Przepis na ciasto Lion

Kącik łasucha: Lion

Tym razem ciasto bez pieczenia, a więc bardzo szybkie i łatwe do zrobienia. Jak potem zobaczycie, nie tylko szybko się je robi, ale też w błyskawicznym tempie znika z talerzy. Zaznaczamy, że ciasto jest bardzo słodkie, choć przebija w nim także nuta kwasowości.

Lion

Oto czego będziecie potrzebować:

  • około 400g herbatników,
  • 440g masy kajmakowej – dwie puszki po 220g,
  • gorzka czekolada
Masa śmietanowa:
  • 450g kremówki 36%,
  • cytrynowa galaretka,
  • 3 batony Lion
Masa mascarpone:
  • 150g kremówki 36%,
  • pół kilograma serka Mascarpone,
  • 1-2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
  1. Batoniki Lion kroimy na cienkie plasterki.
  2. Wrzątek wlewamy do szklanki, rozpuszczamy w niej cytrynową galaretkę i odstawiamy do wystudzenia.
  3. Herbatniki układamy jako pierwszą warstwę w naszej formie do pieczenia tak, aby pokryły całą jej powierzchnię.
  4. Następnie smarujemy herbatniki masą kajmakową. Również należy pokryć całą powierzchnię herbatników masą kajmakową.
  5. Przykrywamy masę kajmakową kolejną warstwą herbatników.
  6. Następnie w misce ubijamy na sztywno śmietanę kremówkę. Wlewamy do niej wystudzoną galaretkę cytrynową i nadal mieszamy. Następnie wrzucamy do niej pokrojone wcześniej dwa batony Lion i tak przygotowaną masę wkładamy do formy do pieczenia.
  7. Pokrywamy masą warstwę herbatników. Na to układamy kolejną już warstwę herbatników.
  8. Kroimy trzeciego batona Lion również w cienkie plasterki.
  9. Ubijamy mniejszą już porcję śmietany kremówki na sztywno. Dodajemy cukier puder i nadal mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy serek Mascarpone, cały czas miksując. To już będzie ostatnia nasza masa. Taką masę ułożymy na herbatnikach, ale jeszcze pomieszajmy ją z pociętym przed chwilą batonem Lion.
  10. Taka masa musi być rozsmarowana na całej powierzchni herbatników. Jest to ostatnia masa, jak już wspominaliśmy.
  11. Teraz zostaje już tylko posypać ostatnią warstwę naszego ciasta Lion grubą warstwą gorzkiej czekolady.

Tak wygląda efekt:

Przepis na ciasto Lion

Mówiliśmy, że ciasto bardzo szybko znika... Oto efekty odłożenia wykonania zdjęcia na później.

Ciasto jest pyszne. Warto je wykonać.

Życzymy smacznego.

Komentarze czytelników:

Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Letnie desery – propozycje na pyszne, lekkie i orzeźwiające smak

Letnie desery – propozycje na pyszne, lekkie i orzeźwiające smakołyki

Lato to czas kiedy zazwyczaj rozluźniamy nasze żywieniowe nawyki. W tej kwestii chyba jesteśmy wszyscy zgodni!

Dlaczego warto pić herbatę?

Dlaczego warto pić herbatę?

Herbata to w naszym kraju bardzo popularny, gorący napój, który podawany jest do posiłków zarówno w restauracjach, jak i domowych zakątkach.

Jak zrobić dobrą kawę z mlekiem kokosowym?

Jak zrobić dobrą kawę z mlekiem kokosowym?

Wiele osób szuka alternatywny dla mleka krowiego i eksperymentuje ze smakami.

Jaki ekspres do kawy kupić w 2020? - Ranking ekspresów do kawy

Jaki ekspres do kawy kupić w 2020? - Ranking ekspresów do kawy

Przed Tobą ranking ekspresów do kawy i top 10 sprzętów. Zapraszamy do lektury.

Kawa rozpuszczalna, mielona czy ziarnista - którą wybrać?

Kawa rozpuszczalna, mielona czy ziarnista - którą wybrać?

Współcześnie nikt chyba nie wyobraża sobie świata bez kawy. Jej smak i aromat pobudza zmysły i zachęca do działania.

Jak wybrać idealny, kolbowy ekspres do kawy?

Jak wybrać idealny, kolbowy ekspres do kawy?

Kolbowy ekspres do kawy to częsty wybór wśród klientów, poszukujących idealnego sprzętu do robienia kawy. Sprzęt sprzętowi jednak nierówny. Jak wybrać idealny, kolbowy ekspres do kawy?

Sklep z kawą to nie tylko kawa do ekspresu

Sklep z kawą to nie tylko kawa do ekspresu

Szukasz aromatycznej, mocnej kawy do ekspresu? A może ciągle nie umiesz znaleźć idealnej kawy do Chemexu, drippa? Sprawdź, co oferują sklepy z kawą i dlaczego świeżo palone ziarna są warte swojej ceny.

Idealna kawa i kolor palonego ziarna

Idealna kawa i kolor palonego ziarna

Świeżo palona kawa to coś, czego musisz spróbować, będąc jej amatorem. Dzięki temu dowiesz się, że kawa, kawie nie równa.

Dlaczego warto jeść daktyle

Dlaczego warto jeść daktyle

Daktyle znane i spożywane są już od tysiącleci. Są bardzo słodkie, dodają energii i zawierają wiele drogocennych wartości odżywczych.

Kawa czy herbata? Co dla kogo?

Kawa czy herbata? Co dla kogo?

Wybór gorącego napoju to powszechny dylemat, który pojawia się już przy śniadaniu. Co jest lepsze? Kawa czy herbata?

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się