3 pyszne i szybkie przepisy na szarlotkę

3 pyszne i szybkie przepisy na szarlotkę

Szarlotka, to jedno z ulubionych jesienno-zimowych ciast Polaków. Jabłecznik najbardziej lubimy w wyśmienitej wersji na ciepło z lodami waniliowymi i bitą śmietaną. Jeśli nie mamy zbyt dużo czasu, by stać nad ciastem w kuchni przedstawiamy 3 sprawdzone i szybkie przepisy.

Szarlotka sypana

To ultraszybki przepis, idealny dla tych, którzy nie posiadają szczególnych uzdolnień w kierunku pieczenia lub po prostu pieczenie nie sprawia im przyjemności. Ten jabłecznik jest pyszny, szybki i zawsze się udaje.

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki kaszy manny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 szklanki cukru

Nadzienie:

  • 2,5 kg jabłek – waga całych jabłek z gniazdami nasiennymi
  • 2 łyżeczki cynamonu

Dodatkowo:

  • 200 g zimnego masła

Wykonanie: Składniki na ciasto mieszamy ze sobą. Jabłka ścieramy na tarce, dodajemy cynamon i wymieszamy. Dno formy 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Do formy wsypujemy 1/3 składników na ciasto i wyrównujemy. Na pierwszej warstwie ciasta układamy połowę startych jabłek i wyrównujemy. Wsypujemy kolejną 1/3 składników na ciasto. Wykładamy resztę jabłek i wyrównujemy. Wsypujemy ostatnią porcję składników na ciasto. Masło ścieramy na tarce bezpośrednio na wierzch placka. Pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180°C, grzanie góra-dół.

Szybka tarta z jabłkami

Przygotowanie tej tarty z jabłkami jest niesłychanie proste. Wystarczy zagnieść ciasto, zetrzeć jabłka i oprószyć je solidną porcją cynamonu.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej (320 g)
  • 1,5 łyżeczki do pieczenia
  • 200 g masła
  • 1 średnie jajko
  • ¼ szklanki cukru (80 g)
  • opcjonalnie 1-2 łyżeczki śmietany 18% (gęsta, kwaśna)
  • 7-8 jabłek
  • cynamon do smaku

Wykonanie: do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i cukier. Wszystko wstępnie mieszamy. Wbijamy jajko i dodajemy posiekane masło. Ze składników zagniatamy ciasto. W razie potrzeby, gdyby ciasto za słabo się kleiło, można dodać 1-2 łyżeczki gęstej śmietany 18%, a jeśli jej nie mamy, wystarczy łyżka lodowatej wody. Z ciasta formujemy kulkę i wkładamy je na około 1 godzinę do lodówki. Jeśli naprawdę nam się spieszy, możemy ciasto spłaszczyć i włożyć na 15 minut do zamrażalnika. Formę do pieczenia tarty smarujemy lekko masłem i obsypujemy mąką, lub bułką tartą. Około ⅔ schłodzonego ciasta odrywamy. Resztą wylepiamy spód i boki foremki. Ciasto nakłuwamy widelcem. Jabłka obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach. Posypujemy je cynamonem i mieszamy. Nakładamy jabłka na spód tarty. Pozostałe ciasto ścieramy na tarce na grubych oczkach. Wkładamy do piekarnika na 35-40 minut do temperatury 180 stopni Celsjusza.

Bardzo szybka szarlotka

Ostatni przepis na błyskawiczną szarlotkę, która szybko powstaje i jeszcze szybciej znika. Jeśli zależy nam na ekspresowych wypiekach to czas pomyśleć o uniwersalnym urządzeniu kuchennym lub robocie planetarnym, które praktycznie wszystkie czynności wykonują za nas. Jeśli nie posiadamy na to środków, warto rozważyć pożyczkę bez bik.

