Kawa mrożona frappe

Historia i początki domowej kawy mrożonej: legendy o frappe

Kawa mrożona, czy też znana nam jako frappe, to historia, która swój początek miała w Grecji. Orzeźwiający napój kawowy, który pijamy głównie latem, ale i w innych porach roku, potrafi pobudzić tak samo, jako gorąca, świeżo zaparzona kawa. Dostarcza bowiem niemalże takie same ilości kofeiny. Najchętniej pijemy frappe z bitą śmietaną, syropami smakowymi i słodkimi dodatkami, choć trzeba się liczyć, że w tym wydaniu czeka nas prawdziwa bomba kaloryczna. Znajdujemy jednak wersje light, które mogą być równie smacznie, a niekoniecznie obdarzone dużymi ilościami cukru. Poznajmy mrożony napój kawowy.

Historia i początki kawy mrożonej

Lata 50. ubiegłego wieku to targi międzynarodowe w Salonikach. Reprezentant szwajcarskiej firmy Nestle chciał zaprezentować miejscowym przedsiębiorcom kawę rozpuszczalną z czekoladą, przeznaczoną dla dzieci. Rozpuszczalny proszek potrzebował jedynie gorącej wody do zalania oraz mleka i shakera. Pracownik w czasie przerwy chciał sam przyrządzić sobie taki napój, ale nie miał dostępu do wrzątku. Zamiast tego spróbował zalać rozpuszczalną kawę zimną wodą. W shakerze wymieszał ją wraz z kostkami z lodu. W ten sposób powstał orzeźwiający napój, czyli dzisiejsza frappe, po którą tak chętnie sięgamy.

Wspomniana historia pojawia się najczęściej w opisach dotyczących początków kawy mrożonej. Legend o kawie mrożonej jest jednak więcej. Jedna z nich przytacza historię opuszczenia Wiednia przez turecką armię, w XVII wieku. Spowodowało to odnalezienie pozostawionych w dużej ilości ziaren kawy. Tak zaczęto eksperymentować, zalewając je między innymi zimną wodą. Kolejna legenda przedstawia nam historię kawy mrożonej, na którą składało się espresso, cytryna i lód, a ów napój powstać miał we Francji.

Domowa kawa mrożona czy też ta przyrządzana w kawiarniach, restauracjach i barach, niezależnie od prawdziwości powstałych legend, szybko zyskała uznanie i cieszy się od dłuższego czasu, coraz większą popularnością. Najpierw przyjęła się szeroko w krajach azjatyckich, następnie w Stanach Zjednoczonych, a na końcu w Europie. I tak dziś możemy próbować szerokiej palety smakowej, różnorodnych wersji frappe.

Kawa mrożona z bitą śmietaną

Czego potrzebujemy do zrobienia domowej kawy mrożonej?

Do przyrządzenia mrożonej kawy potrzeba nam... kawy, wody lub mleka i kostek lodu. Podstawowa i najbardziej tradycyjna wersja bazuje na wodzie, a nie mleku, jednakże to ostatnie może być z powodzeniem zamiennie używane. Co więcej, zamiast kostek lodu z wody, można zrobić kostki mrożonego mleka. Wszystko zależy od tego, jaki smak jest najbardziej preferowany.

Kawę rozpuszczalną wystarczy zalać wrzątkiem, a następnie dodać zimnej wody i przy użyciu shakera spienić. Na koniec zaś dodaje się kostki lodu lub mleka. I znów, zamiast wody można dodać zimnego mleka. Jeszcze inna wersja mówi o zalewaniu zimną wodą całych ziaren kawowych. Taki napar odstawia się do lodówki na 12 godzin, dzięki czemu można liczyć na smak lekko orzechowy, z nutą przypominającą czekoladę, bez zbędnej kwaskowatości.

Kolejne urozmaicone wersje to dodatek lodów i syropów smakowych zamiast kostek lodu. Najlepiej komponują się z kawą lody waniliowe lub śmietankowe, ale chętnie przyrządzana jest również kawa z lodami czekoladowymi, a do tego listkami mięty. Uzyskuje się maksymalnie orzeźwiający napój.

Jak zrobić kawę mrożoną przy pomocy ekspresu?

Przyrządzenie napoju, jakim jest domowa kawa mrożona, wymaga nieco czasu, kilku składników i przynajmniej shakera. Jeśli niekoniecznie odpowiada nam czasochłonne przygotowanie, a wolimy domowy napój niż wizytę w kawiarni, możemy postawić na ekspres do kawy, z funkcją przyrządzania kawy mrożonej. Jaki ekspres stanie się bazą do uzyskania mrożonego, pysznego napoju? Garść przydatnych informacji i smakowitych przepisów znajdziesz pod adresem: Jak zrobić kawę mrożoną i frappe? Przepisy na domową kawę mrożoną >>

Wybierając ekspres do kawy warto zwrócić uwagę na jego intuicyjną obsługę. Tym bardziej, gdy w grę wchodzi przyrządzanie kawy mrożonej. Praktyczną opcją jest możliwość zapamiętania konkretnych ustawień, by później, przy pomocy jednego przycisku/polecenia, każdy domownik mógł szybko uzyskać taki napój kawowy, jaki lubi najbardziej.

