Picie kawy a dieta bezglutenowa

Czy mogę pić kawę będąc na diecie bezglutenowej?

Dieta bezglutenowa zdobywa coraz większą popularność wśród miłośników zdrowego stylu życia. Dla niektórych osób to konieczność związana z chorobą. Ci pierwsi przekonują, że eliminując z naszego codziennego menu produkty spożywcze zawierające gluten poczujemy się lepiej i zaczniemy tracić na wadze. Kawosze mogą jednak spać spokojnie. Okazuje się, że nie muszą oni rezygnować ze swojego ulubionego napoju nawet wtedy, gdy zdecydują się wykluczyć ze swojej diety jeden z najbardziej kontrowersyjnych składników pożywienia ostatnich lat!

Czym właściwie jest ten gluten?

Jest to mieszanina białek roślinnych, spotykana w ziarnach zbóż takich jak: żyto, jęczmień, orkisz, owies, a także pszenica. Sam w sobie nie dostarcza nam zbyt wielu wartości odżywczych. Wyjątkowość glutenu polega na jego właściwościach fizycznych, chemicznych i mechanicznych. W produktach, które spożywamy, nie spotkamy drugiego białka, które jest tak elastyczne, sprężyste, lepkie i plastyczne, jak właśnie gluten. To dzięki niemu nasze domowe wypieki są pulchne i dłużej zachowują świeżość. Gwarancja dobrej jakości i ułatwienie przygotowania wypieków są głównymi powodami, decydującymi o tym, że roślinna mieszanina białek jest ceniona przez wszystkie piekarnie - także te przemysłowe.

Gluten nie powinien nam jednak kojarzyć się tylko ze świeżo wypieczonym, chrupiącym pieczywem. Jest on doskonałym nośnikiem dla aromatów i przypraw. Ten fakt powoduje, że można spotkać go nie tylko w produktach mącznych. A gdzie jeszcze? Lista jest zaskakująco długa:

  • przetwory mięsne - wędliny, mięso mielone,
  • przetwory rybne,
  • słodycze - czekolada,
  • przyprawy,
  • ketchup i majonez,
  • lody,
  • jogurty, sery i śmietana,
  • koncentraty spożywcze.

To „tylko” alergia, czy już celiakia?

Jeśli Twoje małe dziecko wykazuje objawy w postaci atopowego zapalenia skóry (zaczerwienienie, suchość i swędzenie), prawdopodobnie oznacza to reakcję alergiczną na gluten. Wystąpić mogą również kolki, wzdęcia i biegunki, jednak dolegliwości ze strony układu pokarmowego i oddechowego występują rzadziej u maluchów. Dobrą wiadomością, która z pewnością uspokoi większość rodziców jest fakt, że z alergii na gluten większość dzieciaków wyrasta.

Co innego, jeśli chodzi o celiakię. Jest to choroba jelit. Takie dzieci nie mogą jeść niczego, co zawiera gluten. Mechanizm odpowiadający za nietolerancję tego składnika nie jest do końca poznany, ale z dużą dozą prawdopodobieństwa mówi się o defekcie genetycznym, pod wpływem którego, wraz z dostarczeniem do naszego organizmu glutenu, produkowane są przeciwciała, które uszkadzają kosmki jelitowe i powodują chorobę. Objawy są znacznie bardziej nasilone, niż ma to miejsce przy alergii. Dziecko, które dostaje do jedzenia produkty zawierające gluten nie ma apetytu, wolno rośnie, mało waży i często występują u niego przewlekłe biegunki. Celiakia może też przebiegać bezobjawowo, albo ujawnić się w późnym dzieciństwie, czy w młodości.

