Idealne cappuccino w domowych warunkach – zobacz, jak je zrobić

Idealne cappuccino w domowych warunkach – zobacz, jak je zrobić

Choć we Włoszech cappuccino zwyczajowo pije się tylko do południa, w Polsce jest ono niezwykle popularne o każdej porze dnia, a czasem popijamy je nawet późnym wieczorem.

Uchodzi za kawę lekką, pasującą zarówno do śniadania, jak i popołudniowego spotkania ze znajomymi. Cappuccino jest też, niestety, uważane za jedną z tych kaw, które najtrudniej jest przyrządzić w domu. Wiele osób po kilku nieudanych próbach obiecuje sobie, że cappuccino będą pić tylko i wyłącznie w kawiarni, przygotowane przez profesjonalnego baristę. Tymczasem sztukę tę można dosyć łatwo opanować, jeśli skorzysta się z porad zamieszczonych na witrynie Mkfresh.pl.

Krok 1 – dobór odpowiedniej kawy

Do stworzenia odpowiedniej bazy kawowej do cappuccino wielu baristów poleca espresso lub mokkę przygotowaną na bazie kawy Brazil Mogiana. Na jedna filiżankę cappuccino będziemy potrzebować 25 ml świeżego naparu. Kawa może być zaparzona w dowolny sposób, ale najlepiej jest wybrać taki, który nada jej bardziej intensywny smak. Dlatego warto jest zaparzyć ją w ekspresie ciśnieniowym lub w tradycyjnej kawiarce, bez użycia dodatkowego filtra. Kawę przygotowujemy jeszcze zanim zaczniemy proces spieniania mleka i przelewamy ją do ogrzanej wcześniej filiżanki, aby zachowała odpowiednią temperaturę.

Krok 2 – przygotowanie mleka

Mleko wykorzystywane do przygotowywania cappuccino powinno być pełnotłuste, gdyż właśnie takie najlepiej reaguje na proces spieniania i długo zachowuje swoją puszystość. Podgrzewamy je do temperatury około 65 stopni. Jeśli mamy specjalny termometr, warto go wykorzystać do zmierzenia temperatury mleka. Jeśli go nie posiadamy, zastosujmy prostszy sposób - najzwyczajniej spróbujmy trochę ciepłego mleka. Powinno być gorące, ale nie może parzyć. Do spieniania możemy użyć specjalnego, metalowego dzbanka z dzióbkiem, lub french pressu.

Oczywiście, w przypadku dzbanka będzie nam potrzebny spieniacz, a we french pressie użyjemy tłoku, którym zazwyczaj oddzielamy zmieloną kawę od gotowego naparu. Należy poruszać nim energicznie do góry i na dół, wewnątrz french pressu, aby stworzyć w mleku bąbelki powietrza, które nadadzą mu puszystość. Jeśli przygotowujemy jedną filiżankę cappuccino, będziemy potrzebować ok. 125 ml spienionego mleka. Dla ułatwienia można dodać, że mleko w czasie spieniania zwiększa swoją objętość niemal dwukrotnie, dlatego na jedną porcję cappuccino potrzebować będziemy ok. 65-70 ml zimnego mleka.

Krok 3 – fuzja smaków

Spienione mleko przelewamy do przygotowanej wcześniej kawy w filiżance. Robimy to powoli, aby pozwolić kawie połączyć się z puszystym mlekiem. Teraz pozostaje nam tylko cieszyć się doskonałym smakiem cappuccino przygotowanym we własnym domu. Jeśli w czasie wizyty przyjaciół przygotujemy cappuccino według instrukcji baristów MK Cafe, zapewne zaskoczymy ich jego smakiem i puszystością. A kiedy już opanujemy do perfekcji technikę zaparzania kawy i spieniania mleka, możemy podnieść sobie poprzeczkę i poeksperymentować ze wzorkami robionymi mlekiem na powierzchni kawy lub z dodatkami w postaci różnego rodzaju syropów. W ten sposób sprawimy, że cappuccino wychodzące spod naszych rąk będzie nie tylko doskonałe, ale i wyjątkowe!

fot. MK Cafe

Komentarze czytelników:

Ciekawe podejście.

mokka????? chyba żart.....

Michael_75 dlaczego żart? Nie raz widziałem jak Włosi przygotowują cappuccino za pomocą kawiarki w domowych warunkach. Miałem też okazję takowe pijać, i przyznam że niczym nie odbiegała od tego serwowanego w kawiarni.

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Co nieco o kawiarkach

Co nieco o kawiarkach

Kawiarki wyglądają może trochę oldschoolowo, ale niech nie zmylą Was pozory! To urządzenie, dzięki któremu przyrządzicie naprawdę pyszną, aromatyczną kawę, która zachwyci Was i Waszych gości.

Gdzie sprawdzi się lodówka monoklimatyczna?

Gdzie sprawdzi się lodówka monoklimatyczna?

Lodówki bez zamrażalnika to urządzenie, które wbrew pozorom sprawdzi się w domach, gdzie mieszka rodzina wielodzietna, jak i mniejsza.

Najlepsze i najzdrowsze alternatywy dla rzucających kawę

Najlepsze i najzdrowsze alternatywy dla rzucających kawę

Istnieje wiele zdrowszych alternatyw, które wykazują bardzo zbliżone działanie do kawy. Jakie są najzdrowsze zamienniki dla rzucających kawę?

Jakość wody i jej wpływ na smak kawy

Jakość wody i jej wpływ na smak kawy

Jakiej wody używać do parzenia kawy, aby zachwyciła najbardziej wybrednego kawosza? Czy zwykła kranówka to dobry wybór?

Czym powinna wyróżniać się jakościowa blacha do pieczenia?

Czym powinna wyróżniać się jakościowa blacha do pieczenia?

Blacha do ciasta to niezbędny element każdej osoby, która lubuje się w pieczeniu ciast. Bez niej jest to praktycznie nie możliwe. Właściwa forma nadaje kształt i umożliwia pieczenie w piekarniku.

Zalety bio żywności - wydaj więcej, zyskaj zdrowie

Zalety bio żywności - wydaj więcej, zyskaj zdrowie

Wydaje się, że z każdym rokiem żywność oznaczana jako “bio” zyskuje na popularności. Odpowiada za to rosnąca świadomość w kwestii zdrowia i tego, jakie znaczenie ma dla niego sposób odżywiania.

Dieta nie musi być nudna! Dieta pudełkowa

Dieta nie musi być nudna! Dieta pudełkowa

Dieta pudełkowa może być rozwiązaniem dla osób, które dotychczas nie potrafiły sobie poradzić z przestrzeganiem jadłospisu.

Składniki na pobudzającą i rozgrzewającą kawę mocy

Kawa mocy i herbata na odporność – co pić jesienią i zimą?

Ciepło pochodzące z gorącej kawy lub herbaty rozlewa się na całe ciało. I wtedy można siadać do pracy lub po prostu – znów zacząć podbijać świat!

Świeżo palona kawa

Świeżo palona kawa - dlaczego warto ją kupić bezpośrednio od palarni?

Czym różni się kawa z palarni rzemieślniczej od palarni przemysłowej?

Trzy pomysły na poobiedni deser

Trzy pomysły na poobiedni deser

W artykule znajdziesz trzy przepisy na przepyszne, słodkie i bardzo proste w przygotowaniu desery.

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się