Jakość wody i jej wpływ na smak kawy

Jakość wody i jej wpływ na smak kawy

Na smak kawy wpływa wiele czynników. Kluczowe znaczenie ma z całą pewnością wybór wysokiej jakości ziaren – świeże, wypalane w odpowiednim stopniu i właściwie przechowywane zagwarantują uzyskanie aromatycznego naparu. Na efekt końcowy w dużej mierze wpływa również jakość wody użytej do przygotowania napoju. Jakiej wody używać do parzenia kawy, aby zachwyciła najbardziej wybrednego kawosza? Czy zwykła kranówka to dobry wybór?

Co decyduje o smaku kawy?

Miłośnicy kawy z pewnością wiedzą, że aby cieszyć się pełnią smaku ulubionego napoju, należy do jego przygotowania użyć jak najlepszych składników. Oczywiście każdy może mieć indywidualne preferencje dotyczące nut aromatycznych obecnych w kawie, intensywności jej palenia czy wreszcie samej metody parzenia. Niezależnie od tego istotne jest, aby wybierać ziarna wysokiej jakości, najlepiej wypalane ok. dwa do sześciu tygodni wcześniej. Zaopatrywanie się w sprawdzonych sklepach z kawą, które dokładnie opisują oferowane produkty i dbają o ich właściwe przechowywanie to z całą pewnością podstawa. Bariści radzą ponadto, aby użyć 7 gramów zmielonej kawy na 100 mililitrów wody, ponieważ takie proporcje pozwolą wydobyć wszystkie walory smakowe i zapachowe kawy. Jakość wody ma równie istotne znaczenie jak dobra kawa. Na ostateczny efekt procesu parzenia wpływa zawartość w niej minerałów. Do określenia ich ilości używa się skrótu TDS (Total Dissolved Solids). Według specjalistów do przygotowania kawy najlepiej jest wybrać wodę o TDS wynoszącym od 120 do 160 mg/l. Duża ilość substancji mineralnych w wodzie negatywnie wpłynie na wydzielanie się aromatów kawy. Niekorzystne jest również parzenie kawy w wodzie nadmiernie z minerałów oczyszczonej, ponieważ sprawia to, że nabiera ona nieprzyjemnego smaku.

Kawa z ekspresu

Kawa z ekspresu – jak dbać o urządzenie?

Sposobów przyrządzania kawy jest mnóstwo. Niektórzy preferują napar przygotowany z zalanych wrzątkiem zmielonych ziaren, inni sięgają po specjalne urządzenia, jak drip czy chemex, a jeszcze inni wolą korzystać z ekspresu. Aby jednak kawa smakowała za każdym razem równie dobrze, ważne jest, aby we właściwy sposób dbać o sprzęt służący do jej zaparzania. Wybór odpowiedniej wody ma znaczenie nie tylko dla smaku uzyskiwanego napoju, ale też dla stanu tego typu urządzeń. Ponieważ w Polsce mamy twardą kranówkę, rozsądnie jest regularnie wymieniać filtr wody do ekspresu lub korzystać ze specjalnego dzbanka. Dzięki niemu pozbędziemy się nie tylko zanieczyszczeń mechanicznych, ale też nieprzyjemnego smaku chloru. Istotnym elementem dbania o żywotność ekspresu jest regularne usuwanie osadu z kamienia. Pamiętajmy, że może on znajdować się również na tych elementach, których są na pierwszy rzut oka niewidoczne. Aby uniknąć kosztownych w naprawie awarii warto więc sięgać po odkamieniacz do ekspresu w proszku lub płynie bądź po specjalne tabletki do czyszczenia ekspresu dostępne np. na https://filtrosfera.pl/akcesoria-ekspres-cisnieniowy/odkamieniacz-do-ekspresu. Regularne usuwanie zabrudzeń i osadu nie tylko zagwarantuje, że urządzenie posłuży dłużej, ale też sprawi, że kawa za każdym razem będzie smakowała równie smacznie. Specjalne preparaty do czyszczenia ekspresu z powodzeniem można wykorzystać również do usunięcia kawowego osadu ze sprzętów do parzenia kawy metodami przelewowymi, jak np. chemex czy drip.

