Pijak - przepis na ciasto

Kącik łasucha: Pijak

Dzieci już śpią? Dobrze by było, bo tym razem mamy chęć zaszaleć i zrobić sobie ciasto z dodatkiem mocnego alkoholu. Bez obaw jednak. Na pewno się nim nie upijecie. Z całą jednak pewnością ostra nuta będzie wyczuwalna w smaku. Dlatego najlepiej zająć się naszym smakołykiem poza oczami dzieci. Zarówno jeśli chodzi o jego przygotowanie, jak i późniejsze delektowanie się Pijakiem. Kawę z dodatkiem alkoholu już znacie. Teraz czas na coś innego. Ciasto z całą pewnością zrobi furorę na damskim wieczorku. Oczywiście należy podawać je w towarzystwie ulubionej kawy. Wtedy smakuje najlepiej.

Oto czego będziecie potrzebować:

Ciasto:
  • 1 szklanka maku,
  • 7 białek,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 1 szklanka cukru,
  • 15 dag wiórków kokosowych.
Krem:
  • 7 żółtek,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego,
  • 2 szklanki mleka,
  • 1 kostka margaryny.
Do dekoracji:
  • 3 paczki herbatników lub 1 paczka biszkoptów,
  • 100 ml wódki,
  • polewa czekoladowa,
  • opcjonalnie posiekane orzechy.

Przygotowanie:

  1. Białka ubić na sztywną pianę, w trakcie ubijania dodać cukier i cukier wanilinowy.
  2. Wymieszać wiórki kokosowe z makiem. Dodać do ubitej piany i dokładnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy posmarowanej margaryną i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza.
  3. Przygotować krem: żółtka utrzeć z cukrem pudrem oraz cukrem wanilinowym; dodać pół szklanki mleka i budynie; całość zmiksować.
  4. Resztę mleka zagotować, ostudzić, dolać do masy jajecznej.
  5. Tradycyjny sernik krakowski z kratką

    Kącik łasucha: Tradycyjny sernik krakowski z kratką

    Składniki są tanie, a wypiek takiego smakołyku stanowi średnie wyzwanie. Warto poświęcić swój czas i zaprosić domowników na wspólną chwilę przyjemności z kawą i klasycznym sernikiem.
  6. Margarynę rozdrobnić widelcem i połączyć z masą mleczno-jajeczną. Całość dokładnie utrzeć.
  7. Na makowo-kokosowy spód nałożyć krem. Na nim ułożyć herbatniki nasączone alkoholem. Całość polać polewą czekoladową i opcjonalnie posypać posiekanymi orzechami. Ciasto wstawić na jedną godzinę do lodówki.

Do ozdoby ciasta najlepiej używać czarnej gorzkiej czekolady w tabliczkach o wysokiej zawartości masła kakaowego. Łamiąc tabliczkę czekolady, nie dotykaj jej; najlepiej wykorzystaj opakowanie lub papier śniadaniowy. W ten sposób nie pobrudzisz sobie dłoni. Czekolady nie należy podgrzewać do zbyt wysokiej temperatury, ponieważ może się ściąć.

Tak wygląda efekt końcowy:

Przepis na ciasto Pijak Pijak

Życzymy smacznego :-)

Komentarze czytelników:

Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Najnowsze badania: nawet ogromna ilość kawy jest bezpieczna dla

Najnowsze badania: nawet ogromna ilość kawy jest bezpieczna dla serca

Kawa z zawartością kofeiny jest całkowicie bezpieczna dla tętnic i serca - takie wnioski pojawiły się w podsumowaniu badania przeprowadzonego przez londyńskich naukowców.

Daenerys jest w klubie miłośników kawy!

Daenerys jest w klubie miłośników kawy!

Niespodziewanym bohaterem czwartego odcinka finałowego sezonu Gry o Tron stała się… kawa, a konkretnie papierowy kubek, który nie miał prawa znaleźć się w czasach rozgrywania się akcji Pieśni Lodu i Ognia.

Formuła optymalnego spożycia kofeiny

Naukowiec z amerykańskiej armii pracuje nad formułą optymalnego spożycia kofeiny

Prawdopodobnie zdarzyło się tak, że przy nalewaniu trzeciej, czwartej lub piątej porcji „małej czarnej” zadaliście sobie pytanie: „czy kawa rzeczywiście mi pomoże?”.

Ceremonia parzenia kawy – jak się do niej przygotować?

Ceremonia parzenia kawy – jak się do niej przygotować?

Bycie kawoszem zaczyna się wraz z chwilą, gdy spróbujesz prawdziwej kawy i zakochasz się w jej aromacie oraz smaku. Przekonaj się, jak wygląda ceremonia parzenia tego niepowtarzalnego napoju.

Kawa zbożowa - zalety, wady, właściwości

Kawa zbożowa - zalety, wady, właściwości

Kawa zbożowa od jakiegoś czasu ponownie zyskuje na popularności. Dowiedźcie się, dlaczego warto po nią sięgać i jaki ma wpływ na organizm.

Kawa jest kluczem do dobrej pracy zespołowej, tak wynika z badań

Kawa jest kluczem do dobrej pracy zespołowej, tak wynika z badań

Naukowcy odkryli, że ludzie, którzy wypili kawę z zawartością kofeiny przed pracą w zespole, znacznie lepiej oceniali swoje wyniki uzyskiwane w grupie.

Naukowcy tworzą nowy sposób spożycia większej ilości warzyw

Kawa z brokułami: naukowcy tworzą nowy sposób spożycia większej ilości warzyw

Ci, którzy nie przepadają za brokułami w tradycyjnej formie, nadal mogą czerpać korzyści zdrowotne dzięki opracowanej wersji proszku...

Przepis na domowe ciasto do kawy w 15 minut

Przepis na domowe ciasto do kawy w 15 minut

Do kawy najlepszy będzie deser. Dziś zaproponujemy Wam ciasto z mikrofalówki i pucharek wypełniony słodkościami. W obu przypadkach znajdziecie w nich dodatek w postaci lodów.

3 przepisy na kawę, które na pewno zachwycą Twoich gości

3 przepisy na kawę, które na pewno zachwycą Twoich gości

Kawa wcale nie musi być nudna! Chcesz nieco urozmaicić smak złocistobrunatnego naparu i zaskoczyć swoich gości? Oto 3 proste przepisy na kawę, która na długo pozostanie w ich pamięci.

Autobusy na wodę nie jeżdżą, ale na fusy z kawy już tak

Autobusy na wodę nie jeżdżą, ale na fusy z kawy już tak

Fusy kawowe są ważnym składnikiem paliwa, które w pierwszej kolejności będzie wlane do baków słynnych londyńskich autobusów.

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się