Jak zasadzić drzewko kawowe

Sadzimy drzewko kawowe!

Tematem powinni zainteresować się kawosze, którzy są miłośnikami ogrodnictwa. Nie tylko jednak oni. Jeśli do tej pory nie zajmowałeś się sadzeniem roślin, które potem będą stanowić ozdobę Twojego mieszkania drzewko kawowe może być dobrym startem. Szczególnie, gdy myśl o możliwości zaparzenia sobie kubka kawy, którą własnoręcznie wyhodujesz, zbierzesz i poddasz procesowi palenia, rozpala Twoją wyobraźnie i wzbudza entuzjazm.

Kawa to mało wymagająca roślina, z którą poradzi sobie każdy amator ogrodnictwa. Wszystko, co należy zrobić, aby w naszym mieszkaniu zakwitła blisko jedno metrowa roślina to zastosowanie się do naszego poradnika. Na początku musicie wiedzieć, że kawa uwielbia jasne pomieszczenia i wilgotne podłoże. Tym samym możemy ją uprawiać w swoim mieszkaniu.

Dla tych, którzy chcą pójść na łatwiznę i kupić gotowe sadzonki lub już dojrzałe drzewko nie mamy najlepszych informacji. Są one zdecydowanie trudniej dostępne niż nasiona, które można kupić już w kilka minut, korzystając z Internetu. Ich koszt to zaledwie kilka złotych. Pierwszą rzeczą, jaką należy zrobić po ich otrzymaniu to wlanie letniej wody np. do szklanki. Przed zasadzeniem nasiona trzeba będzie moczyć w letniej wodzie przez całą dobę. Warto wspomnieć o tym, że nasiona można sadzić w doniczce przez cały rok. Po odczekaniu doby nie pozostało nam nic innego jak wciśnięcie nasion w glebę, którą mamy w doniczce. Następnie należy przykryć ją papierem. Co do gleby, należy zaopatrzyć się w dość kwaśną ziemię ze sporą ilością próchnicy.

Drzewo kawowe

źródło: freeimages.com

Proces sadzenie nie jest trudny. Problemy napotykamy dopiero później. Po pierwsze nie mamy żadnej pewności, że już pierwsze posadzone nasiona zaczną kiełkować. Dlatego też warto od razu kupić większą ilość nasion kawy, szczególnie że nie stanowią one dużego wydatku. Zdarzają się sytuacje, że kawa zaczyna kiełkować dopiero po kilku lub nawet kilkunastu próbach wysiewu. Aby przekonać się, czy już udało nam się osiągnąć pierwsze zauważalne gołym okiem oznaki wschodzenia rośliny, będzie potrzeba sporo czasu. Kawa kiełkuje dopiero po 3-6 tygodniach od zasadzenia. Jeśli po upływie ok. półtora miesiąca się to nie stanie należy przeprowadzić ponowną próbę wysiewu.

Jak już wspomnieliśmy, kawa lubi wilgotne podłoże. Będziemy musieli jej taki zapewnić. Inaczej nici z własnoręcznego zbierania jej owoców. W tym celu należy podlewać ją dość intensywnie. Najlepiej będzie, gdy użyjemy do tego przegotowanej wody. Nie jest to jednak koniecznością. Jak sprawdzić, czy powinniśmy podlać naszą roślinę? Najlepszym sposobem będzie test wilgotności gleby przeprowadzony palcem. Ważne jest, żeby nie przesadzać z częstotliwością podlewania. Mimo, że kawa lubi wilgoć, zalewanie jej wodą nie przyniesie niczego dobrego. Zbyt intensywne podlewanie może doprowadzić do sytuacji, w której z naszej roślinki opadną wszystkie listki. Należy mieć również na uwadze, że inaczej zachowujemy podczas jesieni i zimy. Wtedy to należy zmniejszyć dawki wody, które ma przyjmować podłoże w donicy. Podlewanie to nie wszystko. Roślinę należy zraszać spryskiwaczem i to bardzo często. Nawet dwa razy na dzień. Dodatkowo raz na tydzień przydałoby się przemywać listki. Zniweluje to zagrożenie związane z chorobami, które mogą doprowadzić do opadania liści oraz pąków.

Drzewko kawowe

źródło: freeimages.com

Latem naszą doniczkę dobrze będzie wystawiać na parapet. Jeśli jednak słońce będzie grzać naprawdę intensywnie lepiej przenieść ją do półcienia. Efektem poparzenia rośliny przez promienie słońca będzie zbrązowienie liści, a tego nie chcemy. Balkon będzie idealnym miejscem. Kawa nie lubi zimna. Należy mieć to na uwadze szczególnie w okresie zimy. Oprócz doświetlania należy jej zapewnić temperaturę co najmniej 10 stopni Celsjusza. Na etapie wegetacji naszą glebę będzie trzeba nawozić. Najlepiej do tego celu użyć po prostu standardowego nawozu do roślin doniczkowych. Znajdziemy go w każdym ogrodniczym sklepie lub w Internecie. Zasilanie gleby powinno odbywać się dwa razy w miesiącu. Jeśli przemywacie listki co tydzień, a mimo to nabierają one żółtego odcienia to znak, że kawę należy przesadzić do większej doniczki. Najlepiej jest to robić na wiosnę.

