Sposoby na zaparzenie kawy i herbaty

Sposoby na zaparzenie kawy i herbaty

Większość z nas nie wyobraża sobie rozpocząć dnia bez kubka ulubionej kawy lub herbaty. Napoje te z resztą towarzyszą nam nie tylko rano - chętnie sięgamy po nie by dodać sobie energii lub zrelaksować się po całym długim dniu. A jednak, aby wydobyć z nich pełnię ich smaku i aromatu, powinniśmy parzyć je w odpowiedni sposób. Odpowiedni - czyli jaki? Oto artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego na temat parzenia kawy i herbaty.

Jak parzyć kawę?

Możliwości parzenia tego pysznego i pobudzającego napoju jest zaskakująco dużo. Warto jednak wybrać taki, który zapewni nam perfekcyjny efekt. Picie kawy jest bowiem rytuałem, a nie tylko receptą na poranną pobudkę. Na aromat i smak kawy będą mieć wpływ czynniki takie jak:

  • jakość ziaren kawy,
  • temperatura parzenia,
  • czas parzenia kawy.

Pierwsze pytanie dotyczące parzenia kawy brzmi - jaka kawa jest najlepsza? Ziarnista czy mielona? Zdecydowanie bardziej godna polecenia jest kawa ziarnista, która nie wietrzeje w czasie przechowywania. Trzeba się jedynie zaopatrzyć w młynek do jej mielenia.

Zwykle robimy tak, że wsypujemy do filiżanki czy kubka zmieloną kawę, a następnie zalewamy wrzątkiem i pijemy po upływie kilku minut, kiedy już wszystkie fusy opadną na dno naczynia. To wyjście proste, ale czy na pewno idealne? Oto godne polecenia sposoby parzenia kawy, które pozwolą Wam wydobyć z niej całe bogactwo skryte w jej ziarnach.

Zmielona kawa w kolbie

Parzenie kawy w ekspresie ciśnieniowym

Zasada działania ekspresu jest prosta - zmielona kawa jest przelewana w nim gorącą wodą pod dużym ciśnieniem. W jego górnej części znajduje się pojemnik na wodę wyposażony w podgrzewacz. W tak zwanej kolbie umieszczamy świeżo zmieloną kawę i włączamy urządzenie. Kawa przelewana jest gorącą wodą wprost z podgrzewacza i trafia do filiżanki. Stosowanie tej metody wymaga oczywiście zakupu ekspresu. Idealnie, jeśli wytwarzane w nim ciśnienie będzie osiągało 9 - 10 barów.

Parzenie kawy w ekspresie przelewowym

Kawa parzona w ekspresie ciśnieniowym jest pyszna, ale trzeba przyznać, że zakup takiego urządzenia wymaga niemałej ilości gotówki. Warto więc rozważyć zakup ekspresu przelewowego. Jak działa? Podobnie jak w przypadku wcześniej omawianego typu ekspresu, zawiera on podgrzewany pojemnik z wodą i drugi, na kawę. Warto pamiętać, aby zawsze stosować papierowy filtr, dzięki któremu w otrzymanym napoju nie będzie nawet najdrobniejszych fusów.  Gorąca woda przelewa się przez drobinki wydobywając z nich smak i aromat. Dużą zaletą tego typu ekspresów jest fakt, iż zwykle mają one funkcję podgrzewania gotowej kawy oraz dzbanki o dużej pojemności - są więc idealnym wyborem dla osób, które przyjmują gości.

Parzenie kawy w kawiarce

Kawiarka jest rodzajem dzbanka, który składa się z aż trzech komór ułożonych jedna na drugiej. Najniższa służy do czystej wody. Na nią nakłada się aluminiowe lub stalowe sitko, w którym umieszcza się kawę, a na samej górze jest miejsce na ostatnią komorę, która początkowo pozostaje pusta. Kawiarkę stawiamy na palniku (są również dostępne modele przeznaczone do zastosowania na płytach indukcyjnych) i podpalamy płomień. Woda, po podgrzaniu, przepływa w górę przez kawę i w postaci gotowego napoju przedostaje się do pustej dotąd komory. Teraz wystarczy tylko wlać ją do filiżanki - jest gorąca, aromatyczna i pyszna.

Kawa z praski francuskiej

Praska francuska jest naczyniem o bardzo prostej budowie. Ma kształt prostego szklanego dzbanka, którego pokrywka zintegrowana jest z tłokiem wyposażonym w sitko o bardzo drobnych oczkach. Jego obsługa jest łatwa - wystarczy wsypać odpowiednią ilość kawy i dolać gorącej wody, a następnie nałożyć pokrywkę pamiętając jednak, aby sitko znajdowało się na najwyższej pozycji. Po upływie kilku minut, kiedy fusy zaczną opadać, można docisnąć tłok aby kawa stała się idealnie klarowna. W prasce można przygotować całkiem dużą ilość napoju - nawet pół litra.

Kawa po turecku

Kawa parzona po turecku to napój niezwykle aromatyczny i smaczny, ale przygotowanie jej zajmie Ci trochę czasu. Do garnuszka wsypujemy kawę z cukrem i zalewamy zimną wodą. Stawiamy na ogniu i czekamy aż zacznie wrzeć. W tym czasie wytworzy się piana - kiedy sięgnie krawędzi naczynia, należy zmniejszyć ogień lub zdjąć garnuszek z ognia. Kiedy piana całkiem opadnie, znów mocno podgrzewamy napój - i tak dwa razy. Proces wymaga czasu i zaangażowania, ale efekt jest tego wart.

