Idealne cappuccino w domowych warunkach – zobacz, jak je zrobić

Idealne cappuccino w domowych warunkach – zobacz, jak je zrobić

Choć we Włoszech cappuccino zwyczajowo pije się tylko do południa, w Polsce jest ono niezwykle popularne o każdej porze dnia, a czasem popijamy je nawet późnym wieczorem.

Uchodzi za kawę lekką, pasującą zarówno do śniadania, jak i popołudniowego spotkania ze znajomymi. Cappuccino jest też, niestety, uważane za jedną z tych kaw, które najtrudniej jest przyrządzić w domu. Wiele osób po kilku nieudanych próbach obiecuje sobie, że cappuccino będą pić tylko i wyłącznie w kawiarni, przygotowane przez profesjonalnego baristę. Tymczasem sztukę tę można dosyć łatwo opanować, jeśli skorzysta się z porad zamieszczonych na witrynie Mkfresh.pl.

Krok 1 – dobór odpowiedniej kawy

Do stworzenia odpowiedniej bazy kawowej do cappuccino wielu baristów poleca espresso lub mokkę przygotowaną na bazie kawy Brazil Mogiana. Na jedna filiżankę cappuccino będziemy potrzebować 25 ml świeżego naparu. Kawa może być zaparzona w dowolny sposób, ale najlepiej jest wybrać taki, który nada jej bardziej intensywny smak. Dlatego warto jest zaparzyć ją w ekspresie ciśnieniowym lub w tradycyjnej kawiarce, bez użycia dodatkowego filtra. Kawę przygotowujemy jeszcze zanim zaczniemy proces spieniania mleka i przelewamy ją do ogrzanej wcześniej filiżanki, aby zachowała odpowiednią temperaturę.

Krok 2 – przygotowanie mleka

Mleko wykorzystywane do przygotowywania cappuccino powinno być pełnotłuste, gdyż właśnie takie najlepiej reaguje na proces spieniania i długo zachowuje swoją puszystość. Podgrzewamy je do temperatury około 65 stopni. Jeśli mamy specjalny termometr, warto go wykorzystać do zmierzenia temperatury mleka. Jeśli go nie posiadamy, zastosujmy prostszy sposób - najzwyczajniej spróbujmy trochę ciepłego mleka. Powinno być gorące, ale nie może parzyć. Do spieniania możemy użyć specjalnego, metalowego dzbanka z dzióbkiem, lub french pressu.

Oczywiście, w przypadku dzbanka będzie nam potrzebny spieniacz, a we french pressie użyjemy tłoku, którym zazwyczaj oddzielamy zmieloną kawę od gotowego naparu. Należy poruszać nim energicznie do góry i na dół, wewnątrz french pressu, aby stworzyć w mleku bąbelki powietrza, które nadadzą mu puszystość. Jeśli przygotowujemy jedną filiżankę cappuccino, będziemy potrzebować ok. 125 ml spienionego mleka. Dla ułatwienia można dodać, że mleko w czasie spieniania zwiększa swoją objętość niemal dwukrotnie, dlatego na jedną porcję cappuccino potrzebować będziemy ok. 65-70 ml zimnego mleka.

Krok 3 – fuzja smaków

Spienione mleko przelewamy do przygotowanej wcześniej kawy w filiżance. Robimy to powoli, aby pozwolić kawie połączyć się z puszystym mlekiem. Teraz pozostaje nam tylko cieszyć się doskonałym smakiem cappuccino przygotowanym we własnym domu. Jeśli w czasie wizyty przyjaciół przygotujemy cappuccino według instrukcji baristów MK Cafe, zapewne zaskoczymy ich jego smakiem i puszystością. A kiedy już opanujemy do perfekcji technikę zaparzania kawy i spieniania mleka, możemy podnieść sobie poprzeczkę i poeksperymentować ze wzorkami robionymi mlekiem na powierzchni kawy lub z dodatkami w postaci różnego rodzaju syropów. W ten sposób sprawimy, że cappuccino wychodzące spod naszych rąk będzie nie tylko doskonałe, ale i wyjątkowe!

fot. MK Cafe

Komentarze czytelników:

Ciekawe podejście.

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Naukowcy tworzą nowy sposób spożycia większej ilości warzyw

Kawa z brokułami: naukowcy tworzą nowy sposób spożycia większej ilości warzyw

Ci, którzy nie przepadają za brokułami w tradycyjnej formie, nadal mogą czerpać korzyści zdrowotne dzięki opracowanej wersji proszku...

Przepis na domowe ciasto do kawy w 15 minut

Przepis na domowe ciasto do kawy w 15 minut

Do kawy najlepszy będzie deser. Dziś zaproponujemy Wam ciasto z mikrofalówki i pucharek wypełniony słodkościami. W obu przypadkach znajdziecie w nich dodatek w postaci lodów.

3 przepisy na kawę, które na pewno zachwycą Twoich gości

3 przepisy na kawę, które na pewno zachwycą Twoich gości

Kawa wcale nie musi być nudna! Chcesz nieco urozmaicić smak złocistobrunatnego naparu i zaskoczyć swoich gości? Oto 3 proste przepisy na kawę, która na długo pozostanie w ich pamięci.

Autobusy na wodę nie jeżdżą, ale na fusy z kawy już tak

Autobusy na wodę nie jeżdżą, ale na fusy z kawy już tak

Fusy kawowe są ważnym składnikiem paliwa, które w pierwszej kolejności będzie wlane do baków słynnych londyńskich autobusów.

5 kroków do gorącej i aromatycznej czekolady do picia

5 kroków do gorącej i aromatycznej czekolady do picia

Smak czekolady zna chyba każdy z nas. Jak stworzyć gorącą czekoladę do picia we własnej kuchni?

Korea Południowa zakazała sprzedaży kawy w szkołach

Korea Południowa zakazała sprzedaży kawy w szkołach

Automaty z napojami i kioski z przekąskami w szkołach podstawowych i średnich zaprzestały sprzedawania wszystkich produktów, w których składzie jest kawa.

Różowe wino z różowych winogron

Różowe wino z różowych winogron?

Różowe wino dopiero od niedawna cieszy się taką popularnością. Z dnia na dzień zyskuje coraz więcej miłośników, co wcale nie jest niczym dziwnym. Różowego wina wbrew pozorom wcale nie produkuje się z różowych winogron.

Przepisy na walentynkową kawę

Przepisy na walentynkową kawę

Kolejny miś, czy bukiet kwiatów raczej nie zrobią wrażenia. Dużo lepiej będzie przygotować specjalną walentynkową kawę i podać ją do łóżka.

Czym jest kawa flat white? Jak ją przygotować?

Czym jest kawa flat white? Jak ją przygotować?

Jedną z nowszych propozycji, które można zobaczyć w kawiarniach, jest kawa flat white. Dowiedz się więcej o „białej płaskiej” – czym jest i jak ją przyrządzić!

Zbliża się koniec kawy? Nic z tych rzeczy

Zbliża się koniec kawy? Nic z tych rzeczy. Zagrożone są wyłącznie dzikie odmiany

Od co najmniej kilku dni w sieci można przeczytać, że w bliżej nieokreślonej przyszłości na świecie może zabraknąć kawy, a pierwsze symptomy, które mają o tym świadczyć, pojawiają się już teraz!

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się