Jak wybrać idealny, kolbowy ekspres do kawy?
Kolbowy ekspres do kawy to częsty wybór wśród klientów, poszukujących idealnego sprzętu do robienia kawy. Sprzęt sprzętowi jednak nierówny. Warto zatem zwrócić uwagę na poszczególne parametry urządzenia. Jak wybrać idealny, kolbowy ekspres do kawy? Odpowiedź znajdziesz w tym artykule.
Jakie są zalety ekspresu kolbowego?
Przede wszystkim należałoby wytłumaczyć, dlaczego wybraliśmy akurat kolbowy ekspres do kawy? Dlaczego nie postawiliśmy na bardziej zaawansowany ekspres automatyczny lub dużo prostszy ekspres przelewowy? Z jednego, prostego względu. Kolbowy ekspres do kawy do pewnego rodzaju kompromis. Taki sprzęt jest najczęściej dużo tańszy od ekspresu automatycznego, a jednocześnie oferuje więcej możliwości niż ekspres przelewowy lub inne, tańsze modele. Możemy dzięki niemu otrzymać pyszną, aromatyczną kawę, w tym idealne espresso.
Najlepszy ekspres kolbowy to...
Wybierając kolbowy ekspres do kawy należy zwrócić uwagę na kilka jego podstawowych parametrów. Kluczowe w tym zakresie jest przede wszystkim ciśnienie wody. Siła strumienia wyciska bowiem całą esencję ze zmielonej kawy. To czynnik, który decyduje zatem o smaku i aromacie kawy. Optymalne ciśnienie, jakie powinien oferować kolbowy ekspres do kawy, to takie w granicach 9 barów. Drugim, ważnym elementem ekspresu kolbowego jest pompa. Najczęściej spotkamy się z dwoma typami tego urządzenia – pompą wibracyjną i pompą rotacyjną. Te druga ma więcej zwolenników, ponieważ pracuje nieco ciszej. Z drugiej jednak strony przekłada się to na nieco wyższą cenę ekspresu. Wszystko zależy zatem od indywidualnych preferencji jego przyszłego posiadacza.
Na co jeszcze zwrócić uwagę?
Smakosze i koneserzy kawy powinni też zwrócić uwagę na temperaturę parzenia. Kolbowy ekspres do kawy powinien oferować temperaturę w granicach od 88 do 92 stopni Celsjusza. Dzięki temu kawa będzie miała odpowiedni smak, aromat i konsystencję. Ciekawym wynalazkiem, montowanym w wielu ekspresach jest ręczny regulator temperatury. Pozwala on na samodzielne ustawienie optymalnej wartości, w zależności od rodzaju przygotowywanego trunku.
Pamiętaj o dodatkowym sprzęcie
Decydując się na kolbowy ekspres do kawy warto też pamiętać o dodatkowym sprzęcie. Jeżeli na przykład nie chcemy kupować kawy mielonej, tylko ziarnistą, należy zaopatrzyć się w specjalny młynek do kawy. Z kolei jeżeli jesteśmy fanami kawy w wersji cappuccino, latte albo macchiato, warto wybrać ekspres z wbudowanym spieniaczem do mleka albo kupić osoby spieniacz oraz odpowiedni do tego pojemnik.
Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!