Ekspres na kapsułki - plusy i minusy

Ekspres na kapsułki - wady i zalety

Wygoda czy zdrowie? Spotkaliśmy się, z tym że osoby zastanawiające się nad kupnem ekspresu na kapsułki wahają się właśnie ze względu na ich zdaniem wyborem pomiędzy własnym zdrowiem a wygodą i oszczędnością czasu. Nie ma takiej potrzeby. Pragniemy Was uspokoić, że kawa sprzedawana w kapsułkach nam nie zaszkodzi i wyjaśnimy, skąd w ogóle wzięło się niesłuszne przekonanie. Zanim dojedziemy do tego, zacznijmy od największych zalet ekspresów kapsułkowych.

Plusy

  1. Wygoda – największym plusem jest bez wątpienia jego obsługa. Wymaga to od użytkownika minimum czynności. Wszystko, co należy zrobić to wybrać kapsułkę z rodzajem kawy, na który akurat mamy teraz ochotę (to może okazać się najtrudniejsze, wybór jest bowiem szeroki), włożyć ją w odpowiednie miejsce i włączyć ekspres. Już po kilku chwilach będziemy trzymać w dłoni niesamowicie aromatyczną filiżankę kawy. Ekspresem tego typu powinni zainteresować się również wielbiciele herbaty oraz gorącej czekolady. Niektóre modele pozwalają na przygotowanie również i tych napojów.
  2. Cena i oszczędność - cena takiego urządzenia nie jest wygórowana. Najtańsze modele można dostać już za 250 złotych. Jeśli chcemy zakupić lepszy sprzęt, zdecydujmy się na takie za około 550 złotych. W ich przypadku można już mówić o zadowalającej jakości przygotowywanej kawy oraz dodatkach w postaci np. spieniacza do mleka. Jeśli jesteśmy już przy pieniądzach to warto wspomnieć, że przygotowywanie kawy z kapsułek jest oszczędnym rozwiązaniem. Jednak tylko w przypadku, gdy mamy tylko jednego kawosza w domu. Pieniądze oszczędzimy poprzez „oszczędzanie” kawy. Dzieje się tak, ponieważ hermetycznie zapakowana kawa nie wietrzeje nawet, gdy nie używamy ekspresu przez długi czas. Co innego w przypadku np. ekspresu kolbowego bez młynka do kawy. Aromat zmielonej kawy kupionej w markecie po prostu po pewnym czasie ulatuje.
  3. Wybór smaków – ten jest naprawdę szeroki, a kwestią czasu jest wprowadzenie do oferty największych producentów kawy w kapsułkach nowych jej rodzajów. Mimo kilkunastu różnych odmian różnice w smakach są znaczące. Każdy rodzaj smakuje inaczej. Wyczuje to każdy, a nie tylko wytrawny tester smaku kawy.
  4. Wygląd urządzenia - ogromny wybór modeli z całą pewnością pozwoli znaleźć sprzęt, który się nam spodoba i będzie świetnie komponować się z wystrojem naszej kuchni. Zazwyczaj urządzenie jest niewielkie i ergonomiczne. Warto zwrócić również uwagę na szeroką paletę kolorów. Wybór może być trudny, gdy spodoba nam się kilka modeli. Pamiętajmy jednak, aby nie kierować się jedynie designem sprzętu.
  5. Kwestia mleka – tą w odróżnieniu od tradycyjnych ekspresów da się tu rozwiązać aż na dwa sposoby. Po pierwsze możemy przygotować mleko samodzielnie korzystając ze spieniacza mleka przy ekspresie. Można również kupować kapsułki, w których jest już zawarte sproszkowane mleko. W ten sposób można dodatkowo zaoszczędzić na samym ekspresie, rezygnując z modelu wyposażonego w spieniacz.
  6. Ilość programów – espresso, cappucino i przelewowa to tylko trzy najpopularniejsze. To przy ogromnym wyborze kapsułek pozwoli nam na dodatkowe kombinacje. Każdą kawę można zaparzyć bowiem na trzy sposoby. Nie ma możliwości, że pomylimy się przy wyborze tego odpowiedniego. Każdy program jest przypisany do oddzielnego przycisku.
  7. Łatwość czyszczenia – wszystko za sprawą możliwości rozebrania sprzętu na poszczególne części, a części na czynniki pierwsze.

Wady

  1. Producent ekspresu = producent kapsułek – oznacza to, że wybierając model ekspresu oferowany przez danego producenta, będziemy mieli możliwość korzystania tylko i wyłącznie z kapsułek, które sam oferuje. Kapsułki producenta „A” nie będą pasować do ekspresu producenta „B”.
  2. Wysokie koszty kawy – w przypadku, gdy mamy w domu 2 lub 3 osoby, które regularnie piją kawę, koszty drastycznie wzrastają. Koszt najtańszych kapsułek to nieco ponad złotówka. Potrafią one kosztować nawet i 2 złote za sztukę. W przeliczeniu na koszt jednej filiżanki wyjdzie nam, że jest on wyższy w porównaniu do zwykłej kawy.
  3. Jakość kawy – w przypadku niektórych producentów pozostawia wiele do życzenia. Wystarczy jednak zwracać uwagę na kilka kluczowych rzeczy, aby nie nadziać się na kawę przetworzoną w mechaniczny sposób. Dbajmy o to, aby kapsułki zawierały 7 gramów naturalnej kawy, eksportowanej z kraju gdzie zebrano i mielono ziarna. Ilość kawy jest szczególnie ważna przy przygotowaniu espresso. Według fachowców najlepsze i prawdziwie włoskie wychodzi właśnie, gdy kawy jest dokładnie 7 gramów. Nie wszyscy producenci kapsułek o to dbają i w ich produktach możemy znaleźć zaledwie 5 gramów kawy. Miłośnicy espresso powinni przemyśleć kwestię którego producenta ekspresu wybrać właśnie na podstawie kapsułek.
Kawa w kapsułkach - czy jest zdrowa

Czy kawa w kapsułkach jest zdrowa?