Zaparzenie kawy

O czym jeszcze powinniśmy pamiętać?

Wysokiej jakości kawa oraz woda o odpowiedniej twardości to na pewno najważniejsze składniki pysznego napoju. Osoby lubiące delektować się kawą z mlekiem powinny pamiętać również o akcesoriach do jego spieniania i podgrzewania. Jeśli ekspres wyposażony jest w pojemnik na mleko, trzeba go regularnie czyścić. Niektóre urządzenia mają też specjalną dyszę pozwalającą uzyskać apetyczną piankę. Taki spieniacz do mleka należy po każdym użyciu przetrzeć wilgotną szmatką i dodatkowo na kilka sekund odkręcić zawór z gorącą parą – w przeciwnym razie po kilkukrotnym użyciu utworzy się na nim mało estetyczna warstwa zaschniętego mleka. Zaniedbanie tej czynności może ponadto negatywnie wpłynąć na drożność dyszy.

Komentarze czytelników:

Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Palarnia Kawy - Twoja Przestrzeń dla Wyjątkowego Smaku

Palarnia Kawy - Twoja Przestrzeń dla Wyjątkowego Smaku

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak to możliwe, że filiżanka kawy może dostarczyć tak wiele przyjemności?

5 sposobów na proste i szybkie ozdobienie tortu komunijnego

5 sposobów na proste i szybkie ozdobienie tortu komunijnego

Jak wykonać proste i szybkie dekoracje, które będą efektowne? Sprawdź 5 sposobów na ozdobienie tortu komunijnego.

5 absolutnie niezbędnych akcesoriów barmańskich

5 absolutnie niezbędnych akcesoriów barmańskich

Dowiedz się, jakie akcesoria potrzebuje profesjonalny barman.

5 przepisów na rozgrzewającą herbatkę

Rozgrzej się pyszną herbatą, czyli 5 przepisów na rozgrzewającą herbatkę

W okresie zimowym, gdy temperatury często spadają poniżej zera, każdemu z nas przyda się odrobina ciepła.

Narzędzia czekoladowe – kochaj czekoladę za jej smak i za jej wy

Narzędzia czekoladowe – kochaj czekoladę za jej smak i za jej wygląd

Rzadko można spotkać kogoś, kto nie przepada za czekoladą.

Pyszne galaretki w czekoladzie z nadzieniem owocowym czyli ideal

Pyszne galaretki w czekoladzie z nadzieniem owocowym czyli idealny słodki prezent na każdą okazję

Czy wybór słodkości to zawsze strzał w dziesiątkę, gdy potrzebujesz prezentu dla bliskiej osoby?

Dlaczego warto robić zakupy spożywcze online?

Dlaczego warto robić zakupy spożywcze online?

Zakupy online cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Zdalnie można kupić niemal wszystko, ubrania, elektronikę, kosmetyki, a także artykuły spożywcze.

Picie kawy to tradycja, która istnieje od wieków

Picie kawy to tradycja, która istnieje od wieków

Historia kawy zaczyna się XV wieku w Arabii. Po raz pierwszy została tam wprowadzona na stoły przez derwiszów (mnichów islamskich), którzy znaleźli ją przypadkiem, podczas poszukiwania źródeł wody w Etiopii.

Jak zmielić ziarna kawy

Jak zmielić ziarna kawy we właściwy sposób

Jeśli jesteś miłośnikiem kawy, to wiesz, że nie ma nic lepszego niż świeża filiżanka wykonana ze świeżo zmielonych ziaren kawy.

Niezwykły wybór kaw i herbat - tylko online

Niezwykły wybór kaw i herbat - tylko online

W sieci znajdziesz nie tylko pełen wybór ziaren kawy, niezwykłe mieszanki herbat, ale i sprzęt pozwalający cieszyć się z parzenia kawy i herbaty.

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się