Jest to choroba na całe życie i wymaga stosowania odpowiedniej diety. „Leczenie” sprowadza się do całkowitej eliminacji glutenu z produktów spożywczych. Na szczęście powstała masa zamienników dla zwykłego chleba, makaronu, mąki i kasz. Praktycznie każdy produkt upieczony z mąki pszennej można zastąpić mąką lub mieszanką mąk bezglutenowych. Tradycyjny makaron wymieniamy na przykład na ryżowy. Na półkach sklepowych znajdziemy także gotowe produkty bez problematycznego składnika. Niestety większość z nich (na szczęście nie wszystkie!) zawiera w sobie całą tablicę Mendelejewa!

Nie trzeba rezygnować tak naprawdę z niczego. Należy jednak uważnie czytać etykiety, a w kuchni używać substytutów. Istnieją nawet blogi z przepisami bezglutenowymi, na których możemy znaleźć także prezentację wideo przygotowania odpowiedniego posiłku. Wydaje się, że przyrządzenie pełnowartościowych posiłków, poświęcając na to kilka godzin w tygodniu, to lepszy, a na pewno zdrowszy sposób, niż kupowanie „gotowców”.

Jestem zdrowy, ale wyeliminowałem gluten z codziennej diety!

To coraz częstsza praktyka wśród osób, chcących żyć w stylu fit. W ostatnich latach lekarze i naukowcy zaobserwowali, że gluten szkodzi nie tylko osobom z celiakią i alergią. Szacuje się, że aż 6% populacji może być nadwrażliwa na ten składnik. Do najczęstszych niepożądanych skutków po spożyciu żywności zawierającej gluten, które pojawiają się zwykle w ciągu kilku dni lub godzin, należą:

  • bóle brzucha,
  • wysypka,
  • bóle głowy,
  • uczucie ciągłego zmęczenia,
  • biegunka,
  • wzdęcia,
  • zaparcia,
  • anemia,
  • osłabienie,
  • pieczenie w przełyku.

Dieta bezglutenowa znajduje obecnie coraz szersze zastosowanie, w tym w dietach odchudzających. Pomaga unormować wskaźnik BMI, a więc osiągnąć masę ciała uznawaną za prawidłową w stosunku do wzrostu - zarówno w przypadku nadwagi, jak i niedowagi. W jej skład wchodzą zdrowe produkty, częste składniki diet odchudzających takie jak pieczywo kukurydziane, kasza gryczana czy jaglana, o mniejszym indeksie glikemicznym, niż zawierająca gluten pszenica.

Kawa to również ziarna. Czy zawiera gluten?

Odpowiedź jest jednoznaczna - nie! Kawa naturalna występuje w ziarnach - to fakt, ale gluten występuje tylko i wyłącznie w ziarnach niektórych zbóż. Pamiętacie, że składnik ten jest dobrym nośnikiem aromatów? Wiąże się to niestety z tym, że do najtańszych kaw rozpuszczalnych (zwłaszcza aromatyzowanych) jest on dodawany!

Kawa bezkofeinowa

Kawa bezkofeinowa. Czy naprawdę nie ma w niej pobudzającej substancji?

Są osoby, które lubią smak i aromat świeżo zaparzonej kawy, lecz ich organizm nie toleruje kofeiny. Czy osoby z nadciśnieniem, kobiety w ciąży i karmiące matki muszą rezygnować z małej czarnej? Okazuje się, że nie!

No dobrze, a co jeśli jestem chory na celiakię lub z innych powodów zrezygnowałem z glutenu? Mamy dla Ciebie rozwiązanie, a w zasadzie nie my, tylko Inka. Kawa bezglutenowa Inka, to jedyny na rynku napój zbożowy, w którego produkcji gluten, jako nierozpuszczalna w wodzie część ziarna, zostaje oddzielony i usunięty. Nie ma powodów do obaw - kawa jest każdorazowo kontrolowana i posiada certyfikat Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Bardzo ważny jest symbol Przekreślonego Kłosa na opakowaniu!

