Jak uchronić się przed niedoborem wapnia, pijąc codziennie kawę?
Podstawą jest dieta bogata w wapń i witaminy, ale też inne składniki niezbędne do odpowiedniej mineralizacji kości. Dzienny jadłospis powinien być urozmaicony.
Wapń dostępny jest w licznych pokarmach, jak również produktach spożywczych wzbogacanych. Co i jak jeść by dobrze zbilansować dietę pod względem wapnia? Jakie produkty z szerokiego sklepowego asortymentu wybrać?
Źródła wapnia zawierające naturalnie dużą ilość wapnia:
- mleko i produkty mleczne
- napoje mleczne: jogurt, kefir, maślanka
- przetwory mleczne: twaróg, sery (zwłaszcza żółte)
- lody (śmietankowe, mleczno-owocowe)
- ryby
- zwłaszcza te ze „szkielecikami”: szprotki, sardynki
- suche nasiona roślin strączkowych
- szczególnie soja i fasola (groch i soczewica dostarczają znacznie mniej wapnia)
- orzechy
- migdały
- orzechy (zwłaszcza laskowe), pistacjowe, włoskie
- nasiona słonecznika, sezamu
- inne
- mak, figi
- warzywa (szczególnie zielone: jarmuż, brukselka, kapusta, brokuły, burak, pietruszka, kapusta czerwona)
Najlepszym źródłem wapnia są mleko i produkty mleczne. Już od dziecka wiadomym jest, że do prawidłowego rozwoju kości i zapobiegania osteoporozie potrzebne jest codzienne picie bogatego w wapń mleka. Zalecenie to jednak rodzi wiele pytań i jest ostatnio tematem dość kontrowersyjnym. Nieprawda, że mleko to „śmierć w kartonie”. Świat nauki dostarcza coraz więcej sprzecznych wiadomości na temat działania mleka. W ostatnich latach liczne badania przedstawiają mleko w złym świetle, jak również wykazują jego korzystne działanie. Należy spożywać więc mleko oraz produkty mleczne z umiarem i nie wykluczać ich całkowicie z diety.
Produkty spożywcze wzbogacane w wapń:
- napoje sojowe
- napój ryżowy
- tofu
- soki owocowe
- mąka wzbogaca
By uzupełnić dietę w wapń można spożywać produkty wzbogacane w ten składnik. Przykładem takiego produktu jest kawa z wapniem Inka Wapń i witaminy. Porcja tego napoju, poza błonnikiem oraz innymi cennymi składnikami występującymi w zbożach, dostarcza wapń i witaminy: D, C i A. Inka jest niskoenergetyczna i bezkofeinowa więc bezpieczna dla wszystkich. Polecana szczególnie osobom, które chcą uzupełnić poziom wapnia w diecie i zapobiec jego niedoborom w przyszłości.
Odpowiednią zawartość wapnia można spokojnie zapewnić organizmowi stosując dobrą dietę. Regularne przyjmowanie suplementów wapnia jest nieekonomiczne i naraża na ryzyko przedawkowania. W niektórych przypadkach dużego niedoboru wapnia, można zastosować suplementy, najlepiej po konsultacji z lekarzem.
Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!