Należy z całą pewnością przyznać, że takie rozwiązanie jest wygodne. Przygotowanie kawy jeszcze nigdy nie było tak proste. Jak wiemy z doświadczenia, produkty typu fast i instant nie należą raczej do grupy tych najzdrowszych. Czy z kawą w kapsułkach jest tak samo?

Wszystkie obawy o zdrowie związane z piciem kawy z ekspresu kapsułkowego mają jedno wspólne imię – furan. Jest to toksyczny związek, który można znaleźć we wszystkich produktach, które są pakowane próżniowo. W związku z tym znajduje się on także w kapsułkach z kawą. Mało tego. Podczas gdy zostają one poddane ciśnieniu i działaniu gorącej wody szkodliwy związek przedostaje się do naparu, który pijemy. Mimo to nie ma powodów do obaw, aby przekroczyć bezpieczne dzienne normy, kawosz musiałby wypijać kilkanaście kaw dziennie. Możemy spać spokojnie.

Jak widzicie ekspres kapsułkowy ma znacznie więcej zalet niż wad. Jeśli będziecie dostatecznie uważni i zastosujecie się do naszych porad, wyeliminujecie niektóre z nich. Szczególnie kawę słabej jakości. Polecamy urządzenie szczególnie w przypadku, gdy tylko jedna osoba w domu jest kawoszem. W innym przypadku za wygodę i inne plusy sprzętu zapłacimy nieco drożej. Wszystko przez koszt kapsułek.

Zdecydowaliście się na jego zakup? A może już go macie?

fot. pixabay.com

Komentarze czytelników:

Wole kawę z tygielka :)

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Kawa bezkofeinowa - Czy jest zdrowa? Jak się ją produkuje?

Kawa bezkofeinowa - Czy jest zdrowa? Jak się ją produkuje?

Choć kawa bezkofeinowa wielu osobom wydaje się pozbawiona największej korzyści płynącej z jej picia, czyli kofeiny, to właśnie jej brak niejednej osobie pozwala cieszyć się wspaniałym smakiem i aromatem, kiedy tylko mają na nią ochotę. Czy kawa bezkofeinowa jest zdrowa?

Jak przyjemnie i skutecznie zaczerpnąć energii na cały dzień?

Jak przyjemnie i skutecznie zaczerpnąć energii na cały dzień?

Co więc zrobić, aby lepiej się obudzić i przeżyć poranek o wiele przyjemniej? Wystarczy napić się aromatycznej kawy.

Najnowsze badania: nawet ogromna ilość kawy jest bezpieczna dla

Najnowsze badania: nawet ogromna ilość kawy jest bezpieczna dla serca

Kawa z zawartością kofeiny jest całkowicie bezpieczna dla tętnic i serca - takie wnioski pojawiły się w podsumowaniu badania przeprowadzonego przez londyńskich naukowców.

Daenerys jest w klubie miłośników kawy!

Daenerys jest w klubie miłośników kawy!

Niespodziewanym bohaterem czwartego odcinka finałowego sezonu Gry o Tron stała się… kawa, a konkretnie papierowy kubek, który nie miał prawa znaleźć się w czasach rozgrywania się akcji Pieśni Lodu i Ognia.

Formuła optymalnego spożycia kofeiny

Naukowiec z amerykańskiej armii pracuje nad formułą optymalnego spożycia kofeiny

Prawdopodobnie zdarzyło się tak, że przy nalewaniu trzeciej, czwartej lub piątej porcji „małej czarnej” zadaliście sobie pytanie: „czy kawa rzeczywiście mi pomoże?”.

Ceremonia parzenia kawy – jak się do niej przygotować?

Ceremonia parzenia kawy – jak się do niej przygotować?

Bycie kawoszem zaczyna się wraz z chwilą, gdy spróbujesz prawdziwej kawy i zakochasz się w jej aromacie oraz smaku. Przekonaj się, jak wygląda ceremonia parzenia tego niepowtarzalnego napoju.

Kawa zbożowa - zalety, wady, właściwości

Kawa zbożowa - zalety, wady, właściwości

Kawa zbożowa od jakiegoś czasu ponownie zyskuje na popularności. Dowiedźcie się, dlaczego warto po nią sięgać i jaki ma wpływ na organizm.

Kawa jest kluczem do dobrej pracy zespołowej, tak wynika z badań

Kawa jest kluczem do dobrej pracy zespołowej, tak wynika z badań

Naukowcy odkryli, że ludzie, którzy wypili kawę z zawartością kofeiny przed pracą w zespole, znacznie lepiej oceniali swoje wyniki uzyskiwane w grupie.

Naukowcy tworzą nowy sposób spożycia większej ilości warzyw

Kawa z brokułami: naukowcy tworzą nowy sposób spożycia większej ilości warzyw

Ci, którzy nie przepadają za brokułami w tradycyjnej formie, nadal mogą czerpać korzyści zdrowotne dzięki opracowanej wersji proszku...

Przepis na domowe ciasto do kawy w 15 minut

Przepis na domowe ciasto do kawy w 15 minut

Do kawy najlepszy będzie deser. Dziś zaproponujemy Wam ciasto z mikrofalówki i pucharek wypełniony słodkościami. W obu przypadkach znajdziecie w nich dodatek w postaci lodów.

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się