Kawa i lody - para doskonała

Kawa i lody - para doskonała

Nie znamy nikogo, kto nie lubiłby lodów. Najwięksi ich wielbiciele potrafią się nimi zajadać nie tylko latem, ale i w okresie, gdy za oknem pada śnieg. Większość z nas traktuje je jednak jako sposób na ochłodzenie się w upalny dzień. Każdego sezonu pojawiają się coraz to nowe smaki mroźnego deseru, ale według nas najlepsze są te klasyczne, do których zalicza się również połączenie lodów z kawą. Istnieje na to, co najmniej kilka sposobów i każdy z nich można wypróbować w swoim domu. Ba, lody tak samo, jak sorbet też można zrobić samemu. To bardzo proste!

Zanim przejdziemy do sposobów łączenia lodów z aromatycznym napojem, zacznijmy od najważniejszego, czyli od przygotowania samych lodów. Można pójść na łatwiznę i w sklepie kupić te gotowe, ale naszym zdaniem lody domowe smakują po prostu lepiej, a już na pewno są tańsze i nie zawierają różnego rodzaju sztucznych dodatków w postaci barwników, aromatów i innej chemii. Kolejny plus to poczucie dumy i satysfakcji, gdy własnoręcznie zrobione lody podamy domownikom i znajomym. Skromność najlepiej będzie w tym przypadku schować do kieszeni. Pochwalcie się swoim osiągnięciem w towarzystwie. Na pewno usłyszycie kilka miłych słów uznania.

Zaskakujące jest to, jak łatwe jest przygotowanie domowych lodów i sorbetu. Wystarczą do tego już trzy podstawowe składniki. Podczas ich przygotowania bardzo przydatny okaże się blender oraz mikser. To w zasadzie jedyne sprzęty, które będą potrzebne. Zresztą przekonajcie się o tym sami klikając poniższą infografikę.

Jak zrobić lody śmietankowe

Proste, prawda? Jeśli zapoznaliście się już z przepisem i przekonaliście się, że nie ma powodu obawiać się niepowodzeń i tego, że nie dacie rady, przejdźmy do sprawdzonych i smacznych sposobów na połączenie lodów z kawą, za którymi przepada tak wielu Polaków. Te przepisy to nic skomplikowanego. Poza tym efekt w postaci połączenia dwóch przyjemności w jednej filiżance, szklance bądź pucharku z całą pewnością jest wart minimum wysiłku. Mamy świadomość, że za lodami przepadają również dzieci. Kawa nie jest jednak dla nich wskazana, dlatego też przygotowaliśmy alternatywę, którą zajadać się mogą także najmłodsi.

Topimy lody w kawie

Ten sposób na podanie lodów z kawą lub jak kto woli kawy z lodami, pochodzi z Włoch i znany jest tam jako Affogato al Caffe, czyli właśnie topienie gałki lodów w espresso. Najlepiej nadają się do tego lody śmietankowe, ale możecie spróbować także z innymi smakami. Gałkę ulubionych lodów wystarczy umieścić na dnie filiżanki lub innego dowolnego naczynia i następnie polać ją jedną porcją słynnej włoskiej kawy. Ważne, aby ta była gorąca. Tak przygotowany deser należy podawać bez zbędnej zwłoki. Pamiętajmy tylko o łyżeczce.

Lody w kawie

Istnieje wiele różnych wariacji na temat popularnego w Italii deseru kawowego. Wspominaliśmy już, że można zdecydować się na inny smak lodów. Zanim polejemy je gorącą kawą, można utopić je w odrobinie syropu. Z własnych doświadczeń wiemy, że z espresso i gałką lodów śmietankowych bardzo dobrze komponuje się ten o smaku karmelowym. Kolejnym dodatkiem, jaki przychodzi nam do głowy, jest posypka kakaowa, wiórki czekolady lub drobno posiekane orzechy. Pycha!

Kawa mrożona z domowymi lodami

Napój ten idealnie sprawdzi się na upalne dni lata, chociaż nikt nie zabroni Wam pić go także w chłodniejsze miesiące. Uważajcie tylko na swoje zdrowie. Czym kawa mrożona z lodami różni się od poprzedniego wariantu? Tym razem nie łączymy gorącego z zimnym. Przygotujcie się więc na dużą dawkę orzeźwienia.

Kawa mrożona

Do przygotowania jednej porcji mrożonej kawy z lodami będziemy potrzebować:

  • 4-5 kostek lodu
  • 0,5 szklanki kawy
  • 100 ml mleka
  • gałki domowych lodów śmietankowych

Wszystkie składniki w dowolnej kolejności wrzucamy do miksera i miksujemy do uzyskania jednolitej gładkiej konsystencji. Tak przygotowany napój przelewamy do wysokiej szklanki i dekorujemy według własnego uznania. Może do tego posłużyć bita śmietana, sproszkowana czekolada, syrop lub wszystkie te składniki naraz.

