Idealne cappuccino w domowych warunkach – zobacz, jak je zrobić

Idealne cappuccino w domowych warunkach – zobacz, jak je zrobić

Choć we Włoszech cappuccino zwyczajowo pije się tylko do południa, w Polsce jest ono niezwykle popularne o każdej porze dnia, a czasem popijamy je nawet późnym wieczorem.

Uchodzi za kawę lekką, pasującą zarówno do śniadania, jak i popołudniowego spotkania ze znajomymi. Cappuccino jest też, niestety, uważane za jedną z tych kaw, które najtrudniej jest przyrządzić w domu. Wiele osób po kilku nieudanych próbach obiecuje sobie, że cappuccino będą pić tylko i wyłącznie w kawiarni, przygotowane przez profesjonalnego baristę. Tymczasem sztukę tę można dosyć łatwo opanować, jeśli skorzysta się z porad zamieszczonych na witrynie Mkfresh.pl.

Krok 1 – dobór odpowiedniej kawy

Do stworzenia odpowiedniej bazy kawowej do cappuccino wielu baristów poleca espresso lub mokkę przygotowaną na bazie kawy Brazil Mogiana. Na jedna filiżankę cappuccino będziemy potrzebować 25 ml świeżego naparu. Kawa może być zaparzona w dowolny sposób, ale najlepiej jest wybrać taki, który nada jej bardziej intensywny smak. Dlatego warto jest zaparzyć ją w ekspresie ciśnieniowym lub w tradycyjnej kawiarce, bez użycia dodatkowego filtra. Kawę przygotowujemy jeszcze zanim zaczniemy proces spieniania mleka i przelewamy ją do ogrzanej wcześniej filiżanki, aby zachowała odpowiednią temperaturę.

Krok 2 – przygotowanie mleka

Mleko wykorzystywane do przygotowywania cappuccino powinno być pełnotłuste, gdyż właśnie takie najlepiej reaguje na proces spieniania i długo zachowuje swoją puszystość. Podgrzewamy je do temperatury około 65 stopni. Jeśli mamy specjalny termometr, warto go wykorzystać do zmierzenia temperatury mleka. Jeśli go nie posiadamy, zastosujmy prostszy sposób - najzwyczajniej spróbujmy trochę ciepłego mleka. Powinno być gorące, ale nie może parzyć. Do spieniania możemy użyć specjalnego, metalowego dzbanka z dzióbkiem, lub french pressu.

Oczywiście, w przypadku dzbanka będzie nam potrzebny spieniacz, a we french pressie użyjemy tłoku, którym zazwyczaj oddzielamy zmieloną kawę od gotowego naparu. Należy poruszać nim energicznie do góry i na dół, wewnątrz french pressu, aby stworzyć w mleku bąbelki powietrza, które nadadzą mu puszystość. Jeśli przygotowujemy jedną filiżankę cappuccino, będziemy potrzebować ok. 125 ml spienionego mleka. Dla ułatwienia można dodać, że mleko w czasie spieniania zwiększa swoją objętość niemal dwukrotnie, dlatego na jedną porcję cappuccino potrzebować będziemy ok. 65-70 ml zimnego mleka.

Krok 3 – fuzja smaków

Spienione mleko przelewamy do przygotowanej wcześniej kawy w filiżance. Robimy to powoli, aby pozwolić kawie połączyć się z puszystym mlekiem. Teraz pozostaje nam tylko cieszyć się doskonałym smakiem cappuccino przygotowanym we własnym domu. Jeśli w czasie wizyty przyjaciół przygotujemy cappuccino według instrukcji baristów MK Cafe, zapewne zaskoczymy ich jego smakiem i puszystością. A kiedy już opanujemy do perfekcji technikę zaparzania kawy i spieniania mleka, możemy podnieść sobie poprzeczkę i poeksperymentować ze wzorkami robionymi mlekiem na powierzchni kawy lub z dodatkami w postaci różnego rodzaju syropów. W ten sposób sprawimy, że cappuccino wychodzące spod naszych rąk będzie nie tylko doskonałe, ale i wyjątkowe!

fot. MK Cafe

Komentarze czytelników:

Ciekawe podejście.

mokka????? chyba żart.....

Michael_75 dlaczego żart? Nie raz widziałem jak Włosi przygotowują cappuccino za pomocą kawiarki w domowych warunkach. Miałem też okazję takowe pijać, i przyznam że niczym nie odbiegała od tego serwowanego w kawiarni.

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Letnie desery – propozycje na pyszne, lekkie i orzeźwiające smak

Letnie desery – propozycje na pyszne, lekkie i orzeźwiające smakołyki

Lato to czas kiedy zazwyczaj rozluźniamy nasze żywieniowe nawyki. W tej kwestii chyba jesteśmy wszyscy zgodni!

Dlaczego warto pić herbatę?

Dlaczego warto pić herbatę?

Herbata to w naszym kraju bardzo popularny, gorący napój, który podawany jest do posiłków zarówno w restauracjach, jak i domowych zakątkach.

Jak zrobić dobrą kawę z mlekiem kokosowym?

Jak zrobić dobrą kawę z mlekiem kokosowym?

Wiele osób szuka alternatywny dla mleka krowiego i eksperymentuje ze smakami.

Jaki ekspres do kawy kupić w 2020? - Ranking ekspresów do kawy

Jaki ekspres do kawy kupić w 2020? - Ranking ekspresów do kawy

Przed Tobą ranking ekspresów do kawy i top 10 sprzętów. Zapraszamy do lektury.

Kawa rozpuszczalna, mielona czy ziarnista - którą wybrać?

Kawa rozpuszczalna, mielona czy ziarnista - którą wybrać?

Współcześnie nikt chyba nie wyobraża sobie świata bez kawy. Jej smak i aromat pobudza zmysły i zachęca do działania.

Jak wybrać idealny, kolbowy ekspres do kawy?

Jak wybrać idealny, kolbowy ekspres do kawy?

Kolbowy ekspres do kawy to częsty wybór wśród klientów, poszukujących idealnego sprzętu do robienia kawy. Sprzęt sprzętowi jednak nierówny. Jak wybrać idealny, kolbowy ekspres do kawy?

Sklep z kawą to nie tylko kawa do ekspresu

Sklep z kawą to nie tylko kawa do ekspresu

Szukasz aromatycznej, mocnej kawy do ekspresu? A może ciągle nie umiesz znaleźć idealnej kawy do Chemexu, drippa? Sprawdź, co oferują sklepy z kawą i dlaczego świeżo palone ziarna są warte swojej ceny.

Idealna kawa i kolor palonego ziarna

Idealna kawa i kolor palonego ziarna

Świeżo palona kawa to coś, czego musisz spróbować, będąc jej amatorem. Dzięki temu dowiesz się, że kawa, kawie nie równa.

Dlaczego warto jeść daktyle

Dlaczego warto jeść daktyle

Daktyle znane i spożywane są już od tysiącleci. Są bardzo słodkie, dodają energii i zawierają wiele drogocennych wartości odżywczych.

Kawa czy herbata? Co dla kogo?

Kawa czy herbata? Co dla kogo?

Wybór gorącego napoju to powszechny dylemat, który pojawia się już przy śniadaniu. Co jest lepsze? Kawa czy herbata?

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się