapewnić to, suche, chłodne miejsce oraz szczelny pojemnik, a nie będą sprawiać żadnych problemów z przechowywaniem.
Gdy wybierzemy się do palarni po ziarna już poddane procesowi palenia, pamiętajmy, żeby nie kupować jednorazowo dużych ilości. Kolejną ważną zasadą jest mielenie ziaren kawy tuż przed jej przygotowaniem - nie róbmy zapasów! Zmielone wytrzymają zaledwie kilka dni, nawet gdy zapewnimy im odpowiednie warunki, czyli szczelne zamknięcie, brak wilgoci i ciemność. Niezmielone ziarna przechowujemy tak samo, z tym, że zachowają one właściwy aromat i smak znacznie dłużej, niż te zmielone zawczasu.
Ogólne zasady, dotyczące przechowywania wszystkich rodzajów kawy:
- Nie dla lodówki! Kawa przechowywana w niej traci olejki eteryczne.
- Metalowe pojemniki mogą zepsuć smak kawy - odradza się ich stosowania.
- Nie przesypuj kawy z fabrycznych opakowań bezpośrednio do pojemników. Otwarte opakowanie spinaj klipsem - dopiero wówczas umieść ją w szczelnym pojemniku.
Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!