Ciasto z kajmakową pianką

Kącik łasucha: Ciasto z kajmakową pianką

Nowość na naszym portalu! Nie odkryjemy Ameryki, jeśli powiemy, że kawa plus dobre ciacho to doskonałe połączenie. Na pewno wśród naszych czytelników znajdą się miłośnicy domowych wypieków. Dotyczy to zarówno tych, którzy lubią zajadać słodkości, jak i tych odnajdujących radość i frajdę podczas ich przygotowania. Jeśli sami nie potraficie odnaleźć się w kuchni, podrzućcie nasze przepisy swoim mamom i babciom, a na pewno spędzicie miłe chwile podczas wspólnej rozmowy przy filiżance kawy z czymś słodkim.

Zaczynamy od wysokiego C. Na pierwszy ogień idzie bowiem ciasto, którego bazą jest domowy biszkopt. Oczywiście możecie pójść na łatwiznę i kupić gotowy. Wtedy ominie Was najtrudniejsza część zadania. Sama masa nie jest przesadnie słodka. Jeśli nie zdecydujecie się na dodatek alkoholu w cieście – bo np. będą jeść je także dzieci – to polecamy dodać go do kawy. Połączenie Irish Coffee (to ta z whiskey, tradycyjnie podawana w kieliszku - przepis znajdziecie na naszym portalu) z kawałkiem ciasta z kajmakową pianką będzie pyszne. W takim jednak przypadku odradzamy już dodawanie bitej śmietany do kawy. Może być Wam za słodko.

Oto czego będziecie potrzebować do wykonania takiego ciasta:

Ciasto z kajmakową pianką

Biszkopt wykonamy z następujących składników:

  • 4 jajka
  • 2 i pół szklanki mąki pszennej tortowej (koniecznie przesiać)
  • 1 szklankę mleka
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczkę kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżkę octu
Do nasączenia biszkoptu użyjemy:
  • 150 ml mleka
  • 1 czubatą łyżkę cukru
  • 1 czubatą łyżkę kakao
  • 50 ml likieru orzechowego (opcjonalnie)
Teraz najważniejsze, czyli przygotowanie ciasta:
  1. Jajka należy ubijać z cukrem do momentu, aż podwoją swoją objętość.
  2. Dodajemy sodę oczyszczoną i olej. Zmniejszamy obroty i na wolnych miksujemy dalej.
  3. Dosypujemy mąkę, ale nie całość naraz – małymi porcjami.
  4. Dolewamy łyżkę octu.
  5. Rozpuszczamy kawę w mleku. Nie musi być ciepłe, zwróćmy tylko uwagę, żeby porządnie wymieszać. I dodajemy do całej masy.
  6. Masłem smarujemy dno tortownicy, po czym wylewamy ciasto. Pieczemy w 180 stopniach około 25-30 minut (sprawdzamy stan patyczkiem - suchy oznacza, że jest gotowe). Wyciągamy biszkopt i pozostawiamy go do wystudzenia.
  7. Wyrównujemy ciasto, ścinając wierzch biszkoptu (przypominamy, że tą czynność wykonujemy dopiero, gdy biszkopt będzie już chłodny). Aby nic się nie zmarnowało, polecamy zjeść go sobie np. z Nutellą lub dżemem.
  8. Przygotowujemy miksturę do nasączenia: podgrzewamy mleko z cukrem i kakao do momentu, aż wszystkie składniki dokładnie się ze sobą połączą. Gdy całość wystygnie, wlewamy alkohol (nie jest to konieczne).
  9. Ponczujemy ciasto.

Do wykonania kremu potrzebujemy:

  • 350 ml śmietany 36%
  • 600 ml jogurtu naturalnego greckiego
  • 1 puszka (400g) masy krówkowej
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 3 łyżki żelatyny rozpuszczone w odrobinie wrzątku
  • 1 łyżka kakao
Przygotowanie kremu:
  1. Ubijamy śmietanę.
  2. Rozpuszczamy żelatynę i czekamy, aż ostygnie.
  3. Masę krówkową, jogurt, kakao i cukier miksujemy ze sobą.
  4. Upewniamy się, że żelatyna jest schłodzona ale płynna. Dodajemy wtedy do niej łyżkę masy i mieszamy bardzo dokładnie, po czym przelewamy z powrotem do kremu. Dlaczego tak robimy? Aby nasze ciasto nie trafiło do kosza. Jeśli do zimnego kremu wlalibyśmy ciepłą żelatynę, to w kremie powstałyby grudki, gdyż żelatyna zastygłaby przed połączeniem z resztą składników.
  5. Dodajemy kremówkę i delikatnie mieszamy (wszystkie składniki powinny się ze sobą połączyć).
  6. Na nasączony biszkopt wylewamy przygotowany krem. Wstawiamy do lodówki pod przykryciem i czekamy kilka godzin, aż stężeje.

