Dlaczego warto jeść daktyle
Daktyle znane i spożywane są już od tysiącleci. Są bardzo słodkie, dodają energii i zawierają wiele drogocennych wartości odżywczych. Dlaczego warto je jeść spróbujemy wyjaśnij poniżej.
Daktyle są pyszną przekąską oraz składnikiem dań słodkich i wytrwanych. Owoce rosną na palmach daktylowych, uprawianych w Afryce Północnej, na Bliskim Wschodzie, Półwyspie Somalijskim i w Azji Południowej. Ze względu na dużą zawartość cukru, a jednocześnie niski indeks glikemiczny, mogą służyć jako słodzik. Są bogate w wartości odżywcze, smaczne i niedrogie. Ich przeciwnicy twierdzą, że mają zbyt dużo cukru - jest to poniekąd prawdą. Jednak daktyle mają stosunkowo niski indeks glikemiczny, w zależności od odmiany wynosi od 43 do 55. Dla porównania indeks glikemiczny białego cukru wynosi 70.
W przypadku stosowania zamiast skoncentrowanych substancji słodzących, takich jak syropy i rafinowane cukry, daktyle nadają słodyczy, nie powodując znacznych skoków poziomu cukru we krwi. Daktyle są również wygodną, przenośną przekąską, która może być przydatna w przypadku nagłego, niskiego poziomu cukru we krwi.
Daktyle zawierają wiele drogocennych dla zdrowia składników, w tym witaminy, minerały. Są dobrym źródłem potasu, magnezu i żelaza. Ponadto daktyle dostarczają sześć niezbędnych witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego i kwasu pantotenowego. Daktyle mają również wysokie stężenie polifenoli, rodzaj przeciwutleniacza, który chroni przed uszkodzeniem komórek, wraz z dobroczynnymi fitoestrogenami.
Korzyści zdrowotne
Mikroskładniki odżywcze i związki roślin w daktylach wiążą się z kilkoma obiecującymi korzyściami zdrowotnymi.
Wspiera zdrowie serca
Daktyle dostarczają potasu, niezbędnego elektrolitu dla układu sercowo-naczyniowego. Potas ma dobrze znany wpływ na obniżanie wysokiego ciśnienia krwi. Daktyle mają niską zawartość sodu i dostarczają trochę błonnika. Wszystkie trzy z tych czynników przemawiają za spożywaniem daktyli dla zdrowia serca.
Może zmniejszać objawy menopauzy
Izoflawony, powszechnie kojarzone z produktami sojowymi, są rodzajem fitoestrogenów, które pomagają zmniejszyć nieprzyjemne objawy menopauzy. Jeśli chodzi o owoce, daktyle mają najwyższe stężenie izoflawonów. Z tego powodu badane są daktyle pod kątem ich zdolności do zapewnienia naturalnego złagodzenia objawów menopauzy
Chroni przed rakiem
Daktyle zawierają właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, które są związane z zapobieganiem rakowi. Po przetestowaniu wyciągu z daktyli naukowcy odkryli imponującą zdolność usuwania wolnych rodników i aktywność przeciwnowotworową
Promuje mocne kości
Magnez w daktylach bierze udział w tworzeniu kości. Niedobór magnezu wiąże się z wyższym ryzykiem osteoporozy. Preferowane jest pozyskiwanie magnezu ze źródeł żywności, a nie z suplementów, ponieważ zmniejsza ono ryzyko toksyczności. Ponadto żelazo z daktyli pomaga w utrzymaniu zdrowych zapasów szpiku kostnego.
Daktyle znane i spożywane są już od tysiącleci. Przydadzą się jako przekąska podczas długiego spaceru, w szkole czy pracy, są doskonałym składnikiem słodkich dań, ale również i tych wytrawnych. Można z nich zrobić syrop daktylowy. Mają właściwości prozdrowotne. Naprawdę warto jest mieć pudełko daktyli w swojej kuchni.
Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!