Idealne cappuccino w domowych warunkach – zobacz, jak je zrobić

Idealne cappuccino w domowych warunkach – zobacz, jak je zrobić

Choć we Włoszech cappuccino zwyczajowo pije się tylko do południa, w Polsce jest ono niezwykle popularne o każdej porze dnia, a czasem popijamy je nawet późnym wieczorem.

Uchodzi za kawę lekką, pasującą zarówno do śniadania, jak i popołudniowego spotkania ze znajomymi. Cappuccino jest też, niestety, uważane za jedną z tych kaw, które najtrudniej jest przyrządzić w domu. Wiele osób po kilku nieudanych próbach obiecuje sobie, że cappuccino będą pić tylko i wyłącznie w kawiarni, przygotowane przez profesjonalnego baristę. Tymczasem sztukę tę można dosyć łatwo opanować, jeśli skorzysta się z porad zamieszczonych na witrynie Mkfresh.pl.

Krok 1 – dobór odpowiedniej kawy

Do stworzenia odpowiedniej bazy kawowej do cappuccino wielu baristów poleca espresso lub mokkę przygotowaną na bazie kawy Brazil Mogiana. Na jedna filiżankę cappuccino będziemy potrzebować 25 ml świeżego naparu. Kawa może być zaparzona w dowolny sposób, ale najlepiej jest wybrać taki, który nada jej bardziej intensywny smak. Dlatego warto jest zaparzyć ją w ekspresie ciśnieniowym lub w tradycyjnej kawiarce, bez użycia dodatkowego filtra. Kawę przygotowujemy jeszcze zanim zaczniemy proces spieniania mleka i przelewamy ją do ogrzanej wcześniej filiżanki, aby zachowała odpowiednią temperaturę.

Krok 2 – przygotowanie mleka

Mleko wykorzystywane do przygotowywania cappuccino powinno być pełnotłuste, gdyż właśnie takie najlepiej reaguje na proces spieniania i długo zachowuje swoją puszystość. Podgrzewamy je do temperatury około 65 stopni. Jeśli mamy specjalny termometr, warto go wykorzystać do zmierzenia temperatury mleka. Jeśli go nie posiadamy, zastosujmy prostszy sposób - najzwyczajniej spróbujmy trochę ciepłego mleka. Powinno być gorące, ale nie może parzyć. Do spieniania możemy użyć specjalnego, metalowego dzbanka z dzióbkiem, lub french pressu.

Oczywiście, w przypadku dzbanka będzie nam potrzebny spieniacz, a we french pressie użyjemy tłoku, którym zazwyczaj oddzielamy zmieloną kawę od gotowego naparu. Należy poruszać nim energicznie do góry i na dół, wewnątrz french pressu, aby stworzyć w mleku bąbelki powietrza, które nadadzą mu puszystość. Jeśli przygotowujemy jedną filiżankę cappuccino, będziemy potrzebować ok. 125 ml spienionego mleka. Dla ułatwienia można dodać, że mleko w czasie spieniania zwiększa swoją objętość niemal dwukrotnie, dlatego na jedną porcję cappuccino potrzebować będziemy ok. 65-70 ml zimnego mleka.

Krok 3 – fuzja smaków

Spienione mleko przelewamy do przygotowanej wcześniej kawy w filiżance. Robimy to powoli, aby pozwolić kawie połączyć się z puszystym mlekiem. Teraz pozostaje nam tylko cieszyć się doskonałym smakiem cappuccino przygotowanym we własnym domu. Jeśli w czasie wizyty przyjaciół przygotujemy cappuccino według instrukcji baristów MK Cafe, zapewne zaskoczymy ich jego smakiem i puszystością. A kiedy już opanujemy do perfekcji technikę zaparzania kawy i spieniania mleka, możemy podnieść sobie poprzeczkę i poeksperymentować ze wzorkami robionymi mlekiem na powierzchni kawy lub z dodatkami w postaci różnego rodzaju syropów. W ten sposób sprawimy, że cappuccino wychodzące spod naszych rąk będzie nie tylko doskonałe, ale i wyjątkowe!

fot. MK Cafe

Komentarze czytelników:

Ciekawe podejście.

mokka????? chyba żart.....

Michael_75 dlaczego żart? Nie raz widziałem jak Włosi przygotowują cappuccino za pomocą kawiarki w domowych warunkach. Miałem też okazję takowe pijać, i przyznam że niczym nie odbiegała od tego serwowanego w kawiarni.

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Palarnia Kawy - Twoja Przestrzeń dla Wyjątkowego Smaku

Palarnia Kawy - Twoja Przestrzeń dla Wyjątkowego Smaku

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak to możliwe, że filiżanka kawy może dostarczyć tak wiele przyjemności?

5 sposobów na proste i szybkie ozdobienie tortu komunijnego

5 sposobów na proste i szybkie ozdobienie tortu komunijnego

Jak wykonać proste i szybkie dekoracje, które będą efektowne? Sprawdź 5 sposobów na ozdobienie tortu komunijnego.

5 absolutnie niezbędnych akcesoriów barmańskich

5 absolutnie niezbędnych akcesoriów barmańskich

Dowiedz się, jakie akcesoria potrzebuje profesjonalny barman.

5 przepisów na rozgrzewającą herbatkę

Rozgrzej się pyszną herbatą, czyli 5 przepisów na rozgrzewającą herbatkę

W okresie zimowym, gdy temperatury często spadają poniżej zera, każdemu z nas przyda się odrobina ciepła.

Narzędzia czekoladowe – kochaj czekoladę za jej smak i za jej wy

Narzędzia czekoladowe – kochaj czekoladę za jej smak i za jej wygląd

Rzadko można spotkać kogoś, kto nie przepada za czekoladą.

Pyszne galaretki w czekoladzie z nadzieniem owocowym czyli ideal

Pyszne galaretki w czekoladzie z nadzieniem owocowym czyli idealny słodki prezent na każdą okazję

Czy wybór słodkości to zawsze strzał w dziesiątkę, gdy potrzebujesz prezentu dla bliskiej osoby?

Dlaczego warto robić zakupy spożywcze online?

Dlaczego warto robić zakupy spożywcze online?

Zakupy online cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Zdalnie można kupić niemal wszystko, ubrania, elektronikę, kosmetyki, a także artykuły spożywcze.

Picie kawy to tradycja, która istnieje od wieków

Picie kawy to tradycja, która istnieje od wieków

Historia kawy zaczyna się XV wieku w Arabii. Po raz pierwszy została tam wprowadzona na stoły przez derwiszów (mnichów islamskich), którzy znaleźli ją przypadkiem, podczas poszukiwania źródeł wody w Etiopii.

Jak zmielić ziarna kawy

Jak zmielić ziarna kawy we właściwy sposób

Jeśli jesteś miłośnikiem kawy, to wiesz, że nie ma nic lepszego niż świeża filiżanka wykonana ze świeżo zmielonych ziaren kawy.

Niezwykły wybór kaw i herbat - tylko online

Niezwykły wybór kaw i herbat - tylko online

W sieci znajdziesz nie tylko pełen wybór ziaren kawy, niezwykłe mieszanki herbat, ale i sprzęt pozwalający cieszyć się z parzenia kawy i herbaty.

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się