Przepis na ciasto Prince Polo

Orzechowo-czekoladowa rozkosz. Pieczemy Prince Polo!

Przed Wami kolejne ciasto inspirowane popularnymi batonami, a w zasadzie wafelkami. Jest na sali ktoś, kto nie lubi połączenia czekolady i orzechów? Ręce podniosą chyba tylko osoby uczulone na ten drugi składnik. Inni będą z uśmiechem na ustach zajadać kawałek ciasta, który Wam dzisiaj proponujemy i gwarantujemy, że na jednej porcji się nie skończy!

Zanim jednak będziecie mogli pokroić efekt Waszej pracy i podzielić się smakołykiem z innymi trzeba zdobyć potrzebne składniki i poświęcić sporo czasu na wykonanie. Ciasto nie należy do najprostszych i trzeba wydać grosza na potrzebne produkty. Włożony wysiłek z całą pewnością się jednak opłaci. Szczególnie dobrze ciasto smakuje w towarzystwie filiżanki kawy.

Ciasto Prince Polo

Z wierzchu wygląda niepozornie, ale poczekajcie, aż się w nie wkroimy!

Składniki i wykonanie

Na ciasto:
  • 5 jaj
  • 3 i pół łyżki mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru
  • 3 i pół łyżki mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie biszkoptu

Białka należy ubijać, włączając najwyższe obroty. Stopniowo dodajemy do nich cukier, gdy piana zaczyna sztywnieć, ale nie jest jeszcze ubita do końca. Kiedy piana jest już sztywna, dodajemy do niej po jednym żółtku i miksujemy przez około 6 minut. Następnie tworzymy mieszaninę mąki, kakao i proszku do pieczenia. Powoli przesiewamy suche produkty do masy, delikatnie mieszając już nie mikserem, ale np. łyżką. Nie pozostało nic innego jak tylko przelanie całej masy do foremki. Ja już od dłuższego czasu nie smaruję blachy olejem. Zamiast tego wykładam ją papierem do pieczenia. Biszkopt należy piec w piekarniku przez około 25 minut. Ustawiamy temperaturę 180 stopni.

Na budyniowy krem:
Ciasto kokosowe Bounty

Bounty

Jaki jest najsłynniejszy baton z kokosem? Oczywiście Bounty. Nie mamy wątpliwości, że jego kawałek to idealny dodatek do każdej kawy.
  • 7 żółtek
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 szklanki mleka
  • tabliczka mlecznej czekolady
  • 150 gramów wafelków Prince Polo (należy je posiekać)
  • 320 gramów masła (nie może być twarde)
  • wódka lub spirytus do smaku (śmiało można sobie odpuścić, szczególnie gdy ciasto mają zajadać także dzieciaki)

Składniki są, to bierzemy się za wykonanie masy

Za pomocą trzepaczki wymieszajcie ze sobą cukier, mąkę, żółtka i jedną szklankę mleka. Nie może być grudek. Mleko, które zostało, należy zagotować. Gdy zacznie wrzeć, wlewamy do niego wcześniej przygotowaną masę i przez cały czas mieszamy za pomocą trzepaczki. W momencie, gdy budyń zgęstnieje, odstawiamy garnek do ostudzenia. Przykryjcie go folią spożywczą. Kolejnym zadaniem jest utarcie masła na puszystą białą masę. Podczas uciekania dodawajcie do masła po łyżce ostudzonego (temp. pokojowa) budyniu. Przyszedł czas na wrzucenie czekolady i pociętych batoników. Po dokładnym wtarciu ich w masę dodajemy alkohol do smaku.

Na bezę z orzechami:
  • 7 białek
  • 100 gramów zmielonych orzechów włoskich
  • 100 gramów posiekanych orzechów włoskich
  • 150 gramów orzechowych wafelków Prince Polo
  • 100 gramów kokosowych wiórków
  • 150 gramów cukru
  • szczypta soli
Robimy bezę

Na początku wsypujemy sól do białek. Następnie ubijamy je na gęstą pianę, dodając do nich co jakiś czas cukier. Potem pianę należy delikatnie wymieszać z orzechami, bakaliami i kokosem. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy bezę i pieczemy przez około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po tym czasie odstawiamy bezę do wystygnięcia.

