Ciasto kokosowe Bounty

Bounty

Na naszym portalu mieliście już okazje spotkać się z ciastem, którego głównym składnikiem był kokos. Na stronie pojawił się także przepis na „ciasto baton”. Teraz łączymy te dwie rzeczy w jednym smakołyku. A jaki jest najsłynniejszy baton z kokosem? Oczywiście Bounty. Mnie osobiście kojarzy się on z czasami dzieciństwa oraz z bardzo oryginalnymi reklamami w telewizji. Nasuwa się także skojarzenie z ciepłymi krajami. W końcu kokos to owoc palmy. Nie mamy wątpliwości, że jego kawałek to idealny dodatek do każdej kawy.

Największą trudność podczas wykonania ciasta może stanowić upieczenie idealnego biszkoptu. Nam wyszedł nieco zakalcowaty, ale mimo to ciasto szybko zniknęło i wszystkim smakowało. Nie jest ono zbyt słodkie. Do polewy wykorzystuje się gorzką czekoladę. Oczywiście możecie zdecydować się na coś innego. Polecamy eksperymentowanie w kuchni i modyfikowanie przepisów na własną rękę. Efekty mogą być różne, ale warto czasem zaryzykować.

Składniki na biszkopt kakaowy:
  • 4 jaja
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki wrzątku
Składniki na masę kokosową:
  • 1/2 litra mleka
  • 1/2 paczki budyniu
  • 25 dkg wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 kostka masła (200 gram)
Składniki na polewę czekoladową:
  • 125 gram masła
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady

Przygotowanie biszkoptu:

Jest to troszkę zmodyfikowany przepis na biszkopt, lecz wypiek wychodzi równie smaczny co tradycyjny. Żółtka oddzielamy od białek. Do białek dodajemy szczyptę soli, ubijamy mikserem, aż piana będzie sztywna. Odstawiamy na bok. Teraz ubijamy żółtka, stopniowo dodajemy cukier. Gdy ubijemy żółtka z cukrem, dodajemy kakao, dalej miksujemy, by wszystko się połączyło. Następnie dodaję mąkę oraz proszek do pieczenia, znów miksuje. Dodaje olej, łączę składniki. Na koniec dodaję wrzątek i miksuje do uzyskania jednolitej masy.

Gdy uzyskamy jednolitą masę, dodajemy przygotowaną wcześniej pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką. Przygotowujemy blaszkę o wymiarach 22 x 34 centymetry, smarujemy spód masłem i wysypujemy bułką tartą. Ciasto wlewamy na dno blaszki. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na pół godziny. Możemy też sprawdzić patyczkiem czy biszkopt jest upieczony. Gdy biszkopt będzie gotowy, studzimy go.

Przygotowanie masy kokosowej:

Z pół litra mleka odlewamy pół szklanki, do tego dodajemy połowę budyniu, mieszamy i odstawiamy na bok. Resztę mleka wlewamy do garnka, stawiamy na ogień, dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Cały czas mieszamy. Gdy mleko się zagotuje, dodajemy wiórki kokosowe. Gotujemy około 20 minut. Mleko powinno wsiąknąć w wiórki kokosowe. Do tak zrobionej masy dodajemy pokrojone w kawałki masło. Gotujemy, aż masło się rozpuści i masa będzie jednolita. Potem dolewamy budyń rozrobiony z mlekiem, dalej mieszamy. Gdy zgęstnieje, odstawiamy do studzenia.

Ciasto Snikers - przepis

Kącik łasucha: Snikers

Lubicie batony? Jaki jest Wasz ulubiony? Jeśli wśród nich znajduje się Snickers to mamy coś wyjątkowego dla Was. Przepis może nie należy do prostych, ale smak ciasta przypominający popularnego batona wynagrodzi Wam trud jego przygotowania.

Gdy ciasto i masa kokosowa będą chłodne, masę kokosową wylewamy na ciasto i równomiernie rozprowadzamy po biszkopcie. Biszkopt troszkę nasiąknie masą. Tak przygotowany biszkopt odstawiamy na bok, zajmiemy się polewą czekoladową.

