Przepis na ciasto Lion

Kącik łasucha: Lion

Tym razem ciasto bez pieczenia, a więc bardzo szybkie i łatwe do zrobienia. Jak potem zobaczycie, nie tylko szybko się je robi, ale też w błyskawicznym tempie znika z talerzy. Zaznaczamy, że ciasto jest bardzo słodkie, choć przebija w nim także nuta kwasowości.

Lion

Oto czego będziecie potrzebować:

  • około 400g herbatników,
  • 440g masy kajmakowej – dwie puszki po 220g,
  • gorzka czekolada
Masa śmietanowa:
  • 450g kremówki 36%,
  • cytrynowa galaretka,
  • 3 batony Lion
Masa mascarpone:
  • 150g kremówki 36%,
  • pół kilograma serka Mascarpone,
  • 1-2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
  1. Batoniki Lion kroimy na cienkie plasterki.
  2. Wrzątek wlewamy do szklanki, rozpuszczamy w niej cytrynową galaretkę i odstawiamy do wystudzenia.
  3. Herbatniki układamy jako pierwszą warstwę w naszej formie do pieczenia tak, aby pokryły całą jej powierzchnię.
  4. Następnie smarujemy herbatniki masą kajmakową. Również należy pokryć całą powierzchnię herbatników masą kajmakową.
  5. Przykrywamy masę kajmakową kolejną warstwą herbatników.
  6. Następnie w misce ubijamy na sztywno śmietanę kremówkę. Wlewamy do niej wystudzoną galaretkę cytrynową i nadal mieszamy. Następnie wrzucamy do niej pokrojone wcześniej dwa batony Lion i tak przygotowaną masę wkładamy do formy do pieczenia.
  7. Pokrywamy masą warstwę herbatników. Na to układamy kolejną już warstwę herbatników.
  8. Kroimy trzeciego batona Lion również w cienkie plasterki.
  9. Ubijamy mniejszą już porcję śmietany kremówki na sztywno. Dodajemy cukier puder i nadal mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy serek Mascarpone, cały czas miksując. To już będzie ostatnia nasza masa. Taką masę ułożymy na herbatnikach, ale jeszcze pomieszajmy ją z pociętym przed chwilą batonem Lion.
  10. Taka masa musi być rozsmarowana na całej powierzchni herbatników. Jest to ostatnia masa, jak już wspominaliśmy.
  11. Teraz zostaje już tylko posypać ostatnią warstwę naszego ciasta Lion grubą warstwą gorzkiej czekolady.

Tak wygląda efekt:

Przepis na ciasto Lion

Mówiliśmy, że ciasto bardzo szybko znika... Oto efekty odłożenia wykonania zdjęcia na później.

Ciasto jest pyszne. Warto je wykonać.

Życzymy smacznego.

Komentarze czytelników:

Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Palarnia Kawy - Twoja Przestrzeń dla Wyjątkowego Smaku

Palarnia Kawy - Twoja Przestrzeń dla Wyjątkowego Smaku

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak to możliwe, że filiżanka kawy może dostarczyć tak wiele przyjemności?

5 sposobów na proste i szybkie ozdobienie tortu komunijnego

5 sposobów na proste i szybkie ozdobienie tortu komunijnego

Jak wykonać proste i szybkie dekoracje, które będą efektowne? Sprawdź 5 sposobów na ozdobienie tortu komunijnego.

5 absolutnie niezbędnych akcesoriów barmańskich

5 absolutnie niezbędnych akcesoriów barmańskich

Dowiedz się, jakie akcesoria potrzebuje profesjonalny barman.

5 przepisów na rozgrzewającą herbatkę

Rozgrzej się pyszną herbatą, czyli 5 przepisów na rozgrzewającą herbatkę

W okresie zimowym, gdy temperatury często spadają poniżej zera, każdemu z nas przyda się odrobina ciepła.

Narzędzia czekoladowe – kochaj czekoladę za jej smak i za jej wy

Narzędzia czekoladowe – kochaj czekoladę za jej smak i za jej wygląd

Rzadko można spotkać kogoś, kto nie przepada za czekoladą.

Pyszne galaretki w czekoladzie z nadzieniem owocowym czyli ideal

Pyszne galaretki w czekoladzie z nadzieniem owocowym czyli idealny słodki prezent na każdą okazję

Czy wybór słodkości to zawsze strzał w dziesiątkę, gdy potrzebujesz prezentu dla bliskiej osoby?

Dlaczego warto robić zakupy spożywcze online?

Dlaczego warto robić zakupy spożywcze online?

Zakupy online cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Zdalnie można kupić niemal wszystko, ubrania, elektronikę, kosmetyki, a także artykuły spożywcze.

Picie kawy to tradycja, która istnieje od wieków

Picie kawy to tradycja, która istnieje od wieków

Historia kawy zaczyna się XV wieku w Arabii. Po raz pierwszy została tam wprowadzona na stoły przez derwiszów (mnichów islamskich), którzy znaleźli ją przypadkiem, podczas poszukiwania źródeł wody w Etiopii.

Jak zmielić ziarna kawy

Jak zmielić ziarna kawy we właściwy sposób

Jeśli jesteś miłośnikiem kawy, to wiesz, że nie ma nic lepszego niż świeża filiżanka wykonana ze świeżo zmielonych ziaren kawy.

Niezwykły wybór kaw i herbat - tylko online

Niezwykły wybór kaw i herbat - tylko online

W sieci znajdziesz nie tylko pełen wybór ziaren kawy, niezwykłe mieszanki herbat, ale i sprzęt pozwalający cieszyć się z parzenia kawy i herbaty.

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się