Kawa bananowa - przepis

Kawa zbożowa z bananem – przepis

Czas na coś nowego! Rozumiemy, że niektórym wystarcza dodatek mleka i cukru do zbożówki, ale w ten sposób bardzo się ograniczamy. Z kawy zbożowej można stworzyć naprawdę niezliczoną ilość koktajli i deserów. Dlatego też warto spróbować nowych smaków szczególnie, że większość z nich stworzymy bardzo szybko i bez większego wysiłku. Tak jest w przypadku kawy bananowej. Okazuje się, że połączenie to jest niezwykle smaczne. Najlepiej jednak będzie, gdy przekonacie się o tym samemu, korzystając z przedstawionego przepisu.

Co będzie potrzebne?

Niewiele, większość składników na pewno jest w Waszym domu i nie trzeba będzie po nie biegać do sklepu. Niezbędna będzie oczywiście kawa zbożowa. Potrzebne będą dwie łyżeczki. Oprócz tego przygotujcie pół szklanki wrzątku, a drugą z nich zalejcie mlekiem do 2/3 wysokości. Oczywiście kluczowy jest tutaj banan. Wystarczy już jeden. Wybierzcie jednak tego największego. Dobrym dodatkiem będzie także kilka rodzynek. Można je zastąpić suszonymi owocami żurawiny lub dodać odrobinę tego i tego. Autorem oryginalnego przepisu na kawę bananową jest Inka.

Jak przygotować kawę bananową?

Na początku wsypcie dwie łyżeczki kawy zbożowej do wrzątku i pozostawcie do zaparzenia, a następnie ostygnięcia. W tym czasie przygotujemy bananowy koktajl. W tym celu należy sięgnąć po blender i zmiksować mleko z bananem. Gęsta gładka konsystencja będzie oznaką, że osiągnęliśmy zamierzony efekt. Do wysokiej szklanki przelewamy letnią już kawę zbożową, a następnie ostrożnie uzupełniamy naczynie przygotowanym wcześniej koktajlem z banana i mleka. Wierzch posypujemy suszonymi owocami.

Czas, w jakim przygotowałem kawę, zamknął się w kwadransie razem ze sprzątaniem. To niewiele biorąc pod uwagę, że robiłem trzy porcję. Jeśli chcecie zrobić więcej niż jedną kawę, po prostu wystarczy pomnożyć ilość składników przez ilość porcji, jaką chcecie otrzymać.

Przepis na kawę bananową

Jak to smakuje?

Smakowa warstwowa kawa Latte

Weekendowy kącik kawowy: smakowa kawa Latte z czterema warstwami

Witajcie! Jak udała się Wam Latte? Mam nadzieję, że wszystko wyszło pysznie... A jeśli tak, to dziś proponuję czterowarstwową smakową Latte, czyli znaną już Wam Latte z syropem smakowym!

Przejdźmy jednak do najważniejszego, czyli do smaku. Na początku byłem zdziwiony, że przepis nie zakładał cukrowania kawy, ale już po pierwszym łyku zrozumiałem dlaczego. Tak przygotowana kawa bananowa była już wystarczająco słodka. Dało się w niej wyczuć wszystkie składniki, a przede wszystkim smak kawy zbożowej nie został przytłumiony przez banana. Koktajl był smaczny i sprawiał wrażenie lekkiego przez banonowo-mleczną piankę, która utrzymywała się na powierzchni przez cały czas. Napój smakował także mojej mamie i dziewczynie, która na co dzień nie przepada za żółtym owocem. Duży wpływ na przyjemny smak bananowego napoju miała także najwyższa jakość kawy zbożowej Inka.

Nie pozostaje mi nic innego jak polecić Wam taki wariant kawy zbożowej. Jego przygotowanie zajmuje niewiele czasy, tym samym nie zastanawiajcie się i zróbcie go sobie sami. Jesteśmy przekonani, że Wam zasmakuje.

Kawa bananowa
fot. pixabay.com

Komentarze czytelników:

Genialny przepis!

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Letnie desery – propozycje na pyszne, lekkie i orzeźwiające smak

Letnie desery – propozycje na pyszne, lekkie i orzeźwiające smakołyki

Lato to czas kiedy zazwyczaj rozluźniamy nasze żywieniowe nawyki. W tej kwestii chyba jesteśmy wszyscy zgodni!

Dlaczego warto pić herbatę?

Dlaczego warto pić herbatę?

Herbata to w naszym kraju bardzo popularny, gorący napój, który podawany jest do posiłków zarówno w restauracjach, jak i domowych zakątkach.

Jak zrobić dobrą kawę z mlekiem kokosowym?

Jak zrobić dobrą kawę z mlekiem kokosowym?

Wiele osób szuka alternatywny dla mleka krowiego i eksperymentuje ze smakami.

Jaki ekspres do kawy kupić w 2020? - Ranking ekspresów do kawy

Jaki ekspres do kawy kupić w 2020? - Ranking ekspresów do kawy

Przed Tobą ranking ekspresów do kawy i top 10 sprzętów. Zapraszamy do lektury.

Kawa rozpuszczalna, mielona czy ziarnista - którą wybrać?

Kawa rozpuszczalna, mielona czy ziarnista - którą wybrać?

Współcześnie nikt chyba nie wyobraża sobie świata bez kawy. Jej smak i aromat pobudza zmysły i zachęca do działania.

Jak wybrać idealny, kolbowy ekspres do kawy?

Jak wybrać idealny, kolbowy ekspres do kawy?

Kolbowy ekspres do kawy to częsty wybór wśród klientów, poszukujących idealnego sprzętu do robienia kawy. Sprzęt sprzętowi jednak nierówny. Jak wybrać idealny, kolbowy ekspres do kawy?

Sklep z kawą to nie tylko kawa do ekspresu

Sklep z kawą to nie tylko kawa do ekspresu

Szukasz aromatycznej, mocnej kawy do ekspresu? A może ciągle nie umiesz znaleźć idealnej kawy do Chemexu, drippa? Sprawdź, co oferują sklepy z kawą i dlaczego świeżo palone ziarna są warte swojej ceny.

Idealna kawa i kolor palonego ziarna

Idealna kawa i kolor palonego ziarna

Świeżo palona kawa to coś, czego musisz spróbować, będąc jej amatorem. Dzięki temu dowiesz się, że kawa, kawie nie równa.

Dlaczego warto jeść daktyle

Dlaczego warto jeść daktyle

Daktyle znane i spożywane są już od tysiącleci. Są bardzo słodkie, dodają energii i zawierają wiele drogocennych wartości odżywczych.

Kawa czy herbata? Co dla kogo?

Kawa czy herbata? Co dla kogo?

Wybór gorącego napoju to powszechny dylemat, który pojawia się już przy śniadaniu. Co jest lepsze? Kawa czy herbata?

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się