Przepis na ciasto Prince Polo

Orzechowo-czekoladowa rozkosz. Pieczemy Prince Polo!

Przed Wami kolejne ciasto inspirowane popularnymi batonami, a w zasadzie wafelkami. Jest na sali ktoś, kto nie lubi połączenia czekolady i orzechów? Ręce podniosą chyba tylko osoby uczulone na ten drugi składnik. Inni będą z uśmiechem na ustach zajadać kawałek ciasta, który Wam dzisiaj proponujemy i gwarantujemy, że na jednej porcji się nie skończy!

Zanim jednak będziecie mogli pokroić efekt Waszej pracy i podzielić się smakołykiem z innymi trzeba zdobyć potrzebne składniki i poświęcić sporo czasu na wykonanie. Ciasto nie należy do najprostszych i trzeba wydać grosza na potrzebne produkty. Włożony wysiłek z całą pewnością się jednak opłaci. Szczególnie dobrze ciasto smakuje w towarzystwie filiżanki kawy.

Ciasto Prince Polo

Z wierzchu wygląda niepozornie, ale poczekajcie, aż się w nie wkroimy!

Składniki i wykonanie

Na ciasto:
  • 5 jaj
  • 3 i pół łyżki mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru
  • 3 i pół łyżki mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie biszkoptu

Białka należy ubijać, włączając najwyższe obroty. Stopniowo dodajemy do nich cukier, gdy piana zaczyna sztywnieć, ale nie jest jeszcze ubita do końca. Kiedy piana jest już sztywna, dodajemy do niej po jednym żółtku i miksujemy przez około 6 minut. Następnie tworzymy mieszaninę mąki, kakao i proszku do pieczenia. Powoli przesiewamy suche produkty do masy, delikatnie mieszając już nie mikserem, ale np. łyżką. Nie pozostało nic innego jak tylko przelanie całej masy do foremki. Ja już od dłuższego czasu nie smaruję blachy olejem. Zamiast tego wykładam ją papierem do pieczenia. Biszkopt należy piec w piekarniku przez około 25 minut. Ustawiamy temperaturę 180 stopni.

Na budyniowy krem:
Ciasto kokosowe Bounty

Bounty

Jaki jest najsłynniejszy baton z kokosem? Oczywiście Bounty. Nie mamy wątpliwości, że jego kawałek to idealny dodatek do każdej kawy.
  • 7 żółtek
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 szklanki mleka
  • tabliczka mlecznej czekolady
  • 150 gramów wafelków Prince Polo (należy je posiekać)
  • 320 gramów masła (nie może być twarde)
  • wódka lub spirytus do smaku (śmiało można sobie odpuścić, szczególnie gdy ciasto mają zajadać także dzieciaki)

Składniki są, to bierzemy się za wykonanie masy

Za pomocą trzepaczki wymieszajcie ze sobą cukier, mąkę, żółtka i jedną szklankę mleka. Nie może być grudek. Mleko, które zostało, należy zagotować. Gdy zacznie wrzeć, wlewamy do niego wcześniej przygotowaną masę i przez cały czas mieszamy za pomocą trzepaczki. W momencie, gdy budyń zgęstnieje, odstawiamy garnek do ostudzenia. Przykryjcie go folią spożywczą. Kolejnym zadaniem jest utarcie masła na puszystą białą masę. Podczas uciekania dodawajcie do masła po łyżce ostudzonego (temp. pokojowa) budyniu. Przyszedł czas na wrzucenie czekolady i pociętych batoników. Po dokładnym wtarciu ich w masę dodajemy alkohol do smaku.

Na bezę z orzechami:
  • 7 białek
  • 100 gramów zmielonych orzechów włoskich
  • 100 gramów posiekanych orzechów włoskich
  • 150 gramów orzechowych wafelków Prince Polo
  • 100 gramów kokosowych wiórków
  • 150 gramów cukru
  • szczypta soli
Robimy bezę

Na początku wsypujemy sól do białek. Następnie ubijamy je na gęstą pianę, dodając do nich co jakiś czas cukier. Potem pianę należy delikatnie wymieszać z orzechami, bakaliami i kokosem. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy bezę i pieczemy przez około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po tym czasie odstawiamy bezę do wystygnięcia.

