Jak zrobić dobrą kawę bez ekspresu

Kawiarka, tygielek, french press, drip - Pyszna kawa bez ekspresu

Dobra kawa bez ekspresu? To jak najbardziej możliwe! Znakomitą kawę zaparzymy nie tylko w ekspresie za kilka tysięcy złotych. Dziś udowodnimy Wam, że warto postawić na sprzęty, które znane są od dziesięcioleci i działają bez elektryczności.

Okazuje się, że przygotowana w nich kawa nabiera niepowtarzalnego smaku i aromatu, a my mamy przyjemne poczucie powrotu do przeszłości i tradycyjnych, żeby nie powiedzieć ceremonialnych sposobów parzenia „małej czarnej”. Ceny zaprezentowanych urządzeń to zaledwie kilkadziesiąt złotych. Wydatek mały, a odkrycie swojego ulubionego napoju na nowo jest doświadczeniem bezcennym.

Nasz przegląd zaczynamy od wynalezionej w 1933 roku kawiarki. Miejsce, gdzie powstała, czyli Włochy sugeruje nam, że przy jej użyciu wyjdzie nam świetne espresso. Tak jest w rzeczywistości. Ciśnieniowa metoda parzenia w kawiarce pozwala nam otrzymać bardzo intensywny napar o dużej pobudzającej mocy. Sprzęt wykonany jest najczęściej ze stali, ale my radzimy poszukanie kawiarki aluminiowej. Te tradycyjne wykonane są właśnie z tego materiału. Sam sposób parzenia jest bardzo łatwy. Pierwszym krokiem jest rozkręcenie urządzenia, a konkretniej odkręcenie dolnej jego części, czyli małego garnuszka z zaworem bezpieczeństwa. Napełniamy naczynie wodą, uważając, aby nie nalać jej ponad zaworek. Zmielone ziarna wsypujemy do sitka, skręcamy całość i ustawiamy na najmniejszym palniku. Już po niedługiej chwili kawa jest gotowa. Pozostaje przelać ją do filiżanki, a samo urządzenie dokładnie umyć. Kawiarka to świetny wybór, jeśli chcemy przygotować kawę dla kilku osób.

W tygielku przygotujemy kawę po turecku. Zanim zakupimy sobie przepiękny tygielek zdobiony w stylu ottomańskim, należy pamiętać, że kawa, którą w nim przygotujemy, będzie bardzo mocna. Na małą filiżankę potrzebujemy aż dwie łyżeczki kawy, która jest zmielona niezwykle drobno, wręcz na pył. Po odpowiednim zmieleniu nie pozostaje nic innego jak tylko wsypanie kawy do tygielka, dodanie cukru i zalanie całości zimną wodą. Kładziemy naczynie na palniku i mieszamy, czekając aż kawa się zagotuje. Wtedy to odstawiamy ją na chwilę z ognia, po czym zagotowujemy ją jeszcze raz. Wytworzoną pianę przelewamy do filiżanki. Po ponownym, trzecim już zagotowaniu wlewamy powoli do filizanki kawę, która pozostała w tygielku. Najlepiej robić to po ściance naczynia. Przed podaniem poczekajmy, aż napar się ustoi, co spowoduję, że zmielone ziarenka opadną na dno. Kawę po turecku podajemy ze szklaneczką wody.

Koniecznie musicie spróbować kawy przygotowanej w french pressie. Wystarczy kilka minut, aby uzyskać znacznie lepszą kawę niż robioną na szybko zalewajkę. French press pozwala na uzyskanie nieco słabszego naparu niż ten z kawiarki. Obsługa urządzenia jest niezwykle prosta. Wystarczy wsypać kawę w proporcji jedna czubata łyżeczka na 125 ml wody. Tylko grubo zmielone ziarna ustrzegą nas przed dostaniem się drobinek do naparu. Następnie zalewamy kawę i pozostawiamy na 4 minuty, wcześniej ją mieszając. Po ich upływie zakładamy pokrywkę z tłoczkiem i nieśpiesznie dociskamy fusy do dna naczynia. Dzięki temu otrzymujemy aromatyczny i bogaty w smaku napar bez nieprzyjemnych fusów. Ciekawostką jest, że francuską praskę wynalazł... Włoch. Stało się to w 1929 roku.

