3 pyszne i szybkie przepisy na szarlotkę

3 pyszne i szybkie przepisy na szarlotkę

Szarlotka, to jedno z ulubionych jesienno-zimowych ciast Polaków. Jabłecznik najbardziej lubimy w wyśmienitej wersji na ciepło z lodami waniliowymi i bitą śmietaną. Jeśli nie mamy zbyt dużo czasu, by stać nad ciastem w kuchni przedstawiamy 3 sprawdzone i szybkie przepisy.

Szarlotka sypana

To ultraszybki przepis, idealny dla tych, którzy nie posiadają szczególnych uzdolnień w kierunku pieczenia lub po prostu pieczenie nie sprawia im przyjemności. Ten jabłecznik jest pyszny, szybki i zawsze się udaje.

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki kaszy manny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 szklanki cukru

Nadzienie:

  • 2,5 kg jabłek – waga całych jabłek z gniazdami nasiennymi
  • 2 łyżeczki cynamonu

Dodatkowo:

  • 200 g zimnego masła

Wykonanie: Składniki na ciasto mieszamy ze sobą. Jabłka ścieramy na tarce, dodajemy cynamon i wymieszamy. Dno formy 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Do formy wsypujemy 1/3 składników na ciasto i wyrównujemy. Na pierwszej warstwie ciasta układamy połowę startych jabłek i wyrównujemy. Wsypujemy kolejną 1/3 składników na ciasto. Wykładamy resztę jabłek i wyrównujemy. Wsypujemy ostatnią porcję składników na ciasto. Masło ścieramy na tarce bezpośrednio na wierzch placka. Pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180°C, grzanie góra-dół.

Szybka tarta z jabłkami

Przygotowanie tej tarty z jabłkami jest niesłychanie proste. Wystarczy zagnieść ciasto, zetrzeć jabłka i oprószyć je solidną porcją cynamonu.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej (320 g)
  • 1,5 łyżeczki do pieczenia
  • 200 g masła
  • 1 średnie jajko
  • ¼ szklanki cukru (80 g)
  • opcjonalnie 1-2 łyżeczki śmietany 18% (gęsta, kwaśna)
  • 7-8 jabłek
  • cynamon do smaku

Wykonanie: do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i cukier. Wszystko wstępnie mieszamy. Wbijamy jajko i dodajemy posiekane masło. Ze składników zagniatamy ciasto. W razie potrzeby, gdyby ciasto za słabo się kleiło, można dodać 1-2 łyżeczki gęstej śmietany 18%, a jeśli jej nie mamy, wystarczy łyżka lodowatej wody. Z ciasta formujemy kulkę i wkładamy je na około 1 godzinę do lodówki. Jeśli naprawdę nam się spieszy, możemy ciasto spłaszczyć i włożyć na 15 minut do zamrażalnika. Formę do pieczenia tarty smarujemy lekko masłem i obsypujemy mąką, lub bułką tartą. Około ⅔ schłodzonego ciasta odrywamy. Resztą wylepiamy spód i boki foremki. Ciasto nakłuwamy widelcem. Jabłka obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach. Posypujemy je cynamonem i mieszamy. Nakładamy jabłka na spód tarty. Pozostałe ciasto ścieramy na tarce na grubych oczkach. Wkładamy do piekarnika na 35-40 minut do temperatury 180 stopni Celsjusza.

Bardzo szybka szarlotka

Ostatni przepis na błyskawiczną szarlotkę, która szybko powstaje i jeszcze szybciej znika. Jeśli zależy nam na ekspresowych wypiekach to czas pomyśleć o uniwersalnym urządzeniu kuchennym lub robocie planetarnym, które praktycznie wszystkie czynności wykonują za nas. Jeśli nie posiadamy na to środków, warto rozważyć pożyczkę bez bik.

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • pół szklanki cukru
  • kostka masła - 20 dag
  • 3 jajka
  • cukier z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 1 kg jabłek
  • szklanka cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • sok z połowy cytryny
  • masło do wysmarowania formy

Posypka:

  • cukier puder
  • spora szczypta cynamonu

Wykonanie: jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i siekamy na drobną kostkę, mieszam z cukrem, sokiem z cytryny i cynamonem, odstawiam na bok. Masło ucieramy cukrem i jajkami mikserem na jednolitą i pulchną masę. Mąkę przesiewamy na stolnicę razem z proszkiem do pieczenia. Robimy zagłębienie, dodajemy masę jajeczną, sól, cukier waniliowy, mieszamy i zagniatamy dość zwarte ciasto. Jeśli jest zbyt miękkie, dodajemy trochę mąki, jeśli za twarde, łyżkę, lub dwie śmietany. Ciasto dzielimy na 3 części. Dwoma częściami wykładamy natłuszczoną blachę, na której kładziemy jabłka. Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy i przykrywamy jabłka. Ciasto nakłuwamy widelcem w równych odstępach. Pieczemy około 60 minut, do zarumienienia. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.

Komentarze czytelników:

Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Kawa rozpuszczalna — szybki zastrzyk energii

Kawa rozpuszczalna — szybki zastrzyk energii

Kawa rozpuszczalna to najlepszy sposób na szybki zastrzyk energii. Sprawdź więc, dlaczego warto ją pić.

Jaka kawa do kawiarki jest najlepsza?

Jaka kawa do kawiarki jest najlepsza?

Wiele osób nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki pysznej kawy. Nic dziwnego, że to jeden z najczęściej konsumowanych napojów na całym świecie.

Smaczne i zdrowie miody smakowe

Smaczne i zdrowie miody smakowe

Miody smakowe są bardzo popularnym produktem, po który chętnie sięga się o każdej porze roku.

Dlaczego warto korzystać z cateringu dietetycznego?

Dlaczego warto korzystać z cateringu dietetycznego?

Któż z nas nie lubi jeść smacznie i zdrowo? Niestety, nie zawsze jest czas na to, by przygotowywać takie posiłki.

Kawowe przepisy na zimę

Kawowe przepisy na zimę

Dziś chcielibyśmy przedstawić wam kilka prostych przepisów na “zimowe” napoje kawowe, które podbiją serca każdej miłośniczki i miłośnika zimy.

Nowoczesny system komunikacji sali restauracyjnej z kuchnią

Nowoczesny system komunikacji sali restauracyjnej z kuchnią

W restauracji bardzo ważna jest kwestia komunikacji osób obsługujących gości na sali oraz osób przygotowujących potrawy w kuchni.

Kawiarka - jak działa?

Kawiarka - jak działa?

Niewielkie narzędzie, dzięki jakiemu można otrzymać dobrą i pachnącą kawę.

Deser dyniowy

Jak wykorzystać baton ziarnisty do wykonania jesiennego, dyniowego deseru?

Oto nasza propozycja, dzięki której każdy deszczowy wieczór stanie się lepszy.

Wybierz najlepszy serwis ekspresów do kawy

Wybierz najlepszy serwis ekspresów do kawy

Kawa to napój, który niemal każdego dnia pobudza nas do życia. Rynek ekspresów rozrasta się z roku na rok.

Kawa z marketu, a kawa rzemieślnicza – co wpływa na różnice w sm

Kawa z marketu, a kawa rzemieślnicza – co wpływa na różnice w smaku i jakości?

Czy zastanawiałeś się jednak nad tym, dlaczego kawa rzemieślnicza ma zupełnie inny smak i aromat?

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się