3 pyszne i szybkie przepisy na szarlotkę

3 pyszne i szybkie przepisy na szarlotkę

Szarlotka, to jedno z ulubionych jesienno-zimowych ciast Polaków. Jabłecznik najbardziej lubimy w wyśmienitej wersji na ciepło z lodami waniliowymi i bitą śmietaną. Jeśli nie mamy zbyt dużo czasu, by stać nad ciastem w kuchni przedstawiamy 3 sprawdzone i szybkie przepisy.

Szarlotka sypana

To ultraszybki przepis, idealny dla tych, którzy nie posiadają szczególnych uzdolnień w kierunku pieczenia lub po prostu pieczenie nie sprawia im przyjemności. Ten jabłecznik jest pyszny, szybki i zawsze się udaje.

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki kaszy manny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 szklanki cukru

Nadzienie:

  • 2,5 kg jabłek – waga całych jabłek z gniazdami nasiennymi
  • 2 łyżeczki cynamonu

Dodatkowo:

  • 200 g zimnego masła

Wykonanie: Składniki na ciasto mieszamy ze sobą. Jabłka ścieramy na tarce, dodajemy cynamon i wymieszamy. Dno formy 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Do formy wsypujemy 1/3 składników na ciasto i wyrównujemy. Na pierwszej warstwie ciasta układamy połowę startych jabłek i wyrównujemy. Wsypujemy kolejną 1/3 składników na ciasto. Wykładamy resztę jabłek i wyrównujemy. Wsypujemy ostatnią porcję składników na ciasto. Masło ścieramy na tarce bezpośrednio na wierzch placka. Pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180°C, grzanie góra-dół.

Szybka tarta z jabłkami

Przygotowanie tej tarty z jabłkami jest niesłychanie proste. Wystarczy zagnieść ciasto, zetrzeć jabłka i oprószyć je solidną porcją cynamonu.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej (320 g)
  • 1,5 łyżeczki do pieczenia
  • 200 g masła
  • 1 średnie jajko
  • ¼ szklanki cukru (80 g)
  • opcjonalnie 1-2 łyżeczki śmietany 18% (gęsta, kwaśna)
  • 7-8 jabłek
  • cynamon do smaku

Wykonanie: do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i cukier. Wszystko wstępnie mieszamy. Wbijamy jajko i dodajemy posiekane masło. Ze składników zagniatamy ciasto. W razie potrzeby, gdyby ciasto za słabo się kleiło, można dodać 1-2 łyżeczki gęstej śmietany 18%, a jeśli jej nie mamy, wystarczy łyżka lodowatej wody. Z ciasta formujemy kulkę i wkładamy je na około 1 godzinę do lodówki. Jeśli naprawdę nam się spieszy, możemy ciasto spłaszczyć i włożyć na 15 minut do zamrażalnika. Formę do pieczenia tarty smarujemy lekko masłem i obsypujemy mąką, lub bułką tartą. Około ⅔ schłodzonego ciasta odrywamy. Resztą wylepiamy spód i boki foremki. Ciasto nakłuwamy widelcem. Jabłka obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach. Posypujemy je cynamonem i mieszamy. Nakładamy jabłka na spód tarty. Pozostałe ciasto ścieramy na tarce na grubych oczkach. Wkładamy do piekarnika na 35-40 minut do temperatury 180 stopni Celsjusza.

Bardzo szybka szarlotka

Ostatni przepis na błyskawiczną szarlotkę, która szybko powstaje i jeszcze szybciej znika. Jeśli zależy nam na ekspresowych wypiekach to czas pomyśleć o uniwersalnym urządzeniu kuchennym lub robocie planetarnym, które praktycznie wszystkie czynności wykonują za nas. Jeśli nie posiadamy na to środków, warto rozważyć pożyczkę bez bik.

