Ciasto z kajmakową pianką

Kącik łasucha: Ciasto z kajmakową pianką

Nowość na naszym portalu! Nie odkryjemy Ameryki, jeśli powiemy, że kawa plus dobre ciacho to doskonałe połączenie. Na pewno wśród naszych czytelników znajdą się miłośnicy domowych wypieków. Dotyczy to zarówno tych, którzy lubią zajadać słodkości, jak i tych odnajdujących radość i frajdę podczas ich przygotowania. Jeśli sami nie potraficie odnaleźć się w kuchni, podrzućcie nasze przepisy swoim mamom i babciom, a na pewno spędzicie miłe chwile podczas wspólnej rozmowy przy filiżance kawy z czymś słodkim.

Zaczynamy od wysokiego C. Na pierwszy ogień idzie bowiem ciasto, którego bazą jest domowy biszkopt. Oczywiście możecie pójść na łatwiznę i kupić gotowy. Wtedy ominie Was najtrudniejsza część zadania. Sama masa nie jest przesadnie słodka. Jeśli nie zdecydujecie się na dodatek alkoholu w cieście – bo np. będą jeść je także dzieci – to polecamy dodać go do kawy. Połączenie Irish Coffee (to ta z whiskey, tradycyjnie podawana w kieliszku - przepis znajdziecie na naszym portalu) z kawałkiem ciasta z kajmakową pianką będzie pyszne. W takim jednak przypadku odradzamy już dodawanie bitej śmietany do kawy. Może być Wam za słodko.

Oto czego będziecie potrzebować do wykonania takiego ciasta:

Ciasto z kajmakową pianką

Biszkopt wykonamy z następujących składników:

  • 4 jajka
  • 2 i pół szklanki mąki pszennej tortowej (koniecznie przesiać)
  • 1 szklankę mleka
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczkę kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżkę octu
Do nasączenia biszkoptu użyjemy:
  • 150 ml mleka
  • 1 czubatą łyżkę cukru
  • 1 czubatą łyżkę kakao
  • 50 ml likieru orzechowego (opcjonalnie)
Teraz najważniejsze, czyli przygotowanie ciasta:
  1. Jajka należy ubijać z cukrem do momentu, aż podwoją swoją objętość.
  2. Dodajemy sodę oczyszczoną i olej. Zmniejszamy obroty i na wolnych miksujemy dalej.
  3. Dosypujemy mąkę, ale nie całość naraz – małymi porcjami.
  4. Dolewamy łyżkę octu.
  5. Rozpuszczamy kawę w mleku. Nie musi być ciepłe, zwróćmy tylko uwagę, żeby porządnie wymieszać. I dodajemy do całej masy.
  6. Masłem smarujemy dno tortownicy, po czym wylewamy ciasto. Pieczemy w 180 stopniach około 25-30 minut (sprawdzamy stan patyczkiem - suchy oznacza, że jest gotowe). Wyciągamy biszkopt i pozostawiamy go do wystudzenia.
  7. Wyrównujemy ciasto, ścinając wierzch biszkoptu (przypominamy, że tą czynność wykonujemy dopiero, gdy biszkopt będzie już chłodny). Aby nic się nie zmarnowało, polecamy zjeść go sobie np. z Nutellą lub dżemem.
  8. Przygotowujemy miksturę do nasączenia: podgrzewamy mleko z cukrem i kakao do momentu, aż wszystkie składniki dokładnie się ze sobą połączą. Gdy całość wystygnie, wlewamy alkohol (nie jest to konieczne).
  9. Ponczujemy ciasto.

Do wykonania kremu potrzebujemy:

  • 350 ml śmietany 36%
  • 600 ml jogurtu naturalnego greckiego
  • 1 puszka (400g) masy krówkowej
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 3 łyżki żelatyny rozpuszczone w odrobinie wrzątku
  • 1 łyżka kakao
Przygotowanie kremu:
  1. Ubijamy śmietanę.
  2. Rozpuszczamy żelatynę i czekamy, aż ostygnie.
  3. Masę krówkową, jogurt, kakao i cukier miksujemy ze sobą.
  4. Upewniamy się, że żelatyna jest schłodzona ale płynna. Dodajemy wtedy do niej łyżkę masy i mieszamy bardzo dokładnie, po czym przelewamy z powrotem do kremu. Dlaczego tak robimy? Aby nasze ciasto nie trafiło do kosza. Jeśli do zimnego kremu wlalibyśmy ciepłą żelatynę, to w kremie powstałyby grudki, gdyż żelatyna zastygłaby przed połączeniem z resztą składników.
  5. Dodajemy kremówkę i delikatnie mieszamy (wszystkie składniki powinny się ze sobą połączyć).
  6. Na nasączony biszkopt wylewamy przygotowany krem. Wstawiamy do lodówki pod przykryciem i czekamy kilka godzin, aż stężeje.