Przygotowanie polewy czekoladowej:

Na małym ogniu stawiamy rondelek, wrzucamy do niego masło. Gdy się trochę rozpuści, dodajemy czekoladę i mieszamy, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Gdy polewa będzie gotowa, odstawiamy ją do przestygnięcia.

Gdy polewa czekoladowa będzie chłodniejsza, wylewamy ją na ciasto i równomiernie rozprowadzamy. Z czekolady możemy zrobić na cieście fale jak na oryginalnym batoniku Bounty. Ciasto można posypać wiórkami kokosowymi lub ozdobić według własnego gustu. Gdy ciasto będzie zrobione, wstawiamy je do lodówki, by stężało.

Bounty - przepis na ciasto Przepis na ciasto kokosowe

Smacznego!

Komentarze czytelników:

Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Kawa czy herbata? Co dla kogo?

Kawa czy herbata? Co dla kogo?

Wybór gorącego napoju to powszechny dylemat, który pojawia się już przy śniadaniu. Co jest lepsze? Kawa czy herbata?

Spieniacz do mleka - kompleksowy poradnik

Spieniacz do mleka - kompleksowy poradnik

Wielu kawoszy nie wyobraża sobie idealnie podanej kawy bez spienionego mleka. Kawa z pianką jest najbardziej znana pod postacią cappuccino, caffe latte czy latte macchiato.

Sposoby na zaparzenie kawy i herbaty

Sposoby na zaparzenie kawy i herbaty

Większość z nas nie wyobraża sobie rozpocząć dnia bez kubka ulubionej kawy lub herbaty. Napoje te z resztą towarzyszą nam nie tylko rano...

Kawa bezkofeinowa - Czy jest zdrowa? Jak się ją produkuje?

Kawa bezkofeinowa - Czy jest zdrowa? Jak się ją produkuje?

Choć kawa bezkofeinowa wielu osobom wydaje się pozbawiona największej korzyści płynącej z jej picia, czyli kofeiny, to właśnie jej brak niejednej osobie pozwala cieszyć się wspaniałym smakiem i aromatem, kiedy tylko mają na nią ochotę. Czy kawa bezkofeinowa jest zdrowa?

Jak przyjemnie i skutecznie zaczerpnąć energii na cały dzień?

Jak przyjemnie i skutecznie zaczerpnąć energii na cały dzień?

Co więc zrobić, aby lepiej się obudzić i przeżyć poranek o wiele przyjemniej? Wystarczy napić się aromatycznej kawy.

Najnowsze badania: nawet ogromna ilość kawy jest bezpieczna dla

Najnowsze badania: nawet ogromna ilość kawy jest bezpieczna dla serca

Kawa z zawartością kofeiny jest całkowicie bezpieczna dla tętnic i serca - takie wnioski pojawiły się w podsumowaniu badania przeprowadzonego przez londyńskich naukowców.

Daenerys jest w klubie miłośników kawy!

Daenerys jest w klubie miłośników kawy!

Niespodziewanym bohaterem czwartego odcinka finałowego sezonu Gry o Tron stała się… kawa, a konkretnie papierowy kubek, który nie miał prawa znaleźć się w czasach rozgrywania się akcji Pieśni Lodu i Ognia.

Formuła optymalnego spożycia kofeiny

Naukowiec z amerykańskiej armii pracuje nad formułą optymalnego spożycia kofeiny

Prawdopodobnie zdarzyło się tak, że przy nalewaniu trzeciej, czwartej lub piątej porcji „małej czarnej” zadaliście sobie pytanie: „czy kawa rzeczywiście mi pomoże?”.

Ceremonia parzenia kawy – jak się do niej przygotować?

Ceremonia parzenia kawy – jak się do niej przygotować?

Bycie kawoszem zaczyna się wraz z chwilą, gdy spróbujesz prawdziwej kawy i zakochasz się w jej aromacie oraz smaku. Przekonaj się, jak wygląda ceremonia parzenia tego niepowtarzalnego napoju.

Kawa zbożowa - zalety, wady, właściwości

Kawa zbożowa - zalety, wady, właściwości

Kawa zbożowa od jakiegoś czasu ponownie zyskuje na popularności. Dowiedźcie się, dlaczego warto po nią sięgać i jaki ma wpływ na organizm.

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się