Cały nasz trud włożony w pielęgnację rośliny wynagrodzi nam obserwacja, jak nasze cudeńko kwitnie i owocuje. Jeśli wszystko robiliśmy poprawnie, roślina zakwitnie po raz pierwszy po 3 latach od jej zasadzenia. Na tym nasza rola się jednak nie kończy. Kwiaty trzeba będzie zapylić. Tylko w taki sposób doczekamy się nasionek. Niezbędny okaże się tutaj pędzelek. To przy jego użyciu przeniesiemy pyłek z jednego kwiatka na drugi. Drzewko powinno wtedy zaowocować. Wtedy to zbieramy trud naszej pracy, czyli owoce i wyciągamy z ich wnętrza pestki, które następnie należy poddać procesowi palenia. W warunkach domowych należy ustawić piekarnik na 200 stopni i ziarna rozłożone na całej powierzchni blaszki włożyć do niego na kwadrans. Potem mielenie i parzenie. Z jednego drzewka nie uzyskacie dużej ilości gotowego naparu. Na kubek powinno jednak wystarczyć. Kawa będzie smakować niepowtarzalnie. Zapewniamy to. W końcu nie co dzień czujemy smak satysfakcji w ustach.

Mielenie własnej kawy

źródło: pixabay.com

Wizja wypicia kawy, która została zaparzona z ziaren, które są wyłącznie efektem Waszej pracy, zadziałała na Waszą wyobraźnie tak bardzo, że zamierzacie pobawić się w ogrodników? A może nie macie do tego cierpliwości?

fot. pixabay.com

Komentarze czytelników:

Mam nadzieję, że kawa wypadnie lepiej niż moja zasiana cytryna, która nigdy nie wyrosła.

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Majówka w ogrodzie

Majówka w ogrodzie – jak zorganizować najlepsze przyjęcie dla rodziny i zapewnić multum atrakcji?

Majówka zbliża się wielkimi krokami, zatem czas najwyższy zastanowić się, jak zorganizować przyjęcie w ogrodzie.

Ekspresy z młynkiem do kawy – kiedy do serwisu?

Ekspresy z młynkiem do kawy – kiedy do serwisu?

Warto dbać o młynek i profilaktycznie go czyścić zanim zawiedzie. Jeśli już pojawi się jakiś problem, pomocy należy szukać w serwisie ekspresów do kawy.

Co nieco o kawiarkach

Co nieco o kawiarkach

Kawiarki wyglądają może trochę oldschoolowo, ale niech nie zmylą Was pozory! To urządzenie, dzięki któremu przyrządzicie naprawdę pyszną, aromatyczną kawę, która zachwyci Was i Waszych gości.

Gdzie sprawdzi się lodówka monoklimatyczna?

Gdzie sprawdzi się lodówka monoklimatyczna?

Lodówki bez zamrażalnika to urządzenie, które wbrew pozorom sprawdzi się w domach, gdzie mieszka rodzina wielodzietna, jak i mniejsza.

Najlepsze i najzdrowsze alternatywy dla rzucających kawę

Najlepsze i najzdrowsze alternatywy dla rzucających kawę

Istnieje wiele zdrowszych alternatyw, które wykazują bardzo zbliżone działanie do kawy. Jakie są najzdrowsze zamienniki dla rzucających kawę?

Jakość wody i jej wpływ na smak kawy

Jakość wody i jej wpływ na smak kawy

Jakiej wody używać do parzenia kawy, aby zachwyciła najbardziej wybrednego kawosza? Czy zwykła kranówka to dobry wybór?

Czym powinna wyróżniać się jakościowa blacha do pieczenia?

Czym powinna wyróżniać się jakościowa blacha do pieczenia?

Blacha do ciasta to niezbędny element każdej osoby, która lubuje się w pieczeniu ciast. Bez niej jest to praktycznie nie możliwe. Właściwa forma nadaje kształt i umożliwia pieczenie w piekarniku.

Zalety bio żywności - wydaj więcej, zyskaj zdrowie

Zalety bio żywności - wydaj więcej, zyskaj zdrowie

Wydaje się, że z każdym rokiem żywność oznaczana jako “bio” zyskuje na popularności. Odpowiada za to rosnąca świadomość w kwestii zdrowia i tego, jakie znaczenie ma dla niego sposób odżywiania.

Dieta nie musi być nudna! Dieta pudełkowa

Dieta nie musi być nudna! Dieta pudełkowa

Dieta pudełkowa może być rozwiązaniem dla osób, które dotychczas nie potrafiły sobie poradzić z przestrzeganiem jadłospisu.

Składniki na pobudzającą i rozgrzewającą kawę mocy

Kawa mocy i herbata na odporność – co pić jesienią i zimą?

Ciepło pochodzące z gorącej kawy lub herbaty rozlewa się na całe ciało. I wtedy można siadać do pracy lub po prostu – znów zacząć podbijać świat!

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się