Smakowa warstwowa kawa Latte

Weekendowy kącik kawowy: smakowa kawa Latte z czterema warstwami

Witajcie! Jak udała się Wam Latte? Mam nadzieję, że wszystko wyszło pysznie... A jeśli tak, to dziś proponuję czterowarstwową smakową Latte, czyli znaną już Wam Latte z syropem smakowym!

Skoro smakowa, więc musimy zacząć od syropów. Syropy do kawy można kupić w większych sklepach w cenie około 20 zł za butelkę 0,5 litra. Do dzisiejszego przepisu użyję syropu firmy Victoria’s o smaku Amaretto.

syropy do kawy

Składniki:

  • 40-50 ml espresso
  • 120-150 ml mleka 3,2%
  • syrop do kawy
  • bita śmietana do dekoracji

Kawę przyrządzamy w kawiarce, a mleko podgrzewamy do temperatury 60°C. Sposób zaparzania kawy w kawiarce dokładnie opisałam tydzień temu w artykule "Jak przyrządzić pyszną Latte". Najpierw do szklanki do wysokości dolnego ucha wlewam syrop, jak na zdjęciu poniżej.

syrop na dnie szklanki

Następnie delikatnie po łyżeczce dolewam ciepłego mleka uważając, aby nie wymieszać go z syropem. Na koniec dodaję świeżo zaparzoną kawę, również delikatnie wlewając ją po łyżeczce. Na zwieńczenie naszego kawowego trunku dodaję bitą śmietanę i posypuję kakao. W ten sposób otrzymuję czterowarstwową Latte! ;]

smakowa kawa latte smakowa kawa warstwowa

Życzę Wam smacznej kawusi i powodzenia w tworzeniu warstw!

fot. pixabay.com

Komentarze czytelników:

Pyszna kawka! Osobiście od dawna eksperymentuję z syropami do kawy smakowej i widzę, że wśród ludzi jest to coraz popularniejsze. Ostatnio znajoma poczęstowała mnie przepyszną kawą bezkofeinową z syropem orzechowym - niebo w gębie! A autorka artykułu takiego zrobiła mi właśnie smaka, że koniecznie będę musiała sobie kupić syrop Amaretto :)

Ja tam jednak wolę kawę z naturalnym smakiem - bez syropu smakowego :-) dlatego kolejny przepis poproszę na kawkę bez syropu! :-) pozdrowienia!

Prawidłowo zrobiona latte powinna być zwieńczona kopułą piany ze spienionego mleka. Tutaj niepotrzebne kombinacje.

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Kawa bezkofeinowa - Czy jest zdrowa? Jak się ją produkuje?

Kawa bezkofeinowa - Czy jest zdrowa? Jak się ją produkuje?

Choć kawa bezkofeinowa wielu osobom wydaje się pozbawiona największej korzyści płynącej z jej picia, czyli kofeiny, to właśnie jej brak niejednej osobie pozwala cieszyć się wspaniałym smakiem i aromatem, kiedy tylko mają na nią ochotę. Czy kawa bezkofeinowa jest zdrowa?

Jak przyjemnie i skutecznie zaczerpnąć energii na cały dzień?

Jak przyjemnie i skutecznie zaczerpnąć energii na cały dzień?

Co więc zrobić, aby lepiej się obudzić i przeżyć poranek o wiele przyjemniej? Wystarczy napić się aromatycznej kawy.

Najnowsze badania: nawet ogromna ilość kawy jest bezpieczna dla

Najnowsze badania: nawet ogromna ilość kawy jest bezpieczna dla serca

Kawa z zawartością kofeiny jest całkowicie bezpieczna dla tętnic i serca - takie wnioski pojawiły się w podsumowaniu badania przeprowadzonego przez londyńskich naukowców.

Daenerys jest w klubie miłośników kawy!

Daenerys jest w klubie miłośników kawy!

Niespodziewanym bohaterem czwartego odcinka finałowego sezonu Gry o Tron stała się… kawa, a konkretnie papierowy kubek, który nie miał prawa znaleźć się w czasach rozgrywania się akcji Pieśni Lodu i Ognia.

Formuła optymalnego spożycia kofeiny

Naukowiec z amerykańskiej armii pracuje nad formułą optymalnego spożycia kofeiny

Prawdopodobnie zdarzyło się tak, że przy nalewaniu trzeciej, czwartej lub piątej porcji „małej czarnej” zadaliście sobie pytanie: „czy kawa rzeczywiście mi pomoże?”.

Ceremonia parzenia kawy – jak się do niej przygotować?

Ceremonia parzenia kawy – jak się do niej przygotować?

Bycie kawoszem zaczyna się wraz z chwilą, gdy spróbujesz prawdziwej kawy i zakochasz się w jej aromacie oraz smaku. Przekonaj się, jak wygląda ceremonia parzenia tego niepowtarzalnego napoju.

Kawa zbożowa - zalety, wady, właściwości

Kawa zbożowa - zalety, wady, właściwości

Kawa zbożowa od jakiegoś czasu ponownie zyskuje na popularności. Dowiedźcie się, dlaczego warto po nią sięgać i jaki ma wpływ na organizm.

Kawa jest kluczem do dobrej pracy zespołowej, tak wynika z badań

Kawa jest kluczem do dobrej pracy zespołowej, tak wynika z badań

Naukowcy odkryli, że ludzie, którzy wypili kawę z zawartością kofeiny przed pracą w zespole, znacznie lepiej oceniali swoje wyniki uzyskiwane w grupie.

Naukowcy tworzą nowy sposób spożycia większej ilości warzyw

Kawa z brokułami: naukowcy tworzą nowy sposób spożycia większej ilości warzyw

Ci, którzy nie przepadają za brokułami w tradycyjnej formie, nadal mogą czerpać korzyści zdrowotne dzięki opracowanej wersji proszku...

Przepis na domowe ciasto do kawy w 15 minut

Przepis na domowe ciasto do kawy w 15 minut

Do kawy najlepszy będzie deser. Dziś zaproponujemy Wam ciasto z mikrofalówki i pucharek wypełniony słodkościami. W obu przypadkach znajdziecie w nich dodatek w postaci lodów.

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się