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • pół szklanki cukru
  • kostka masła - 20 dag
  • 3 jajka
  • cukier z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 1 kg jabłek
  • szklanka cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • sok z połowy cytryny
  • masło do wysmarowania formy

Posypka:

  • cukier puder
  • spora szczypta cynamonu

Wykonanie: jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i siekamy na drobną kostkę, mieszam z cukrem, sokiem z cytryny i cynamonem, odstawiam na bok. Masło ucieramy cukrem i jajkami mikserem na jednolitą i pulchną masę. Mąkę przesiewamy na stolnicę razem z proszkiem do pieczenia. Robimy zagłębienie, dodajemy masę jajeczną, sól, cukier waniliowy, mieszamy i zagniatamy dość zwarte ciasto. Jeśli jest zbyt miękkie, dodajemy trochę mąki, jeśli za twarde, łyżkę, lub dwie śmietany. Ciasto dzielimy na 3 części. Dwoma częściami wykładamy natłuszczoną blachę, na której kładziemy jabłka. Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy i przykrywamy jabłka. Ciasto nakłuwamy widelcem w równych odstępach. Pieczemy około 60 minut, do zarumienienia. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.

Komentarze czytelników:

Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Co warto wiedzieć o piramidzie żywienia

Co warto wiedzieć o piramidzie żywienia

W dzisiejszym świecie zdrowe żywienie jest bardzo ważne, aby dłużej zachować dobre zdrowie oraz aktywność fizyczną. Jaką rolę w zdrowym odżywianiu odgrywa piramida żywieniowa?

Dieta bezglutenowa też może być smaczna – przekonaj się sam

Dieta bezglutenowa też może być smaczna – przekonaj się sam

Dieta bezglutenowa okazuje się wybawieniem nie tylko dla osób, chorujących na celiakię. Sprawdza się też w przypadku alergii czy nadwrażliwości na gluten.

Otwarcie i zaopatrzenie lodziarni - na co zwrócić uwagę?

Otwarcie i zaopatrzenie lodziarni - na co zwrócić uwagę?

Zastanawiasz się, w jaki sposób zadbać o zaopatrzenie lodziarni? W tym artykule dowiesz się wszystkiego, co najważniejsze!

Noże japońskie – nowy wymiar gotowania

Noże japońskie – nowy wymiar gotowania

Nawet, jeśli dotychczas nie miałeś z nimi do czynienia, to z pewnością noże japońskie kojarzą ci się z niebywałą precyzją i najwyższą jakością wykonania.

Catering eventowy dopasowany do Twoich potrzeb

Catering eventowy dopasowany do Twoich potrzeb

Catering eventowy to kompleksowa usługa, która obejmuje przygotowanie oraz serwowanie posiłków w trakcie zorganizowanych imprez.

Jaki komplet garnków na indukcję wybrać?

Jaki komplet garnków na indukcję wybrać?

Płyty indukcyjne od lat sukcesywnie wypierają tradycyjne kuchenki gazowe.

Jaka kawa jest najlepsza do ekspresu ciśnieniowego?

Jaka kawa jest najlepsza do ekspresu ciśnieniowego?

Masz ekspres ciśnieniowy lub zastanawiasz się nad jego zakupem, ale nie wiesz, jaka kawa będzie najlepszym wyborem?

Masła orzechowe - zdrowe przekąski pełne witamin

Masła orzechowe - zdrowe przekąski pełne witamin

Masło orzechowe to produkt, który charakteryzuje nie tylko doskonały smak, ale również składniki doskonale wpływające na nasze zdrowie i kondycję.

Z czym pić kawę - eksperymentuj, kiedy zaczynasz się nudzić!

Z czym pić kawę - eksperymentuj, kiedy zaczynasz się nudzić!

Nawet najwięksi smakosze kawowego naparu mają czasem ochotę spróbować "czegoś innego".

Czajniki indukcyjne czy gazowe?

Czajniki indukcyjne czy gazowe?

Gotowanie wody to codzienna czynność, z która styka się większość z nas. Czajniki jednak nie są wieczne, a my po pewnym czasie stajemy przed dylematem, jaki produkt wybrać.

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się