Kawa z mlekiem

Kawa z mlekiem, czy bez?

Najważniejsze to fakt, że jest to kwestia gustu. Dla jednych mleko w kawie całkowicie zabija jej aromat, z kolei inni nie wyobrażają sobie wziąć do ust czystej, czarnej kawy. Pewne jest, że nie wszyscy powinni pić kawę bez mleka ze względu na zawartość w niej substancji silnie podrażniających żołądek.

Tradycyjnie kawa pita była bez żadnych dodatków i często przez jej smakoszy nadal wyznawana jest ta konserwatywna zasada. W osi czasu istnienia napoju z nasion kawowca, dolewanie do niej mleka zapoczątkowane było stosunkowo niedawno, bo dopiero w XVIII wieku. Wywołane było to potrzebą złagodzenia goryczy w kawie i zmniejszenia skutków negatywnego oddziaływania jej na żołądek.

Istotne jest, że dolanie do kawy mleka nie powoduje zmniejszenia zawartości kofeiny, która się w niej znajduje. Kofeinę mają w sobie nasiona i zaparzenie kawy z ich takiej samej ilości zawsze pozostawi w napoju taką samą jej dawkę. Jak błędnie twierdzi wiele osób, nie zmienią to żadne domieszki. Nie jest to więc żadnym argumentem, tłumaczącym chęć picia kawy z mlekiem, które co najwyżej może służyć do spowolnienia wchłaniania się kofeiny do organizmu, utrudniając dostarczenie jej uderzeniowej dawki.

Racjonalne argumenty mogą być dwa. Pierwszy z nich, najprostszy, to kwestia smaku. Przecież nie każdemu musi podobać się smak czystej, czarnej kawy. Przeciwnie - kawa z mlekiem również może być wykwintnym trunkiem, bardzo miłym dla podniebienia. Drugi argument jest natomiast prozdrowotny i mówi o tym, że mleko tworzy na błonie śluzowej żołądka warstwę, która łagodzi oddziaływanie substancji silnie go podrażniających. Spożywanie kawy jest bowiem zakazane osobom z problemami gastrycznymi - szczególnie z wrzodami żołądka. Jeśli zaś ktoś ma delikatniejszy żołądek, a bez kawy nie może się obejść, powinien dokonać wyboru pomiędzy kawą z mlekiem, a kawą bezkofeinową. Ta ostatnia pozbawiona jest wspomnianych substancji drażniących i zdaniem niektórych niczym nie różni się w smaku od tradycyjnej czarnej. Jak jednak sama nazwa wskazuje, ma w sobie ogromny minus - brak kofeiny, co dla większości miłośników kawy jest nie do zaakceptowania.

Ważna informacja dla osób na diecie. O ile czysta kawa ma w sobie bardzo mało kalorii, to dodanie do niej mleka znacznie zwiększa ich ilość - nawet 50-krotnie! Wsypując dodatkowo cukier, łatwo o przygotowanie istnej bomby kalorycznej, dlatego zalecany jest umiar przy spożywaniu kawy w tej postaci.

fot. pixabay.com

Komentarze czytelników:

Ja zdecydowanie wolę z mlekiem. Nie jest to podyktowane jakimiś kwestiami zdrowotnymi - po prostu kawa bez mleka ma dla mnie w smaku zbyt dużo kwaskowatości. Dlatego, z pobudek czysto smakowych, zawsze dolewam mleka.

Osobiście nie jestem w stanie przyjąć do ust kawy bez mleka. Uznaję wyłącznie kawę mleczną - inna mi po prostu nie smakuje.

