Przepis na kawę piernikową

Nie przepłacaj za świąteczną kawę, zrób ją sam. Przepis na kawę piernikową

Okres świąteczny to prawdziwe żniwa dla branży gastronomicznej. Dotyczy to również producentów kawy oraz kawiarni, szczególnie tych sieciowych. Wystarczy zapakować produkt, który był sprzedawany przez cały rok w pudełeczko z bałwankami i choinkami i już jego cena wzrasta kilkukrotnie.

Innym zabiegiem jest dosypanie do kawy przypraw kojarzących się ze świętami np. cynamonu. Podnosi to koszty produkcji w minimalnym stopniu, a w sklepach płacimy już znacznie więcej. Totalna masakra ma miejsce także w sieciowych kawiarniach. Za maleńki kubeczek kawy o świątecznym aromacie i smaku płacimy kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt złotych. Skończmy z tym i dajmy jasny sygnał producentom, że nie będziemy dłużej dawać nabijać się w butelkę.

Jak to zrobić?

Nic prostszego. Wystarczy przygotować świąteczny wariant kawy w domu. Jest to banalnie proste. Poradzi sobie z tym nawet osoba, która nie ma talentu i cierpliwości do zadań kuchennych. Nie zajmie to również zbyt wiele czasu. Można śmiało założyć, że jeśli przygotujecie porcje dla czterech lub pięciu domowników, to blisko „stówka” zostanie Wam w kieszeni. Kolejnym plusem jest to, że kawa zostanie podana w ładnej szklance, a nie tekturowym kubeczku z plastikowym mieszadełkiem i przykrywką. A więc marsz do kuchni i zaczynamy :)

Kawa z aromatem świąt - przepis

Kawa z aromatem świąt - przepis

Podczas świąt obowiązuje w naszym domu specjalny przepis, dzięki któremu nasza kawa także będzie pachnieć i smakować świętami.

Do przygotowania jednej porcji potrzebne będą następujące składniki:

  • 200 ml zaparzonej kawy – ważne, żeby była świeża
  • szklanka mleka
  • przyprawa do piernika
  • kakao

I tylko tyle. Nie pozostało nic innego, jak zabrać się za przygotowanie. Na początku podgrzewamy mleko. Przelejcie je do niewielkiego garnka i wstawcie na palnik. Czekając na to, aż mleko się zagrzeje, parzymy kawę, aby nie marnować czasu. Jej moc zależy wyłącznie od Waszych preferencji. Gdy mleko będzie gorące, dosypujemy do niego dwie łyżeczki kakao i mieszamy do momentu, aż się rozpuści. Kolejnym etapem jest dodanie przyprawy do piernika. Wystarczy już jedna płaska łyżeczka. Pamiętajcie, że jest ona niezwykle intensywna w smaku. Dolewamy też wcześniej przygotowaną kawę. Całość mieszamy i trzymamy jeszcze przez chwilę na ogniu. Uważajmy, tylko żeby nie zagotować napoju.

Kawa jest nie tylko smaczna, ale i mało kaloryczna, a przynajmniej dużo mniej niż wariant z syropem, bitą śmietaną i posypką. Jeśli jednak masz to szczęście, że nie musisz liczyć kalorii, to nic nie szkodzi na przeszkodzie, żeby ją „podkręcić”. Kolejne dodatki wybierz według swojego gustu. My najbardziej lubimy ją w najprostszej wersji. Już nawet taka z całą pewnością zrobi wrażenie na Twojej rodzinie i znajomych. Niech w te święta zapachnie u Was kawą piernikową!

Jeśli nie przepadasz za aromatem piernika, proponujemy skorzystanie z ubiegłorocznego przepisu na świąteczną kawę. Znajdziecie go w przypiętym artykule.

Polecamy i życzymy smacznego!
Wesołych świąt

fot. autor

Komentarze czytelników:

Właśnie taką robię, ale nie tylko w święta.

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Piwo z nutami kawowymi: Porter Bałtycki

Piwo z nutami kawowymi: Porter Bałtycki

Zadziwiająca jest ilość piw, w których możemy wyczuć mocną kawową nutę i to zarówno w smaku, jak i aromacie. Nasz przegląd piw rozpoczynamy od piwowarskiej perełki Polski, czyli od porteru bałtyckiego.

Tak taniej kawy nie było od blisko 2,5 roku

Tak taniej kawy nie było od blisko 2,5 roku

Cena „czarnego złota” osiągnęła najniższy poziom od 29 miesięcy. 2 lipca bieżącego roku za funt ziaren kawy arabica dostarczanej w sierpniu należało zapłacić 1,1165 dolara.

Ranking młynków do kawy

Ranking młynków do kawy, czyli jaki wybrać, aby praktycznie i długo służył

Aby móc zaparzyć dobrą kawę, potrzebny będzie dobrej jakości młynek do kawy, który dokładnie rozdrobni aromatyczne ziarenka.

Jak obsługiwać ciśnieniowy ekspres do kawy?

Jak obsługiwać ciśnieniowy ekspres do kawy?

To jedno z lepszych wynalazków, a potwierdzić mogą to przede wszystkim osoby uwielbiające zapach świeżo zaparzonej kawy o poranku.

Urządzenia, które powinny znaleźć się w kuchni każdego kawosza

3 urządzenia, które powinny znaleźć się w kuchni każdego kawoholika

Domowy barista, aby móc dobrze przygotować kawę, potrzebuje kilku urządzeń. Sprawdź, co przyda się każdemu kawoholikowi.

Kto wynalazł ekspres do kawy

Kto, gdzie i kiedy wynalazł ekspres do kawy?

W dzisiejszych czasach nie wyobrażamy sobie, aby w domu miłośnika kawy nie było ekspresu do jej parzenia. Zastanawialiście się kiedyś jakie były początki tego urządzenia?

Kawa ważnym elementem kosmicznego wynalazku

Kawa ważnym elementem kosmicznego wynalazku studentów Politechniki Wrocławskiej

Uniwersalny chwytak ma zostać przetestowany w kosmosie. Zmielone ziarna kawy mają odgrywać istotną rolę w całym przedsięwzięciu.

Kawa z marihuaną

Kawa z dodatkiem marihuany na złagodzenie stresu podczas pracy

W naszym kraju to nie do pomyślenia, ale kawa z marihuaną jest szeroko dostępna na półkach sklepowych w Stanach Zjednoczonych.

Kawa wydłuża życie

Kawa wydłuża życie. Potwierdzają to badania, które trwały niemal 20 lat

Według kardiologów, picie odpowiedniej ilości kawy, przyczynia się do przedłużenia ludzkiego życia.

Kawa mrożona frappe

Historia i początki domowej kawy mrożonej: legendy o frappe

Kawa mrożona, czy też znana nam jako frappe, potrafi pobudzić tak samo, jako ta gorąca, świeżo zaparzona. Najchętniej pijemy frappe z bitą śmietaną, syropami smakowymi i słodkimi dodatkami...

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się