Kawa z mlekiem

Kawa z mlekiem, czy bez?

Najważniejsze to fakt, że jest to kwestia gustu. Dla jednych mleko w kawie całkowicie zabija jej aromat, z kolei inni nie wyobrażają sobie wziąć do ust czystej, czarnej kawy. Pewne jest, że nie wszyscy powinni pić kawę bez mleka ze względu na zawartość w niej substancji silnie podrażniających żołądek.

Tradycyjnie kawa pita była bez żadnych dodatków i często przez jej smakoszy nadal wyznawana jest ta konserwatywna zasada. W osi czasu istnienia napoju z nasion kawowca, dolewanie do niej mleka zapoczątkowane było stosunkowo niedawno, bo dopiero w XVIII wieku. Wywołane było to potrzebą złagodzenia goryczy w kawie i zmniejszenia skutków negatywnego oddziaływania jej na żołądek.

Istotne jest, że dolanie do kawy mleka nie powoduje zmniejszenia zawartości kofeiny, która się w niej znajduje. Kofeinę mają w sobie nasiona i zaparzenie kawy z ich takiej samej ilości zawsze pozostawi w napoju taką samą jej dawkę. Jak błędnie twierdzi wiele osób, nie zmienią to żadne domieszki. Nie jest to więc żadnym argumentem, tłumaczącym chęć picia kawy z mlekiem, które co najwyżej może służyć do spowolnienia wchłaniania się kofeiny do organizmu, utrudniając dostarczenie jej uderzeniowej dawki.

Racjonalne argumenty mogą być dwa. Pierwszy z nich, najprostszy, to kwestia smaku. Przecież nie każdemu musi podobać się smak czystej, czarnej kawy. Przeciwnie - kawa z mlekiem również może być wykwintnym trunkiem, bardzo miłym dla podniebienia. Drugi argument jest natomiast prozdrowotny i mówi o tym, że mleko tworzy na błonie śluzowej żołądka warstwę, która łagodzi oddziaływanie substancji silnie go podrażniających. Spożywanie kawy jest bowiem zakazane osobom z problemami gastrycznymi - szczególnie z wrzodami żołądka. Jeśli zaś ktoś ma delikatniejszy żołądek, a bez kawy nie może się obejść, powinien dokonać wyboru pomiędzy kawą z mlekiem, a kawą bezkofeinową. Ta ostatnia pozbawiona jest wspomnianych substancji drażniących i zdaniem niektórych niczym nie różni się w smaku od tradycyjnej czarnej. Jak jednak sama nazwa wskazuje, ma w sobie ogromny minus - brak kofeiny, co dla większości miłośników kawy jest nie do zaakceptowania.

Ważna informacja dla osób na diecie. O ile czysta kawa ma w sobie bardzo mało kalorii, to dodanie do niej mleka znacznie zwiększa ich ilość - nawet 50-krotnie! Wsypując dodatkowo cukier, łatwo o przygotowanie istnej bomby kalorycznej, dlatego zalecany jest umiar przy spożywaniu kawy w tej postaci.

fot. pixabay.com

Komentarze czytelników:

Ja zdecydowanie wolę z mlekiem. Nie jest to podyktowane jakimiś kwestiami zdrowotnymi - po prostu kawa bez mleka ma dla mnie w smaku zbyt dużo kwaskowatości. Dlatego, z pobudek czysto smakowych, zawsze dolewam mleka.

Osobiście nie jestem w stanie przyjąć do ust kawy bez mleka. Uznaję wyłącznie kawę mleczną - inna mi po prostu nie smakuje.

Hej. Słyszałem też opinię, że dodanie mleka do kawy powoduje obniżenie zawartości kwasu szczawiowego, który m. in. może powodować kamice nerkową. Wapń zawarty w mleku łączy się z kwasem szczawiowym tworząc nierozpuszczalny szczawian wapnia. Jest to kolejny prozdrowotny argument za dodawaniem mleka do ulubionego napoju :)

Ja piję z mlekiem poniewaź po samej kawie jest mi gorzko i i czczo w żołądku a inni mówią źe z mlekiem szkodzi zakwasza organizmie w ogóle jest złe takie łączenie.Ja juź nie wiem jak jest prawidłowo Ale mi z mlekiem odpowiada

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Masz kaca? Odpuść sobie poranną kawę!

Masz kaca? Odpuść sobie poranną kawę!

Jeśli jesteś miłośnikiem kawy, a poprzedniej nocy zabalowałeś, stanowczo odradzamy Ci sięganie po swój ulubiony napój.

Gazowana kawa z cytrusami odniosła sukces na Kickstarterze

Gazowana kawa z cytrusami odniosła sukces na Kickstarterze

W puszce znajduje się kawa. Dodajmy do tego, że została ona zmieszana z sokiem, a całość jest gazowana. Przypomina to nieco popularne napoje gazowane, ale bynajmniej nie w smaku.

Coraz więcej kocich kawiarni w Polsce

Coraz więcej kocich kawiarni w Polsce. Zanim przestąpisz ich progi, zapoznaj się z regulaminem!

Jeśli po raz pierwszy chcecie się wybrać do kociej kawiarni, powinniście znać kilka podstawowych zasad, które zostały zawarte w regulaminie praktycznie każdego tego typu punktu.

Piwo z nutami kawowymi: Porter Bałtycki

Piwo z nutami kawowymi: Porter Bałtycki

Zadziwiająca jest ilość piw, w których możemy wyczuć mocną kawową nutę i to zarówno w smaku, jak i aromacie. Nasz przegląd piw rozpoczynamy od piwowarskiej perełki Polski, czyli od porteru bałtyckiego.

Tak taniej kawy nie było od blisko 2,5 roku

Tak taniej kawy nie było od blisko 2,5 roku

Cena „czarnego złota” osiągnęła najniższy poziom od 29 miesięcy. 2 lipca bieżącego roku za funt ziaren kawy arabica dostarczanej w sierpniu należało zapłacić 1,1165 dolara.

Ranking młynków do kawy

Ranking młynków do kawy, czyli jaki wybrać, aby praktycznie i długo służył

Aby móc zaparzyć dobrą kawę, potrzebny będzie dobrej jakości młynek do kawy, który dokładnie rozdrobni aromatyczne ziarenka.

Jak obsługiwać ciśnieniowy ekspres do kawy?

Jak obsługiwać ciśnieniowy ekspres do kawy?

To jedno z lepszych wynalazków, a potwierdzić mogą to przede wszystkim osoby uwielbiające zapach świeżo zaparzonej kawy o poranku.

Urządzenia, które powinny znaleźć się w kuchni każdego kawosza

3 urządzenia, które powinny znaleźć się w kuchni każdego kawoholika

Domowy barista, aby móc dobrze przygotować kawę, potrzebuje kilku urządzeń. Sprawdź, co przyda się każdemu kawoholikowi.

Kto wynalazł ekspres do kawy

Kto, gdzie i kiedy wynalazł ekspres do kawy?

W dzisiejszych czasach nie wyobrażamy sobie, aby w domu miłośnika kawy nie było ekspresu do jej parzenia. Zastanawialiście się kiedyś jakie były początki tego urządzenia?

Kawa ważnym elementem kosmicznego wynalazku

Kawa ważnym elementem kosmicznego wynalazku studentów Politechniki Wrocławskiej

Uniwersalny chwytak ma zostać przetestowany w kosmosie. Zmielone ziarna kawy mają odgrywać istotną rolę w całym przedsięwzięciu.

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się