Noże japońskie – nowy wymiar gotowania

Noże japońskie – nowy wymiar gotowania

Nawet, jeśli dotychczas nie miałeś z nimi do czynienia, to z pewnością noże japońskie kojarzą ci się z niebywałą precyzją i najwyższą jakością wykonania. Japońskie noże to akcesoria kuchenne z najwyższej półki. Niezależnie od tego, czy jesteś wirtuozem gotowania czy raczkujesz w tej dziedzinie – koniecznie powinieneś mieć w kuchni japońskie noże kuchenne. Wyjaśniamy, na czym polega ich fenomen.

Czym charakteryzują się japońskie noże kuchenne?

Japońskie noże kuchenne charakteryzują się przede wszystkim bardzo ostrym ostrzem. Wykonywane są zazwyczaj ze stali węglowej, wysokowęglowej, chirurgicznej czy stali damsceńskiej.

Rękojeść powstaje zaś ze szlachetnego drewna. Japoński nóż jest najczęściej długi i posiada prostą krawędź tnącą. Warto zaznaczyć, że rękojeść jest idealnie wyważona. Jeśli dotychczas używałeś wyłącznie europejskich noży – różnicę poczujesz od razu, gdy weźmiesz w dłoń nóż japoński. Doskonałe noże japońskie pracują niemalże bez użycia siły.

Co istotne – noże japońskie są niebywale ostre. Sprawdzają się do krojenia warzyw i innych produktów spożywczych na cienkie plasterki. Za pomocą japońskiego noża można precyzyjnie plastrować, filetować, siekać i kroić. Są to więc noże bardzo uniwersalne.

Do tego wszystkiego ich design robi niesamowite wrażenie. Kto wie, być może japoński nóż szefa kuchni leżący w dłoni obudzi w tobie mistrza sushi?

Noże japońskie

Noże japońskie – rodzaje

Pod pojęciem noża japońskiego skrywa się wiele wariantów tego produktu. Wybiera się je w zależności od przeznaczenia. We własnej kuchni warto mieć choćby podstawowe i najbardziej uniwersalne rodzaje japońskich noży kuchennych.

  • Gyuto – pierwotnie używano go do krojenia wołowiny. Można jednak śmiało stwierdzić, że jest to najbardziej praktyczny i uniwersalny nóż, który sprawdzi się do wszystkiego.
  • Santoku – ma szersze ostrze i nieco mniejszy rozmiar. Nadaje się do krojenia, szatkowania i plastrowania.
  • Usuba – ostrzony dwustronnie nóż w stylu zachodnim. Przywodzi na myśl tasak, jednakże ma bardzo cienkie i ostre ostrze.
  • Yanagiba – must have dla wszystkich miłośników sushi. Długie i wąskie ostrze przeznaczone jest do krojenia oraz plastrowania

Ostrzenie japońskich noży

Noże japońskie można – a nawet trzeba – regularnie ostrzyć. Na szczęście można to robić samodzielnie w domu. Wystarczy zaopatrzyć się w kamień do ostrzenia noży japońskich (tak zwaną osełkę) lub kamień wodny. Większość japońskich noży wymaga ostrzenia pod kątem
17-22 stopni. Ostrzenie za pomocą osełki trwa około 5-10 minut. Warto regularnie ostrzyć noże. Najlepiej wtedy, zanim się stępią.

fot. pixabay.com

Komentarze czytelników:

Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Czarcie żebro - co to jest?

Czarcie żebro - co to jest?

Czarcie żebro zwane także jako ostrożeń warzywny. Oba te określenia mogą brzmieć dosyć zagadkowo i niecodziennie, skąd zatem wzięły się takie nazwy?

Ile naleśnik ma kalorii? Czy znajdzie się na nie miejsce w czasi

Ile naleśnik ma kalorii? Czy znajdzie się na nie miejsce w czasie redukcji?

Naleśniki to jedno z ponadczasowych dań, które ma wielu wielbicieli zarówno wśród dzieci jak i osób dorosłych.

Poszukujesz suplementów? Sprawdź tych producentów

Poszukujesz suplementów? Sprawdź tych producentów

Suplementy diety to produkty powszechnie dostępne.

Jakie ma właściwości i jak stosować ocet jabłkowy?

Jakie ma właściwości i jak stosować ocet jabłkowy?

Zastanawiasz się, jakie właściwości ma ocet jabłkowy i czy warto go stosować?

Co warto wiedzieć o piramidzie żywienia

Co warto wiedzieć o piramidzie żywienia

W dzisiejszym świecie zdrowe żywienie jest bardzo ważne, aby dłużej zachować dobre zdrowie oraz aktywność fizyczną. Jaką rolę w zdrowym odżywianiu odgrywa piramida żywieniowa?

Dieta bezglutenowa też może być smaczna – przekonaj się sam

Dieta bezglutenowa też może być smaczna – przekonaj się sam

Dieta bezglutenowa okazuje się wybawieniem nie tylko dla osób, chorujących na celiakię. Sprawdza się też w przypadku alergii czy nadwrażliwości na gluten.

Otwarcie i zaopatrzenie lodziarni - na co zwrócić uwagę?

Otwarcie i zaopatrzenie lodziarni - na co zwrócić uwagę?

Zastanawiasz się, w jaki sposób zadbać o zaopatrzenie lodziarni? W tym artykule dowiesz się wszystkiego, co najważniejsze!

Catering eventowy dopasowany do Twoich potrzeb

Catering eventowy dopasowany do Twoich potrzeb

Catering eventowy to kompleksowa usługa, która obejmuje przygotowanie oraz serwowanie posiłków w trakcie zorganizowanych imprez.

Jaki komplet garnków na indukcję wybrać?

Jaki komplet garnków na indukcję wybrać?

Płyty indukcyjne od lat sukcesywnie wypierają tradycyjne kuchenki gazowe.

Jaka kawa jest najlepsza do ekspresu ciśnieniowego?

Jaka kawa jest najlepsza do ekspresu ciśnieniowego?

Masz ekspres ciśnieniowy lub zastanawiasz się nad jego zakupem, ale nie wiesz, jaka kawa będzie najlepszym wyborem?

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się