Kawa bananowa - przepis

Kawa zbożowa z bananem – przepis

Czas na coś nowego! Rozumiemy, że niektórym wystarcza dodatek mleka i cukru do zbożówki, ale w ten sposób bardzo się ograniczamy. Z kawy zbożowej można stworzyć naprawdę niezliczoną ilość koktajli i deserów. Dlatego też warto spróbować nowych smaków szczególnie, że większość z nich stworzymy bardzo szybko i bez większego wysiłku. Tak jest w przypadku kawy bananowej. Okazuje się, że połączenie to jest niezwykle smaczne. Najlepiej jednak będzie, gdy przekonacie się o tym samemu, korzystając z przedstawionego przepisu.

Co będzie potrzebne?

Niewiele, większość składników na pewno jest w Waszym domu i nie trzeba będzie po nie biegać do sklepu. Niezbędna będzie oczywiście kawa zbożowa. Potrzebne będą dwie łyżeczki. Oprócz tego przygotujcie pół szklanki wrzątku, a drugą z nich zalejcie mlekiem do 2/3 wysokości. Oczywiście kluczowy jest tutaj banan. Wystarczy już jeden. Wybierzcie jednak tego największego. Dobrym dodatkiem będzie także kilka rodzynek. Można je zastąpić suszonymi owocami żurawiny lub dodać odrobinę tego i tego. Autorem oryginalnego przepisu na kawę bananową jest Inka.

Jak przygotować kawę bananową?

Na początku wsypcie dwie łyżeczki kawy zbożowej do wrzątku i pozostawcie do zaparzenia, a następnie ostygnięcia. W tym czasie przygotujemy bananowy koktajl. W tym celu należy sięgnąć po blender i zmiksować mleko z bananem. Gęsta gładka konsystencja będzie oznaką, że osiągnęliśmy zamierzony efekt. Do wysokiej szklanki przelewamy letnią już kawę zbożową, a następnie ostrożnie uzupełniamy naczynie przygotowanym wcześniej koktajlem z banana i mleka. Wierzch posypujemy suszonymi owocami.

Czas, w jakim przygotowałem kawę, zamknął się w kwadransie razem ze sprzątaniem. To niewiele biorąc pod uwagę, że robiłem trzy porcję. Jeśli chcecie zrobić więcej niż jedną kawę, po prostu wystarczy pomnożyć ilość składników przez ilość porcji, jaką chcecie otrzymać.

Przepis na kawę bananową

Jak to smakuje?

Smakowa warstwowa kawa Latte

Weekendowy kącik kawowy: smakowa kawa Latte z czterema warstwami

Witajcie! Jak udała się Wam Latte? Mam nadzieję, że wszystko wyszło pysznie... A jeśli tak, to dziś proponuję czterowarstwową smakową Latte, czyli znaną już Wam Latte z syropem smakowym!

Przejdźmy jednak do najważniejszego, czyli do smaku. Na początku byłem zdziwiony, że przepis nie zakładał cukrowania kawy, ale już po pierwszym łyku zrozumiałem dlaczego. Tak przygotowana kawa bananowa była już wystarczająco słodka. Dało się w niej wyczuć wszystkie składniki, a przede wszystkim smak kawy zbożowej nie został przytłumiony przez banana. Koktajl był smaczny i sprawiał wrażenie lekkiego przez banonowo-mleczną piankę, która utrzymywała się na powierzchni przez cały czas. Napój smakował także mojej mamie i dziewczynie, która na co dzień nie przepada za żółtym owocem. Duży wpływ na przyjemny smak bananowego napoju miała także najwyższa jakość kawy zbożowej Inka.

Nie pozostaje mi nic innego jak polecić Wam taki wariant kawy zbożowej. Jego przygotowanie zajmuje niewiele czasy, tym samym nie zastanawiajcie się i zróbcie go sobie sami. Jesteśmy przekonani, że Wam zasmakuje.

Kawa bananowa
fot. pixabay.com

Komentarze czytelników:

Genialny przepis!

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Najnowsze badania: nawet ogromna ilość kawy jest bezpieczna dla

Najnowsze badania: nawet ogromna ilość kawy jest bezpieczna dla serca

Kawa z zawartością kofeiny jest całkowicie bezpieczna dla tętnic i serca - takie wnioski pojawiły się w podsumowaniu badania przeprowadzonego przez londyńskich naukowców.

Daenerys jest w klubie miłośników kawy!

Daenerys jest w klubie miłośników kawy!

Niespodziewanym bohaterem czwartego odcinka finałowego sezonu Gry o Tron stała się… kawa, a konkretnie papierowy kubek, który nie miał prawa znaleźć się w czasach rozgrywania się akcji Pieśni Lodu i Ognia.

Formuła optymalnego spożycia kofeiny

Naukowiec z amerykańskiej armii pracuje nad formułą optymalnego spożycia kofeiny

Prawdopodobnie zdarzyło się tak, że przy nalewaniu trzeciej, czwartej lub piątej porcji „małej czarnej” zadaliście sobie pytanie: „czy kawa rzeczywiście mi pomoże?”.

Ceremonia parzenia kawy – jak się do niej przygotować?

Ceremonia parzenia kawy – jak się do niej przygotować?

Bycie kawoszem zaczyna się wraz z chwilą, gdy spróbujesz prawdziwej kawy i zakochasz się w jej aromacie oraz smaku. Przekonaj się, jak wygląda ceremonia parzenia tego niepowtarzalnego napoju.

Kawa zbożowa - zalety, wady, właściwości

Kawa zbożowa - zalety, wady, właściwości

Kawa zbożowa od jakiegoś czasu ponownie zyskuje na popularności. Dowiedźcie się, dlaczego warto po nią sięgać i jaki ma wpływ na organizm.

Kawa jest kluczem do dobrej pracy zespołowej, tak wynika z badań

Kawa jest kluczem do dobrej pracy zespołowej, tak wynika z badań

Naukowcy odkryli, że ludzie, którzy wypili kawę z zawartością kofeiny przed pracą w zespole, znacznie lepiej oceniali swoje wyniki uzyskiwane w grupie.

Naukowcy tworzą nowy sposób spożycia większej ilości warzyw

Kawa z brokułami: naukowcy tworzą nowy sposób spożycia większej ilości warzyw

Ci, którzy nie przepadają za brokułami w tradycyjnej formie, nadal mogą czerpać korzyści zdrowotne dzięki opracowanej wersji proszku...

Przepis na domowe ciasto do kawy w 15 minut

Przepis na domowe ciasto do kawy w 15 minut

Do kawy najlepszy będzie deser. Dziś zaproponujemy Wam ciasto z mikrofalówki i pucharek wypełniony słodkościami. W obu przypadkach znajdziecie w nich dodatek w postaci lodów.

3 przepisy na kawę, które na pewno zachwycą Twoich gości

3 przepisy na kawę, które na pewno zachwycą Twoich gości

Kawa wcale nie musi być nudna! Chcesz nieco urozmaicić smak złocistobrunatnego naparu i zaskoczyć swoich gości? Oto 3 proste przepisy na kawę, która na długo pozostanie w ich pamięci.

Autobusy na wodę nie jeżdżą, ale na fusy z kawy już tak

Autobusy na wodę nie jeżdżą, ale na fusy z kawy już tak

Fusy kawowe są ważnym składnikiem paliwa, które w pierwszej kolejności będzie wlane do baków słynnych londyńskich autobusów.

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się