Dlaczego warto jeść daktyle

Dlaczego warto jeść daktyle

Daktyle znane i spożywane są już od tysiącleci. Są bardzo słodkie, dodają energii i zawierają wiele drogocennych wartości odżywczych. Dlaczego warto je jeść spróbujemy wyjaśnij poniżej.

Daktyle są pyszną przekąską oraz składnikiem dań słodkich i wytrwanych. Owoce rosną na palmach daktylowych, uprawianych w Afryce Północnej, na Bliskim Wschodzie, Półwyspie Somalijskim i w Azji Południowej. Ze względu na dużą zawartość cukru, a jednocześnie niski indeks glikemiczny, mogą służyć jako słodzik. Są bogate w wartości odżywcze, smaczne i niedrogie. Ich przeciwnicy twierdzą, że mają zbyt dużo cukru - jest to poniekąd prawdą. Jednak daktyle mają stosunkowo niski indeks glikemiczny, w zależności od odmiany wynosi od 43 do 55. Dla porównania indeks glikemiczny białego cukru wynosi 70.

W przypadku stosowania zamiast skoncentrowanych substancji słodzących, takich jak syropy i rafinowane cukry, daktyle nadają słodyczy, nie powodując znacznych skoków poziomu cukru we krwi. Daktyle są również wygodną, ​​przenośną przekąską, która może być przydatna w przypadku nagłego, niskiego poziomu cukru we krwi.

Daktyle zawierają wiele drogocennych dla zdrowia składników, w tym witaminy, minerały. Są dobrym źródłem potasu, magnezu i żelaza. Ponadto daktyle dostarczają sześć niezbędnych witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego i kwasu pantotenowego. Daktyle mają również wysokie stężenie polifenoli, rodzaj przeciwutleniacza, który chroni przed uszkodzeniem komórek, wraz z dobroczynnymi fitoestrogenami.

Korzyści zdrowotne

Mikroskładniki odżywcze i związki roślin w daktylach wiążą się z kilkoma obiecującymi korzyściami zdrowotnymi.

Wspiera zdrowie serca

Daktyle dostarczają potasu, niezbędnego elektrolitu dla układu sercowo-naczyniowego. Potas ma dobrze znany wpływ na obniżanie wysokiego ciśnienia krwi. Daktyle mają niską zawartość sodu i dostarczają trochę błonnika. Wszystkie trzy z tych czynników przemawiają za spożywaniem daktyli dla zdrowia serca.

Może zmniejszać objawy menopauzy

Izoflawony, powszechnie kojarzone z produktami sojowymi, są rodzajem fitoestrogenów, które pomagają zmniejszyć nieprzyjemne objawy menopauzy. Jeśli chodzi o owoce, daktyle mają najwyższe stężenie izoflawonów. Z tego powodu badane są daktyle pod kątem ich zdolności do zapewnienia naturalnego złagodzenia objawów menopauzy

Chroni przed rakiem

Daktyle zawierają właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, które są związane z zapobieganiem rakowi. Po przetestowaniu wyciągu z daktyli naukowcy odkryli imponującą zdolność usuwania wolnych rodników i aktywność przeciwnowotworową

Promuje mocne kości

Magnez w daktylach bierze udział w tworzeniu kości. Niedobór magnezu wiąże się z wyższym ryzykiem osteoporozy. Preferowane jest pozyskiwanie magnezu ze źródeł żywności, a nie z suplementów, ponieważ zmniejsza ono ryzyko toksyczności. Ponadto żelazo z daktyli pomaga w utrzymaniu zdrowych zapasów szpiku kostnego.

Daktyle znane i spożywane są już od tysiącleci. Przydadzą się jako przekąska podczas długiego spaceru, w szkole czy pracy, są doskonałym składnikiem słodkich dań, ale również i tych wytrawnych. Można z nich zrobić syrop daktylowy. Mają właściwości prozdrowotne. Naprawdę warto jest mieć pudełko daktyli w swojej kuchni.

Komentarze czytelników:

Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Dlaczego warto pić herbatę?

Dlaczego warto pić herbatę?

Herbata to w naszym kraju bardzo popularny, gorący napój, który podawany jest do posiłków zarówno w restauracjach, jak i domowych zakątkach.

Jak zrobić dobrą kawę z mlekiem kokosowym?

Jak zrobić dobrą kawę z mlekiem kokosowym?

Wiele osób szuka alternatywny dla mleka krowiego i eksperymentuje ze smakami.

Jaki ekspres do kawy kupić w 2020? - Ranking ekspresów do kawy

Jaki ekspres do kawy kupić w 2020? - Ranking ekspresów do kawy

Przed Tobą ranking ekspresów do kawy i top 10 sprzętów. Zapraszamy do lektury.

Kawa rozpuszczalna, mielona czy ziarnista - którą wybrać?

Kawa rozpuszczalna, mielona czy ziarnista - którą wybrać?

Współcześnie nikt chyba nie wyobraża sobie świata bez kawy. Jej smak i aromat pobudza zmysły i zachęca do działania.

Jak wybrać idealny, kolbowy ekspres do kawy?

Jak wybrać idealny, kolbowy ekspres do kawy?

Kolbowy ekspres do kawy to częsty wybór wśród klientów, poszukujących idealnego sprzętu do robienia kawy. Sprzęt sprzętowi jednak nierówny. Jak wybrać idealny, kolbowy ekspres do kawy?

Sklep z kawą to nie tylko kawa do ekspresu

Sklep z kawą to nie tylko kawa do ekspresu

Szukasz aromatycznej, mocnej kawy do ekspresu? A może ciągle nie umiesz znaleźć idealnej kawy do Chemexu, drippa? Sprawdź, co oferują sklepy z kawą i dlaczego świeżo palone ziarna są warte swojej ceny.

Idealna kawa i kolor palonego ziarna

Idealna kawa i kolor palonego ziarna

Świeżo palona kawa to coś, czego musisz spróbować, będąc jej amatorem. Dzięki temu dowiesz się, że kawa, kawie nie równa.

Kawa czy herbata? Co dla kogo?

Kawa czy herbata? Co dla kogo?

Wybór gorącego napoju to powszechny dylemat, który pojawia się już przy śniadaniu. Co jest lepsze? Kawa czy herbata?

Spieniacz do mleka - kompleksowy poradnik

Spieniacz do mleka - kompleksowy poradnik

Wielu kawoszy nie wyobraża sobie idealnie podanej kawy bez spienionego mleka. Kawa z pianką jest najbardziej znana pod postacią cappuccino, caffe latte czy latte macchiato.

Sposoby na zaparzenie kawy i herbaty

Sposoby na zaparzenie kawy i herbaty

Większość z nas nie wyobraża sobie rozpocząć dnia bez kubka ulubionej kawy lub herbaty. Napoje te z resztą towarzyszą nam nie tylko rano...

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się