Klasyczna kawa z dripu jest świetną alternatywą dla popularnej americano. Korzystając z urządzenia przypominającego filiżankę bez dna, otrzymamy delikatny napar o różnorodnych smakowych nutach. Najlepsze efekty osiągniemy, używając wysokiej jakości ziaren jednorodnych, które są jasno palone. Kolejną zaletą jest szybkość, z jaką otrzymamy cały kubek, a nawet pół litra naparu. Wystarczą już 3 minuty. Drip może być wykonany ze szkła, porcelany lub plastiku. My nie polecamy tego ostatniego. Przyszedł czas na parzenie. W tym celu wystarczy po prostu umieścić drip na naczyniu, w którym chcemy otrzymać końcowy produkt. Po włożeniu filtra do dripu przelewamy go gorącą wodą, aby pozbyć się charakterystycznego posmaku i ogrzać naczynie. Wodę wylewamy i przechodzimy do właściwego parzenia. Zmieloną kawę wsypujemy do filtra i tuż za nią powoli dolewamy niewielką ilość wody. Teraz pozostawiamy ziarna na 30 sekund. Po ich upływie dolewamy wodę do pełna i czekamy od 2,5 do 4 minut. W tym czasie cały napar powinien spłynąć do naczynia.

Jak zrobić dobrą kawę bez ekspresu

źródło: Jak zrobić dobrą kawę bez ekspresu

fot. pixabay.com

Komentarze czytelników:

Lubię taką z tygielka, jest taka smaczna.

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Kawa bezkofeinowa - Czy jest zdrowa? Jak się ją produkuje?

Kawa bezkofeinowa - Czy jest zdrowa? Jak się ją produkuje?

Choć kawa bezkofeinowa wielu osobom wydaje się pozbawiona największej korzyści płynącej z jej picia, czyli kofeiny, to właśnie jej brak niejednej osobie pozwala cieszyć się wspaniałym smakiem i aromatem, kiedy tylko mają na nią ochotę. Czy kawa bezkofeinowa jest zdrowa?

Jak przyjemnie i skutecznie zaczerpnąć energii na cały dzień?

Jak przyjemnie i skutecznie zaczerpnąć energii na cały dzień?

Co więc zrobić, aby lepiej się obudzić i przeżyć poranek o wiele przyjemniej? Wystarczy napić się aromatycznej kawy.

Najnowsze badania: nawet ogromna ilość kawy jest bezpieczna dla

Najnowsze badania: nawet ogromna ilość kawy jest bezpieczna dla serca

Kawa z zawartością kofeiny jest całkowicie bezpieczna dla tętnic i serca - takie wnioski pojawiły się w podsumowaniu badania przeprowadzonego przez londyńskich naukowców.

Daenerys jest w klubie miłośników kawy!

Daenerys jest w klubie miłośników kawy!

Niespodziewanym bohaterem czwartego odcinka finałowego sezonu Gry o Tron stała się… kawa, a konkretnie papierowy kubek, który nie miał prawa znaleźć się w czasach rozgrywania się akcji Pieśni Lodu i Ognia.

Formuła optymalnego spożycia kofeiny

Naukowiec z amerykańskiej armii pracuje nad formułą optymalnego spożycia kofeiny

Prawdopodobnie zdarzyło się tak, że przy nalewaniu trzeciej, czwartej lub piątej porcji „małej czarnej” zadaliście sobie pytanie: „czy kawa rzeczywiście mi pomoże?”.

Ceremonia parzenia kawy – jak się do niej przygotować?

Ceremonia parzenia kawy – jak się do niej przygotować?

Bycie kawoszem zaczyna się wraz z chwilą, gdy spróbujesz prawdziwej kawy i zakochasz się w jej aromacie oraz smaku. Przekonaj się, jak wygląda ceremonia parzenia tego niepowtarzalnego napoju.

Kawa zbożowa - zalety, wady, właściwości

Kawa zbożowa - zalety, wady, właściwości

Kawa zbożowa od jakiegoś czasu ponownie zyskuje na popularności. Dowiedźcie się, dlaczego warto po nią sięgać i jaki ma wpływ na organizm.

Kawa jest kluczem do dobrej pracy zespołowej, tak wynika z badań

Kawa jest kluczem do dobrej pracy zespołowej, tak wynika z badań

Naukowcy odkryli, że ludzie, którzy wypili kawę z zawartością kofeiny przed pracą w zespole, znacznie lepiej oceniali swoje wyniki uzyskiwane w grupie.

Naukowcy tworzą nowy sposób spożycia większej ilości warzyw

Kawa z brokułami: naukowcy tworzą nowy sposób spożycia większej ilości warzyw

Ci, którzy nie przepadają za brokułami w tradycyjnej formie, nadal mogą czerpać korzyści zdrowotne dzięki opracowanej wersji proszku...

Przepis na domowe ciasto do kawy w 15 minut

Przepis na domowe ciasto do kawy w 15 minut

Do kawy najlepszy będzie deser. Dziś zaproponujemy Wam ciasto z mikrofalówki i pucharek wypełniony słodkościami. W obu przypadkach znajdziecie w nich dodatek w postaci lodów.

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się