Polewa

Tutaj panuje pełna dowolność i nie musicie sztywno kierować się naszym pomysłem na polewę. My zdecydowaliśmy się na tę, która jeszcze bardziej podbije smak czekolady i orzechów. Oto składniki, których użyliśmy:

  • 50 mililitrów 30-procentowej śmietanki
  • 2 kopiaste łyżki Nutelli
  • łyżka masła

Powyższe składniki umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy. Całość należy mieszać do momentu, aż uzyskamy jednolitą masę. Polewa będzie gotowa, gdy nieco zgęstnieje.

Jeszcze trochę pracy i będzie gotowe

Na biszkopt wykładamy połowę budyniowej masy. Na niej należy ułożyć bezę, na której rozsmarowujemy pozostałą część masy. Potem układamy na całej powierzchni herbatniki, na których rozsmarowujemy polewę. Tak przygotowane ciasto należy wstawić do lodówki na kilka godzin.

Przepis na Prince Polo

Smacznego!

fot. pixabay.com

Komentarze czytelników:

Witam, Chciałam zapytać o składniki na biszkopt - chyba jest pomyłka - dwa razy została ujęta mąka pszenna, nie ma zaś wzmianki o kakao - ma go być 3,5 łyżki? Z góry dziękuje za odpowiedz! Pozdrawiam

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Co nieco o kawiarkach

Co nieco o kawiarkach

Kawiarki wyglądają może trochę oldschoolowo, ale niech nie zmylą Was pozory! To urządzenie, dzięki któremu przyrządzicie naprawdę pyszną, aromatyczną kawę, która zachwyci Was i Waszych gości.

Gdzie sprawdzi się lodówka monoklimatyczna?

Gdzie sprawdzi się lodówka monoklimatyczna?

Lodówki bez zamrażalnika to urządzenie, które wbrew pozorom sprawdzi się w domach, gdzie mieszka rodzina wielodzietna, jak i mniejsza.

Najlepsze i najzdrowsze alternatywy dla rzucających kawę

Najlepsze i najzdrowsze alternatywy dla rzucających kawę

Istnieje wiele zdrowszych alternatyw, które wykazują bardzo zbliżone działanie do kawy. Jakie są najzdrowsze zamienniki dla rzucających kawę?

Jakość wody i jej wpływ na smak kawy

Jakość wody i jej wpływ na smak kawy

Jakiej wody używać do parzenia kawy, aby zachwyciła najbardziej wybrednego kawosza? Czy zwykła kranówka to dobry wybór?

Czym powinna wyróżniać się jakościowa blacha do pieczenia?

Czym powinna wyróżniać się jakościowa blacha do pieczenia?

Blacha do ciasta to niezbędny element każdej osoby, która lubuje się w pieczeniu ciast. Bez niej jest to praktycznie nie możliwe. Właściwa forma nadaje kształt i umożliwia pieczenie w piekarniku.

Zalety bio żywności - wydaj więcej, zyskaj zdrowie

Zalety bio żywności - wydaj więcej, zyskaj zdrowie

Wydaje się, że z każdym rokiem żywność oznaczana jako “bio” zyskuje na popularności. Odpowiada za to rosnąca świadomość w kwestii zdrowia i tego, jakie znaczenie ma dla niego sposób odżywiania.

Dieta nie musi być nudna! Dieta pudełkowa

Dieta nie musi być nudna! Dieta pudełkowa

Dieta pudełkowa może być rozwiązaniem dla osób, które dotychczas nie potrafiły sobie poradzić z przestrzeganiem jadłospisu.

Składniki na pobudzającą i rozgrzewającą kawę mocy

Kawa mocy i herbata na odporność – co pić jesienią i zimą?

Ciepło pochodzące z gorącej kawy lub herbaty rozlewa się na całe ciało. I wtedy można siadać do pracy lub po prostu – znów zacząć podbijać świat!

Świeżo palona kawa

Świeżo palona kawa - dlaczego warto ją kupić bezpośrednio od palarni?

Czym różni się kawa z palarni rzemieślniczej od palarni przemysłowej?

Trzy pomysły na poobiedni deser

Trzy pomysły na poobiedni deser

W artykule znajdziesz trzy przepisy na przepyszne, słodkie i bardzo proste w przygotowaniu desery.

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się