Różowe wino z różowych winogron?
Różowe wino dopiero od niedawna cieszy się taką popularnością. Z dnia na dzień zyskuje coraz więcej miłośników, co wcale nie jest niczym dziwnym. Różowego wina wbrew pozorom wcale nie produkuje się z różowych winogron. Co więcej, nie powstaje ono również na skutek połączenia wina czerwonego i białego. Choć po kolorze można by tak stwierdzić, w rzeczywistości jest całkiem inaczej.
Różowe wino produkowane jest z tych samych owoców co czerwone – z ciemnych winogron. Skąd więc te różnice w barwie? Odpowiedź jest bardzo prosta! Sam proces wygląda podobnie jak w przypadku czerwonego wina… Polega na zgnieceniu owoców i maceracji ich ze skórkami. W przypadku różowego wina sam proces maceracji trwa nieco krócej i to właśnie to jest przyczyną jaśniejszego koloru. Skórki przez to mogą puścić dużo mniej barwnika, niż gdyby cały proces trwał dłużej. Paleta barw win różowych jest niezwykle szeroka – począwszy od jasnego, pudrowego różu, przez róż zdecydowany, a skończywszy na barwie jasnoczerwonej.
Wina różowe dojrzewają bardzo szybko. Zazwyczaj po około 6 do 8 tygodni są rozlewane do butelek. Dzieje się tak, ponieważ bardzo źle znoszą one kontakt z tlenem czy z drewnem. Różowe wino jest bardzo uniwersalne. Na ten moment łączy się go praktycznie z każdym rodzajem potraw. I tak nadaje się ono do spożycia w towarzystwie mięs, ryb, tortilli, zapiekanek, wędlin, hamburgerów, frytek, popcornu, chipsów, sałatek, warzyw, owoców i słodkich deserów. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby spożywać go również jako aperitif przed posiłkiem. Z racji tego, że są to napoje zdecydowanie orzeźwiające świetnie sprawdzą się latem, kiedy żar leje się z nieba. Należy pamiętać o tym, że temperatura podawania wina różowego wynosi około 11 do 13 stopni Celsjusza. W Polsce to raczej kobiety sięgają po wino w tym kolorze. Co ciekawe we Francji jest to dużo częściej wybierany napój (aż 9 na 10 konsumentów przyznaje się do spożywania wina różowego) i są to również mężczyźni. Co jeszcze ciekawsze tam nie jest ono wybierane wyłącznie w ciepłe dni. Jesienią Francuzi również po nie sięgają, i to znacznie częściej niż po wino białe. Jak pewnie niewiele osób wie, przy różowych winach nie obowiązuje zasada czym starsze tym lepsze. Należy je w miarę szybko spożyć i nie przetrzymywać ich dłużej niż dwa lata. Po ty czasie cały aromat wietrzeje i wino nie smakuje już tak dobrze, jak przed upływem daty ważności. Jeżeli interesują Cię różowe wina, skąd pochodzą i chcesz spróbować czegoś oryginalniejszego i lepszego niż produkuję sklepy dyskontowe koniecznie sprawdź asortyment - sklep z winami Zielone Butelki.
Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!