Przepis na ciasto Prince Polo

Orzechowo-czekoladowa rozkosz. Pieczemy Prince Polo!

Przed Wami kolejne ciasto inspirowane popularnymi batonami, a w zasadzie wafelkami. Jest na sali ktoś, kto nie lubi połączenia czekolady i orzechów? Ręce podniosą chyba tylko osoby uczulone na ten drugi składnik. Inni będą z uśmiechem na ustach zajadać kawałek ciasta, który Wam dzisiaj proponujemy i gwarantujemy, że na jednej porcji się nie skończy!

Zanim jednak będziecie mogli pokroić efekt Waszej pracy i podzielić się smakołykiem z innymi trzeba zdobyć potrzebne składniki i poświęcić sporo czasu na wykonanie. Ciasto nie należy do najprostszych i trzeba wydać grosza na potrzebne produkty. Włożony wysiłek z całą pewnością się jednak opłaci. Szczególnie dobrze ciasto smakuje w towarzystwie filiżanki kawy.

Ciasto Prince Polo

Z wierzchu wygląda niepozornie, ale poczekajcie, aż się w nie wkroimy!

Składniki i wykonanie

Na ciasto:
  • 5 jaj
  • 3 i pół łyżki mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru
  • 3 i pół łyżki mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie biszkoptu

Białka należy ubijać, włączając najwyższe obroty. Stopniowo dodajemy do nich cukier, gdy piana zaczyna sztywnieć, ale nie jest jeszcze ubita do końca. Kiedy piana jest już sztywna, dodajemy do niej po jednym żółtku i miksujemy przez około 6 minut. Następnie tworzymy mieszaninę mąki, kakao i proszku do pieczenia. Powoli przesiewamy suche produkty do masy, delikatnie mieszając już nie mikserem, ale np. łyżką. Nie pozostało nic innego jak tylko przelanie całej masy do foremki. Ja już od dłuższego czasu nie smaruję blachy olejem. Zamiast tego wykładam ją papierem do pieczenia. Biszkopt należy piec w piekarniku przez około 25 minut. Ustawiamy temperaturę 180 stopni.

Na budyniowy krem:
Ciasto kokosowe Bounty

Bounty

Jaki jest najsłynniejszy baton z kokosem? Oczywiście Bounty. Nie mamy wątpliwości, że jego kawałek to idealny dodatek do każdej kawy.
  • 7 żółtek
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 szklanki mleka
  • tabliczka mlecznej czekolady
  • 150 gramów wafelków Prince Polo (należy je posiekać)
  • 320 gramów masła (nie może być twarde)
  • wódka lub spirytus do smaku (śmiało można sobie odpuścić, szczególnie gdy ciasto mają zajadać także dzieciaki)

Składniki są, to bierzemy się za wykonanie masy

Za pomocą trzepaczki wymieszajcie ze sobą cukier, mąkę, żółtka i jedną szklankę mleka. Nie może być grudek. Mleko, które zostało, należy zagotować. Gdy zacznie wrzeć, wlewamy do niego wcześniej przygotowaną masę i przez cały czas mieszamy za pomocą trzepaczki. W momencie, gdy budyń zgęstnieje, odstawiamy garnek do ostudzenia. Przykryjcie go folią spożywczą. Kolejnym zadaniem jest utarcie masła na puszystą białą masę. Podczas uciekania dodawajcie do masła po łyżce ostudzonego (temp. pokojowa) budyniu. Przyszedł czas na wrzucenie czekolady i pociętych batoników. Po dokładnym wtarciu ich w masę dodajemy alkohol do smaku.

Na bezę z orzechami:
  • 7 białek
  • 100 gramów zmielonych orzechów włoskich
  • 100 gramów posiekanych orzechów włoskich
  • 150 gramów orzechowych wafelków Prince Polo
  • 100 gramów kokosowych wiórków
  • 150 gramów cukru
  • szczypta soli
Robimy bezę

Na początku wsypujemy sól do białek. Następnie ubijamy je na gęstą pianę, dodając do nich co jakiś czas cukier. Potem pianę należy delikatnie wymieszać z orzechami, bakaliami i kokosem. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy bezę i pieczemy przez około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po tym czasie odstawiamy bezę do wystygnięcia.

Polewa

Tutaj panuje pełna dowolność i nie musicie sztywno kierować się naszym pomysłem na polewę. My zdecydowaliśmy się na tę, która jeszcze bardziej podbije smak czekolady i orzechów. Oto składniki, których użyliśmy:

  • 50 mililitrów 30-procentowej śmietanki
  • 2 kopiaste łyżki Nutelli
  • łyżka masła

Powyższe składniki umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy. Całość należy mieszać do momentu, aż uzyskamy jednolitą masę. Polewa będzie gotowa, gdy nieco zgęstnieje.

