3 pyszne i szybkie przepisy na szarlotkę

3 pyszne i szybkie przepisy na szarlotkę

Szarlotka, to jedno z ulubionych jesienno-zimowych ciast Polaków. Jabłecznik najbardziej lubimy w wyśmienitej wersji na ciepło z lodami waniliowymi i bitą śmietaną. Jeśli nie mamy zbyt dużo czasu, by stać nad ciastem w kuchni przedstawiamy 3 sprawdzone i szybkie przepisy.

Szarlotka sypana

To ultraszybki przepis, idealny dla tych, którzy nie posiadają szczególnych uzdolnień w kierunku pieczenia lub po prostu pieczenie nie sprawia im przyjemności. Ten jabłecznik jest pyszny, szybki i zawsze się udaje.

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki kaszy manny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 szklanki cukru

Nadzienie:

  • 2,5 kg jabłek – waga całych jabłek z gniazdami nasiennymi
  • 2 łyżeczki cynamonu

Dodatkowo:

  • 200 g zimnego masła

Wykonanie: Składniki na ciasto mieszamy ze sobą. Jabłka ścieramy na tarce, dodajemy cynamon i wymieszamy. Dno formy 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Do formy wsypujemy 1/3 składników na ciasto i wyrównujemy. Na pierwszej warstwie ciasta układamy połowę startych jabłek i wyrównujemy. Wsypujemy kolejną 1/3 składników na ciasto. Wykładamy resztę jabłek i wyrównujemy. Wsypujemy ostatnią porcję składników na ciasto. Masło ścieramy na tarce bezpośrednio na wierzch placka. Pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180°C, grzanie góra-dół.

Szybka tarta z jabłkami

Przygotowanie tej tarty z jabłkami jest niesłychanie proste. Wystarczy zagnieść ciasto, zetrzeć jabłka i oprószyć je solidną porcją cynamonu.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej (320 g)
  • 1,5 łyżeczki do pieczenia
  • 200 g masła
  • 1 średnie jajko
  • ¼ szklanki cukru (80 g)
  • opcjonalnie 1-2 łyżeczki śmietany 18% (gęsta, kwaśna)
  • 7-8 jabłek
  • cynamon do smaku

Wykonanie: do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i cukier. Wszystko wstępnie mieszamy. Wbijamy jajko i dodajemy posiekane masło. Ze składników zagniatamy ciasto. W razie potrzeby, gdyby ciasto za słabo się kleiło, można dodać 1-2 łyżeczki gęstej śmietany 18%, a jeśli jej nie mamy, wystarczy łyżka lodowatej wody. Z ciasta formujemy kulkę i wkładamy je na około 1 godzinę do lodówki. Jeśli naprawdę nam się spieszy, możemy ciasto spłaszczyć i włożyć na 15 minut do zamrażalnika. Formę do pieczenia tarty smarujemy lekko masłem i obsypujemy mąką, lub bułką tartą. Około ⅔ schłodzonego ciasta odrywamy. Resztą wylepiamy spód i boki foremki. Ciasto nakłuwamy widelcem. Jabłka obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach. Posypujemy je cynamonem i mieszamy. Nakładamy jabłka na spód tarty. Pozostałe ciasto ścieramy na tarce na grubych oczkach. Wkładamy do piekarnika na 35-40 minut do temperatury 180 stopni Celsjusza.

Bardzo szybka szarlotka

Ostatni przepis na błyskawiczną szarlotkę, która szybko powstaje i jeszcze szybciej znika. Jeśli zależy nam na ekspresowych wypiekach to czas pomyśleć o uniwersalnym urządzeniu kuchennym lub robocie planetarnym, które praktycznie wszystkie czynności wykonują za nas. Jeśli nie posiadamy na to środków, warto rozważyć pożyczkę bez bik.

