Przepis na kawę piernikową

Nie przepłacaj za świąteczną kawę, zrób ją sam. Przepis na kawę piernikową

Okres świąteczny to prawdziwe żniwa dla branży gastronomicznej. Dotyczy to również producentów kawy oraz kawiarni, szczególnie tych sieciowych. Wystarczy zapakować produkt, który był sprzedawany przez cały rok w pudełeczko z bałwankami i choinkami i już jego cena wzrasta kilkukrotnie.

Innym zabiegiem jest dosypanie do kawy przypraw kojarzących się ze świętami np. cynamonu. Podnosi to koszty produkcji w minimalnym stopniu, a w sklepach płacimy już znacznie więcej. Totalna masakra ma miejsce także w sieciowych kawiarniach. Za maleńki kubeczek kawy o świątecznym aromacie i smaku płacimy kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt złotych. Skończmy z tym i dajmy jasny sygnał producentom, że nie będziemy dłużej dawać nabijać się w butelkę.

Jak to zrobić?

Nic prostszego. Wystarczy przygotować świąteczny wariant kawy w domu. Jest to banalnie proste. Poradzi sobie z tym nawet osoba, która nie ma talentu i cierpliwości do zadań kuchennych. Nie zajmie to również zbyt wiele czasu. Można śmiało założyć, że jeśli przygotujecie porcje dla czterech lub pięciu domowników, to blisko „stówka” zostanie Wam w kieszeni. Kolejnym plusem jest to, że kawa zostanie podana w ładnej szklance, a nie tekturowym kubeczku z plastikowym mieszadełkiem i przykrywką. A więc marsz do kuchni i zaczynamy :)

Kawa z aromatem świąt - przepis

Kawa z aromatem świąt - przepis

Podczas świąt obowiązuje w naszym domu specjalny przepis, dzięki któremu nasza kawa także będzie pachnieć i smakować świętami.

Do przygotowania jednej porcji potrzebne będą następujące składniki:

  • 200 ml zaparzonej kawy – ważne, żeby była świeża
  • szklanka mleka
  • przyprawa do piernika
  • kakao

I tylko tyle. Nie pozostało nic innego, jak zabrać się za przygotowanie. Na początku podgrzewamy mleko. Przelejcie je do niewielkiego garnka i wstawcie na palnik. Czekając na to, aż mleko się zagrzeje, parzymy kawę, aby nie marnować czasu. Jej moc zależy wyłącznie od Waszych preferencji. Gdy mleko będzie gorące, dosypujemy do niego dwie łyżeczki kakao i mieszamy do momentu, aż się rozpuści. Kolejnym etapem jest dodanie przyprawy do piernika. Wystarczy już jedna płaska łyżeczka. Pamiętajcie, że jest ona niezwykle intensywna w smaku. Dolewamy też wcześniej przygotowaną kawę. Całość mieszamy i trzymamy jeszcze przez chwilę na ogniu. Uważajmy, tylko żeby nie zagotować napoju.

Kawa jest nie tylko smaczna, ale i mało kaloryczna, a przynajmniej dużo mniej niż wariant z syropem, bitą śmietaną i posypką. Jeśli jednak masz to szczęście, że nie musisz liczyć kalorii, to nic nie szkodzi na przeszkodzie, żeby ją „podkręcić”. Kolejne dodatki wybierz według swojego gustu. My najbardziej lubimy ją w najprostszej wersji. Już nawet taka z całą pewnością zrobi wrażenie na Twojej rodzinie i znajomych. Niech w te święta zapachnie u Was kawą piernikową!

Jeśli nie przepadasz za aromatem piernika, proponujemy skorzystanie z ubiegłorocznego przepisu na świąteczną kawę. Znajdziecie go w przypiętym artykule.

Polecamy i życzymy smacznego!
Wesołych świąt

fot. autor

Komentarze czytelników:

Właśnie taką robię, ale nie tylko w święta.

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Letnie desery – propozycje na pyszne, lekkie i orzeźwiające smak

Letnie desery – propozycje na pyszne, lekkie i orzeźwiające smakołyki

Lato to czas kiedy zazwyczaj rozluźniamy nasze żywieniowe nawyki. W tej kwestii chyba jesteśmy wszyscy zgodni!

Dlaczego warto pić herbatę?

Dlaczego warto pić herbatę?

Herbata to w naszym kraju bardzo popularny, gorący napój, który podawany jest do posiłków zarówno w restauracjach, jak i domowych zakątkach.

Jak zrobić dobrą kawę z mlekiem kokosowym?

Jak zrobić dobrą kawę z mlekiem kokosowym?

Wiele osób szuka alternatywny dla mleka krowiego i eksperymentuje ze smakami.

Jaki ekspres do kawy kupić w 2020? - Ranking ekspresów do kawy

Jaki ekspres do kawy kupić w 2020? - Ranking ekspresów do kawy

Przed Tobą ranking ekspresów do kawy i top 10 sprzętów. Zapraszamy do lektury.

Kawa rozpuszczalna, mielona czy ziarnista - którą wybrać?

Kawa rozpuszczalna, mielona czy ziarnista - którą wybrać?

Współcześnie nikt chyba nie wyobraża sobie świata bez kawy. Jej smak i aromat pobudza zmysły i zachęca do działania.

Jak wybrać idealny, kolbowy ekspres do kawy?

Jak wybrać idealny, kolbowy ekspres do kawy?

Kolbowy ekspres do kawy to częsty wybór wśród klientów, poszukujących idealnego sprzętu do robienia kawy. Sprzęt sprzętowi jednak nierówny. Jak wybrać idealny, kolbowy ekspres do kawy?

Sklep z kawą to nie tylko kawa do ekspresu

Sklep z kawą to nie tylko kawa do ekspresu

Szukasz aromatycznej, mocnej kawy do ekspresu? A może ciągle nie umiesz znaleźć idealnej kawy do Chemexu, drippa? Sprawdź, co oferują sklepy z kawą i dlaczego świeżo palone ziarna są warte swojej ceny.

Idealna kawa i kolor palonego ziarna

Idealna kawa i kolor palonego ziarna

Świeżo palona kawa to coś, czego musisz spróbować, będąc jej amatorem. Dzięki temu dowiesz się, że kawa, kawie nie równa.

Dlaczego warto jeść daktyle

Dlaczego warto jeść daktyle

Daktyle znane i spożywane są już od tysiącleci. Są bardzo słodkie, dodają energii i zawierają wiele drogocennych wartości odżywczych.

Kawa czy herbata? Co dla kogo?

Kawa czy herbata? Co dla kogo?

Wybór gorącego napoju to powszechny dylemat, który pojawia się już przy śniadaniu. Co jest lepsze? Kawa czy herbata?

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się