Przepis na ciasto z jabłkami i bakaliami - wiewiórka

Wiewiórka – ciasto z jabłkami i bakaliami

Musimy przyznać, że nazwa tego ciasta stanowi dla nas niemałą zagadkę. Nie mamy pojęcia dlaczego jego nazwa wzięła się od sympatycznego leśnego zwierzątka. Może Wy macie jakieś podejrzenia? Jeśli tak to dajcie nam znać w komentarzach. Co do samego ciasta to jest ono łatwe w przygotowaniu, nie wymaga zakupu drogich składników i szybko się je robi.

Bardzo łatwo można również zmodyfikować przepis, aby wypiek smakował Wam jeszcze bardziej. Nie lubicie włoskich orzechów? Nie ma problemu, możecie dodać laskowe lub ziemne. Tak samo w kwestii polewy. Oryginalny przepis mówi o posypaniu ciasta cukrem pudrem. My zdecydowaliśmy się jednak na oblanie go ciemną czekoladą.

Tradycyjny sernik krakowski z kratką

Kącik łasucha: Tradycyjny sernik krakowski z kratką

Składniki są tanie, a wypiek takiego smakołyku stanowi średnie wyzwanie. Warto poświęcić swój czas i zaprosić domowników na wspólną chwilę przyjemności z kawą i klasycznym sernikiem.
Składniki:
  • 4 całe jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kakao
  • szczypta soli
  • 150 ml oleju z pestek winogron
  • 3 jabłka
  • 10 suszonych śliwek
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • cukier puder do dekoracji

Przygotowanie

Na początku wbijamy jajka do miski. Następną czynnością jest ich utarcie wraz z cukrem i miodem. Gdy już to zrobicie, w osobnym naczyniu przygotujcie mąkę przesianą z sodą, cynamonem, solą, kakao i proszkiem do pieczenia. Całość razem z olejem należy stopniowo dodawać do utartych jajek i od razu zmiksować.

Następnym krokiem jest obranie jabłek oraz pozbawienie ich gniazd nasiennych. Tak przygotowane owoce kroimy w grubą kostkę. Podobnie robimy ze śliwkami, chociaż w ich przypadku nie dbamy o nadanie kawałkom konkretnego kształtu. Owoce dodajemy do ciasta, do którego następnie wsypujemy orzechy i wszystko ze sobą mieszamy do momentu, w którym jabłka i bakalie zostaną oblepione przez ciasto. Nie pozostało już nic innego jak tylko przełożyć masę do prostokątnej foremki, którą wcześniej natłuszczamy masłem i oprószamy mąką. Pamiętajmy również, aby dno wyłożyć papierem do pieczenia. Żeby ciasto ładnie wyglądało, wyrównajmy jego powierzchnię przed wstawieniem go do piekarnika. Ten należy rozgrzać do 180 stopni Celsjusza. Wypiek będzie gotowy w momencie, gdy patyczek, który w niego wsadzimy, będzie suchy. Dlatego też doglądajmy i róbmy ten test co jakiś czas. Polewę należy dodać po wystudzeniu ciasta.

Ciasto z jabłkami i bakaliami Wiewiórka - przepis na ciasto

Wiewiórka jest świetnym dodatkiem do kawy.

Życzymy smacznego!

Komentarze czytelników:

Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Kawa bezkofeinowa - Czy jest zdrowa? Jak się ją produkuje?

Kawa bezkofeinowa - Czy jest zdrowa? Jak się ją produkuje?

Choć kawa bezkofeinowa wielu osobom wydaje się pozbawiona największej korzyści płynącej z jej picia, czyli kofeiny, to właśnie jej brak niejednej osobie pozwala cieszyć się wspaniałym smakiem i aromatem, kiedy tylko mają na nią ochotę. Czy kawa bezkofeinowa jest zdrowa?

Jak przyjemnie i skutecznie zaczerpnąć energii na cały dzień?

Jak przyjemnie i skutecznie zaczerpnąć energii na cały dzień?

Co więc zrobić, aby lepiej się obudzić i przeżyć poranek o wiele przyjemniej? Wystarczy napić się aromatycznej kawy.

Najnowsze badania: nawet ogromna ilość kawy jest bezpieczna dla

Najnowsze badania: nawet ogromna ilość kawy jest bezpieczna dla serca

Kawa z zawartością kofeiny jest całkowicie bezpieczna dla tętnic i serca - takie wnioski pojawiły się w podsumowaniu badania przeprowadzonego przez londyńskich naukowców.

Daenerys jest w klubie miłośników kawy!

Daenerys jest w klubie miłośników kawy!

Niespodziewanym bohaterem czwartego odcinka finałowego sezonu Gry o Tron stała się… kawa, a konkretnie papierowy kubek, który nie miał prawa znaleźć się w czasach rozgrywania się akcji Pieśni Lodu i Ognia.

Formuła optymalnego spożycia kofeiny

Naukowiec z amerykańskiej armii pracuje nad formułą optymalnego spożycia kofeiny

Prawdopodobnie zdarzyło się tak, że przy nalewaniu trzeciej, czwartej lub piątej porcji „małej czarnej” zadaliście sobie pytanie: „czy kawa rzeczywiście mi pomoże?”.

Ceremonia parzenia kawy – jak się do niej przygotować?

Ceremonia parzenia kawy – jak się do niej przygotować?

Bycie kawoszem zaczyna się wraz z chwilą, gdy spróbujesz prawdziwej kawy i zakochasz się w jej aromacie oraz smaku. Przekonaj się, jak wygląda ceremonia parzenia tego niepowtarzalnego napoju.

Kawa zbożowa - zalety, wady, właściwości

Kawa zbożowa - zalety, wady, właściwości

Kawa zbożowa od jakiegoś czasu ponownie zyskuje na popularności. Dowiedźcie się, dlaczego warto po nią sięgać i jaki ma wpływ na organizm.

Kawa jest kluczem do dobrej pracy zespołowej, tak wynika z badań

Kawa jest kluczem do dobrej pracy zespołowej, tak wynika z badań

Naukowcy odkryli, że ludzie, którzy wypili kawę z zawartością kofeiny przed pracą w zespole, znacznie lepiej oceniali swoje wyniki uzyskiwane w grupie.

Naukowcy tworzą nowy sposób spożycia większej ilości warzyw

Kawa z brokułami: naukowcy tworzą nowy sposób spożycia większej ilości warzyw

Ci, którzy nie przepadają za brokułami w tradycyjnej formie, nadal mogą czerpać korzyści zdrowotne dzięki opracowanej wersji proszku...

Przepis na domowe ciasto do kawy w 15 minut

Przepis na domowe ciasto do kawy w 15 minut

Do kawy najlepszy będzie deser. Dziś zaproponujemy Wam ciasto z mikrofalówki i pucharek wypełniony słodkościami. W obu przypadkach znajdziecie w nich dodatek w postaci lodów.

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się