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • pół szklanki cukru
  • kostka masła - 20 dag
  • 3 jajka
  • cukier z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 1 kg jabłek
  • szklanka cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • sok z połowy cytryny
  • masło do wysmarowania formy

Posypka:

  • cukier puder
  • spora szczypta cynamonu

Wykonanie: jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i siekamy na drobną kostkę, mieszam z cukrem, sokiem z cytryny i cynamonem, odstawiam na bok. Masło ucieramy cukrem i jajkami mikserem na jednolitą i pulchną masę. Mąkę przesiewamy na stolnicę razem z proszkiem do pieczenia. Robimy zagłębienie, dodajemy masę jajeczną, sól, cukier waniliowy, mieszamy i zagniatamy dość zwarte ciasto. Jeśli jest zbyt miękkie, dodajemy trochę mąki, jeśli za twarde, łyżkę, lub dwie śmietany. Ciasto dzielimy na 3 części. Dwoma częściami wykładamy natłuszczoną blachę, na której kładziemy jabłka. Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy i przykrywamy jabłka. Ciasto nakłuwamy widelcem w równych odstępach. Pieczemy około 60 minut, do zarumienienia. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.

Komentarze czytelników:

Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Palarnia Kawy - Twoja Przestrzeń dla Wyjątkowego Smaku

Palarnia Kawy - Twoja Przestrzeń dla Wyjątkowego Smaku

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak to możliwe, że filiżanka kawy może dostarczyć tak wiele przyjemności?

5 sposobów na proste i szybkie ozdobienie tortu komunijnego

5 sposobów na proste i szybkie ozdobienie tortu komunijnego

Jak wykonać proste i szybkie dekoracje, które będą efektowne? Sprawdź 5 sposobów na ozdobienie tortu komunijnego.

5 absolutnie niezbędnych akcesoriów barmańskich

5 absolutnie niezbędnych akcesoriów barmańskich

Dowiedz się, jakie akcesoria potrzebuje profesjonalny barman.

5 przepisów na rozgrzewającą herbatkę

Rozgrzej się pyszną herbatą, czyli 5 przepisów na rozgrzewającą herbatkę

W okresie zimowym, gdy temperatury często spadają poniżej zera, każdemu z nas przyda się odrobina ciepła.

Narzędzia czekoladowe – kochaj czekoladę za jej smak i za jej wy

Narzędzia czekoladowe – kochaj czekoladę za jej smak i za jej wygląd

Rzadko można spotkać kogoś, kto nie przepada za czekoladą.

Pyszne galaretki w czekoladzie z nadzieniem owocowym czyli ideal

Pyszne galaretki w czekoladzie z nadzieniem owocowym czyli idealny słodki prezent na każdą okazję

Czy wybór słodkości to zawsze strzał w dziesiątkę, gdy potrzebujesz prezentu dla bliskiej osoby?

Dlaczego warto robić zakupy spożywcze online?

Dlaczego warto robić zakupy spożywcze online?

Zakupy online cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Zdalnie można kupić niemal wszystko, ubrania, elektronikę, kosmetyki, a także artykuły spożywcze.

Picie kawy to tradycja, która istnieje od wieków

Picie kawy to tradycja, która istnieje od wieków

Historia kawy zaczyna się XV wieku w Arabii. Po raz pierwszy została tam wprowadzona na stoły przez derwiszów (mnichów islamskich), którzy znaleźli ją przypadkiem, podczas poszukiwania źródeł wody w Etiopii.

Jak zmielić ziarna kawy

Jak zmielić ziarna kawy we właściwy sposób

Jeśli jesteś miłośnikiem kawy, to wiesz, że nie ma nic lepszego niż świeża filiżanka wykonana ze świeżo zmielonych ziaren kawy.

Niezwykły wybór kaw i herbat - tylko online

Niezwykły wybór kaw i herbat - tylko online

W sieci znajdziesz nie tylko pełen wybór ziaren kawy, niezwykłe mieszanki herbat, ale i sprzęt pozwalający cieszyć się z parzenia kawy i herbaty.

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się