Idealne cappuccino w domowych warunkach – zobacz, jak je zrobić

Idealne cappuccino w domowych warunkach – zobacz, jak je zrobić

Choć we Włoszech cappuccino zwyczajowo pije się tylko do południa, w Polsce jest ono niezwykle popularne o każdej porze dnia, a czasem popijamy je nawet późnym wieczorem.

Uchodzi za kawę lekką, pasującą zarówno do śniadania, jak i popołudniowego spotkania ze znajomymi. Cappuccino jest też, niestety, uważane za jedną z tych kaw, które najtrudniej jest przyrządzić w domu. Wiele osób po kilku nieudanych próbach obiecuje sobie, że cappuccino będą pić tylko i wyłącznie w kawiarni, przygotowane przez profesjonalnego baristę. Tymczasem sztukę tę można dosyć łatwo opanować, jeśli skorzysta się z porad zamieszczonych na witrynie Mkfresh.pl.

Krok 1 – dobór odpowiedniej kawy

Do stworzenia odpowiedniej bazy kawowej do cappuccino wielu baristów poleca espresso lub mokkę przygotowaną na bazie kawy Brazil Mogiana. Na jedna filiżankę cappuccino będziemy potrzebować 25 ml świeżego naparu. Kawa może być zaparzona w dowolny sposób, ale najlepiej jest wybrać taki, który nada jej bardziej intensywny smak. Dlatego warto jest zaparzyć ją w ekspresie ciśnieniowym lub w tradycyjnej kawiarce, bez użycia dodatkowego filtra. Kawę przygotowujemy jeszcze zanim zaczniemy proces spieniania mleka i przelewamy ją do ogrzanej wcześniej filiżanki, aby zachowała odpowiednią temperaturę.

Krok 2 – przygotowanie mleka

Mleko wykorzystywane do przygotowywania cappuccino powinno być pełnotłuste, gdyż właśnie takie najlepiej reaguje na proces spieniania i długo zachowuje swoją puszystość. Podgrzewamy je do temperatury około 65 stopni. Jeśli mamy specjalny termometr, warto go wykorzystać do zmierzenia temperatury mleka. Jeśli go nie posiadamy, zastosujmy prostszy sposób - najzwyczajniej spróbujmy trochę ciepłego mleka. Powinno być gorące, ale nie może parzyć. Do spieniania możemy użyć specjalnego, metalowego dzbanka z dzióbkiem, lub french pressu.

Oczywiście, w przypadku dzbanka będzie nam potrzebny spieniacz, a we french pressie użyjemy tłoku, którym zazwyczaj oddzielamy zmieloną kawę od gotowego naparu. Należy poruszać nim energicznie do góry i na dół, wewnątrz french pressu, aby stworzyć w mleku bąbelki powietrza, które nadadzą mu puszystość. Jeśli przygotowujemy jedną filiżankę cappuccino, będziemy potrzebować ok. 125 ml spienionego mleka. Dla ułatwienia można dodać, że mleko w czasie spieniania zwiększa swoją objętość niemal dwukrotnie, dlatego na jedną porcję cappuccino potrzebować będziemy ok. 65-70 ml zimnego mleka.

Krok 3 – fuzja smaków

Spienione mleko przelewamy do przygotowanej wcześniej kawy w filiżance. Robimy to powoli, aby pozwolić kawie połączyć się z puszystym mlekiem. Teraz pozostaje nam tylko cieszyć się doskonałym smakiem cappuccino przygotowanym we własnym domu. Jeśli w czasie wizyty przyjaciół przygotujemy cappuccino według instrukcji baristów MK Cafe, zapewne zaskoczymy ich jego smakiem i puszystością. A kiedy już opanujemy do perfekcji technikę zaparzania kawy i spieniania mleka, możemy podnieść sobie poprzeczkę i poeksperymentować ze wzorkami robionymi mlekiem na powierzchni kawy lub z dodatkami w postaci różnego rodzaju syropów. W ten sposób sprawimy, że cappuccino wychodzące spod naszych rąk będzie nie tylko doskonałe, ale i wyjątkowe!

fot. MK Cafe

Komentarze czytelników:

Ciekawe podejście.

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Jaką kawę pokochają Twoi pracownicy i klienci?

Jaką kawę pokochają Twoi pracownicy i klienci?

Ponad połowa pracowników zapytana o to, czy pije kawę w biurze odpowiada, że tak, a blisko jedna trzecia ankietowanych dodaje, że wypija dziennie aż trzy kubki.

Kawa rozpuszczalna czy sypana? Zobacz, która jest zdrowsza!

Kawa rozpuszczalna czy sypana? Zobacz, która jest zdrowsza!

Zobacz, który rodzaj kawy jest mniej szkodliwy dla Twojego organizmu: rozpuszczalna czy sypana?

Ogromne podwyżki cen kawy w Wenezueli

Ogromne podwyżki cen kawy w Wenezueli

Ceny kawy w Polsce rosną już od jakiegoś czasu, ale to, co dzieje się w Wenezueli przechodzi ludzkie pojęcie.

Pomysły na prezent dla kawosza do 100 zł

Pomysły na prezent dla kawosza do 100 zł

Grudzień to miesiąc, w którym chętnie obdarowujemy się prezentami. Wszak są ku temu dwie dobre okazje – Mikołajki i Święta Bożego Narodzenia.

Kawa w towarzystwie psów

Kawa w towarzystwie psów

Pisaliśmy już o kawiarniach, w których oprócz napicia się dobrego espresso można pobyć w towarzystwie czworonogów.

Przygotuj swoją ulubioną kawę w domu

Przygotuj swoją ulubioną kawę w domu

Jaką kawę lubisz? Łagodną czy siekierę? Ciemną czy z mlekiem? Aromatyczną czy subtelną? Określ wszystkie pożądane cechy i znajdź odpowiednie urządzenie.

Kawa w diecie – co warto o niej wiedzieć?

Kawa w diecie – co warto o niej wiedzieć?

Kawa to pierwszy posiłek wielu osób. Pijemy ją dla rozbudzenia, rozgrzania i poprawienia metabolizmu, ale także dla samego smaku. Aromatyczna kawa dodaje energii na wiele godzin.

McDonald's ponownie rozdaje darmową kawę

McDonald's ponownie rozdaje darmową kawę – przedstawiamy warunki promocji

Jaka kawa jest najlepsza? Oczywiście ta darmowa, a przynajmniej tak twierdzą internetowe memy z nosaczem w roli głównej.

Kosmetyki, ogrodnictwo, desery – wykorzystaj kawę inaczej

Kosmetyki, ogrodnictwo, desery – wykorzystaj kawę inaczej

Większość z nas spotkała się z dodatkiem kawy w deserach czy słodyczach. Jak się za chwilę przekonacie, „czarne złoto” pasuje prawie do wszystkiego.

Masz kaca? Odpuść sobie poranną kawę!

Masz kaca? Odpuść sobie poranną kawę!

Jeśli jesteś miłośnikiem kawy, a poprzedniej nocy zabalowałeś, stanowczo odradzamy Ci sięganie po swój ulubiony napój.

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się