Tradycyjny sernik krakowski z kratką

Kącik łasucha: Tradycyjny sernik krakowski z kratką

Sernik na zimno? A może gotowany lub pieczony? Jaki jest Wasz ulubiony? Ciasto jest niezwykle popularne i postrzegane jako typowo polski przysmak. Deser znany był już w starożytności. W Grecji mieli go okazję jeść m.in. olimpijczycy, którzy zwyciężyli w antycznych igrzyskach. Do naszego kraju przepis przywiózł król Jan III Sobieski. Sernik wiedeński zdobył dużą popularność i powstały liczne jego odmiany. Dziś jedna z nich.

Odkąd po raz pierwszy ozdobiono go kratką, nosi nazwę „krakowski”. Składniki są tanie, a wypiek takiego smakołyku stanowi średnie wyzwanie. Warto poświęcić swój czas i zaprosić domowników na wspólną chwilę przyjemności z kawą i klasycznym sernikiem.

Tradycyjny sernik krakowski z kratka

Oto czego będziecie potrzebować:

Na kruche ciasto:

  • 250 gramów mąki pszennej
  • 125 gramów zimnego masła (najlepiej), ewentualnie można użyć margaryny
  • jajko
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 2 szczypty proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Przygotowanie ciasta:
  1. Mąkę razem z solą, cukrami, proszkiem do pieczenia przesiewamy. Następnie wrzucamy zimne masło, które siekamy nożem na niewielkie kawałki, dodajemy jajko i szybko zagniatamy kruche ciasto.
  2. Tak przygotowane ciasto dzielimy na dwie części w proporcjach: 1/3 i 2/3. Mniejszą z nich zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki.
  3. Natłuszczoną blachę wykładamy pozostałą częścią ciasta. Przy pomocy widelca, nakłuwamy je w wielu miejscach,
  4. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni i wkładamy do niego ciasto. Pozostawiamy na około 10 - 12 minut (ma się tylko podpiec). Najlepiej położyć blachę na środkowym poziomie piekarnika, ustawić tryb grania góra - dół, bez termoobiegu.
  5. Wyjmujemy ciasto i pozostawiamy do schłodzenia (do temperatury pokojowej).

Najwyższy czas zabrać się za masę serową:

Ciasto z kajmakową pianką

Kącik łasucha: Ciasto z kajmakową pianką

Zaczynamy od wysokiego C. Na pierwszy ogień idzie bowiem ciasto, którego bazą jest domowy biszkopt. Oczywiście możecie pójść na łatwiznę i kupić gotowy. Wtedy ominie Was najtrudniejsza część zadania.
  • 1 kg półtłustego sera
  • 100 gramów stopionego i schłodzonego masła
  • 8 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • 3 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 garści rodzynek oraz 2 płaskie łyżki mąki pszennej do ich obsypania
  • szczypta soli (do piany z białek)
  • dodatkowo: 1 żółtko
  • opcjonalnie: cukier puder
Przygotowanie masy:
  1. Rodzynki wystawiamy pod wrzątek na krótki czas, później dokładnie odsączamy, a następnie dodajemy do nich 2 łyżki mąki pszennej. Wszystko mieszamy.
  2. Twaróg mielimy tylko raz, ale robimy to na najmniejszych oczkach. Dodajemy do niego cukry, wystudzony tłuszcz, a potem ucieramy do połączenia składników. Wbijamy cztery całe jajka, dodajemy jeszcze dodatkowe cztery żółtka i znów wszystko ucieramy. Na samym końcu dosypujemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
  3. Z pozostałych czterech białek (z dodatkiem szczypty soli) ubijamy sztywną pianę. Następnie przekładamy do naszej masy serowej i mieszamy bardzo delikatnie, i powoli, aż do całkowitego połączenia składników.
  4. Wsypujemy wcześniej przygotowane rodzynki i kontynuujemy mieszanie.
  5. Tym sposobem mamy gotową masę serową, którą dokładnie wykładamy przestudzony kruchy spód.

