Kawa rozpuszczalna czy sypana? Zobacz, która jest zdrowsza!

Kawa rozpuszczalna czy sypana? Zobacz, która jest zdrowsza!

Każdy poranek rozpoczynasz filiżanką parującego, złocistobrązowego naparu, a nagły spadek energii od razu uzupełniasz kolejną? Skoro pijesz dużo kawy, upewnij się, że jest ona zdrowa. Zobacz, który rodzaj kawy jest mniej szkodliwy dla Twojego organizmu: rozpuszczalna czy sypana?

Zalety i wady kawy sypanej

Kawa sypana to nic innego jak zmielone ziarna kawy, bez żadnych dodatków – to właśnie jej „naturalność” sprawia, że uważa się ją za zdrowszą. Warto tez wspomnieć o tym, że taka kawa jest bogata w antyoksydanty, które w przypadku jej rozpuszczalnego wariantu uciekają w czasie procesów produkcyjnych.

Pamiętaj tylko o tym, że w kawie sypanej znajduje się o wiele więcej kofeiny niż w rozpuszczalnej. Po jej wypiciu odczujesz zatem mocniejsze pobudzenie. Nie jest to zatem opcja dla osób o słabym sercu czy też takich, które po prostu preferują coś o delikatniejszym działaniu.

Kawa rozpuszczalna czy sypana

Czy kawa rozpuszczalna rzeczywiście jest tak niezdrowa?

W przypadku kawy rozpuszczalnej niemalże zawsze masz do czynienia z ziarnami gorszego sortu – w końcu i tak zostają później przetworzone, więc klient nie może zweryfikować ich wyglądu i właściwości. Na jej korzyść przemawia jednak komfort picia – nie musisz się bowiem zmagać z wszechobecnymi fusami. Warto też wspomnieć o tym, że mniej drażni błonę żołądka – dlatego jest polecana osobom o wrażliwym żołądku.

Pamiętaj jednak, że w kawie rozpuszczalnej znajduje się mniej antyoksydantów niż w naparze parzonym z mielonych ziaren. W jej składzie można też często spotkać nikiel, który w nadmiarze może negatywnie wpłynąć na Twoje zdrowie. Musisz także liczyć się z tym, że pijąc ją, możesz liczyć na słabszy efekt pobudzenia.

Prawidłowe zaparzanie kluczem do sukcesu

Choć nie ulega wątpliwości, że kawa sypana jest znacznie korzystniejsza dla Twojego zdrowia, nie można jednak nazwać jej zupełnie zdrową. A przynajmniej nie wtedy, gdy zaparzasz ją w tradycyjny sposób, czyli turecku. Zalewając zmielone ziarna wrzątkiem, sprawiasz, że uwalniane są związki zwane diterpenami, które mogą z kolei wpłynąć na podwyższenie poziomu cholesterolu we krwi. W ten sposób nietrudno też o podrażnienie żołądka, gdyż zaparzony w ten sposób napar może wydzielać drażniące związki eteryczne.

Prawidłowe zaparzanie kawy

Nie ulega więc wątpliwości, że znacznie lepszą alternatywą jest parzenie kawy w ekspresie ciśnieniowym. W tej sytuacji zmielone ziarna mają kontakt z wodą przez krótki czas – drażniące substancje nie mają zatem zbyt dużo czasu na to, by zostać uwolnione. Warto więc zainwestować w takie urządzenie. Tutaj znajdziesz kilka wskazówek, które ułatwią Ci wybór dobrego ekspresu ciśnieniowego: https://www.euro.com.pl/artykuly/wszystkie/artykul-jaki-ekspres-do-kawy-kupic-w-prezencie-na-swieta-zobacz-nasze-propozycje.bhtml.

Do zaparzonej, sypanej kawy warto dodać odrobinę mleka. Dlaczego? Jego dodatek nie tylko zneutralizuje drażniące żołądek związki, lecz również zneutralizuje odczyn pH napoju, co zapobiegnie nadmiernemu zakwaszaniu organizmu.

Komentarze czytelników:

Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Naukowcy tworzą nowy sposób spożycia większej ilości warzyw

Kawa z brokułami: naukowcy tworzą nowy sposób spożycia większej ilości warzyw

Ci, którzy nie przepadają za brokułami w tradycyjnej formie, nadal mogą czerpać korzyści zdrowotne dzięki opracowanej wersji proszku...

Przepis na domowe ciasto do kawy w 15 minut

Przepis na domowe ciasto do kawy w 15 minut

Do kawy najlepszy będzie deser. Dziś zaproponujemy Wam ciasto z mikrofalówki i pucharek wypełniony słodkościami. W obu przypadkach znajdziecie w nich dodatek w postaci lodów.

3 przepisy na kawę, które na pewno zachwycą Twoich gości

3 przepisy na kawę, które na pewno zachwycą Twoich gości

Kawa wcale nie musi być nudna! Chcesz nieco urozmaicić smak złocistobrunatnego naparu i zaskoczyć swoich gości? Oto 3 proste przepisy na kawę, która na długo pozostanie w ich pamięci.

Autobusy na wodę nie jeżdżą, ale na fusy z kawy już tak

Autobusy na wodę nie jeżdżą, ale na fusy z kawy już tak

Fusy kawowe są ważnym składnikiem paliwa, które w pierwszej kolejności będzie wlane do baków słynnych londyńskich autobusów.

5 kroków do gorącej i aromatycznej czekolady do picia

5 kroków do gorącej i aromatycznej czekolady do picia

Smak czekolady zna chyba każdy z nas. Jak stworzyć gorącą czekoladę do picia we własnej kuchni?

Korea Południowa zakazała sprzedaży kawy w szkołach

Korea Południowa zakazała sprzedaży kawy w szkołach

Automaty z napojami i kioski z przekąskami w szkołach podstawowych i średnich zaprzestały sprzedawania wszystkich produktów, w których składzie jest kawa.

Różowe wino z różowych winogron

Różowe wino z różowych winogron?

Różowe wino dopiero od niedawna cieszy się taką popularnością. Z dnia na dzień zyskuje coraz więcej miłośników, co wcale nie jest niczym dziwnym. Różowego wina wbrew pozorom wcale nie produkuje się z różowych winogron.

Przepisy na walentynkową kawę

Przepisy na walentynkową kawę

Kolejny miś, czy bukiet kwiatów raczej nie zrobią wrażenia. Dużo lepiej będzie przygotować specjalną walentynkową kawę i podać ją do łóżka.

Czym jest kawa flat white? Jak ją przygotować?

Czym jest kawa flat white? Jak ją przygotować?

Jedną z nowszych propozycji, które można zobaczyć w kawiarniach, jest kawa flat white. Dowiedz się więcej o „białej płaskiej” – czym jest i jak ją przyrządzić!

Zbliża się koniec kawy? Nic z tych rzeczy

Zbliża się koniec kawy? Nic z tych rzeczy. Zagrożone są wyłącznie dzikie odmiany

Od co najmniej kilku dni w sieci można przeczytać, że w bliżej nieokreślonej przyszłości na świecie może zabraknąć kawy, a pierwsze symptomy, które mają o tym świadczyć, pojawiają się już teraz!

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się