Jeszcze trochę pracy i będzie gotowe

Na biszkopt wykładamy połowę budyniowej masy. Na niej należy ułożyć bezę, na której rozsmarowujemy pozostałą część masy. Potem układamy na całej powierzchni herbatniki, na których rozsmarowujemy polewę. Tak przygotowane ciasto należy wstawić do lodówki na kilka godzin.

Przepis na Prince Polo

Smacznego!

fot. pixabay.com

Komentarze czytelników:

Witam, Chciałam zapytać o składniki na biszkopt - chyba jest pomyłka - dwa razy została ujęta mąka pszenna, nie ma zaś wzmianki o kakao - ma go być 3,5 łyżki? Z góry dziękuje za odpowiedz! Pozdrawiam

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Kawa bezkofeinowa - Czy jest zdrowa? Jak się ją produkuje?

Kawa bezkofeinowa - Czy jest zdrowa? Jak się ją produkuje?

Choć kawa bezkofeinowa wielu osobom wydaje się pozbawiona największej korzyści płynącej z jej picia, czyli kofeiny, to właśnie jej brak niejednej osobie pozwala cieszyć się wspaniałym smakiem i aromatem, kiedy tylko mają na nią ochotę. Czy kawa bezkofeinowa jest zdrowa?

Jak przyjemnie i skutecznie zaczerpnąć energii na cały dzień?

Jak przyjemnie i skutecznie zaczerpnąć energii na cały dzień?

Co więc zrobić, aby lepiej się obudzić i przeżyć poranek o wiele przyjemniej? Wystarczy napić się aromatycznej kawy.

Najnowsze badania: nawet ogromna ilość kawy jest bezpieczna dla

Najnowsze badania: nawet ogromna ilość kawy jest bezpieczna dla serca

Kawa z zawartością kofeiny jest całkowicie bezpieczna dla tętnic i serca - takie wnioski pojawiły się w podsumowaniu badania przeprowadzonego przez londyńskich naukowców.

Daenerys jest w klubie miłośników kawy!

Daenerys jest w klubie miłośników kawy!

Niespodziewanym bohaterem czwartego odcinka finałowego sezonu Gry o Tron stała się… kawa, a konkretnie papierowy kubek, który nie miał prawa znaleźć się w czasach rozgrywania się akcji Pieśni Lodu i Ognia.

Formuła optymalnego spożycia kofeiny

Naukowiec z amerykańskiej armii pracuje nad formułą optymalnego spożycia kofeiny

Prawdopodobnie zdarzyło się tak, że przy nalewaniu trzeciej, czwartej lub piątej porcji „małej czarnej” zadaliście sobie pytanie: „czy kawa rzeczywiście mi pomoże?”.

Ceremonia parzenia kawy – jak się do niej przygotować?

Ceremonia parzenia kawy – jak się do niej przygotować?

Bycie kawoszem zaczyna się wraz z chwilą, gdy spróbujesz prawdziwej kawy i zakochasz się w jej aromacie oraz smaku. Przekonaj się, jak wygląda ceremonia parzenia tego niepowtarzalnego napoju.

Kawa zbożowa - zalety, wady, właściwości

Kawa zbożowa - zalety, wady, właściwości

Kawa zbożowa od jakiegoś czasu ponownie zyskuje na popularności. Dowiedźcie się, dlaczego warto po nią sięgać i jaki ma wpływ na organizm.

Kawa jest kluczem do dobrej pracy zespołowej, tak wynika z badań

Kawa jest kluczem do dobrej pracy zespołowej, tak wynika z badań

Naukowcy odkryli, że ludzie, którzy wypili kawę z zawartością kofeiny przed pracą w zespole, znacznie lepiej oceniali swoje wyniki uzyskiwane w grupie.

Naukowcy tworzą nowy sposób spożycia większej ilości warzyw

Kawa z brokułami: naukowcy tworzą nowy sposób spożycia większej ilości warzyw

Ci, którzy nie przepadają za brokułami w tradycyjnej formie, nadal mogą czerpać korzyści zdrowotne dzięki opracowanej wersji proszku...

Przepis na domowe ciasto do kawy w 15 minut

Przepis na domowe ciasto do kawy w 15 minut

Do kawy najlepszy będzie deser. Dziś zaproponujemy Wam ciasto z mikrofalówki i pucharek wypełniony słodkościami. W obu przypadkach znajdziecie w nich dodatek w postaci lodów.

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się