Przepis na kawę piernikową

Nie przepłacaj za świąteczną kawę, zrób ją sam. Przepis na kawę piernikową

Okres świąteczny to prawdziwe żniwa dla branży gastronomicznej. Dotyczy to również producentów kawy oraz kawiarni, szczególnie tych sieciowych. Wystarczy zapakować produkt, który był sprzedawany przez cały rok w pudełeczko z bałwankami i choinkami i już jego cena wzrasta kilkukrotnie.

Innym zabiegiem jest dosypanie do kawy przypraw kojarzących się ze świętami np. cynamonu. Podnosi to koszty produkcji w minimalnym stopniu, a w sklepach płacimy już znacznie więcej. Totalna masakra ma miejsce także w sieciowych kawiarniach. Za maleńki kubeczek kawy o świątecznym aromacie i smaku płacimy kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt złotych. Skończmy z tym i dajmy jasny sygnał producentom, że nie będziemy dłużej dawać nabijać się w butelkę.

Jak to zrobić?

Nic prostszego. Wystarczy przygotować świąteczny wariant kawy w domu. Jest to banalnie proste. Poradzi sobie z tym nawet osoba, która nie ma talentu i cierpliwości do zadań kuchennych. Nie zajmie to również zbyt wiele czasu. Można śmiało założyć, że jeśli przygotujecie porcje dla czterech lub pięciu domowników, to blisko „stówka” zostanie Wam w kieszeni. Kolejnym plusem jest to, że kawa zostanie podana w ładnej szklance, a nie tekturowym kubeczku z plastikowym mieszadełkiem i przykrywką. A więc marsz do kuchni i zaczynamy :)

Kawa z aromatem świąt - przepis

Kawa z aromatem świąt - przepis

Podczas świąt obowiązuje w naszym domu specjalny przepis, dzięki któremu nasza kawa także będzie pachnieć i smakować świętami.

Do przygotowania jednej porcji potrzebne będą następujące składniki:

  • 200 ml zaparzonej kawy – ważne, żeby była świeża
  • szklanka mleka
  • przyprawa do piernika
  • kakao

I tylko tyle. Nie pozostało nic innego, jak zabrać się za przygotowanie. Na początku podgrzewamy mleko. Przelejcie je do niewielkiego garnka i wstawcie na palnik. Czekając na to, aż mleko się zagrzeje, parzymy kawę, aby nie marnować czasu. Jej moc zależy wyłącznie od Waszych preferencji. Gdy mleko będzie gorące, dosypujemy do niego dwie łyżeczki kakao i mieszamy do momentu, aż się rozpuści. Kolejnym etapem jest dodanie przyprawy do piernika. Wystarczy już jedna płaska łyżeczka. Pamiętajcie, że jest ona niezwykle intensywna w smaku. Dolewamy też wcześniej przygotowaną kawę. Całość mieszamy i trzymamy jeszcze przez chwilę na ogniu. Uważajmy, tylko żeby nie zagotować napoju.

Kawa jest nie tylko smaczna, ale i mało kaloryczna, a przynajmniej dużo mniej niż wariant z syropem, bitą śmietaną i posypką. Jeśli jednak masz to szczęście, że nie musisz liczyć kalorii, to nic nie szkodzi na przeszkodzie, żeby ją „podkręcić”. Kolejne dodatki wybierz według swojego gustu. My najbardziej lubimy ją w najprostszej wersji. Już nawet taka z całą pewnością zrobi wrażenie na Twojej rodzinie i znajomych. Niech w te święta zapachnie u Was kawą piernikową!

Jeśli nie przepadasz za aromatem piernika, proponujemy skorzystanie z ubiegłorocznego przepisu na świąteczną kawę. Znajdziecie go w przypiętym artykule.

Polecamy i życzymy smacznego!
Wesołych świąt

fot. autor

Komentarze czytelników:

Właśnie taką robię, ale nie tylko w święta.

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Co nieco o kawiarkach

Co nieco o kawiarkach

Kawiarki wyglądają może trochę oldschoolowo, ale niech nie zmylą Was pozory! To urządzenie, dzięki któremu przyrządzicie naprawdę pyszną, aromatyczną kawę, która zachwyci Was i Waszych gości.

Gdzie sprawdzi się lodówka monoklimatyczna?

Gdzie sprawdzi się lodówka monoklimatyczna?

Lodówki bez zamrażalnika to urządzenie, które wbrew pozorom sprawdzi się w domach, gdzie mieszka rodzina wielodzietna, jak i mniejsza.

Najlepsze i najzdrowsze alternatywy dla rzucających kawę

Najlepsze i najzdrowsze alternatywy dla rzucających kawę

Istnieje wiele zdrowszych alternatyw, które wykazują bardzo zbliżone działanie do kawy. Jakie są najzdrowsze zamienniki dla rzucających kawę?

Jakość wody i jej wpływ na smak kawy

Jakość wody i jej wpływ na smak kawy

Jakiej wody używać do parzenia kawy, aby zachwyciła najbardziej wybrednego kawosza? Czy zwykła kranówka to dobry wybór?

Czym powinna wyróżniać się jakościowa blacha do pieczenia?

Czym powinna wyróżniać się jakościowa blacha do pieczenia?

Blacha do ciasta to niezbędny element każdej osoby, która lubuje się w pieczeniu ciast. Bez niej jest to praktycznie nie możliwe. Właściwa forma nadaje kształt i umożliwia pieczenie w piekarniku.

Zalety bio żywności - wydaj więcej, zyskaj zdrowie

Zalety bio żywności - wydaj więcej, zyskaj zdrowie

Wydaje się, że z każdym rokiem żywność oznaczana jako “bio” zyskuje na popularności. Odpowiada za to rosnąca świadomość w kwestii zdrowia i tego, jakie znaczenie ma dla niego sposób odżywiania.

Dieta nie musi być nudna! Dieta pudełkowa

Dieta nie musi być nudna! Dieta pudełkowa

Dieta pudełkowa może być rozwiązaniem dla osób, które dotychczas nie potrafiły sobie poradzić z przestrzeganiem jadłospisu.

Składniki na pobudzającą i rozgrzewającą kawę mocy

Kawa mocy i herbata na odporność – co pić jesienią i zimą?

Ciepło pochodzące z gorącej kawy lub herbaty rozlewa się na całe ciało. I wtedy można siadać do pracy lub po prostu – znów zacząć podbijać świat!

Świeżo palona kawa

Świeżo palona kawa - dlaczego warto ją kupić bezpośrednio od palarni?

Czym różni się kawa z palarni rzemieślniczej od palarni przemysłowej?

Trzy pomysły na poobiedni deser

Trzy pomysły na poobiedni deser

W artykule znajdziesz trzy przepisy na przepyszne, słodkie i bardzo proste w przygotowaniu desery.

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się