Tradycyjny sernik krakowski z kratką

Kącik łasucha: Tradycyjny sernik krakowski z kratką

Sernik na zimno? A może gotowany lub pieczony? Jaki jest Wasz ulubiony? Ciasto jest niezwykle popularne i postrzegane jako typowo polski przysmak. Deser znany był już w starożytności. W Grecji mieli go okazję jeść m.in. olimpijczycy, którzy zwyciężyli w antycznych igrzyskach. Do naszego kraju przepis przywiózł król Jan III Sobieski. Sernik wiedeński zdobył dużą popularność i powstały liczne jego odmiany. Dziś jedna z nich.

Odkąd po raz pierwszy ozdobiono go kratką, nosi nazwę „krakowski”. Składniki są tanie, a wypiek takiego smakołyku stanowi średnie wyzwanie. Warto poświęcić swój czas i zaprosić domowników na wspólną chwilę przyjemności z kawą i klasycznym sernikiem.

Tradycyjny sernik krakowski z kratka

Oto czego będziecie potrzebować:

Na kruche ciasto:

  • 250 gramów mąki pszennej
  • 125 gramów zimnego masła (najlepiej), ewentualnie można użyć margaryny
  • jajko
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 2 szczypty proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Przygotowanie ciasta:
  1. Mąkę razem z solą, cukrami, proszkiem do pieczenia przesiewamy. Następnie wrzucamy zimne masło, które siekamy nożem na niewielkie kawałki, dodajemy jajko i szybko zagniatamy kruche ciasto.
  2. Tak przygotowane ciasto dzielimy na dwie części w proporcjach: 1/3 i 2/3. Mniejszą z nich zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki.
  3. Natłuszczoną blachę wykładamy pozostałą częścią ciasta. Przy pomocy widelca, nakłuwamy je w wielu miejscach,
  4. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni i wkładamy do niego ciasto. Pozostawiamy na około 10 - 12 minut (ma się tylko podpiec). Najlepiej położyć blachę na środkowym poziomie piekarnika, ustawić tryb grania góra - dół, bez termoobiegu.
  5. Wyjmujemy ciasto i pozostawiamy do schłodzenia (do temperatury pokojowej).

Najwyższy czas zabrać się za masę serową:

Ciasto z kajmakową pianką

Kącik łasucha: Ciasto z kajmakową pianką

Zaczynamy od wysokiego C. Na pierwszy ogień idzie bowiem ciasto, którego bazą jest domowy biszkopt. Oczywiście możecie pójść na łatwiznę i kupić gotowy. Wtedy ominie Was najtrudniejsza część zadania.
  • 1 kg półtłustego sera
  • 100 gramów stopionego i schłodzonego masła
  • 8 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • 3 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 garści rodzynek oraz 2 płaskie łyżki mąki pszennej do ich obsypania
  • szczypta soli (do piany z białek)
  • dodatkowo: 1 żółtko
  • opcjonalnie: cukier puder
Przygotowanie masy:
  1. Rodzynki wystawiamy pod wrzątek na krótki czas, później dokładnie odsączamy, a następnie dodajemy do nich 2 łyżki mąki pszennej. Wszystko mieszamy.
  2. Twaróg mielimy tylko raz, ale robimy to na najmniejszych oczkach. Dodajemy do niego cukry, wystudzony tłuszcz, a potem ucieramy do połączenia składników. Wbijamy cztery całe jajka, dodajemy jeszcze dodatkowe cztery żółtka i znów wszystko ucieramy. Na samym końcu dosypujemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
  3. Z pozostałych czterech białek (z dodatkiem szczypty soli) ubijamy sztywną pianę. Następnie przekładamy do naszej masy serowej i mieszamy bardzo delikatnie, i powoli, aż do całkowitego połączenia składników.
  4. Wsypujemy wcześniej przygotowane rodzynki i kontynuujemy mieszanie.
  5. Tym sposobem mamy gotową masę serową, którą dokładnie wykładamy przestudzony kruchy spód.

Bierzemy się za ozdabianie ciasta przy użyciu paseczków:

  1. Z lodówki wyciągamy mocno schłodzone ciasto i dzielimy je na dwie (lub nawet trzy) części. Pierwszą z nich wałkujemy na stolnicy wysypanej mąką i wycinamy paseczki np. przy użyciu noża.
  2. Paseczki bardzo, ale to bardzo delikatnie (żeby się nie porwały) układamy na krzyż na masie serowej. Układanie powtarzamy do momentu, aż utworzymy na jego powierzchni dekoracyjną „kratkę”.
  3. Lekko rozmącamy pozostałe żółtko. Przy pomocy małego pędzelka smarujemy wierzch wszystkich paseczków. UWAGA: Nie należy smarować całej powierzchni żółtkiem tylko właśnie kratkę. Zajmie to więcej czasu, bo wymaga większej precyzji, ale dzięki temu nasz sernik oprócz tego, że będzie fantastycznie smakował, to nie zrumieni się zanadto na jego wierzchu, jak by to miało miejsce przy smarowaniu całej powierzchni.
  4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i wkładamy sernik. Pieczemy około 45 - 50 minut. Ustawienia piekarnika takie jak poprzednio: środkowy poziom, tryb góra - dół, bez termoobiegu.
  5. Po tym czasie uchylamy drzwiczki piekarnika i w ten sposób schładzamy ciasto. Przed podaniem możemy użyć jeszcze cukru pudru i oprószyć ciasto. Pamiętajmy jednak, że bez tego jest on już dość słodki. Najlepiej więc samemu spróbować pierwszy kawałek, zanim zdecydujemy się na ewentualną posypkę. My wykorzystaliśmy skórkę pomarańczy i lukier.
Sernik do kawy Sernik

Życzymy Wam smacznego.

Komentarze czytelników:

Panie Mateuszu, Byc moze to oczywiste dla polskiego czytelnika, ale ja nie znam rozmiarow blach w Polsce. Moja blacha mierzy 33x46cm, jakie sa rozmiary panskiej? Pozdrawiam

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Najnowsze badania: nawet ogromna ilość kawy jest bezpieczna dla

Najnowsze badania: nawet ogromna ilość kawy jest bezpieczna dla serca

Kawa z zawartością kofeiny jest całkowicie bezpieczna dla tętnic i serca - takie wnioski pojawiły się w podsumowaniu badania przeprowadzonego przez londyńskich naukowców.

Daenerys jest w klubie miłośników kawy!

Daenerys jest w klubie miłośników kawy!

Niespodziewanym bohaterem czwartego odcinka finałowego sezonu Gry o Tron stała się… kawa, a konkretnie papierowy kubek, który nie miał prawa znaleźć się w czasach rozgrywania się akcji Pieśni Lodu i Ognia.

Formuła optymalnego spożycia kofeiny

Naukowiec z amerykańskiej armii pracuje nad formułą optymalnego spożycia kofeiny

Prawdopodobnie zdarzyło się tak, że przy nalewaniu trzeciej, czwartej lub piątej porcji „małej czarnej” zadaliście sobie pytanie: „czy kawa rzeczywiście mi pomoże?”.

Ceremonia parzenia kawy – jak się do niej przygotować?

Ceremonia parzenia kawy – jak się do niej przygotować?

Bycie kawoszem zaczyna się wraz z chwilą, gdy spróbujesz prawdziwej kawy i zakochasz się w jej aromacie oraz smaku. Przekonaj się, jak wygląda ceremonia parzenia tego niepowtarzalnego napoju.

Kawa zbożowa - zalety, wady, właściwości

Kawa zbożowa - zalety, wady, właściwości

Kawa zbożowa od jakiegoś czasu ponownie zyskuje na popularności. Dowiedźcie się, dlaczego warto po nią sięgać i jaki ma wpływ na organizm.

Kawa jest kluczem do dobrej pracy zespołowej, tak wynika z badań

Kawa jest kluczem do dobrej pracy zespołowej, tak wynika z badań

Naukowcy odkryli, że ludzie, którzy wypili kawę z zawartością kofeiny przed pracą w zespole, znacznie lepiej oceniali swoje wyniki uzyskiwane w grupie.

Naukowcy tworzą nowy sposób spożycia większej ilości warzyw

Kawa z brokułami: naukowcy tworzą nowy sposób spożycia większej ilości warzyw

Ci, którzy nie przepadają za brokułami w tradycyjnej formie, nadal mogą czerpać korzyści zdrowotne dzięki opracowanej wersji proszku...

Przepis na domowe ciasto do kawy w 15 minut

Przepis na domowe ciasto do kawy w 15 minut

Do kawy najlepszy będzie deser. Dziś zaproponujemy Wam ciasto z mikrofalówki i pucharek wypełniony słodkościami. W obu przypadkach znajdziecie w nich dodatek w postaci lodów.

3 przepisy na kawę, które na pewno zachwycą Twoich gości

3 przepisy na kawę, które na pewno zachwycą Twoich gości

Kawa wcale nie musi być nudna! Chcesz nieco urozmaicić smak złocistobrunatnego naparu i zaskoczyć swoich gości? Oto 3 proste przepisy na kawę, która na długo pozostanie w ich pamięci.

Autobusy na wodę nie jeżdżą, ale na fusy z kawy już tak

Autobusy na wodę nie jeżdżą, ale na fusy z kawy już tak

Fusy kawowe są ważnym składnikiem paliwa, które w pierwszej kolejności będzie wlane do baków słynnych londyńskich autobusów.

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się