Do wykonania polewy potrzebujemy:

  • 50 ml śmietanki 36%
  • 100 g białej czekolady
  • 50g masła
  • 1 łyżeczka miodu
Przygotowanie polewy:
  1. Wszystkie składniki rozpuszczamy w kąpieli wodnej (cały czas mieszamy)
  2. Tak przygotowaną polewę wylewamy na stężałą masę, po czym wsadzamy do lodówki
  3. Po schłodzeniu przystępujemy do dekorowania naszego ciasta. Można użyć świeżych owoców, migdałów, draży lub wszystkiego, na co macie ochotę i jest pod ręką.
Ciasto do kawy z kajmakową pianką

Życzymy Wam smacznego.

Komentarze czytelników:

Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Letnie desery – propozycje na pyszne, lekkie i orzeźwiające smak

Letnie desery – propozycje na pyszne, lekkie i orzeźwiające smakołyki

Lato to czas kiedy zazwyczaj rozluźniamy nasze żywieniowe nawyki. W tej kwestii chyba jesteśmy wszyscy zgodni!

Dlaczego warto pić herbatę?

Dlaczego warto pić herbatę?

Herbata to w naszym kraju bardzo popularny, gorący napój, który podawany jest do posiłków zarówno w restauracjach, jak i domowych zakątkach.

Jak zrobić dobrą kawę z mlekiem kokosowym?

Jak zrobić dobrą kawę z mlekiem kokosowym?

Wiele osób szuka alternatywny dla mleka krowiego i eksperymentuje ze smakami.

Jaki ekspres do kawy kupić w 2020? - Ranking ekspresów do kawy

Jaki ekspres do kawy kupić w 2020? - Ranking ekspresów do kawy

Przed Tobą ranking ekspresów do kawy i top 10 sprzętów. Zapraszamy do lektury.

Kawa rozpuszczalna, mielona czy ziarnista - którą wybrać?

Kawa rozpuszczalna, mielona czy ziarnista - którą wybrać?

Współcześnie nikt chyba nie wyobraża sobie świata bez kawy. Jej smak i aromat pobudza zmysły i zachęca do działania.

Jak wybrać idealny, kolbowy ekspres do kawy?

Jak wybrać idealny, kolbowy ekspres do kawy?

Kolbowy ekspres do kawy to częsty wybór wśród klientów, poszukujących idealnego sprzętu do robienia kawy. Sprzęt sprzętowi jednak nierówny. Jak wybrać idealny, kolbowy ekspres do kawy?

Sklep z kawą to nie tylko kawa do ekspresu

Sklep z kawą to nie tylko kawa do ekspresu

Szukasz aromatycznej, mocnej kawy do ekspresu? A może ciągle nie umiesz znaleźć idealnej kawy do Chemexu, drippa? Sprawdź, co oferują sklepy z kawą i dlaczego świeżo palone ziarna są warte swojej ceny.

Idealna kawa i kolor palonego ziarna

Idealna kawa i kolor palonego ziarna

Świeżo palona kawa to coś, czego musisz spróbować, będąc jej amatorem. Dzięki temu dowiesz się, że kawa, kawie nie równa.

Dlaczego warto jeść daktyle

Dlaczego warto jeść daktyle

Daktyle znane i spożywane są już od tysiącleci. Są bardzo słodkie, dodają energii i zawierają wiele drogocennych wartości odżywczych.

Kawa czy herbata? Co dla kogo?

Kawa czy herbata? Co dla kogo?

Wybór gorącego napoju to powszechny dylemat, który pojawia się już przy śniadaniu. Co jest lepsze? Kawa czy herbata?

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się