Jak zrobić kawę Latte

Weekendowy kącik kawowy: jak przyrządzić pyszną Latte

Nadszedł weekend i jesteście zmęczeni tygodniem ciężkiej pracy? Potrzebujecie chwili relaksu i oderwania się od rzeczywistości? A więc wygodny fotel, ulubione kapcie, muzyka i... i coś jeszcze? Kubek pysznej gorącej kawy!

Tylko co zrobić, żeby kawa smakowała inaczej niż zawsze? I tu z pomocą przychodzę ja ;] Postaram się zapoznać Was z tajnikami zaparzania tego królewskiego naparu i co tydzień przed nadejściem upragnionego weekendu zaproponuję nowy przepis na inną, nieco odmienioną w smaku kawę.

Zapraszam do mojego weekendowego kącika kawowego.

A w tym tygodniu: jak zaparzyć kawę w kawiarce i przyrządzić pyszną Latte.

Kawiarka to proste urządzenie składające się z trzech części, które działa na podobnej zasadzie jak ekspres ciśnieniowy, ale jest zdecydowanie tańsze. Cena kawiarek waha się od 30 zł do 100 zł.

Dolny zbiorniczek kawiarki napełniamy wodą. Ważne, aby zawór bezpieczeństwa był nad powierzchnią wodą - w razie jakiś małych problemów, ciśnienie będzie się ulatniało tym zaworkiem.

Kawiarka

Na sitko nasypujemy kawę i pamiętamy, że nie wolno jej ubijać. Najlepiej jeśli jest to świeżo zmielona kawa, wtedy będzie bardziej aromatyczna. Jeśli nie mamy młynka do kawy kupujemy już gotową zmieloną kawę. Ważne jest późniejsze przechowywanie zmielonej kawy w szczelnym pojemniczku, aby na dłużej zachować jej aromat.

Zaparzanie kawy w kawiarce

Sitko z kawą umieszczamy nad zbiornikiem z wodą całość zakręcamy i stawiamy na kuchence. Podczas ogrzewania w dolnym zbiorniku będzie się tworzyło ciśnienie, para będzie przechodzić przez sitko z kawą i ekstrahować to co z niej najcenniejsze. W górnej części naszej kawiarki będzie się zbierał nasz kawowy napar. Całość trwa około 5-6 minut.

Kawowy napar z kawiarki

Mamy już zaparzone esencjonalne espresso, a więc teraz zabieramy się za latte.

Składniki:

  • ok. 50 ml espresso
  • ok. 150 ml mleka 3.2%
  • bita śmietana do dekoracji

Mleko najpierw musimy podgrzać do temperatury ok. 60°C. Bardzo ważne jest, aby nie zagotować mleka. Jeśli posiadamy spieniacz do mleka to teraz jest odpowiedni moment aby go wykorzystać. Spienione mleko wlewamy do wysokiej szklanki. I teraz kluczowy moment, aby powstały nam warstwy musimy wlać naszą kawę bardzo delikatnym strumieniem po łyżeczce na ściankę szklanki. Kawa będzie się utrzymywać między mlekiem a pianką.

Całość udekorowałam dodatkowo bitą śmietaną ;]

A więc skoro mamy już kawę to czas zacząć weekend!

Pyszna kawa Latte
fot. pixabay.com

Komentarze czytelników:

Dzięki Wam odkryłam starą kawiarkę w swojej kuchennej szafce! Kawa pyszna! Dziękuję! Czekam na następne przepisy!!

Wygląda smakowicie. Jutro wypróbuję i podzielę się opinią. Pozdrawiam!

No i jak Mateszusz? Próbowałeś? Jestem ciekawy, czy warto kupić kawiarkę

Dzięki za wskazówki, ja lałam do szklaneczki kawę , a następnie spieniałam zimne mleko i wlewałam na wierzch. Kawa była smaczna , ale nie taka jak w/w przepisie ,dziekuję

Pani Lucynko, bardzo się cieszę, że przydały się moje drobne wskazówki. Następnym razem proszę spróbować podgrzać mleko, potem je spienić, wlać do szklanki i dopiero wtedy dodać kawę. Następny przepis już wkrótce!!!

