Ciasto Snikers - przepis

Kącik łasucha: Snikers

Lubicie batony? Jaki jest Wasz ulubiony? Jeśli wśród nich znajduje się Snickers to mamy coś wyjątkowego dla Was. Przepis może nie należy do prostych, ale smak ciasta przypominający popularnego batona wynagrodzi Wam trud jego przygotowania. Z całą pewnością zabłyśniecie takim wypiekiem wśród towarzystwa w gronie, którego nastąpi degustacja. Koniecznie zaparzcie kawę. Przecież to właśnie z nią słodkości smakują najlepiej, zupełnie jak rozmowa w gronie osób ją pijących.

Przepis na ciasto Snickers

Oto czego będziecie potrzebować:

Na biszkopt:

  • 7 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 7 żółtek
  • 5 łyżek mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
Przygotowanie biszkoptu:

Białka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy. Mąkę łączymy z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do przygotowanej na początku piany z żółtkami. Ciasto wykładamy na blachę i pieczemy przez ok. 45 minut w temperaturze 180 st. C. Po ostygnięciu kroimy wzdłuż na dwie równe połowy.

Ciasto orzechowe:

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 gramów orzechów włoskich
  • 1 szczypta soli
Przygotowanie ciasta orzechowego:

Białka ubijamy z cukrem, dodajemy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i posiekanymi orzechami włoskimi. Nie zaszkodzi dodać łyżkę płynnego miodu (opcjonalnie). Blachę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Pieczemy przez ok. 45 minut w temperaturze 160 st. C ( kontrolujmy, aby ciasto się lekko zarumieniło).

Masa:

  • 5 żółtek
  • pół szklanki cukru
  • pół litra mleka
  • kostka masła
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • cukier puder

Kajmak:

  • 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
Przygotowanie masy i kajmaku:

Odmierzamy 3/4 szklanki mleka, dodajemy żółtka oraz mąkę, i wszystko mieszamy (mikser będzie najlepszym rozwiązaniem). Pozostałą ilość mleka gotujemy z cukrem. Przygotowaną na początku miksturę wlewamy do gorącego mleka i gotujemy „budyń”. Czekamy, aż wszystko ostygnie. Bierzemy kostkę masła i ucieramy ją z odrobiną ilością cukru pudru. Następnie do tego dodajemy, łyżka po łyżce, ostudzony budyń. Na samym końcu dodajemy kakao (dodatkowo można dolać jeszcze kieliszek spirytusu).

Mleko skondensowane gotujemy na wolnym ogniu przez ok. półtorej godziny. Studzimy i otwieramy puszkę. Jeśli chcemy zrobić to szybciej i oszczędzić sporo czasu, można kupić gotową masę kajmakową lub karmelową w puszce.

Przygotowanie końcowe:

Smarujemy biszkopt około 3/4 części z całej masy. Nakładamy ciasto orzechowe, które następnie pokrywamy masą kajmakową. Całość przykrywamy drugą częścią biszkopta. Wierzch smarujemy pozostałą częścią masy i posypujemy orzechami, oraz cukrem pudrem. Ciasto najlepsze jest na drugi dzień - po tym, jak się dobrze schłodzi.

Snikers - przepis

Życzymy Wam smacznego.

Komentarze czytelników:

Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Naukowcy tworzą nowy sposób spożycia większej ilości warzyw

Kawa z brokułami: naukowcy tworzą nowy sposób spożycia większej ilości warzyw

Ci, którzy nie przepadają za brokułami w tradycyjnej formie, nadal mogą czerpać korzyści zdrowotne dzięki opracowanej wersji proszku...

Przepis na domowe ciasto do kawy w 15 minut

Przepis na domowe ciasto do kawy w 15 minut

Do kawy najlepszy będzie deser. Dziś zaproponujemy Wam ciasto z mikrofalówki i pucharek wypełniony słodkościami. W obu przypadkach znajdziecie w nich dodatek w postaci lodów.

3 przepisy na kawę, które na pewno zachwycą Twoich gości

3 przepisy na kawę, które na pewno zachwycą Twoich gości

Kawa wcale nie musi być nudna! Chcesz nieco urozmaicić smak złocistobrunatnego naparu i zaskoczyć swoich gości? Oto 3 proste przepisy na kawę, która na długo pozostanie w ich pamięci.

Autobusy na wodę nie jeżdżą, ale na fusy z kawy już tak

Autobusy na wodę nie jeżdżą, ale na fusy z kawy już tak

Fusy kawowe są ważnym składnikiem paliwa, które w pierwszej kolejności będzie wlane do baków słynnych londyńskich autobusów.

5 kroków do gorącej i aromatycznej czekolady do picia

5 kroków do gorącej i aromatycznej czekolady do picia

Smak czekolady zna chyba każdy z nas. Jak stworzyć gorącą czekoladę do picia we własnej kuchni?

Korea Południowa zakazała sprzedaży kawy w szkołach

Korea Południowa zakazała sprzedaży kawy w szkołach

Automaty z napojami i kioski z przekąskami w szkołach podstawowych i średnich zaprzestały sprzedawania wszystkich produktów, w których składzie jest kawa.

Różowe wino z różowych winogron

Różowe wino z różowych winogron?

Różowe wino dopiero od niedawna cieszy się taką popularnością. Z dnia na dzień zyskuje coraz więcej miłośników, co wcale nie jest niczym dziwnym. Różowego wina wbrew pozorom wcale nie produkuje się z różowych winogron.

Przepisy na walentynkową kawę

Przepisy na walentynkową kawę

Kolejny miś, czy bukiet kwiatów raczej nie zrobią wrażenia. Dużo lepiej będzie przygotować specjalną walentynkową kawę i podać ją do łóżka.

Czym jest kawa flat white? Jak ją przygotować?

Czym jest kawa flat white? Jak ją przygotować?

Jedną z nowszych propozycji, które można zobaczyć w kawiarniach, jest kawa flat white. Dowiedz się więcej o „białej płaskiej” – czym jest i jak ją przyrządzić!

Zbliża się koniec kawy? Nic z tych rzeczy

Zbliża się koniec kawy? Nic z tych rzeczy. Zagrożone są wyłącznie dzikie odmiany

Od co najmniej kilku dni w sieci można przeczytać, że w bliżej nieokreślonej przyszłości na świecie może zabraknąć kawy, a pierwsze symptomy, które mają o tym świadczyć, pojawiają się już teraz!

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się