Polewa

Tutaj panuje pełna dowolność i nie musicie sztywno kierować się naszym pomysłem na polewę. My zdecydowaliśmy się na tę, która jeszcze bardziej podbije smak czekolady i orzechów. Oto składniki, których użyliśmy:

  • 50 mililitrów 30-procentowej śmietanki
  • 2 kopiaste łyżki Nutelli
  • łyżka masła

Powyższe składniki umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy. Całość należy mieszać do momentu, aż uzyskamy jednolitą masę. Polewa będzie gotowa, gdy nieco zgęstnieje.

Jeszcze trochę pracy i będzie gotowe

Na biszkopt wykładamy połowę budyniowej masy. Na niej należy ułożyć bezę, na której rozsmarowujemy pozostałą część masy. Potem układamy na całej powierzchni herbatniki, na których rozsmarowujemy polewę. Tak przygotowane ciasto należy wstawić do lodówki na kilka godzin.

Przepis na Prince Polo

Smacznego!

fot. pixabay.com

Komentarze czytelników:

Witam, Chciałam zapytać o składniki na biszkopt - chyba jest pomyłka - dwa razy została ujęta mąka pszenna, nie ma zaś wzmianki o kakao - ma go być 3,5 łyżki? Z góry dziękuje za odpowiedz! Pozdrawiam

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Palarnia Kawy - Twoja Przestrzeń dla Wyjątkowego Smaku

Palarnia Kawy - Twoja Przestrzeń dla Wyjątkowego Smaku

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak to możliwe, że filiżanka kawy może dostarczyć tak wiele przyjemności?

5 sposobów na proste i szybkie ozdobienie tortu komunijnego

5 sposobów na proste i szybkie ozdobienie tortu komunijnego

Jak wykonać proste i szybkie dekoracje, które będą efektowne? Sprawdź 5 sposobów na ozdobienie tortu komunijnego.

5 absolutnie niezbędnych akcesoriów barmańskich

5 absolutnie niezbędnych akcesoriów barmańskich

Dowiedz się, jakie akcesoria potrzebuje profesjonalny barman.

5 przepisów na rozgrzewającą herbatkę

Rozgrzej się pyszną herbatą, czyli 5 przepisów na rozgrzewającą herbatkę

W okresie zimowym, gdy temperatury często spadają poniżej zera, każdemu z nas przyda się odrobina ciepła.

Narzędzia czekoladowe – kochaj czekoladę za jej smak i za jej wy

Narzędzia czekoladowe – kochaj czekoladę za jej smak i za jej wygląd

Rzadko można spotkać kogoś, kto nie przepada za czekoladą.

Pyszne galaretki w czekoladzie z nadzieniem owocowym czyli ideal

Pyszne galaretki w czekoladzie z nadzieniem owocowym czyli idealny słodki prezent na każdą okazję

Czy wybór słodkości to zawsze strzał w dziesiątkę, gdy potrzebujesz prezentu dla bliskiej osoby?

Dlaczego warto robić zakupy spożywcze online?

Dlaczego warto robić zakupy spożywcze online?

Zakupy online cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Zdalnie można kupić niemal wszystko, ubrania, elektronikę, kosmetyki, a także artykuły spożywcze.

Picie kawy to tradycja, która istnieje od wieków

Picie kawy to tradycja, która istnieje od wieków

Historia kawy zaczyna się XV wieku w Arabii. Po raz pierwszy została tam wprowadzona na stoły przez derwiszów (mnichów islamskich), którzy znaleźli ją przypadkiem, podczas poszukiwania źródeł wody w Etiopii.

Jak zmielić ziarna kawy

Jak zmielić ziarna kawy we właściwy sposób

Jeśli jesteś miłośnikiem kawy, to wiesz, że nie ma nic lepszego niż świeża filiżanka wykonana ze świeżo zmielonych ziaren kawy.

Niezwykły wybór kaw i herbat - tylko online

Niezwykły wybór kaw i herbat - tylko online

W sieci znajdziesz nie tylko pełen wybór ziaren kawy, niezwykłe mieszanki herbat, ale i sprzęt pozwalający cieszyć się z parzenia kawy i herbaty.

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się