Bierzemy się za ozdabianie ciasta przy użyciu paseczków:

  1. Z lodówki wyciągamy mocno schłodzone ciasto i dzielimy je na dwie (lub nawet trzy) części. Pierwszą z nich wałkujemy na stolnicy wysypanej mąką i wycinamy paseczki np. przy użyciu noża.
  2. Paseczki bardzo, ale to bardzo delikatnie (żeby się nie porwały) układamy na krzyż na masie serowej. Układanie powtarzamy do momentu, aż utworzymy na jego powierzchni dekoracyjną „kratkę”.
  3. Lekko rozmącamy pozostałe żółtko. Przy pomocy małego pędzelka smarujemy wierzch wszystkich paseczków. UWAGA: Nie należy smarować całej powierzchni żółtkiem tylko właśnie kratkę. Zajmie to więcej czasu, bo wymaga większej precyzji, ale dzięki temu nasz sernik oprócz tego, że będzie fantastycznie smakował, to nie zrumieni się zanadto na jego wierzchu, jak by to miało miejsce przy smarowaniu całej powierzchni.
  4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i wkładamy sernik. Pieczemy około 45 - 50 minut. Ustawienia piekarnika takie jak poprzednio: środkowy poziom, tryb góra - dół, bez termoobiegu.
  5. Po tym czasie uchylamy drzwiczki piekarnika i w ten sposób schładzamy ciasto. Przed podaniem możemy użyć jeszcze cukru pudru i oprószyć ciasto. Pamiętajmy jednak, że bez tego jest on już dość słodki. Najlepiej więc samemu spróbować pierwszy kawałek, zanim zdecydujemy się na ewentualną posypkę. My wykorzystaliśmy skórkę pomarańczy i lukier.
Sernik do kawy Sernik

Życzymy Wam smacznego.

Komentarze czytelników:

Panie Mateuszu, Byc moze to oczywiste dla polskiego czytelnika, ale ja nie znam rozmiarow blach w Polsce. Moja blacha mierzy 33x46cm, jakie sa rozmiary panskiej? Pozdrawiam

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Co nieco o kawiarkach

Co nieco o kawiarkach

Kawiarki wyglądają może trochę oldschoolowo, ale niech nie zmylą Was pozory! To urządzenie, dzięki któremu przyrządzicie naprawdę pyszną, aromatyczną kawę, która zachwyci Was i Waszych gości.

Gdzie sprawdzi się lodówka monoklimatyczna?

Gdzie sprawdzi się lodówka monoklimatyczna?

Lodówki bez zamrażalnika to urządzenie, które wbrew pozorom sprawdzi się w domach, gdzie mieszka rodzina wielodzietna, jak i mniejsza.

Najlepsze i najzdrowsze alternatywy dla rzucających kawę

Najlepsze i najzdrowsze alternatywy dla rzucających kawę

Istnieje wiele zdrowszych alternatyw, które wykazują bardzo zbliżone działanie do kawy. Jakie są najzdrowsze zamienniki dla rzucających kawę?

Jakość wody i jej wpływ na smak kawy

Jakość wody i jej wpływ na smak kawy

Jakiej wody używać do parzenia kawy, aby zachwyciła najbardziej wybrednego kawosza? Czy zwykła kranówka to dobry wybór?

Czym powinna wyróżniać się jakościowa blacha do pieczenia?

Czym powinna wyróżniać się jakościowa blacha do pieczenia?

Blacha do ciasta to niezbędny element każdej osoby, która lubuje się w pieczeniu ciast. Bez niej jest to praktycznie nie możliwe. Właściwa forma nadaje kształt i umożliwia pieczenie w piekarniku.

Zalety bio żywności - wydaj więcej, zyskaj zdrowie

Zalety bio żywności - wydaj więcej, zyskaj zdrowie

Wydaje się, że z każdym rokiem żywność oznaczana jako “bio” zyskuje na popularności. Odpowiada za to rosnąca świadomość w kwestii zdrowia i tego, jakie znaczenie ma dla niego sposób odżywiania.

Dieta nie musi być nudna! Dieta pudełkowa

Dieta nie musi być nudna! Dieta pudełkowa

Dieta pudełkowa może być rozwiązaniem dla osób, które dotychczas nie potrafiły sobie poradzić z przestrzeganiem jadłospisu.

Składniki na pobudzającą i rozgrzewającą kawę mocy

Kawa mocy i herbata na odporność – co pić jesienią i zimą?

Ciepło pochodzące z gorącej kawy lub herbaty rozlewa się na całe ciało. I wtedy można siadać do pracy lub po prostu – znów zacząć podbijać świat!

Świeżo palona kawa

Świeżo palona kawa - dlaczego warto ją kupić bezpośrednio od palarni?

Czym różni się kawa z palarni rzemieślniczej od palarni przemysłowej?

Trzy pomysły na poobiedni deser

Trzy pomysły na poobiedni deser

W artykule znajdziesz trzy przepisy na przepyszne, słodkie i bardzo proste w przygotowaniu desery.

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się