Kawa rozpuszczalna, mielona czy ziarnista - którą wybrać?
Współcześnie nikt chyba nie wyobraża sobie świata bez kawy. Jej smak i aromat pobudza zmysły i zachęca do działania. To kawą rozpoczynamy dzień i częstujemy gości. Kawa mielona, rozpuszczalna, w ziarnach… na rynku jest tak duży wybór, że każdy znajdzie coś dla siebie. Każdy rodzaj ma swoje wady i zalety oraz tylu samu miłośników, jak i krytyków. Jak wybrać najlepszą kawę? Jakie są walory każdej z nich?
Kawa rozpuszczalna- czy wiesz, co pijesz?
Ten rodzaj kawy ma tyle samo zwolenników, jak i przeciwników, wynika to z jej specyfiki. Jej podstawową zaletą jest łatwość w przygotowaniu – wystarczy zalać ją wrzątkiem oraz dodać ulubione dodatki, takie jak mleko, miód, kardamon, czy cynamon. Niestety ten rodzaj kawy zazwyczaj produkowany jest z gorszej jakości gatunków kawy, jak również zawiera o wiele mniej kofeiny niż dwa pozostałe rodzaju. Badania pokazują również, że może zawierać szkodliwe dla organizmu substancje, takie jak ochratoksynę oraz nikiel.
Kawa mielona czy w ziarnach?
Kawę ziarnistą doceniają prawdziwi smakosze kawy. Bogata w kofeinę dodaje energii, a coraz więcej ekspertów wskazuje na jej szereg walorów zdrowotnych. Bliska naturze, kawa w ziarnach czerpie z niej to, co najcenniejsze.
Ziarna kawowca najlepiej zmielić tuż przed zaparzeniem, za pomocą specjalnego młynka, w który wyposażone zostały nowoczesne ekspresy do kawy. Najbardziej intensywny smak ma kawa parzona pod ciśnieniem, jednak nie brakuje również zwolenników kawy zaparzanej wrzątkiem – zwanej popularnie „kawą po turecku", choć de facto z Turcją nie ma ona nic wspólnego.
Szybszą i wygodniejszą alternatywą jest zakup kawy mielonej, której na rynku jest naprawdę szeroki wybór. Dobre gatunki kawy, odpowiednio zabezpieczone przed dostępem powietrza na długo zachowują swoje właściwości i pozwalają cieszyć się głębią doznań smakowych i zapachowych.
Można przygotować ja w tradycyjnej formie, zalewając gorącą wodą. Często popełnianym błędem jest wykorzystywanie do tego celu wrzątku, który powoduje zwiększenie intensywności związków, które mogą podrażnić żołądek. Kawę mieloną można również zaparzyć w ekspresie lub przyrządzić przy wykorzystaniu, popularnej szczególnie we Włoszech kawiarki.
Zarówno kawy rozpuszczalne, mielone jak i ziarniste dobrej jakości i w niskiej cenie możecie kupić w internetowej hurtowni kawy Allmark. Pełną ofertę hurtowni możecie znaleźć pod linkiem - www.spozywczo.pl
Bariści wiedzą, co jest najlepsze!
Eksperci od kawy jednoznacznie stwierdzają, że pełny zestaw walorów kawy można odkryć dzięki kawie świeżo mielonej z ziaren. Kawa ziarnista cieszy się coraz większą popularnością, choć do jej przyrządzenia potrzeba nieco energii i zaangażowania.
Nie wszyscy wiedzą, że kawa oprócz tego, że dobrze smakuje i pobudza ma także inne właściwości zdrowotne.
Przede wszystkim obniża poziom stresu i wprawia w dobry nastrój, szczególnie jeśli wzbogacona jest odrobiną ulubionego syropu. Tym samy, badania wskazują, że osoby, które regularnie pija kawę, rzadziej chorują na depresję. Kawa stymuluje również mózg do bardziej wydajnej pracy. Panowie na pewno ucieszą się, że poprawia ona także potencje i podnosi poziom libido.
Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!