Jak spienić mleko spieniaczem tłokowym?
Szukacie specjalistycznego urządzenia do spieniania mleka? Być może warto zainwestować w tłokowy spieniacz do mleka. Można go dostać już za 70 złotych. Zasada jego działania jest bardzo podobna do praski francuskiej, w której także możemy uzyskać mleczną piankę.
Naczynie wykonane jest zazwyczaj ze stali nierdzewnej. Składa się z kubka oraz tłoczka. Jego pojemność to najczęściej od 0,3 do 0,6 litra. Niezależnie jaką ma pojemność należy go wypełniać mlekiem do 1/3 wysokości. To zapewni najlepsze efekty.
źródło: homebook.pl
Załóżmy, że posiadamy większy model. Wlejemy wtedy do niego 200 ml mleka, które wcześniej należy podgrzać do 80 stopni. Oczywiście nikt nie będzie tego precyzyjnie mierzyć. Zdajemy sobie z tego sprawę. Najważniejsze, żeby nie wrzało. Plusem jest to, że samo naczynie pozwala na pogrzanie w nim mleka. Super sprawa. Czeka nas mniej mycia. Możemy je postawić m.in. na kuchence gazowej, kuchence ceramicznej lub tej elektrycznej. Do spieniacza tłokowego zaleca się stosowanie mleka z zawartością tłuszczu na poziomie 2%. Wszystko, co nam zostało to energiczne ubijanie tłoczkiem. Kilkanaście sekund z całą pewnością wystarczy do uzyskania wymarzonej pianki. Pamiętajmy, aby nie wlewać mleka od razu do kawy. Odstawmy naczynie na krótką chwilę. Pianka chwilę odpocznie i będzie wyjątkowo aksamitna.
Urządzenie przyda się nie tylko kawoszom. Spienione mleko to świetny dodatek do mleczno-owocowych koktajli (lato coraz bliżej!) oraz deserów. Wydaje się jednak, że jeśli posiadacie french pressa nie ma potrzeby kupowania sprzętu łudząco podobnego do praski zarówno z wyglądu, jak i z zasady działania. Główna różnica to dopisek „spieniacz do mleka”. Decyzja należy jednak do Was.
Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!