Różowe wino z różowych winogron

Różowe wino z różowych winogron?

Różowe wino dopiero od niedawna cieszy się taką popularnością. Z dnia na dzień zyskuje coraz więcej miłośników, co wcale nie jest niczym dziwnym. Różowego wina wbrew pozorom wcale nie produkuje się z różowych winogron. Co więcej, nie powstaje ono również na skutek połączenia wina czerwonego i białego. Choć po kolorze można by tak stwierdzić, w rzeczywistości jest całkiem inaczej.

Różowe wino produkowane jest z tych samych owoców co czerwone – z ciemnych winogron. Skąd więc te różnice w barwie? Odpowiedź jest bardzo prosta! Sam proces wygląda podobnie jak w przypadku czerwonego wina… Polega na zgnieceniu owoców i maceracji ich ze skórkami. W przypadku różowego wina sam proces maceracji trwa nieco krócej i to właśnie to jest przyczyną jaśniejszego koloru. Skórki przez to mogą puścić dużo mniej barwnika, niż gdyby cały proces trwał dłużej. Paleta barw win różowych jest niezwykle szeroka – począwszy od jasnego, pudrowego różu, przez róż zdecydowany, a skończywszy na barwie jasnoczerwonej.

Wina różowe dojrzewają bardzo szybko. Zazwyczaj po około 6 do 8 tygodni są rozlewane do butelek. Dzieje się tak, ponieważ bardzo źle znoszą one kontakt z tlenem czy z drewnem. Różowe wino jest bardzo uniwersalne. Na ten moment łączy się go praktycznie z każdym rodzajem potraw. I tak nadaje się ono do spożycia w towarzystwie mięs, ryb, tortilli, zapiekanek, wędlin, hamburgerów, frytek, popcornu, chipsów, sałatek, warzyw, owoców i słodkich deserów. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby spożywać go również jako aperitif przed posiłkiem. Z racji tego, że są to napoje zdecydowanie orzeźwiające świetnie sprawdzą się latem, kiedy żar leje się z nieba. Należy pamiętać o tym, że temperatura podawania wina różowego wynosi około 11 do 13 stopni Celsjusza. W Polsce to raczej kobiety sięgają po wino w tym kolorze. Co ciekawe we Francji jest to dużo częściej wybierany napój (aż 9 na 10 konsumentów przyznaje się do spożywania wina różowego) i są to również mężczyźni. Co jeszcze ciekawsze tam nie jest ono wybierane wyłącznie w ciepłe dni. Jesienią Francuzi również po nie sięgają, i to znacznie częściej niż po wino białe. Jak pewnie niewiele osób wie, przy różowych winach nie obowiązuje zasada czym starsze tym lepsze. Należy je w miarę szybko spożyć i nie przetrzymywać ich dłużej niż dwa lata. Po ty czasie cały aromat wietrzeje i wino nie smakuje już tak dobrze, jak przed upływem daty ważności. Jeżeli interesują Cię różowe wina, skąd pochodzą i chcesz spróbować czegoś oryginalniejszego i lepszego niż produkuję sklepy dyskontowe koniecznie sprawdź asortyment - sklep z winami Zielone Butelki.

fot. pixabay.com

Komentarze czytelników:

Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Daenerys jest w klubie miłośników kawy!

Daenerys jest w klubie miłośników kawy!

Niespodziewanym bohaterem czwartego odcinka finałowego sezonu Gry o Tron stała się… kawa, a konkretnie papierowy kubek, który nie miał prawa znaleźć się w czasach rozgrywania się akcji Pieśni Lodu i Ognia.

Formuła optymalnego spożycia kofeiny

Naukowiec z amerykańskiej armii pracuje nad formułą optymalnego spożycia kofeiny

Prawdopodobnie zdarzyło się tak, że przy nalewaniu trzeciej, czwartej lub piątej porcji „małej czarnej” zadaliście sobie pytanie: „czy kawa rzeczywiście mi pomoże?”.

Ceremonia parzenia kawy – jak się do niej przygotować?

Ceremonia parzenia kawy – jak się do niej przygotować?

Bycie kawoszem zaczyna się wraz z chwilą, gdy spróbujesz prawdziwej kawy i zakochasz się w jej aromacie oraz smaku. Przekonaj się, jak wygląda ceremonia parzenia tego niepowtarzalnego napoju.

Kawa zbożowa - zalety, wady, właściwości

Kawa zbożowa - zalety, wady, właściwości

Kawa zbożowa od jakiegoś czasu ponownie zyskuje na popularności. Dowiedźcie się, dlaczego warto po nią sięgać i jaki ma wpływ na organizm.

Kawa jest kluczem do dobrej pracy zespołowej, tak wynika z badań

Kawa jest kluczem do dobrej pracy zespołowej, tak wynika z badań

Naukowcy odkryli, że ludzie, którzy wypili kawę z zawartością kofeiny przed pracą w zespole, znacznie lepiej oceniali swoje wyniki uzyskiwane w grupie.

Naukowcy tworzą nowy sposób spożycia większej ilości warzyw

Kawa z brokułami: naukowcy tworzą nowy sposób spożycia większej ilości warzyw

Ci, którzy nie przepadają za brokułami w tradycyjnej formie, nadal mogą czerpać korzyści zdrowotne dzięki opracowanej wersji proszku...

Przepis na domowe ciasto do kawy w 15 minut

Przepis na domowe ciasto do kawy w 15 minut

Do kawy najlepszy będzie deser. Dziś zaproponujemy Wam ciasto z mikrofalówki i pucharek wypełniony słodkościami. W obu przypadkach znajdziecie w nich dodatek w postaci lodów.

3 przepisy na kawę, które na pewno zachwycą Twoich gości

3 przepisy na kawę, które na pewno zachwycą Twoich gości

Kawa wcale nie musi być nudna! Chcesz nieco urozmaicić smak złocistobrunatnego naparu i zaskoczyć swoich gości? Oto 3 proste przepisy na kawę, która na długo pozostanie w ich pamięci.

Autobusy na wodę nie jeżdżą, ale na fusy z kawy już tak

Autobusy na wodę nie jeżdżą, ale na fusy z kawy już tak

Fusy kawowe są ważnym składnikiem paliwa, które w pierwszej kolejności będzie wlane do baków słynnych londyńskich autobusów.

5 kroków do gorącej i aromatycznej czekolady do picia

5 kroków do gorącej i aromatycznej czekolady do picia

Smak czekolady zna chyba każdy z nas. Jak stworzyć gorącą czekoladę do picia we własnej kuchni?

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się