Faktycznie, największą trudność sprawiły mi warstwy. Udało się chyba dopiero za czwartym razem, ale ważne, że w końcu się udało! ;-) Kawa w smaku pyszna, taką właśnie lubię! Pozdrowienia dla autorki tego świetnego opisu!

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Kawa czy herbata? Co dla kogo?

Kawa czy herbata? Co dla kogo?

Wybór gorącego napoju to powszechny dylemat, który pojawia się już przy śniadaniu. Co jest lepsze? Kawa czy herbata?

Spieniacz do mleka - kompleksowy poradnik

Spieniacz do mleka - kompleksowy poradnik

Wielu kawoszy nie wyobraża sobie idealnie podanej kawy bez spienionego mleka. Kawa z pianką jest najbardziej znana pod postacią cappuccino, caffe latte czy latte macchiato.

Sposoby na zaparzenie kawy i herbaty

Sposoby na zaparzenie kawy i herbaty

Większość z nas nie wyobraża sobie rozpocząć dnia bez kubka ulubionej kawy lub herbaty. Napoje te z resztą towarzyszą nam nie tylko rano...

Kawa bezkofeinowa - Czy jest zdrowa? Jak się ją produkuje?

Kawa bezkofeinowa - Czy jest zdrowa? Jak się ją produkuje?

Choć kawa bezkofeinowa wielu osobom wydaje się pozbawiona największej korzyści płynącej z jej picia, czyli kofeiny, to właśnie jej brak niejednej osobie pozwala cieszyć się wspaniałym smakiem i aromatem, kiedy tylko mają na nią ochotę. Czy kawa bezkofeinowa jest zdrowa?

Jak przyjemnie i skutecznie zaczerpnąć energii na cały dzień?

Jak przyjemnie i skutecznie zaczerpnąć energii na cały dzień?

Co więc zrobić, aby lepiej się obudzić i przeżyć poranek o wiele przyjemniej? Wystarczy napić się aromatycznej kawy.

Najnowsze badania: nawet ogromna ilość kawy jest bezpieczna dla

Najnowsze badania: nawet ogromna ilość kawy jest bezpieczna dla serca

Kawa z zawartością kofeiny jest całkowicie bezpieczna dla tętnic i serca - takie wnioski pojawiły się w podsumowaniu badania przeprowadzonego przez londyńskich naukowców.

Daenerys jest w klubie miłośników kawy!

Daenerys jest w klubie miłośników kawy!

Niespodziewanym bohaterem czwartego odcinka finałowego sezonu Gry o Tron stała się… kawa, a konkretnie papierowy kubek, który nie miał prawa znaleźć się w czasach rozgrywania się akcji Pieśni Lodu i Ognia.

Formuła optymalnego spożycia kofeiny

Naukowiec z amerykańskiej armii pracuje nad formułą optymalnego spożycia kofeiny

Prawdopodobnie zdarzyło się tak, że przy nalewaniu trzeciej, czwartej lub piątej porcji „małej czarnej” zadaliście sobie pytanie: „czy kawa rzeczywiście mi pomoże?”.

Ceremonia parzenia kawy – jak się do niej przygotować?

Ceremonia parzenia kawy – jak się do niej przygotować?

Bycie kawoszem zaczyna się wraz z chwilą, gdy spróbujesz prawdziwej kawy i zakochasz się w jej aromacie oraz smaku. Przekonaj się, jak wygląda ceremonia parzenia tego niepowtarzalnego napoju.

Kawa zbożowa - zalety, wady, właściwości

Kawa zbożowa - zalety, wady, właściwości

Kawa zbożowa od jakiegoś czasu ponownie zyskuje na popularności. Dowiedźcie się, dlaczego warto po nią sięgać i jaki ma wpływ na organizm.

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się