Na rynku istnieje kilka marek kaw zbożowych, których proces produkcji nie jest znany. Dlatego szukajmy tylko takich, które posiadają właśnie ten symbol. Tylko to gwarantuje bezglutenowość produktu!

fot. pixabay.com

Komentarze czytelników:

Ja i tak zrezygnowałam z kawy. Poczytałam trochę na temat jej zamienników i ziół pobudzających i najczęściej naukowcy wskazują żeń- szeń, więc biorę Gold żeń– szeń complex i wreszcie zniknęło przemęczenie, mam mnóstwo energii i siły przez cały dzień, zwiększyła się także moja koncentracja i kondycja fizyczna. Najbardziej mnie cieszy, że zwiększył moją odporność na stres, który nawet nie pozwalał mi się zrelaksować.

A czy Żeń - Szeń Gold Complex jest bezpieczny dla chorych na celiakie? bo dużo leków niestety w skladze mają pochodne zbóż :-/

Jestem chory na celiakię i chce np wypić kawę z maszyny i szukam odp na te pytania czy mogę czy nie za bardzo, odpowiedź jest mało jasna

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Palarnia Kawy - Twoja Przestrzeń dla Wyjątkowego Smaku

Palarnia Kawy - Twoja Przestrzeń dla Wyjątkowego Smaku

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak to możliwe, że filiżanka kawy może dostarczyć tak wiele przyjemności?

5 sposobów na proste i szybkie ozdobienie tortu komunijnego

5 sposobów na proste i szybkie ozdobienie tortu komunijnego

Jak wykonać proste i szybkie dekoracje, które będą efektowne? Sprawdź 5 sposobów na ozdobienie tortu komunijnego.

5 absolutnie niezbędnych akcesoriów barmańskich

5 absolutnie niezbędnych akcesoriów barmańskich

Dowiedz się, jakie akcesoria potrzebuje profesjonalny barman.

5 przepisów na rozgrzewającą herbatkę

Rozgrzej się pyszną herbatą, czyli 5 przepisów na rozgrzewającą herbatkę

W okresie zimowym, gdy temperatury często spadają poniżej zera, każdemu z nas przyda się odrobina ciepła.

Narzędzia czekoladowe – kochaj czekoladę za jej smak i za jej wy

Narzędzia czekoladowe – kochaj czekoladę za jej smak i za jej wygląd

Rzadko można spotkać kogoś, kto nie przepada za czekoladą.

Pyszne galaretki w czekoladzie z nadzieniem owocowym czyli ideal

Pyszne galaretki w czekoladzie z nadzieniem owocowym czyli idealny słodki prezent na każdą okazję

Czy wybór słodkości to zawsze strzał w dziesiątkę, gdy potrzebujesz prezentu dla bliskiej osoby?

Dlaczego warto robić zakupy spożywcze online?

Dlaczego warto robić zakupy spożywcze online?

Zakupy online cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Zdalnie można kupić niemal wszystko, ubrania, elektronikę, kosmetyki, a także artykuły spożywcze.

Picie kawy to tradycja, która istnieje od wieków

Picie kawy to tradycja, która istnieje od wieków

Historia kawy zaczyna się XV wieku w Arabii. Po raz pierwszy została tam wprowadzona na stoły przez derwiszów (mnichów islamskich), którzy znaleźli ją przypadkiem, podczas poszukiwania źródeł wody w Etiopii.

Jak zmielić ziarna kawy

Jak zmielić ziarna kawy we właściwy sposób

Jeśli jesteś miłośnikiem kawy, to wiesz, że nie ma nic lepszego niż świeża filiżanka wykonana ze świeżo zmielonych ziaren kawy.

Niezwykły wybór kaw i herbat - tylko online

Niezwykły wybór kaw i herbat - tylko online

W sieci znajdziesz nie tylko pełen wybór ziaren kawy, niezwykłe mieszanki herbat, ale i sprzęt pozwalający cieszyć się z parzenia kawy i herbaty.

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się