5 kroków do gorącej i aromatycznej czekolady do picia

5 kroków do gorącej i aromatycznej czekolady do picia

Smak czekolady zna chyba każdy z nas. Jednak nie da się ukryć, że jej wyjątkowy aromat, rozchodzący się po mieszkaniu, to czysta przyjemność i zapowiedź czegoś niezwykle smacznego. Jak więc stworzyć gorącą czekoladę do picia we własnej kuchni?

Krok 1 – wybór czekolady

Na początek musimy zdecydować o smaku napoju. Nie jest tajemnicą, że najzdrowsza jest czekolada gorzka lub deserowa. Duża zawartość kakao sprawia, że napój będzie nie tylko aromatyczny, ale i smaczniejszy. Można jednak zdecydować się na czekoladę mleczną lub nawet białą.

Krok 2 – kąpiel w rondlu

Pokruszoną lub połamaną na drobne kawałeczki czekoladę wrzucamy do niewielkiego rondla. Włączamy ogień i dolewamy niewielką ilość mleka. Czekolada dostanie ciepła i zacznie się rozpuszczać, ważne jest jednak by cały czas jej pilnować i mieszać delikatnie oraz w jednym kierunku. Kiedy czekolada zacznie topnieć, a brak mleka sprawi, że zacznie robić się gęsta, przechodzimy do następnego punktu.

Krok 3 – dodanie śmietanki lub mleka

To ważny moment. Nie można dopuścić, by czekolada stopiła się całkowicie i zamieniła w grudowatą breję. Dlatego trzeba umiejętnie, z czasem, dolewać mleka lub śmietanki. Wszystko zależy od tego czy decydujemy się na wersję mniej tłustą i słodką czy tez chcemy prawdziwie mocnego uderzenia. Najczęściej używa się do tego śmietanki, ale ile przepisów, tyle rozwiązań. Zerknij na nie wszystkie na wkuchnizwedlem.wedel.pl.

Krok 4 – odpowiednia konsystencja

Ciekawostki o czekoladzie

Pyszne ciekawostki na temat czekolady

Dowiedzcie się więcej na temat popularnego dodatku do kawy.

Gdy uznamy, że czekolada ma dobrą konsystencję, a więc będziemy stale mieszali podczas jej  rozpuszczania w śmietance lub mleku – w zależności od przepisu – możemy powoli zacząć zmniejszać ogień. Długość trzymania w gorącym jest uzależniona od konsystencji, jaką chcemy uzyskać. Im więcej cieczy odparuje, tym bardziej gęsta i kremowa stanie się nasza czekolada do picia.

Krok 5 – dodatki i podanie

Na koniec pozostało nam już tylko przelać ją do filiżanki i pomyśleć o dodatkach. Po różnego rodzaju inspiracje warto sięgać na strony kulinarne, między innymi na wkuchnizwedlem.wedel.pl.

Komentarze czytelników:

Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Palarnia Kawy - Twoja Przestrzeń dla Wyjątkowego Smaku

Palarnia Kawy - Twoja Przestrzeń dla Wyjątkowego Smaku

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak to możliwe, że filiżanka kawy może dostarczyć tak wiele przyjemności?

5 sposobów na proste i szybkie ozdobienie tortu komunijnego

5 sposobów na proste i szybkie ozdobienie tortu komunijnego

Jak wykonać proste i szybkie dekoracje, które będą efektowne? Sprawdź 5 sposobów na ozdobienie tortu komunijnego.

5 absolutnie niezbędnych akcesoriów barmańskich

5 absolutnie niezbędnych akcesoriów barmańskich

Dowiedz się, jakie akcesoria potrzebuje profesjonalny barman.

5 przepisów na rozgrzewającą herbatkę

Rozgrzej się pyszną herbatą, czyli 5 przepisów na rozgrzewającą herbatkę

W okresie zimowym, gdy temperatury często spadają poniżej zera, każdemu z nas przyda się odrobina ciepła.

Narzędzia czekoladowe – kochaj czekoladę za jej smak i za jej wy

Narzędzia czekoladowe – kochaj czekoladę za jej smak i za jej wygląd

Rzadko można spotkać kogoś, kto nie przepada za czekoladą.

Pyszne galaretki w czekoladzie z nadzieniem owocowym czyli ideal

Pyszne galaretki w czekoladzie z nadzieniem owocowym czyli idealny słodki prezent na każdą okazję

Czy wybór słodkości to zawsze strzał w dziesiątkę, gdy potrzebujesz prezentu dla bliskiej osoby?

Dlaczego warto robić zakupy spożywcze online?

Dlaczego warto robić zakupy spożywcze online?

Zakupy online cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Zdalnie można kupić niemal wszystko, ubrania, elektronikę, kosmetyki, a także artykuły spożywcze.

Picie kawy to tradycja, która istnieje od wieków

Picie kawy to tradycja, która istnieje od wieków

Historia kawy zaczyna się XV wieku w Arabii. Po raz pierwszy została tam wprowadzona na stoły przez derwiszów (mnichów islamskich), którzy znaleźli ją przypadkiem, podczas poszukiwania źródeł wody w Etiopii.

Jak zmielić ziarna kawy

Jak zmielić ziarna kawy we właściwy sposób

Jeśli jesteś miłośnikiem kawy, to wiesz, że nie ma nic lepszego niż świeża filiżanka wykonana ze świeżo zmielonych ziaren kawy.

Niezwykły wybór kaw i herbat - tylko online

Niezwykły wybór kaw i herbat - tylko online

W sieci znajdziesz nie tylko pełen wybór ziaren kawy, niezwykłe mieszanki herbat, ale i sprzęt pozwalający cieszyć się z parzenia kawy i herbaty.

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się