Przepis na ciasto Prince Polo

Orzechowo-czekoladowa rozkosz. Pieczemy Prince Polo!

Przed Wami kolejne ciasto inspirowane popularnymi batonami, a w zasadzie wafelkami. Jest na sali ktoś, kto nie lubi połączenia czekolady i orzechów? Ręce podniosą chyba tylko osoby uczulone na ten drugi składnik. Inni będą z uśmiechem na ustach zajadać kawałek ciasta, który Wam dzisiaj proponujemy i gwarantujemy, że na jednej porcji się nie skończy!

Zanim jednak będziecie mogli pokroić efekt Waszej pracy i podzielić się smakołykiem z innymi trzeba zdobyć potrzebne składniki i poświęcić sporo czasu na wykonanie. Ciasto nie należy do najprostszych i trzeba wydać grosza na potrzebne produkty. Włożony wysiłek z całą pewnością się jednak opłaci. Szczególnie dobrze ciasto smakuje w towarzystwie filiżanki kawy.

Ciasto Prince Polo

Z wierzchu wygląda niepozornie, ale poczekajcie, aż się w nie wkroimy!

Składniki i wykonanie

Na ciasto:
  • 5 jaj
  • 3 i pół łyżki mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru
  • 3 i pół łyżki mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie biszkoptu

Białka należy ubijać, włączając najwyższe obroty. Stopniowo dodajemy do nich cukier, gdy piana zaczyna sztywnieć, ale nie jest jeszcze ubita do końca. Kiedy piana jest już sztywna, dodajemy do niej po jednym żółtku i miksujemy przez około 6 minut. Następnie tworzymy mieszaninę mąki, kakao i proszku do pieczenia. Powoli przesiewamy suche produkty do masy, delikatnie mieszając już nie mikserem, ale np. łyżką. Nie pozostało nic innego jak tylko przelanie całej masy do foremki. Ja już od dłuższego czasu nie smaruję blachy olejem. Zamiast tego wykładam ją papierem do pieczenia. Biszkopt należy piec w piekarniku przez około 25 minut. Ustawiamy temperaturę 180 stopni.

Na budyniowy krem:
Ciasto kokosowe Bounty

Bounty

Jaki jest najsłynniejszy baton z kokosem? Oczywiście Bounty. Nie mamy wątpliwości, że jego kawałek to idealny dodatek do każdej kawy.
  • 7 żółtek
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 szklanki mleka
  • tabliczka mlecznej czekolady
  • 150 gramów wafelków Prince Polo (należy je posiekać)
  • 320 gramów masła (nie może być twarde)
  • wódka lub spirytus do smaku (śmiało można sobie odpuścić, szczególnie gdy ciasto mają zajadać także dzieciaki)

Składniki są, to bierzemy się za wykonanie masy

Za pomocą trzepaczki wymieszajcie ze sobą cukier, mąkę, żółtka i jedną szklankę mleka. Nie może być grudek. Mleko, które zostało, należy zagotować. Gdy zacznie wrzeć, wlewamy do niego wcześniej przygotowaną masę i przez cały czas mieszamy za pomocą trzepaczki. W momencie, gdy budyń zgęstnieje, odstawiamy garnek do ostudzenia. Przykryjcie go folią spożywczą. Kolejnym zadaniem jest utarcie masła na puszystą białą masę. Podczas uciekania dodawajcie do masła po łyżce ostudzonego (temp. pokojowa) budyniu. Przyszedł czas na wrzucenie czekolady i pociętych batoników. Po dokładnym wtarciu ich w masę dodajemy alkohol do smaku.

Na bezę z orzechami:
  • 7 białek
  • 100 gramów zmielonych orzechów włoskich
  • 100 gramów posiekanych orzechów włoskich
  • 150 gramów orzechowych wafelków Prince Polo
  • 100 gramów kokosowych wiórków
  • 150 gramów cukru
  • szczypta soli
Robimy bezę

Na początku wsypujemy sól do białek. Następnie ubijamy je na gęstą pianę, dodając do nich co jakiś czas cukier. Potem pianę należy delikatnie wymieszać z orzechami, bakaliami i kokosem. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy bezę i pieczemy przez około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po tym czasie odstawiamy bezę do wystygnięcia.

