Przepis na ciasto z jabłkami i bakaliami - wiewiórka

Wiewiórka – ciasto z jabłkami i bakaliami

Musimy przyznać, że nazwa tego ciasta stanowi dla nas niemałą zagadkę. Nie mamy pojęcia dlaczego jego nazwa wzięła się od sympatycznego leśnego zwierzątka. Może Wy macie jakieś podejrzenia? Jeśli tak to dajcie nam znać w komentarzach. Co do samego ciasta to jest ono łatwe w przygotowaniu, nie wymaga zakupu drogich składników i szybko się je robi.

Bardzo łatwo można również zmodyfikować przepis, aby wypiek smakował Wam jeszcze bardziej. Nie lubicie włoskich orzechów? Nie ma problemu, możecie dodać laskowe lub ziemne. Tak samo w kwestii polewy. Oryginalny przepis mówi o posypaniu ciasta cukrem pudrem. My zdecydowaliśmy się jednak na oblanie go ciemną czekoladą.

Tradycyjny sernik krakowski z kratką

Kącik łasucha: Tradycyjny sernik krakowski z kratką

Składniki są tanie, a wypiek takiego smakołyku stanowi średnie wyzwanie. Warto poświęcić swój czas i zaprosić domowników na wspólną chwilę przyjemności z kawą i klasycznym sernikiem.
Składniki:
  • 4 całe jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kakao
  • szczypta soli
  • 150 ml oleju z pestek winogron
  • 3 jabłka
  • 10 suszonych śliwek
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • cukier puder do dekoracji

Przygotowanie

Na początku wbijamy jajka do miski. Następną czynnością jest ich utarcie wraz z cukrem i miodem. Gdy już to zrobicie, w osobnym naczyniu przygotujcie mąkę przesianą z sodą, cynamonem, solą, kakao i proszkiem do pieczenia. Całość razem z olejem należy stopniowo dodawać do utartych jajek i od razu zmiksować.

Następnym krokiem jest obranie jabłek oraz pozbawienie ich gniazd nasiennych. Tak przygotowane owoce kroimy w grubą kostkę. Podobnie robimy ze śliwkami, chociaż w ich przypadku nie dbamy o nadanie kawałkom konkretnego kształtu. Owoce dodajemy do ciasta, do którego następnie wsypujemy orzechy i wszystko ze sobą mieszamy do momentu, w którym jabłka i bakalie zostaną oblepione przez ciasto. Nie pozostało już nic innego jak tylko przełożyć masę do prostokątnej foremki, którą wcześniej natłuszczamy masłem i oprószamy mąką. Pamiętajmy również, aby dno wyłożyć papierem do pieczenia. Żeby ciasto ładnie wyglądało, wyrównajmy jego powierzchnię przed wstawieniem go do piekarnika. Ten należy rozgrzać do 180 stopni Celsjusza. Wypiek będzie gotowy w momencie, gdy patyczek, który w niego wsadzimy, będzie suchy. Dlatego też doglądajmy i róbmy ten test co jakiś czas. Polewę należy dodać po wystudzeniu ciasta.

Ciasto z jabłkami i bakaliami Wiewiórka - przepis na ciasto

Wiewiórka jest świetnym dodatkiem do kawy.

Życzymy smacznego!

Komentarze czytelników:

Wiewiórka no to pewnie dlatego, że tam są orzechy. No jak mogliście tego nie skojarzyć?

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Co nieco o kawiarkach

Co nieco o kawiarkach

Kawiarki wyglądają może trochę oldschoolowo, ale niech nie zmylą Was pozory! To urządzenie, dzięki któremu przyrządzicie naprawdę pyszną, aromatyczną kawę, która zachwyci Was i Waszych gości.

Gdzie sprawdzi się lodówka monoklimatyczna?

Gdzie sprawdzi się lodówka monoklimatyczna?

Lodówki bez zamrażalnika to urządzenie, które wbrew pozorom sprawdzi się w domach, gdzie mieszka rodzina wielodzietna, jak i mniejsza.

Najlepsze i najzdrowsze alternatywy dla rzucających kawę

Najlepsze i najzdrowsze alternatywy dla rzucających kawę

Istnieje wiele zdrowszych alternatyw, które wykazują bardzo zbliżone działanie do kawy. Jakie są najzdrowsze zamienniki dla rzucających kawę?

Jakość wody i jej wpływ na smak kawy

Jakość wody i jej wpływ na smak kawy

Jakiej wody używać do parzenia kawy, aby zachwyciła najbardziej wybrednego kawosza? Czy zwykła kranówka to dobry wybór?

Czym powinna wyróżniać się jakościowa blacha do pieczenia?

Czym powinna wyróżniać się jakościowa blacha do pieczenia?

Blacha do ciasta to niezbędny element każdej osoby, która lubuje się w pieczeniu ciast. Bez niej jest to praktycznie nie możliwe. Właściwa forma nadaje kształt i umożliwia pieczenie w piekarniku.

Zalety bio żywności - wydaj więcej, zyskaj zdrowie

Zalety bio żywności - wydaj więcej, zyskaj zdrowie

Wydaje się, że z każdym rokiem żywność oznaczana jako “bio” zyskuje na popularności. Odpowiada za to rosnąca świadomość w kwestii zdrowia i tego, jakie znaczenie ma dla niego sposób odżywiania.

Dieta nie musi być nudna! Dieta pudełkowa

Dieta nie musi być nudna! Dieta pudełkowa

Dieta pudełkowa może być rozwiązaniem dla osób, które dotychczas nie potrafiły sobie poradzić z przestrzeganiem jadłospisu.

Składniki na pobudzającą i rozgrzewającą kawę mocy

Kawa mocy i herbata na odporność – co pić jesienią i zimą?

Ciepło pochodzące z gorącej kawy lub herbaty rozlewa się na całe ciało. I wtedy można siadać do pracy lub po prostu – znów zacząć podbijać świat!

Świeżo palona kawa

Świeżo palona kawa - dlaczego warto ją kupić bezpośrednio od palarni?

Czym różni się kawa z palarni rzemieślniczej od palarni przemysłowej?

Trzy pomysły na poobiedni deser

Trzy pomysły na poobiedni deser

W artykule znajdziesz trzy przepisy na przepyszne, słodkie i bardzo proste w przygotowaniu desery.

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się