Jak spienić mleko spieniaczem w ekspresie

Jak spienić mleko spieniaczem w ekspresie?

Coraz bardziej popularne są ekspresy, które posiadają parową dyszę służącą właśnie do spieniania mleka. Niestety dotyczy to tylko tych droższych modeli. Element nie jest standardowym wyposażeniem każdego ciśnieniowego urządzenia do parzenia kawy. Jeśli jednak macie już sprzęt z dyszą spienianie mleka staje się naprawdę prostym procesem. Mimo wszystko trzeba znać kilka zasad. Śpieszymy z ich przedstawieniem.

Pierwszą z nich jest to jakiego mleka używamy. Zawsze zimnego. Prosto z lodówki. To nie wszystko. Trzeba pamiętać o odpowiedniej zawartości tłuszczu. Uzyskamy wtedy najlepszy efekt w postaci gęstej i aksamitnej pianki. Mleko ma być tłuste. Doskonale nadaje się do spieniania to 3,2%. To z niższą zawartością możecie zacząć używać, gdy nabierzecie już nieco wprawy.

Napełniamy dzbanek do 75% jego wysokości. Skorzystajcie z tego metalowego (oczywiście ze stali nierdzewnej), ponieważ najlepiej oddaje temperaturę i łatwiej w nim ogrzać mleko do 65 stopni. Przegrzanie mleka to najgorsze, co może nas spotkać. Skutkiem będzie bardzo zły smak. Naturalną słodycz mleka zastąpi smak podgrzanego mlecznego tłuszczu. Niedoświadczonym podpowiadamy, że lepsze jest niedogrzanie niż przegrzanie.

Włączamy parowanie i zanurzamy dyszę w mleku na głębokość jednego centymetra. Mleko musi być wprawione w ruch wirowy. Gdy stopniowo zwiększa swoją objętość i temperaturę, umieszczamy naczynie wyżej, aby kontrolować poziom zanurzenia dyszy. Zanurzamy ją głębiej, gdy metalowe naczynie ma temperaturę naszego ciała. Gdy naczynie zacznie parzyć nas w dłoń, którą trzymamy na jego spodzie, należy wyłączyć parowanie. Oznacza to, że temperatura jest idealna. W celu pozbycia się pęcherzyków powietrza należy uderzyć kilka razy dzbankiem o blat.

Jak spienić mleko spieniaczem ręcznym

Jak spienić mleko spieniaczem ręcznym?

Warto wydać zaledwie kilka lub kilkanaście złotych, aby bez wysiłku uzyskać fantastycznie spienioną, delikatną piankę. Tyle właśnie kosztuje ręczny spieniacz zasilany bateriami.

Jeśli wszystko zrobiliśmy dobrze efektem powinna być gładka tekstura mleka. Powinno być także lekkie i zwarte. Pęcherzyki są niepożądane z tego względu, że w miejscach napowietrzonych nie poczujemy smaku kawy. Ponadto bąble tworzą wrażenie suchości. Nie należy to do najprzyjemniejszych doznań. Idealnie przygotowane mleko świetnie nadaje się do tworzenia różnorodnych wzorów na powierzchni kawy.

Pamiętajcie o umyciu dyszy po każdym spienianiu. Po prostu przecierajmy ją mokrą szmatką i dodatkowo otwórzmy zawór pary. Usuniemy w ten sposób zalegające resztki mleka.

fot. pixabay.com

Komentarze czytelników:

Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Kawa bezkofeinowa - Czy jest zdrowa? Jak się ją produkuje?

Kawa bezkofeinowa - Czy jest zdrowa? Jak się ją produkuje?

Choć kawa bezkofeinowa wielu osobom wydaje się pozbawiona największej korzyści płynącej z jej picia, czyli kofeiny, to właśnie jej brak niejednej osobie pozwala cieszyć się wspaniałym smakiem i aromatem, kiedy tylko mają na nią ochotę. Czy kawa bezkofeinowa jest zdrowa?

Jak przyjemnie i skutecznie zaczerpnąć energii na cały dzień?

Jak przyjemnie i skutecznie zaczerpnąć energii na cały dzień?

Co więc zrobić, aby lepiej się obudzić i przeżyć poranek o wiele przyjemniej? Wystarczy napić się aromatycznej kawy.

Najnowsze badania: nawet ogromna ilość kawy jest bezpieczna dla

Najnowsze badania: nawet ogromna ilość kawy jest bezpieczna dla serca

Kawa z zawartością kofeiny jest całkowicie bezpieczna dla tętnic i serca - takie wnioski pojawiły się w podsumowaniu badania przeprowadzonego przez londyńskich naukowców.

Daenerys jest w klubie miłośników kawy!

Daenerys jest w klubie miłośników kawy!

Niespodziewanym bohaterem czwartego odcinka finałowego sezonu Gry o Tron stała się… kawa, a konkretnie papierowy kubek, który nie miał prawa znaleźć się w czasach rozgrywania się akcji Pieśni Lodu i Ognia.

Formuła optymalnego spożycia kofeiny

Naukowiec z amerykańskiej armii pracuje nad formułą optymalnego spożycia kofeiny

Prawdopodobnie zdarzyło się tak, że przy nalewaniu trzeciej, czwartej lub piątej porcji „małej czarnej” zadaliście sobie pytanie: „czy kawa rzeczywiście mi pomoże?”.

Ceremonia parzenia kawy – jak się do niej przygotować?

Ceremonia parzenia kawy – jak się do niej przygotować?

Bycie kawoszem zaczyna się wraz z chwilą, gdy spróbujesz prawdziwej kawy i zakochasz się w jej aromacie oraz smaku. Przekonaj się, jak wygląda ceremonia parzenia tego niepowtarzalnego napoju.

Kawa zbożowa - zalety, wady, właściwości

Kawa zbożowa - zalety, wady, właściwości

Kawa zbożowa od jakiegoś czasu ponownie zyskuje na popularności. Dowiedźcie się, dlaczego warto po nią sięgać i jaki ma wpływ na organizm.

Kawa jest kluczem do dobrej pracy zespołowej, tak wynika z badań

Kawa jest kluczem do dobrej pracy zespołowej, tak wynika z badań

Naukowcy odkryli, że ludzie, którzy wypili kawę z zawartością kofeiny przed pracą w zespole, znacznie lepiej oceniali swoje wyniki uzyskiwane w grupie.

Naukowcy tworzą nowy sposób spożycia większej ilości warzyw

Kawa z brokułami: naukowcy tworzą nowy sposób spożycia większej ilości warzyw

Ci, którzy nie przepadają za brokułami w tradycyjnej formie, nadal mogą czerpać korzyści zdrowotne dzięki opracowanej wersji proszku...

Przepis na domowe ciasto do kawy w 15 minut

Przepis na domowe ciasto do kawy w 15 minut

Do kawy najlepszy będzie deser. Dziś zaproponujemy Wam ciasto z mikrofalówki i pucharek wypełniony słodkościami. W obu przypadkach znajdziecie w nich dodatek w postaci lodów.

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się