Kawa 3w1 lub 2w1 zawiera śladowe ilości kawi i Cię nie pobudzi

Unikaj kawy 3w1 lub 2w1. Taka kawa Cię nie pobudzi, za to pomoże przytyć

Szybko, bardzo rzadko oznacza dobrze, szczególnie jeśli chodzi o produkty spożywcze. Z półek marketów atakuje nas cała masa zupek w proszku i innych dań instant. Moim faworytem są ziemniaki w proszku, które zalewamy wodą i już obiad gotowy. Wśród tych produktów znajdujemy także popularne kawy 3w1. Lenistwo człowieka osiągnęło szczyt. Nie trzeba już wsypywać kawy do kubka, iść do lodówki po mleko i sięgać po cukiernice. Rozwiązanie może i szybkie, ale taka saszetka nie ma prawie nic wspólnego z kawą.

Odpowiedzmy sobie na najbardziej podstawowe pytanie: po co pijemy kawę? Niektórzy lubią rozkoszować się jej smakiem i aromatem, ale większość sięga po ten napój w celu pobudzenia organizmu. W przypadku picia kawy 3w1 nie uświadczycie tego działania podobnie jak intensywnego smaku kawy i jej zapachu. Wszystko przez to, że w takiej saszetce znajduje się niewiele kawy. Wystarczy spojrzeć na jej skład. Kawa rozpuszczalna bardzo często stanowi jedynie 10% całej saszetki. Niektórzy producenci tych kawowopodobnych napojów są na tyle bezczelni, że nie podają nawet procentowej zawartości kawy. Zamiast tego w składzie widzimy po prostu „kawa rozpuszczalna”. Wtedy to należy zwrócić uwagę, na której pozycji znajduje się kawa. Przepisy Unii Europejskiej nakazują producentom wymienianie składników w kolejności, która mówi nam, czego jest najwięcej. Oznacza to, że jeśli kawa znajduje się na czwartej, piątej pozycji jest jej niewiele, a to przecież właśnie kawy powinno być w kawie najwięcej. Automatycznie przypomina nam się badanie zawartości cukru w cukrze w jednym z filmów Barei.

Czego jest w takim razie najwięcej w takiej saszetce? Najczęściej na pierwszym miejscu jest cukier. Powoduje to, że taki napój jest bardzo kaloryczny, a jak wiemy, kawa ma tyle kalorii ile dodatki, których do niej użyliśmy. Sama w sobie ma zaledwie kilka. Może wybaczylibyśmy producentom takich napoi fakt, iż cukru jest więcej lub tyle samo co samej kawy, ale niestety tak nie jest. Zanim znajdziemy w składzie kawę, dowiemy się, że więcej niż jej jest utwardzonego tłuszczu roślinnego i syropu glukozowego. To nie koniec złych wiadomości, jeśli dobrniemy już do pozycji „kawa rozpuszczalna” zauważymy, że po niej jest cała tablica Mendelejewa.

Ciasteczka owsiane do kawy i nie tylko

Ciasteczka owsiane do kawy i nie tylko

Ugośćcie swoich znajomych filiżanką aromatycznego naparu i owsianymi ciasteczkami. Okazuje się, że są bardzo łatwe w przygotowaniu.

Wniosek jest prosty. Należy czytać etykiety na produktach spożywczych. Prawda stara jak świat, ale bardzo często wciąż nabieramy się na reklamy, które mówią nam, że w takiej saszetce znajduje się po prostu kawa z odpowiednią ilością mleka i cukru (w przypadku 3w1) lub kawa z cukrem (w przypadku 2w1). Niestety nie jest tak kolorowo, jak przedstawiają to reklamy. Na całą masę produktu przypadają może dwa ziarenka kawy, reszta to mleko w proszku i spore ilości cukru oraz substancje chemiczne.

