Kawa z mlekiem

Kawa z mlekiem, czy bez?

Najważniejsze to fakt, że jest to kwestia gustu. Dla jednych mleko w kawie całkowicie zabija jej aromat, z kolei inni nie wyobrażają sobie wziąć do ust czystej, czarnej kawy. Pewne jest, że nie wszyscy powinni pić kawę bez mleka ze względu na zawartość w niej substancji silnie podrażniających żołądek.

Tradycyjnie kawa pita była bez żadnych dodatków i często przez jej smakoszy nadal wyznawana jest ta konserwatywna zasada. W osi czasu istnienia napoju z nasion kawowca, dolewanie do niej mleka zapoczątkowane było stosunkowo niedawno, bo dopiero w XVIII wieku. Wywołane było to potrzebą złagodzenia goryczy w kawie i zmniejszenia skutków negatywnego oddziaływania jej na żołądek.

Istotne jest, że dolanie do kawy mleka nie powoduje zmniejszenia zawartości kofeiny, która się w niej znajduje. Kofeinę mają w sobie nasiona i zaparzenie kawy z ich takiej samej ilości zawsze pozostawi w napoju taką samą jej dawkę. Jak błędnie twierdzi wiele osób, nie zmienią to żadne domieszki. Nie jest to więc żadnym argumentem, tłumaczącym chęć picia kawy z mlekiem, które co najwyżej może służyć do spowolnienia wchłaniania się kofeiny do organizmu, utrudniając dostarczenie jej uderzeniowej dawki.

Racjonalne argumenty mogą być dwa. Pierwszy z nich, najprostszy, to kwestia smaku. Przecież nie każdemu musi podobać się smak czystej, czarnej kawy. Przeciwnie - kawa z mlekiem również może być wykwintnym trunkiem, bardzo miłym dla podniebienia. Drugi argument jest natomiast prozdrowotny i mówi o tym, że mleko tworzy na błonie śluzowej żołądka warstwę, która łagodzi oddziaływanie substancji silnie go podrażniających. Spożywanie kawy jest bowiem zakazane osobom z problemami gastrycznymi - szczególnie z wrzodami żołądka. Jeśli zaś ktoś ma delikatniejszy żołądek, a bez kawy nie może się obejść, powinien dokonać wyboru pomiędzy kawą z mlekiem, a kawą bezkofeinową. Ta ostatnia pozbawiona jest wspomnianych substancji drażniących i zdaniem niektórych niczym nie różni się w smaku od tradycyjnej czarnej. Jak jednak sama nazwa wskazuje, ma w sobie ogromny minus - brak kofeiny, co dla większości miłośników kawy jest nie do zaakceptowania.

Ważna informacja dla osób na diecie. O ile czysta kawa ma w sobie bardzo mało kalorii, to dodanie do niej mleka znacznie zwiększa ich ilość - nawet 50-krotnie! Wsypując dodatkowo cukier, łatwo o przygotowanie istnej bomby kalorycznej, dlatego zalecany jest umiar przy spożywaniu kawy w tej postaci.

fot. pixabay.com

Komentarze czytelników:

Ja zdecydowanie wolę z mlekiem. Nie jest to podyktowane jakimiś kwestiami zdrowotnymi - po prostu kawa bez mleka ma dla mnie w smaku zbyt dużo kwaskowatości. Dlatego, z pobudek czysto smakowych, zawsze dolewam mleka.

Osobiście nie jestem w stanie przyjąć do ust kawy bez mleka. Uznaję wyłącznie kawę mleczną - inna mi po prostu nie smakuje.

Hej. Słyszałem też opinię, że dodanie mleka do kawy powoduje obniżenie zawartości kwasu szczawiowego, który m. in. może powodować kamice nerkową. Wapń zawarty w mleku łączy się z kwasem szczawiowym tworząc nierozpuszczalny szczawian wapnia. Jest to kolejny prozdrowotny argument za dodawaniem mleka do ulubionego napoju :)

Ja piję z mlekiem poniewaź po samej kawie jest mi gorzko i i czczo w żołądku a inni mówią źe z mlekiem szkodzi zakwasza organizmie w ogóle jest złe takie łączenie.Ja juź nie wiem jak jest prawidłowo Ale mi z mlekiem odpowiada

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Kawiarka - jak działa?

Kawiarka - jak działa?

Niewielkie narzędzie, dzięki jakiemu można otrzymać dobrą i pachnącą kawę.

Deser dyniowy

Jak wykorzystać baton ziarnisty do wykonania jesiennego, dyniowego deseru?

Oto nasza propozycja, dzięki której każdy deszczowy wieczór stanie się lepszy.

Wybierz najlepszy serwis ekspresów do kawy

Wybierz najlepszy serwis ekspresów do kawy

Kawa to napój, który niemal każdego dnia pobudza nas do życia. Rynek ekspresów rozrasta się z roku na rok.

Kawa z marketu, a kawa rzemieślnicza – co wpływa na różnice w sm

Kawa z marketu, a kawa rzemieślnicza – co wpływa na różnice w smaku i jakości?

Czy zastanawiałeś się jednak nad tym, dlaczego kawa rzemieślnicza ma zupełnie inny smak i aromat?

Jak wybrać najlepszy ekspres kolbowy?

Jak wybrać najlepszy ekspres kolbowy?

Profesjonalne ekspresy do kawy coraz częściej znajdują się w biurach pracy czy w domach. Nowoczesne technologie pozwalają na wydobycie najlepszego smaku kawy.

Oparzenie kawą – jak postępować?

Oparzenie kawą – jak postępować?

Chwila nieuwagi wystarczy, aby stać się ofiarą poparzenia.

Ile kawy do kawiarki wsypać?

Ile kawy do kawiarki wsypać?

Kawiarka to niewielkich rozmiarów urządzenie, którego nie może zabraknąć w kuchni żadnego miłośnika aromatycznego espresso.

Dieta bezmięsna w cateringu dietetycznym

Dieta bezmięsna w cateringu dietetycznym

Od dłuższego czasu zastanawiasz się nad przejściem na dietę bezmięsną, ale nie wiesz jak się za to zabrać? Może już jesteś na takiej diecie, ale brakuje Ci pomysłów na posiłki?

Co wyróżnia gastronomiczny ekspres do kawy?

Co wyróżnia gastronomiczny ekspres do kawy?

Kawa należy do najpopularniejszych napojów na całym świecie.

Nie wiesz, który dzbanek filtrujący wybrać?

Nie wiesz, który dzbanek filtrujący wybrać? Postaw na Dafi Crystal!

Czy można połączyć skuteczność i estetykę? Dzbanek Crystal jasno pokazuje, że tak! Dowiedz się więcej na jego temat i już dziś zmień swój dom.

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się