Pijak - przepis na ciasto

Kącik łasucha: Pijak

Dzieci już śpią? Dobrze by było, bo tym razem mamy chęć zaszaleć i zrobić sobie ciasto z dodatkiem mocnego alkoholu. Bez obaw jednak. Na pewno się nim nie upijecie. Z całą jednak pewnością ostra nuta będzie wyczuwalna w smaku. Dlatego najlepiej zająć się naszym smakołykiem poza oczami dzieci. Zarówno jeśli chodzi o jego przygotowanie, jak i późniejsze delektowanie się Pijakiem. Kawę z dodatkiem alkoholu już znacie. Teraz czas na coś innego. Ciasto z całą pewnością zrobi furorę na damskim wieczorku. Oczywiście należy podawać je w towarzystwie ulubionej kawy. Wtedy smakuje najlepiej.

Oto czego będziecie potrzebować:

Ciasto:
  • 1 szklanka maku,
  • 7 białek,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 1 szklanka cukru,
  • 15 dag wiórków kokosowych.
Krem:
  • 7 żółtek,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego,
  • 2 szklanki mleka,
  • 1 kostka margaryny.
Do dekoracji:
  • 3 paczki herbatników lub 1 paczka biszkoptów,
  • 100 ml wódki,
  • polewa czekoladowa,
  • opcjonalnie posiekane orzechy.

Przygotowanie:

  1. Białka ubić na sztywną pianę, w trakcie ubijania dodać cukier i cukier wanilinowy.
  2. Wymieszać wiórki kokosowe z makiem. Dodać do ubitej piany i dokładnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy posmarowanej margaryną i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza.
  3. Przygotować krem: żółtka utrzeć z cukrem pudrem oraz cukrem wanilinowym; dodać pół szklanki mleka i budynie; całość zmiksować.
  4. Resztę mleka zagotować, ostudzić, dolać do masy jajecznej.
  5. Tradycyjny sernik krakowski z kratką

    Kącik łasucha: Tradycyjny sernik krakowski z kratką

    Składniki są tanie, a wypiek takiego smakołyku stanowi średnie wyzwanie. Warto poświęcić swój czas i zaprosić domowników na wspólną chwilę przyjemności z kawą i klasycznym sernikiem.
  6. Margarynę rozdrobnić widelcem i połączyć z masą mleczno-jajeczną. Całość dokładnie utrzeć.
  7. Na makowo-kokosowy spód nałożyć krem. Na nim ułożyć herbatniki nasączone alkoholem. Całość polać polewą czekoladową i opcjonalnie posypać posiekanymi orzechami. Ciasto wstawić na jedną godzinę do lodówki.

Do ozdoby ciasta najlepiej używać czarnej gorzkiej czekolady w tabliczkach o wysokiej zawartości masła kakaowego. Łamiąc tabliczkę czekolady, nie dotykaj jej; najlepiej wykorzystaj opakowanie lub papier śniadaniowy. W ten sposób nie pobrudzisz sobie dłoni. Czekolady nie należy podgrzewać do zbyt wysokiej temperatury, ponieważ może się ściąć.

Tak wygląda efekt końcowy:

Przepis na ciasto Pijak Pijak

Życzymy smacznego :-)

Komentarze czytelników:

Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Co nieco o kawiarkach

Co nieco o kawiarkach

Kawiarki wyglądają może trochę oldschoolowo, ale niech nie zmylą Was pozory! To urządzenie, dzięki któremu przyrządzicie naprawdę pyszną, aromatyczną kawę, która zachwyci Was i Waszych gości.

Gdzie sprawdzi się lodówka monoklimatyczna?

Gdzie sprawdzi się lodówka monoklimatyczna?

Lodówki bez zamrażalnika to urządzenie, które wbrew pozorom sprawdzi się w domach, gdzie mieszka rodzina wielodzietna, jak i mniejsza.

Najlepsze i najzdrowsze alternatywy dla rzucających kawę

Najlepsze i najzdrowsze alternatywy dla rzucających kawę

Istnieje wiele zdrowszych alternatyw, które wykazują bardzo zbliżone działanie do kawy. Jakie są najzdrowsze zamienniki dla rzucających kawę?

Jakość wody i jej wpływ na smak kawy

Jakość wody i jej wpływ na smak kawy

Jakiej wody używać do parzenia kawy, aby zachwyciła najbardziej wybrednego kawosza? Czy zwykła kranówka to dobry wybór?

Czym powinna wyróżniać się jakościowa blacha do pieczenia?

Czym powinna wyróżniać się jakościowa blacha do pieczenia?

Blacha do ciasta to niezbędny element każdej osoby, która lubuje się w pieczeniu ciast. Bez niej jest to praktycznie nie możliwe. Właściwa forma nadaje kształt i umożliwia pieczenie w piekarniku.

Zalety bio żywności - wydaj więcej, zyskaj zdrowie

Zalety bio żywności - wydaj więcej, zyskaj zdrowie

Wydaje się, że z każdym rokiem żywność oznaczana jako “bio” zyskuje na popularności. Odpowiada za to rosnąca świadomość w kwestii zdrowia i tego, jakie znaczenie ma dla niego sposób odżywiania.

Dieta nie musi być nudna! Dieta pudełkowa

Dieta nie musi być nudna! Dieta pudełkowa

Dieta pudełkowa może być rozwiązaniem dla osób, które dotychczas nie potrafiły sobie poradzić z przestrzeganiem jadłospisu.

Składniki na pobudzającą i rozgrzewającą kawę mocy

Kawa mocy i herbata na odporność – co pić jesienią i zimą?

Ciepło pochodzące z gorącej kawy lub herbaty rozlewa się na całe ciało. I wtedy można siadać do pracy lub po prostu – znów zacząć podbijać świat!

Świeżo palona kawa

Świeżo palona kawa - dlaczego warto ją kupić bezpośrednio od palarni?

Czym różni się kawa z palarni rzemieślniczej od palarni przemysłowej?

Trzy pomysły na poobiedni deser

Trzy pomysły na poobiedni deser

W artykule znajdziesz trzy przepisy na przepyszne, słodkie i bardzo proste w przygotowaniu desery.

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się