Taka saszetka nie ma szans nas pobudzić. Regularne picie takiego napoju sprzyja za to otyłości. Nie tylko za sprawą cukru. Bardzo często do kawy 3w1 używa się słodzików. Tłuszcze trans sprzyjają natomiast powstawaniu chorób serca oraz miażdżycy. Mieliście kiedyś problemy z układem pokarmowym po wypiciu takiej kawy? Mogło to być spowodowane przez dodawane do saszetki stabilizatory, emulgatory i regulatory, czyli wszystkie E. Oczywiście picie takiej kawy nie spowoduje, że na drugi dzień obudzimy się z poważną wadą serca. Chodzi o coś innego. W dzisiejszym świecie substancje, które nie najlepiej działają (po długim czasie) na nasz organizm, są niemal wszędzie. Dlatego nie dokładajmy ich sobie tam, gdzie ich być nie musi. Przygotujmy sobie kawę sami, nawet jeśli miałoby to zająć kilka minut dłużej. Dzięki temu poczujemy jej naturalny smak i aromat, a przede wszystkim kubek samodzielnie przygotowanego naparu postawi nas na nogi. Odradzamy saszetki i apelujemy o uświadamianie innych.

fot. pixabay.com

Komentarze czytelników:

Nawet nie wiem czy tam jest kawa czy coś kawopodobnego.

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Kawa bezkofeinowa - Czy jest zdrowa? Jak się ją produkuje?

Kawa bezkofeinowa - Czy jest zdrowa? Jak się ją produkuje?

Choć kawa bezkofeinowa wielu osobom wydaje się pozbawiona największej korzyści płynącej z jej picia, czyli kofeiny, to właśnie jej brak niejednej osobie pozwala cieszyć się wspaniałym smakiem i aromatem, kiedy tylko mają na nią ochotę. Czy kawa bezkofeinowa jest zdrowa?

Jak przyjemnie i skutecznie zaczerpnąć energii na cały dzień?

Jak przyjemnie i skutecznie zaczerpnąć energii na cały dzień?

Co więc zrobić, aby lepiej się obudzić i przeżyć poranek o wiele przyjemniej? Wystarczy napić się aromatycznej kawy.

Najnowsze badania: nawet ogromna ilość kawy jest bezpieczna dla

Najnowsze badania: nawet ogromna ilość kawy jest bezpieczna dla serca

Kawa z zawartością kofeiny jest całkowicie bezpieczna dla tętnic i serca - takie wnioski pojawiły się w podsumowaniu badania przeprowadzonego przez londyńskich naukowców.

Daenerys jest w klubie miłośników kawy!

Daenerys jest w klubie miłośników kawy!

Niespodziewanym bohaterem czwartego odcinka finałowego sezonu Gry o Tron stała się… kawa, a konkretnie papierowy kubek, który nie miał prawa znaleźć się w czasach rozgrywania się akcji Pieśni Lodu i Ognia.

Formuła optymalnego spożycia kofeiny

Naukowiec z amerykańskiej armii pracuje nad formułą optymalnego spożycia kofeiny

Prawdopodobnie zdarzyło się tak, że przy nalewaniu trzeciej, czwartej lub piątej porcji „małej czarnej” zadaliście sobie pytanie: „czy kawa rzeczywiście mi pomoże?”.

Ceremonia parzenia kawy – jak się do niej przygotować?

Ceremonia parzenia kawy – jak się do niej przygotować?

Bycie kawoszem zaczyna się wraz z chwilą, gdy spróbujesz prawdziwej kawy i zakochasz się w jej aromacie oraz smaku. Przekonaj się, jak wygląda ceremonia parzenia tego niepowtarzalnego napoju.

Kawa zbożowa - zalety, wady, właściwości

Kawa zbożowa - zalety, wady, właściwości

Kawa zbożowa od jakiegoś czasu ponownie zyskuje na popularności. Dowiedźcie się, dlaczego warto po nią sięgać i jaki ma wpływ na organizm.

Kawa jest kluczem do dobrej pracy zespołowej, tak wynika z badań

Kawa jest kluczem do dobrej pracy zespołowej, tak wynika z badań

Naukowcy odkryli, że ludzie, którzy wypili kawę z zawartością kofeiny przed pracą w zespole, znacznie lepiej oceniali swoje wyniki uzyskiwane w grupie.

Naukowcy tworzą nowy sposób spożycia większej ilości warzyw

Kawa z brokułami: naukowcy tworzą nowy sposób spożycia większej ilości warzyw

Ci, którzy nie przepadają za brokułami w tradycyjnej formie, nadal mogą czerpać korzyści zdrowotne dzięki opracowanej wersji proszku...

Przepis na domowe ciasto do kawy w 15 minut

Przepis na domowe ciasto do kawy w 15 minut

Do kawy najlepszy będzie deser. Dziś zaproponujemy Wam ciasto z mikrofalówki i pucharek wypełniony słodkościami. W obu przypadkach znajdziecie w nich dodatek w postaci lodów.

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się