Kawa zalewana

Czyli tak zwana zalewajka. Aby parzyć kawę tym sposobem nie potrzebujesz niczego poza kubkiem i łyżeczką. Wystarczy wsypać kawę do kubka, dodać cukier i zalać wrzątkiem. Po kilku minutach fusy opadną, a my będziemy mogli delektować się smakiem. A jednak taktyka ta wcale nie jest najlepsza - łatwo wzburzyć fusy, które będą pływały w napoju i przedostawały się do naszych ust. Poza tym mogą podrażnić żołądek.

Jak parzyć herbatę?

Znamy już sposoby parzenia kawy, teraz czas na parzenie herbaty. Metoda i czas parzenia będą zależały przede wszystkim od rodzaju herbaty - inaczej przygotujemy czarną, inaczej zieloną i czerwoną. Największy wybór znajdą Państwo w internetowym sklepie z kawą i herbatą. Oto najważniejsze informacje, które każdy smakosz herbaty znać powinien:

  • czarna herbata powinna być parzona około trzech - czterech minut. Miłośnicy mocnych napojów mogą parzyć ją jednak 5 minut, lecz nie dłużej - po upływie tego czasu nabiera właściwości podrażniających układ pokarmowy. Listki należy zalać wrzątkiem;
  • herbata czerwona - czyli pu-erh, zalewamy ją woda o temperaturze od 90 do 100 stopni Celsjusza i parzymy około trzech min. Co ciekawe, ten rodzaj herbaty możemy parzyć kilkakrotnie i za każdym razem będzie tak samo smaczna i aromatyczna;
  • zielona herbata - jest bardzo delikatna, wymaga więc specjalnego traktowania. Należy więc zalać ją wodą o temperaturze od 60 do 80 stopni Celsjusza i parzyć nie dłużej niż 3 minuty. Jeśli użyjemy wrzątku, napój stanie się gorzki i straci swoje prozdrowotne właściwości. Jeśli zastosujesz się do przepisu parzenia zielonej herbaty, możesz tę samą porcję parzyć nawet trzykrotnie, a nie straci swojego wspaniałego smaku;
  • biała herbata - zalewamy ją wodą o temperaturze około 85 stopni Celsjusza i parzymy przez czas od pięciu do siedmiu min. Możemy zaparzać ją trzykrotnie.

Parametrów tych należy przestrzegać niezależnie od tego, czy parzysz swój napój w kubku czy też w specjalnym czajniczku. Odnośnie naczyń - trzeba wiedzieć, że do każdego rodzaju herbaty warto przeznaczyć osobne i tylko do jego parzenia go używać. Metod na otrzymanie pysznej herbaty jest całe mnóstwo:

  • metoda japońska,
  • metoda chińska,
  • angielska,
  • amerykańska,
  • indyjska,
  • coldbrew.

Teraz już wiesz jak przygotować pyszne napoje, które zachwycą Ciebie i Twoich bliskich swoim aromatem, smakiem i poziomem intensywności. Pij je tak jak lubisz i kiedy tylko poczujesz taką potrzebę.

fot. pixabay.com

Komentarze czytelników:

Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Palarnia Kawy - Twoja Przestrzeń dla Wyjątkowego Smaku

Palarnia Kawy - Twoja Przestrzeń dla Wyjątkowego Smaku

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak to możliwe, że filiżanka kawy może dostarczyć tak wiele przyjemności?

5 sposobów na proste i szybkie ozdobienie tortu komunijnego

5 sposobów na proste i szybkie ozdobienie tortu komunijnego

Jak wykonać proste i szybkie dekoracje, które będą efektowne? Sprawdź 5 sposobów na ozdobienie tortu komunijnego.

5 absolutnie niezbędnych akcesoriów barmańskich

5 absolutnie niezbędnych akcesoriów barmańskich

Dowiedz się, jakie akcesoria potrzebuje profesjonalny barman.

5 przepisów na rozgrzewającą herbatkę

Rozgrzej się pyszną herbatą, czyli 5 przepisów na rozgrzewającą herbatkę

W okresie zimowym, gdy temperatury często spadają poniżej zera, każdemu z nas przyda się odrobina ciepła.

Narzędzia czekoladowe – kochaj czekoladę za jej smak i za jej wy

Narzędzia czekoladowe – kochaj czekoladę za jej smak i za jej wygląd

Rzadko można spotkać kogoś, kto nie przepada za czekoladą.

Pyszne galaretki w czekoladzie z nadzieniem owocowym czyli ideal

Pyszne galaretki w czekoladzie z nadzieniem owocowym czyli idealny słodki prezent na każdą okazję

Czy wybór słodkości to zawsze strzał w dziesiątkę, gdy potrzebujesz prezentu dla bliskiej osoby?

Dlaczego warto robić zakupy spożywcze online?

Dlaczego warto robić zakupy spożywcze online?

Zakupy online cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Zdalnie można kupić niemal wszystko, ubrania, elektronikę, kosmetyki, a także artykuły spożywcze.

Picie kawy to tradycja, która istnieje od wieków

Picie kawy to tradycja, która istnieje od wieków

Historia kawy zaczyna się XV wieku w Arabii. Po raz pierwszy została tam wprowadzona na stoły przez derwiszów (mnichów islamskich), którzy znaleźli ją przypadkiem, podczas poszukiwania źródeł wody w Etiopii.

Jak zmielić ziarna kawy

Jak zmielić ziarna kawy we właściwy sposób

Jeśli jesteś miłośnikiem kawy, to wiesz, że nie ma nic lepszego niż świeża filiżanka wykonana ze świeżo zmielonych ziaren kawy.

Niezwykły wybór kaw i herbat - tylko online

Niezwykły wybór kaw i herbat - tylko online

W sieci znajdziesz nie tylko pełen wybór ziaren kawy, niezwykłe mieszanki herbat, ale i sprzęt pozwalający cieszyć się z parzenia kawy i herbaty.

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się