Polewa

Tutaj panuje pełna dowolność i nie musicie sztywno kierować się naszym pomysłem na polewę. My zdecydowaliśmy się na tę, która jeszcze bardziej podbije smak czekolady i orzechów. Oto składniki, których użyliśmy:

  • 50 mililitrów 30-procentowej śmietanki
  • 2 kopiaste łyżki Nutelli
  • łyżka masła

Powyższe składniki umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy. Całość należy mieszać do momentu, aż uzyskamy jednolitą masę. Polewa będzie gotowa, gdy nieco zgęstnieje.

Jeszcze trochę pracy i będzie gotowe

Na biszkopt wykładamy połowę budyniowej masy. Na niej należy ułożyć bezę, na której rozsmarowujemy pozostałą część masy. Potem układamy na całej powierzchni herbatniki, na których rozsmarowujemy polewę. Tak przygotowane ciasto należy wstawić do lodówki na kilka godzin.

Przepis na Prince Polo

Smacznego!

fot. pixabay.com

Komentarze czytelników:

Witam, Chciałam zapytać o składniki na biszkopt - chyba jest pomyłka - dwa razy została ujęta mąka pszenna, nie ma zaś wzmianki o kakao - ma go być 3,5 łyżki? Z góry dziękuje za odpowiedz! Pozdrawiam

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Letnie desery – propozycje na pyszne, lekkie i orzeźwiające smak

Letnie desery – propozycje na pyszne, lekkie i orzeźwiające smakołyki

Lato to czas kiedy zazwyczaj rozluźniamy nasze żywieniowe nawyki. W tej kwestii chyba jesteśmy wszyscy zgodni!

Dlaczego warto pić herbatę?

Dlaczego warto pić herbatę?

Herbata to w naszym kraju bardzo popularny, gorący napój, który podawany jest do posiłków zarówno w restauracjach, jak i domowych zakątkach.

Jak zrobić dobrą kawę z mlekiem kokosowym?

Jak zrobić dobrą kawę z mlekiem kokosowym?

Wiele osób szuka alternatywny dla mleka krowiego i eksperymentuje ze smakami.

Jaki ekspres do kawy kupić w 2020? - Ranking ekspresów do kawy

Jaki ekspres do kawy kupić w 2020? - Ranking ekspresów do kawy

Przed Tobą ranking ekspresów do kawy i top 10 sprzętów. Zapraszamy do lektury.

Kawa rozpuszczalna, mielona czy ziarnista - którą wybrać?

Kawa rozpuszczalna, mielona czy ziarnista - którą wybrać?

Współcześnie nikt chyba nie wyobraża sobie świata bez kawy. Jej smak i aromat pobudza zmysły i zachęca do działania.

Jak wybrać idealny, kolbowy ekspres do kawy?

Jak wybrać idealny, kolbowy ekspres do kawy?

Kolbowy ekspres do kawy to częsty wybór wśród klientów, poszukujących idealnego sprzętu do robienia kawy. Sprzęt sprzętowi jednak nierówny. Jak wybrać idealny, kolbowy ekspres do kawy?

Sklep z kawą to nie tylko kawa do ekspresu

Sklep z kawą to nie tylko kawa do ekspresu

Szukasz aromatycznej, mocnej kawy do ekspresu? A może ciągle nie umiesz znaleźć idealnej kawy do Chemexu, drippa? Sprawdź, co oferują sklepy z kawą i dlaczego świeżo palone ziarna są warte swojej ceny.

Idealna kawa i kolor palonego ziarna

Idealna kawa i kolor palonego ziarna

Świeżo palona kawa to coś, czego musisz spróbować, będąc jej amatorem. Dzięki temu dowiesz się, że kawa, kawie nie równa.

Dlaczego warto jeść daktyle

Dlaczego warto jeść daktyle

Daktyle znane i spożywane są już od tysiącleci. Są bardzo słodkie, dodają energii i zawierają wiele drogocennych wartości odżywczych.

Kawa czy herbata? Co dla kogo?

Kawa czy herbata? Co dla kogo?

Wybór gorącego napoju to powszechny dylemat, który pojawia się już przy śniadaniu. Co jest lepsze? Kawa czy herbata?

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się