Hej. Słyszałem też opinię, że dodanie mleka do kawy powoduje obniżenie zawartości kwasu szczawiowego, który m. in. może powodować kamice nerkową. Wapń zawarty w mleku łączy się z kwasem szczawiowym tworząc nierozpuszczalny szczawian wapnia. Jest to kolejny prozdrowotny argument za dodawaniem mleka do ulubionego napoju :)

Ja piję z mlekiem poniewaź po samej kawie jest mi gorzko i i czczo w żołądku a inni mówią źe z mlekiem szkodzi zakwasza organizmie w ogóle jest złe takie łączenie.Ja juź nie wiem jak jest prawidłowo Ale mi z mlekiem odpowiada

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Najnowsze badania: nawet ogromna ilość kawy jest bezpieczna dla

Najnowsze badania: nawet ogromna ilość kawy jest bezpieczna dla serca

Kawa z zawartością kofeiny jest całkowicie bezpieczna dla tętnic i serca - takie wnioski pojawiły się w podsumowaniu badania przeprowadzonego przez londyńskich naukowców.

Daenerys jest w klubie miłośników kawy!

Daenerys jest w klubie miłośników kawy!

Niespodziewanym bohaterem czwartego odcinka finałowego sezonu Gry o Tron stała się… kawa, a konkretnie papierowy kubek, który nie miał prawa znaleźć się w czasach rozgrywania się akcji Pieśni Lodu i Ognia.

Formuła optymalnego spożycia kofeiny

Naukowiec z amerykańskiej armii pracuje nad formułą optymalnego spożycia kofeiny

Prawdopodobnie zdarzyło się tak, że przy nalewaniu trzeciej, czwartej lub piątej porcji „małej czarnej” zadaliście sobie pytanie: „czy kawa rzeczywiście mi pomoże?”.

Ceremonia parzenia kawy – jak się do niej przygotować?

Ceremonia parzenia kawy – jak się do niej przygotować?

Bycie kawoszem zaczyna się wraz z chwilą, gdy spróbujesz prawdziwej kawy i zakochasz się w jej aromacie oraz smaku. Przekonaj się, jak wygląda ceremonia parzenia tego niepowtarzalnego napoju.

Kawa zbożowa - zalety, wady, właściwości

Kawa zbożowa - zalety, wady, właściwości

Kawa zbożowa od jakiegoś czasu ponownie zyskuje na popularności. Dowiedźcie się, dlaczego warto po nią sięgać i jaki ma wpływ na organizm.

Kawa jest kluczem do dobrej pracy zespołowej, tak wynika z badań

Kawa jest kluczem do dobrej pracy zespołowej, tak wynika z badań

Naukowcy odkryli, że ludzie, którzy wypili kawę z zawartością kofeiny przed pracą w zespole, znacznie lepiej oceniali swoje wyniki uzyskiwane w grupie.

Naukowcy tworzą nowy sposób spożycia większej ilości warzyw

Kawa z brokułami: naukowcy tworzą nowy sposób spożycia większej ilości warzyw

Ci, którzy nie przepadają za brokułami w tradycyjnej formie, nadal mogą czerpać korzyści zdrowotne dzięki opracowanej wersji proszku...

Przepis na domowe ciasto do kawy w 15 minut

Przepis na domowe ciasto do kawy w 15 minut

Do kawy najlepszy będzie deser. Dziś zaproponujemy Wam ciasto z mikrofalówki i pucharek wypełniony słodkościami. W obu przypadkach znajdziecie w nich dodatek w postaci lodów.

3 przepisy na kawę, które na pewno zachwycą Twoich gości

3 przepisy na kawę, które na pewno zachwycą Twoich gości

Kawa wcale nie musi być nudna! Chcesz nieco urozmaicić smak złocistobrunatnego naparu i zaskoczyć swoich gości? Oto 3 proste przepisy na kawę, która na długo pozostanie w ich pamięci.

Autobusy na wodę nie jeżdżą, ale na fusy z kawy już tak

Autobusy na wodę nie jeżdżą, ale na fusy z kawy już tak

Fusy kawowe są ważnym składnikiem paliwa, które w pierwszej kolejności będzie wlane do baków słynnych londyńskich autobusów.

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się