Kawa rozpuszczalna, mielona czy ziarnista - którą wybrać?

Kawa rozpuszczalna, mielona czy ziarnista - którą wybrać?

Współcześnie nikt chyba nie wyobraża sobie świata bez kawy. Jej smak i aromat pobudza zmysły i zachęca do działania. To kawą rozpoczynamy dzień i częstujemy gości. Kawa mielona, rozpuszczalna, w ziarnach… na rynku jest tak duży wybór, że każdy znajdzie coś dla siebie. Każdy rodzaj ma swoje wady i zalety oraz tylu samu miłośników, jak i krytyków. Jak wybrać najlepszą kawę? Jakie są walory każdej z nich?

Kawa rozpuszczalna- czy wiesz, co pijesz?

Ten rodzaj kawy ma tyle samo zwolenników, jak i przeciwników, wynika to z jej specyfiki. Jej podstawową zaletą jest łatwość w przygotowaniu – wystarczy zalać ją wrzątkiem oraz dodać ulubione dodatki, takie jak mleko, miód, kardamon, czy cynamon. Niestety ten rodzaj kawy zazwyczaj produkowany jest z gorszej jakości gatunków kawy, jak również zawiera o wiele mniej kofeiny niż dwa pozostałe rodzaju. Badania pokazują również, że może zawierać szkodliwe dla organizmu substancje, takie jak ochratoksynę oraz nikiel.

Kawa mielona czy w ziarnach?

Kawę ziarnistą doceniają prawdziwi smakosze kawy. Bogata w kofeinę dodaje energii, a coraz więcej ekspertów wskazuje na jej szereg walorów zdrowotnych. Bliska naturze, kawa w ziarnach czerpie z niej to, co najcenniejsze.
Ziarna kawowca najlepiej zmielić tuż przed zaparzeniem, za pomocą specjalnego młynka, w który wyposażone zostały nowoczesne ekspresy do kawy. Najbardziej intensywny smak ma kawa parzona pod ciśnieniem, jednak nie brakuje również zwolenników kawy zaparzanej wrzątkiem – zwanej popularnie „kawą po turecku", choć de facto z Turcją nie ma ona nic wspólnego.

Szybszą i wygodniejszą alternatywą jest zakup kawy mielonej, której na rynku jest naprawdę szeroki wybór. Dobre gatunki kawy, odpowiednio zabezpieczone przed dostępem powietrza na długo zachowują swoje właściwości i pozwalają cieszyć się głębią doznań smakowych i zapachowych.

Można przygotować ja w tradycyjnej formie, zalewając gorącą wodą. Często popełnianym błędem jest wykorzystywanie do tego celu wrzątku, który powoduje zwiększenie intensywności związków, które mogą podrażnić żołądek. Kawę mieloną można również zaparzyć w ekspresie lub przyrządzić przy wykorzystaniu, popularnej szczególnie we Włoszech kawiarki.

Zarówno kawy rozpuszczalne, mielone jak i ziarniste dobrej jakości i w niskiej cenie możecie kupić w internetowej hurtowni kawy Allmark. Pełną ofertę hurtowni możecie znaleźć pod linkiem - www.spozywczo.pl

Bariści wiedzą, co jest najlepsze!

Eksperci od kawy jednoznacznie stwierdzają, że pełny zestaw walorów kawy można odkryć dzięki kawie świeżo mielonej z ziaren. Kawa ziarnista cieszy się coraz większą popularnością, choć do jej przyrządzenia potrzeba nieco energii i zaangażowania.
Nie wszyscy wiedzą, że kawa oprócz tego, że dobrze smakuje i pobudza ma także inne właściwości zdrowotne.

Przede wszystkim obniża poziom stresu i wprawia w dobry nastrój, szczególnie jeśli wzbogacona jest odrobiną ulubionego syropu. Tym samy, badania wskazują, że osoby, które regularnie pija kawę, rzadziej chorują na depresję. Kawa stymuluje również mózg do bardziej wydajnej pracy. Panowie na pewno ucieszą się, że poprawia ona także potencje i podnosi poziom libido.

fot. pixabay.com

Komentarze czytelników:

Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Jak wybrać idealny, kolbowy ekspres do kawy?

Jak wybrać idealny, kolbowy ekspres do kawy?

Kolbowy ekspres do kawy to częsty wybór wśród klientów, poszukujących idealnego sprzętu do robienia kawy. Sprzęt sprzętowi jednak nierówny. Jak wybrać idealny, kolbowy ekspres do kawy?

Sklep z kawą to nie tylko kawa do ekspresu

Sklep z kawą to nie tylko kawa do ekspresu

Szukasz aromatycznej, mocnej kawy do ekspresu? A może ciągle nie umiesz znaleźć idealnej kawy do Chemexu, drippa? Sprawdź, co oferują sklepy z kawą i dlaczego świeżo palone ziarna są warte swojej ceny.

Idealna kawa i kolor palonego ziarna

Idealna kawa i kolor palonego ziarna

Świeżo palona kawa to coś, czego musisz spróbować, będąc jej amatorem. Dzięki temu dowiesz się, że kawa, kawie nie równa.

Dlaczego warto jeść daktyle

Dlaczego warto jeść daktyle

Daktyle znane i spożywane są już od tysiącleci. Są bardzo słodkie, dodają energii i zawierają wiele drogocennych wartości odżywczych.

Kawa czy herbata? Co dla kogo?

Kawa czy herbata? Co dla kogo?

Wybór gorącego napoju to powszechny dylemat, który pojawia się już przy śniadaniu. Co jest lepsze? Kawa czy herbata?

Spieniacz do mleka - kompleksowy poradnik

Spieniacz do mleka - kompleksowy poradnik

Wielu kawoszy nie wyobraża sobie idealnie podanej kawy bez spienionego mleka. Kawa z pianką jest najbardziej znana pod postacią cappuccino, caffe latte czy latte macchiato.

Sposoby na zaparzenie kawy i herbaty

Sposoby na zaparzenie kawy i herbaty

Większość z nas nie wyobraża sobie rozpocząć dnia bez kubka ulubionej kawy lub herbaty. Napoje te z resztą towarzyszą nam nie tylko rano...

Kawa bezkofeinowa - Czy jest zdrowa? Jak się ją produkuje?

Kawa bezkofeinowa - Czy jest zdrowa? Jak się ją produkuje?

Choć kawa bezkofeinowa wielu osobom wydaje się pozbawiona największej korzyści płynącej z jej picia, czyli kofeiny, to właśnie jej brak niejednej osobie pozwala cieszyć się wspaniałym smakiem i aromatem, kiedy tylko mają na nią ochotę. Czy kawa bezkofeinowa jest zdrowa?

Jak przyjemnie i skutecznie zaczerpnąć energii na cały dzień?

Jak przyjemnie i skutecznie zaczerpnąć energii na cały dzień?

Co więc zrobić, aby lepiej się obudzić i przeżyć poranek o wiele przyjemniej? Wystarczy napić się aromatycznej kawy.

Najnowsze badania: nawet ogromna ilość kawy jest bezpieczna dla

Najnowsze badania: nawet ogromna ilość kawy jest bezpieczna dla serca

Kawa z zawartością kofeiny jest całkowicie bezpieczna dla tętnic i serca - takie wnioski pojawiły się w podsumowaniu badania przeprowadzonego przez londyńskich naukowców.

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się