Do wykonania polewy potrzebujemy:

  • 50 ml śmietanki 36%
  • 100 g białej czekolady
  • 50g masła
  • 1 łyżeczka miodu
Przygotowanie polewy:
  1. Wszystkie składniki rozpuszczamy w kąpieli wodnej (cały czas mieszamy)
  2. Tak przygotowaną polewę wylewamy na stężałą masę, po czym wsadzamy do lodówki
  3. Po schłodzeniu przystępujemy do dekorowania naszego ciasta. Można użyć świeżych owoców, migdałów, draży lub wszystkiego, na co macie ochotę i jest pod ręką.
Ciasto do kawy z kajmakową pianką

Życzymy Wam smacznego.

Komentarze czytelników:

Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Co nieco o kawiarkach

Co nieco o kawiarkach

Kawiarki wyglądają może trochę oldschoolowo, ale niech nie zmylą Was pozory! To urządzenie, dzięki któremu przyrządzicie naprawdę pyszną, aromatyczną kawę, która zachwyci Was i Waszych gości.

Gdzie sprawdzi się lodówka monoklimatyczna?

Gdzie sprawdzi się lodówka monoklimatyczna?

Lodówki bez zamrażalnika to urządzenie, które wbrew pozorom sprawdzi się w domach, gdzie mieszka rodzina wielodzietna, jak i mniejsza.

Najlepsze i najzdrowsze alternatywy dla rzucających kawę

Najlepsze i najzdrowsze alternatywy dla rzucających kawę

Istnieje wiele zdrowszych alternatyw, które wykazują bardzo zbliżone działanie do kawy. Jakie są najzdrowsze zamienniki dla rzucających kawę?

Jakość wody i jej wpływ na smak kawy

Jakość wody i jej wpływ na smak kawy

Jakiej wody używać do parzenia kawy, aby zachwyciła najbardziej wybrednego kawosza? Czy zwykła kranówka to dobry wybór?

Czym powinna wyróżniać się jakościowa blacha do pieczenia?

Czym powinna wyróżniać się jakościowa blacha do pieczenia?

Blacha do ciasta to niezbędny element każdej osoby, która lubuje się w pieczeniu ciast. Bez niej jest to praktycznie nie możliwe. Właściwa forma nadaje kształt i umożliwia pieczenie w piekarniku.

Zalety bio żywności - wydaj więcej, zyskaj zdrowie

Zalety bio żywności - wydaj więcej, zyskaj zdrowie

Wydaje się, że z każdym rokiem żywność oznaczana jako “bio” zyskuje na popularności. Odpowiada za to rosnąca świadomość w kwestii zdrowia i tego, jakie znaczenie ma dla niego sposób odżywiania.

Dieta nie musi być nudna! Dieta pudełkowa

Dieta nie musi być nudna! Dieta pudełkowa

Dieta pudełkowa może być rozwiązaniem dla osób, które dotychczas nie potrafiły sobie poradzić z przestrzeganiem jadłospisu.

Składniki na pobudzającą i rozgrzewającą kawę mocy

Kawa mocy i herbata na odporność – co pić jesienią i zimą?

Ciepło pochodzące z gorącej kawy lub herbaty rozlewa się na całe ciało. I wtedy można siadać do pracy lub po prostu – znów zacząć podbijać świat!

Świeżo palona kawa

Świeżo palona kawa - dlaczego warto ją kupić bezpośrednio od palarni?

Czym różni się kawa z palarni rzemieślniczej od palarni przemysłowej?

Trzy pomysły na poobiedni deser

Trzy pomysły na poobiedni deser

W artykule znajdziesz trzy przepisy na przepyszne, słodkie i bardzo proste w przygotowaniu desery.

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się