Pijak - przepis na ciasto

Kącik łasucha: Pijak

Dzieci już śpią? Dobrze by było, bo tym razem mamy chęć zaszaleć i zrobić sobie ciasto z dodatkiem mocnego alkoholu. Bez obaw jednak. Na pewno się nim nie upijecie. Z całą jednak pewnością ostra nuta będzie wyczuwalna w smaku. Dlatego najlepiej zająć się naszym smakołykiem poza oczami dzieci. Zarówno jeśli chodzi o jego przygotowanie, jak i późniejsze delektowanie się Pijakiem. Kawę z dodatkiem alkoholu już znacie. Teraz czas na coś innego. Ciasto z całą pewnością zrobi furorę na damskim wieczorku. Oczywiście należy podawać je w towarzystwie ulubionej kawy. Wtedy smakuje najlepiej.

Oto czego będziecie potrzebować:

Ciasto:
  • 1 szklanka maku,
  • 7 białek,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 1 szklanka cukru,
  • 15 dag wiórków kokosowych.
Krem:
  • 7 żółtek,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego,
  • 2 szklanki mleka,
  • 1 kostka margaryny.
Do dekoracji:
  • 3 paczki herbatników lub 1 paczka biszkoptów,
  • 100 ml wódki,
  • polewa czekoladowa,
  • opcjonalnie posiekane orzechy.

Przygotowanie:

  1. Białka ubić na sztywną pianę, w trakcie ubijania dodać cukier i cukier wanilinowy.
  2. Wymieszać wiórki kokosowe z makiem. Dodać do ubitej piany i dokładnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy posmarowanej margaryną i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza.
  3. Przygotować krem: żółtka utrzeć z cukrem pudrem oraz cukrem wanilinowym; dodać pół szklanki mleka i budynie; całość zmiksować.
  4. Resztę mleka zagotować, ostudzić, dolać do masy jajecznej.
  5. Tradycyjny sernik krakowski z kratką

    Kącik łasucha: Tradycyjny sernik krakowski z kratką

    Składniki są tanie, a wypiek takiego smakołyku stanowi średnie wyzwanie. Warto poświęcić swój czas i zaprosić domowników na wspólną chwilę przyjemności z kawą i klasycznym sernikiem.
  6. Margarynę rozdrobnić widelcem i połączyć z masą mleczno-jajeczną. Całość dokładnie utrzeć.
  7. Na makowo-kokosowy spód nałożyć krem. Na nim ułożyć herbatniki nasączone alkoholem. Całość polać polewą czekoladową i opcjonalnie posypać posiekanymi orzechami. Ciasto wstawić na jedną godzinę do lodówki.

Do ozdoby ciasta najlepiej używać czarnej gorzkiej czekolady w tabliczkach o wysokiej zawartości masła kakaowego. Łamiąc tabliczkę czekolady, nie dotykaj jej; najlepiej wykorzystaj opakowanie lub papier śniadaniowy. W ten sposób nie pobrudzisz sobie dłoni. Czekolady nie należy podgrzewać do zbyt wysokiej temperatury, ponieważ może się ściąć.

Tak wygląda efekt końcowy:

Przepis na ciasto Pijak Pijak

Życzymy smacznego :-)

Komentarze czytelników:

Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Letnie desery – propozycje na pyszne, lekkie i orzeźwiające smak

Letnie desery – propozycje na pyszne, lekkie i orzeźwiające smakołyki

Lato to czas kiedy zazwyczaj rozluźniamy nasze żywieniowe nawyki. W tej kwestii chyba jesteśmy wszyscy zgodni!

Dlaczego warto pić herbatę?

Dlaczego warto pić herbatę?

Herbata to w naszym kraju bardzo popularny, gorący napój, który podawany jest do posiłków zarówno w restauracjach, jak i domowych zakątkach.

Jak zrobić dobrą kawę z mlekiem kokosowym?

Jak zrobić dobrą kawę z mlekiem kokosowym?

Wiele osób szuka alternatywny dla mleka krowiego i eksperymentuje ze smakami.

Jaki ekspres do kawy kupić w 2020? - Ranking ekspresów do kawy

Jaki ekspres do kawy kupić w 2020? - Ranking ekspresów do kawy

Przed Tobą ranking ekspresów do kawy i top 10 sprzętów. Zapraszamy do lektury.

Kawa rozpuszczalna, mielona czy ziarnista - którą wybrać?

Kawa rozpuszczalna, mielona czy ziarnista - którą wybrać?

Współcześnie nikt chyba nie wyobraża sobie świata bez kawy. Jej smak i aromat pobudza zmysły i zachęca do działania.

Jak wybrać idealny, kolbowy ekspres do kawy?

Jak wybrać idealny, kolbowy ekspres do kawy?

Kolbowy ekspres do kawy to częsty wybór wśród klientów, poszukujących idealnego sprzętu do robienia kawy. Sprzęt sprzętowi jednak nierówny. Jak wybrać idealny, kolbowy ekspres do kawy?

Sklep z kawą to nie tylko kawa do ekspresu

Sklep z kawą to nie tylko kawa do ekspresu

Szukasz aromatycznej, mocnej kawy do ekspresu? A może ciągle nie umiesz znaleźć idealnej kawy do Chemexu, drippa? Sprawdź, co oferują sklepy z kawą i dlaczego świeżo palone ziarna są warte swojej ceny.

Idealna kawa i kolor palonego ziarna

Idealna kawa i kolor palonego ziarna

Świeżo palona kawa to coś, czego musisz spróbować, będąc jej amatorem. Dzięki temu dowiesz się, że kawa, kawie nie równa.

Dlaczego warto jeść daktyle

Dlaczego warto jeść daktyle

Daktyle znane i spożywane są już od tysiącleci. Są bardzo słodkie, dodają energii i zawierają wiele drogocennych wartości odżywczych.

Kawa czy herbata? Co dla kogo?

Kawa czy herbata? Co dla kogo?

Wybór gorącego napoju to powszechny dylemat, który pojawia się już przy śniadaniu. Co jest lepsze? Kawa czy herbata?

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się