Kawa bananowa - przepis

Kawa zbożowa z bananem – przepis

Czas na coś nowego! Rozumiemy, że niektórym wystarcza dodatek mleka i cukru do zbożówki, ale w ten sposób bardzo się ograniczamy. Z kawy zbożowej można stworzyć naprawdę niezliczoną ilość koktajli i deserów. Dlatego też warto spróbować nowych smaków szczególnie, że większość z nich stworzymy bardzo szybko i bez większego wysiłku. Tak jest w przypadku kawy bananowej. Okazuje się, że połączenie to jest niezwykle smaczne. Najlepiej jednak będzie, gdy przekonacie się o tym samemu, korzystając z przedstawionego przepisu.

Co będzie potrzebne?

Niewiele, większość składników na pewno jest w Waszym domu i nie trzeba będzie po nie biegać do sklepu. Niezbędna będzie oczywiście kawa zbożowa. Potrzebne będą dwie łyżeczki. Oprócz tego przygotujcie pół szklanki wrzątku, a drugą z nich zalejcie mlekiem do 2/3 wysokości. Oczywiście kluczowy jest tutaj banan. Wystarczy już jeden. Wybierzcie jednak tego największego. Dobrym dodatkiem będzie także kilka rodzynek. Można je zastąpić suszonymi owocami żurawiny lub dodać odrobinę tego i tego. Autorem oryginalnego przepisu na kawę bananową jest Inka.

Jak przygotować kawę bananową?

Na początku wsypcie dwie łyżeczki kawy zbożowej do wrzątku i pozostawcie do zaparzenia, a następnie ostygnięcia. W tym czasie przygotujemy bananowy koktajl. W tym celu należy sięgnąć po blender i zmiksować mleko z bananem. Gęsta gładka konsystencja będzie oznaką, że osiągnęliśmy zamierzony efekt. Do wysokiej szklanki przelewamy letnią już kawę zbożową, a następnie ostrożnie uzupełniamy naczynie przygotowanym wcześniej koktajlem z banana i mleka. Wierzch posypujemy suszonymi owocami.

Czas, w jakim przygotowałem kawę, zamknął się w kwadransie razem ze sprzątaniem. To niewiele biorąc pod uwagę, że robiłem trzy porcję. Jeśli chcecie zrobić więcej niż jedną kawę, po prostu wystarczy pomnożyć ilość składników przez ilość porcji, jaką chcecie otrzymać.

Przepis na kawę bananową

Jak to smakuje?

Smakowa warstwowa kawa Latte

Weekendowy kącik kawowy: smakowa kawa Latte z czterema warstwami

Witajcie! Jak udała się Wam Latte? Mam nadzieję, że wszystko wyszło pysznie... A jeśli tak, to dziś proponuję czterowarstwową smakową Latte, czyli znaną już Wam Latte z syropem smakowym!

Przejdźmy jednak do najważniejszego, czyli do smaku. Na początku byłem zdziwiony, że przepis nie zakładał cukrowania kawy, ale już po pierwszym łyku zrozumiałem dlaczego. Tak przygotowana kawa bananowa była już wystarczająco słodka. Dało się w niej wyczuć wszystkie składniki, a przede wszystkim smak kawy zbożowej nie został przytłumiony przez banana. Koktajl był smaczny i sprawiał wrażenie lekkiego przez banonowo-mleczną piankę, która utrzymywała się na powierzchni przez cały czas. Napój smakował także mojej mamie i dziewczynie, która na co dzień nie przepada za żółtym owocem. Duży wpływ na przyjemny smak bananowego napoju miała także najwyższa jakość kawy zbożowej Inka.

Nie pozostaje mi nic innego jak polecić Wam taki wariant kawy zbożowej. Jego przygotowanie zajmuje niewiele czasy, tym samym nie zastanawiajcie się i zróbcie go sobie sami. Jesteśmy przekonani, że Wam zasmakuje.

Kawa bananowa
fot. pixabay.com

Komentarze czytelników:

Genialny przepis!

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Co nieco o kawiarkach

Co nieco o kawiarkach

Kawiarki wyglądają może trochę oldschoolowo, ale niech nie zmylą Was pozory! To urządzenie, dzięki któremu przyrządzicie naprawdę pyszną, aromatyczną kawę, która zachwyci Was i Waszych gości.

Gdzie sprawdzi się lodówka monoklimatyczna?

Gdzie sprawdzi się lodówka monoklimatyczna?

Lodówki bez zamrażalnika to urządzenie, które wbrew pozorom sprawdzi się w domach, gdzie mieszka rodzina wielodzietna, jak i mniejsza.

Najlepsze i najzdrowsze alternatywy dla rzucających kawę

Najlepsze i najzdrowsze alternatywy dla rzucających kawę

Istnieje wiele zdrowszych alternatyw, które wykazują bardzo zbliżone działanie do kawy. Jakie są najzdrowsze zamienniki dla rzucających kawę?

Jakość wody i jej wpływ na smak kawy

Jakość wody i jej wpływ na smak kawy

Jakiej wody używać do parzenia kawy, aby zachwyciła najbardziej wybrednego kawosza? Czy zwykła kranówka to dobry wybór?

Czym powinna wyróżniać się jakościowa blacha do pieczenia?

Czym powinna wyróżniać się jakościowa blacha do pieczenia?

Blacha do ciasta to niezbędny element każdej osoby, która lubuje się w pieczeniu ciast. Bez niej jest to praktycznie nie możliwe. Właściwa forma nadaje kształt i umożliwia pieczenie w piekarniku.

Zalety bio żywności - wydaj więcej, zyskaj zdrowie

Zalety bio żywności - wydaj więcej, zyskaj zdrowie

Wydaje się, że z każdym rokiem żywność oznaczana jako “bio” zyskuje na popularności. Odpowiada za to rosnąca świadomość w kwestii zdrowia i tego, jakie znaczenie ma dla niego sposób odżywiania.

Dieta nie musi być nudna! Dieta pudełkowa

Dieta nie musi być nudna! Dieta pudełkowa

Dieta pudełkowa może być rozwiązaniem dla osób, które dotychczas nie potrafiły sobie poradzić z przestrzeganiem jadłospisu.

Składniki na pobudzającą i rozgrzewającą kawę mocy

Kawa mocy i herbata na odporność – co pić jesienią i zimą?

Ciepło pochodzące z gorącej kawy lub herbaty rozlewa się na całe ciało. I wtedy można siadać do pracy lub po prostu – znów zacząć podbijać świat!

Świeżo palona kawa

Świeżo palona kawa - dlaczego warto ją kupić bezpośrednio od palarni?

Czym różni się kawa z palarni rzemieślniczej od palarni przemysłowej?

Trzy pomysły na poobiedni deser

Trzy pomysły na poobiedni deser

W artykule znajdziesz trzy przepisy na przepyszne, słodkie i bardzo proste w przygotowaniu desery.

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się