Wykorzystanie ekspresu wysokiej jakości to gwarancja, że kawa będzie odpowiednio zmielona i zaparzona. Urządzenie zaawansowane technologicznie jest zdecydowanie warte swojej ceny, bo to sposób przyrządzania, którego często nie jesteśmy w stanie uzyskać domowymi sposobami. Licząc na możliwość zasmakowania w kawach mrożonych, ale o rozmaitych wersjach, mniej bądź bardziej mlecznych, z wybranych ziaren kawy, warto zdecydować się na precyzyjnie dobrany ekspres do kawy. Poza tym to zdecydowanie mniej czasu poświęconego na przygotowanie ulubionego napoju, ale i niższa cena.

Ekspres staje się inwestycją i jednocześnie odpowiedzią na pytanie, jak zrobić mrożoną kawę, w niższych kosztach. Lodowe napoje kawowe niestety w punktach gastronomicznych kosztują sporo, bo są bardziej wymagające, niż tradycyjnie przyrządzane kawy. A na wyciągnięcie ręki jest przecież domowa kawa mrożona!

Czytaj także: Jaki ekspres do kawy latte – czy jest potrzebny?

fot. pixabay.com

Komentarze czytelników:

Cześć witam cię bardzo serdecznie w ten piękny majowy dzień trafiłam tutaj do ciebie przez swojego Instagrama jednak to dobra rzecz która potrafi łączyć i pomagał w wyszukiwaniu czegoś fajnego jeśli chodzi o mnie Ja nie przepadam za zwykłą parzoną kawą Ale raz na rok napiję się właśnie zimnej orzeźwiającej kawy Ot tak dla zachowania równowagi hahaha pozdrawiam cię bardzo serdecznie Życzę przyjemnego dnia i mnóstwo pozytywnej energii dla ciebie i twoich bliskich

Dzięki Bogu, że powstał ;)

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Co nieco o kawiarkach

Co nieco o kawiarkach

Kawiarki wyglądają może trochę oldschoolowo, ale niech nie zmylą Was pozory! To urządzenie, dzięki któremu przyrządzicie naprawdę pyszną, aromatyczną kawę, która zachwyci Was i Waszych gości.

Gdzie sprawdzi się lodówka monoklimatyczna?

Gdzie sprawdzi się lodówka monoklimatyczna?

Lodówki bez zamrażalnika to urządzenie, które wbrew pozorom sprawdzi się w domach, gdzie mieszka rodzina wielodzietna, jak i mniejsza.

Najlepsze i najzdrowsze alternatywy dla rzucających kawę

Najlepsze i najzdrowsze alternatywy dla rzucających kawę

Istnieje wiele zdrowszych alternatyw, które wykazują bardzo zbliżone działanie do kawy. Jakie są najzdrowsze zamienniki dla rzucających kawę?

Jakość wody i jej wpływ na smak kawy

Jakość wody i jej wpływ na smak kawy

Jakiej wody używać do parzenia kawy, aby zachwyciła najbardziej wybrednego kawosza? Czy zwykła kranówka to dobry wybór?

Czym powinna wyróżniać się jakościowa blacha do pieczenia?

Czym powinna wyróżniać się jakościowa blacha do pieczenia?

Blacha do ciasta to niezbędny element każdej osoby, która lubuje się w pieczeniu ciast. Bez niej jest to praktycznie nie możliwe. Właściwa forma nadaje kształt i umożliwia pieczenie w piekarniku.

Zalety bio żywności - wydaj więcej, zyskaj zdrowie

Zalety bio żywności - wydaj więcej, zyskaj zdrowie

Wydaje się, że z każdym rokiem żywność oznaczana jako “bio” zyskuje na popularności. Odpowiada za to rosnąca świadomość w kwestii zdrowia i tego, jakie znaczenie ma dla niego sposób odżywiania.

Dieta nie musi być nudna! Dieta pudełkowa

Dieta nie musi być nudna! Dieta pudełkowa

Dieta pudełkowa może być rozwiązaniem dla osób, które dotychczas nie potrafiły sobie poradzić z przestrzeganiem jadłospisu.

Składniki na pobudzającą i rozgrzewającą kawę mocy

Kawa mocy i herbata na odporność – co pić jesienią i zimą?

Ciepło pochodzące z gorącej kawy lub herbaty rozlewa się na całe ciało. I wtedy można siadać do pracy lub po prostu – znów zacząć podbijać świat!

Świeżo palona kawa

Świeżo palona kawa - dlaczego warto ją kupić bezpośrednio od palarni?

Czym różni się kawa z palarni rzemieślniczej od palarni przemysłowej?

Trzy pomysły na poobiedni deser

Trzy pomysły na poobiedni deser

W artykule znajdziesz trzy przepisy na przepyszne, słodkie i bardzo proste w przygotowaniu desery.

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się