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • pół szklanki cukru
  • kostka masła - 20 dag
  • 3 jajka
  • cukier z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 1 kg jabłek
  • szklanka cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • sok z połowy cytryny
  • masło do wysmarowania formy

Posypka:

  • cukier puder
  • spora szczypta cynamonu

Wykonanie: jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i siekamy na drobną kostkę, mieszam z cukrem, sokiem z cytryny i cynamonem, odstawiam na bok. Masło ucieramy cukrem i jajkami mikserem na jednolitą i pulchną masę. Mąkę przesiewamy na stolnicę razem z proszkiem do pieczenia. Robimy zagłębienie, dodajemy masę jajeczną, sól, cukier waniliowy, mieszamy i zagniatamy dość zwarte ciasto. Jeśli jest zbyt miękkie, dodajemy trochę mąki, jeśli za twarde, łyżkę, lub dwie śmietany. Ciasto dzielimy na 3 części. Dwoma częściami wykładamy natłuszczoną blachę, na której kładziemy jabłka. Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy i przykrywamy jabłka. Ciasto nakłuwamy widelcem w równych odstępach. Pieczemy około 60 minut, do zarumienienia. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.

Komentarze czytelników:

Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Czarcie żebro - co to jest?

Czarcie żebro - co to jest?

Czarcie żebro zwane także jako ostrożeń warzywny. Oba te określenia mogą brzmieć dosyć zagadkowo i niecodziennie, skąd zatem wzięły się takie nazwy?

Ile naleśnik ma kalorii? Czy znajdzie się na nie miejsce w czasi

Ile naleśnik ma kalorii? Czy znajdzie się na nie miejsce w czasie redukcji?

Naleśniki to jedno z ponadczasowych dań, które ma wielu wielbicieli zarówno wśród dzieci jak i osób dorosłych.

Poszukujesz suplementów? Sprawdź tych producentów

Poszukujesz suplementów? Sprawdź tych producentów

Suplementy diety to produkty powszechnie dostępne.

Jakie ma właściwości i jak stosować ocet jabłkowy?

Jakie ma właściwości i jak stosować ocet jabłkowy?

Zastanawiasz się, jakie właściwości ma ocet jabłkowy i czy warto go stosować?

Co warto wiedzieć o piramidzie żywienia

Co warto wiedzieć o piramidzie żywienia

W dzisiejszym świecie zdrowe żywienie jest bardzo ważne, aby dłużej zachować dobre zdrowie oraz aktywność fizyczną. Jaką rolę w zdrowym odżywianiu odgrywa piramida żywieniowa?

Dieta bezglutenowa też może być smaczna – przekonaj się sam

Dieta bezglutenowa też może być smaczna – przekonaj się sam

Dieta bezglutenowa okazuje się wybawieniem nie tylko dla osób, chorujących na celiakię. Sprawdza się też w przypadku alergii czy nadwrażliwości na gluten.

Otwarcie i zaopatrzenie lodziarni - na co zwrócić uwagę?

Otwarcie i zaopatrzenie lodziarni - na co zwrócić uwagę?

Zastanawiasz się, w jaki sposób zadbać o zaopatrzenie lodziarni? W tym artykule dowiesz się wszystkiego, co najważniejsze!

Noże japońskie – nowy wymiar gotowania

Noże japońskie – nowy wymiar gotowania

Nawet, jeśli dotychczas nie miałeś z nimi do czynienia, to z pewnością noże japońskie kojarzą ci się z niebywałą precyzją i najwyższą jakością wykonania.

Catering eventowy dopasowany do Twoich potrzeb

Catering eventowy dopasowany do Twoich potrzeb

Catering eventowy to kompleksowa usługa, która obejmuje przygotowanie oraz serwowanie posiłków w trakcie zorganizowanych imprez.

Jaki komplet garnków na indukcję wybrać?

Jaki komplet garnków na indukcję wybrać?

Płyty indukcyjne od lat sukcesywnie wypierają tradycyjne kuchenki gazowe.

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się