Domowe lody kawowe

W tym przypadku będziemy opierać się na podstawowym przepisie na lody śmietankowe, który znajdziecie klikając infografikę znajdującą się na początku artykułu. W którym momencie należy dodać kawę, żeby otrzymać lody kawowe? Jak się zapewne domyślacie, „małą czarną” dolewamy do masy śmietankowej. Można pokusić się także o inne dodatki np. przyprawy, które podbiją smak Waszej ulubionej kawy. Świetnie nada się do tego wanilia, cynamon, kardamon, miód oraz rozgrzewające chili. Zachęcamy do eksperymentowania. Dalej należy postępować według bazowego przepisu na lody o smaku śmietankowym.

Deser kawowy

Deser kawowy dla dzieci i osób, które powinny unikać kofeiny

Wszystkie z podanych przez nas przepisów na połączenie lodów z kawą można w bardzo łatwy sposób zmodyfikować po to, by efektów Waszej pracy mogły posmakować również najmłodsi. Tradycyjną kawę z zawartością kofeiny wystarczy zamienić na kawę bezkofeinową lub kawę zbożową. Popularna zbożówka występuje w wielu wariantach smakowych. Warto to wykorzystać. Ta mała zmiana spowoduje, że lodowymi deserami z kawą będą mogły zajadać się również osoby z nadciśnieniem oraz kobiety w ciąży, które co prawda mogą pić tradycyjną kawę, ale tylko w ograniczonej ilości.

Nie lubisz smaku kawy? Nie ma problemu

Mamy świadomość, że nie każdy musi przepadać za „małą czarną”. W związku z tym mamy dla Was całą masę przepisów na lody o smaku innym niż śmietankowy i kawowy. Ich przygotowanie jest równie łatwe, jak deserów lodowych, które opisaliśmy do tej pory.

Dowiedzcie się więc jak zrobić domowe lody i sorbet: Waniliowe, Czekoladowe, Jogurtowe >>

Gdy będziecie z nich korzystać po raz pierwszy, polecamy dokładnie trzymać się oryginalnego przepisu, a swoje modyfikacje, jeśli uważacie, że są one potrzebne, wprowadzić dopiero przy kolejnym razie.

O zmianach, które wprowadziliście i przyniosły one pozytywne efekty, koniecznie podzielcie się z nami w sekcji komentarzy, którą znajdziecie poniżej.

Życzymy smacznego!

fot. pixabay.com

Komentarze czytelników:

Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Kawa wydłuża życie

Kawa wydłuża życie. Potwierdzają to badania, które trwały niemal 20 lat

Według kardiologów, picie odpowiedniej ilości kawy, przyczynia się do przedłużenia ludzkiego życia.

Kawa mrożona frappe

Historia i początki domowej kawy mrożonej: legendy o frappe

Kawa mrożona, czy też znana nam jako frappe, potrafi pobudzić tak samo, jako ta gorąca, świeżo zaparzona. Najchętniej pijemy frappe z bitą śmietaną, syropami smakowymi i słodkimi dodatkami...

Poranek bez kawy? 43% Polaków nie wyobraża sobie tego

Poranek bez kawy? 43% Polaków nie wyobraża sobie takiego scenariusza

Najnowsze wyniki badań pokazują, że spora część naszych rodaków zaczyna dzień od kawy i nie wyobraża sobie, że miałoby być inaczej.

Kawa na stacjach benzynowych święci triumfy

Kawa na stacjach benzynowych święci triumfy

Powodów picia kawy ze stacji benzynowych może być naprawdę sporo. Jak pokazują aktualne badania, coraz częściej to właśnie tam kupujemy aromatyczny napój.

Kawa – właściwości zdrowotne i mity o kawie

Kawa – właściwości zdrowotne i mity o kawie

Lekarze, dietetycy czy trenerzy personalni na każdym kroku przypominają, by dziennie spożywać minimum 2 litry płynów dziennie.

Kompozytowa pianka do oczyszczania wody z fusów kawy

Kolejny sposób na wykorzystanie fusów z kawy – kompozytowa pianka do oczyszczania wody

Włoski Instytut Technologii udowodnił, że miliony ton fusów, które rok rocznie produkują gospodarstwa domowe i restauracje wcale nie muszą lądować na wysypisku śmieci.

McDonald's po raz kolejny serwuje darmową kawę na wynos

McDonald's po raz kolejny serwuje darmową kawę na wynos. Do wyboru trzy warianty

Właśnie teraz aktywna jest kolejna edycja promocji znanej jako „Poczęstuj się poranną kawą”.

Dzień Kobiet w PRL-u. Królowały czerwone goździki i kawa

Dzień Kobiet w PRL-u. Królowały czerwone goździki i kawa

Jak wyglądało celebrowanie 8 marca w PRL-u i gdzie w tym wszystkim jest kawa? Być może już się domyślacie.

Przyjmujesz suplement żelaza w tabletkach? Nie popijaj go kawą!

Przyjmujesz suplement żelaza w tabletkach? Nie popijaj go kawą!

Niedobór żelaza niesie za sobą anemię, apatię, znaczne pogorszenie samopoczucia, a nawet zaburzenia rytmu serca. Jeśli uzupełniacie żelazo w formie kapsułek i tabletek, pamiętajcie aby nie popijać ich kawą!

Wyposażenie cukierni

Wyposażenie cukierni

Najczęściej jesteśmy tak oszołomieni widokiem wspaniałych wypieków, że nikt z nas nie zastanawia się, jak powstają te wszystkie cudowności.

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się