Ciasto Snikers - przepis

Kącik łasucha: Snikers

Lubicie batony? Jaki jest Wasz ulubiony? Jeśli wśród nich znajduje się Snickers to mamy coś wyjątkowego dla Was. Przepis może nie należy do prostych, ale smak ciasta przypominający popularnego batona wynagrodzi Wam trud jego przygotowania. Z całą pewnością zabłyśniecie takim wypiekiem wśród towarzystwa w gronie, którego nastąpi degustacja. Koniecznie zaparzcie kawę. Przecież to właśnie z nią słodkości smakują najlepiej, zupełnie jak rozmowa w gronie osób ją pijących.

Przepis na ciasto Snickers

Oto czego będziecie potrzebować:

Na biszkopt:

  • 7 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 7 żółtek
  • 5 łyżek mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
Przygotowanie biszkoptu:

Białka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy. Mąkę łączymy z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do przygotowanej na początku piany z żółtkami. Ciasto wykładamy na blachę i pieczemy przez ok. 45 minut w temperaturze 180 st. C. Po ostygnięciu kroimy wzdłuż na dwie równe połowy.

Ciasto orzechowe:

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 gramów orzechów włoskich
  • 1 szczypta soli
Przygotowanie ciasta orzechowego:

Białka ubijamy z cukrem, dodajemy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i posiekanymi orzechami włoskimi. Nie zaszkodzi dodać łyżkę płynnego miodu (opcjonalnie). Blachę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Pieczemy przez ok. 45 minut w temperaturze 160 st. C ( kontrolujmy, aby ciasto się lekko zarumieniło).

Masa:

  • 5 żółtek
  • pół szklanki cukru
  • pół litra mleka
  • kostka masła
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • cukier puder

Kajmak:

  • 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
Przygotowanie masy i kajmaku:

Odmierzamy 3/4 szklanki mleka, dodajemy żółtka oraz mąkę, i wszystko mieszamy (mikser będzie najlepszym rozwiązaniem). Pozostałą ilość mleka gotujemy z cukrem. Przygotowaną na początku miksturę wlewamy do gorącego mleka i gotujemy „budyń”. Czekamy, aż wszystko ostygnie. Bierzemy kostkę masła i ucieramy ją z odrobiną ilością cukru pudru. Następnie do tego dodajemy, łyżka po łyżce, ostudzony budyń. Na samym końcu dodajemy kakao (dodatkowo można dolać jeszcze kieliszek spirytusu).

Mleko skondensowane gotujemy na wolnym ogniu przez ok. półtorej godziny. Studzimy i otwieramy puszkę. Jeśli chcemy zrobić to szybciej i oszczędzić sporo czasu, można kupić gotową masę kajmakową lub karmelową w puszce.

Przygotowanie końcowe:

Smarujemy biszkopt około 3/4 części z całej masy. Nakładamy ciasto orzechowe, które następnie pokrywamy masą kajmakową. Całość przykrywamy drugą częścią biszkopta. Wierzch smarujemy pozostałą częścią masy i posypujemy orzechami, oraz cukrem pudrem. Ciasto najlepsze jest na drugi dzień - po tym, jak się dobrze schłodzi.

Snikers - przepis

Życzymy Wam smacznego.

Komentarze czytelników:

Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Letnie desery – propozycje na pyszne, lekkie i orzeźwiające smak

Letnie desery – propozycje na pyszne, lekkie i orzeźwiające smakołyki

Lato to czas kiedy zazwyczaj rozluźniamy nasze żywieniowe nawyki. W tej kwestii chyba jesteśmy wszyscy zgodni!

Dlaczego warto pić herbatę?

Dlaczego warto pić herbatę?

Herbata to w naszym kraju bardzo popularny, gorący napój, który podawany jest do posiłków zarówno w restauracjach, jak i domowych zakątkach.

Jak zrobić dobrą kawę z mlekiem kokosowym?

Jak zrobić dobrą kawę z mlekiem kokosowym?

Wiele osób szuka alternatywny dla mleka krowiego i eksperymentuje ze smakami.

Jaki ekspres do kawy kupić w 2020? - Ranking ekspresów do kawy

Jaki ekspres do kawy kupić w 2020? - Ranking ekspresów do kawy

Przed Tobą ranking ekspresów do kawy i top 10 sprzętów. Zapraszamy do lektury.

Kawa rozpuszczalna, mielona czy ziarnista - którą wybrać?

Kawa rozpuszczalna, mielona czy ziarnista - którą wybrać?

Współcześnie nikt chyba nie wyobraża sobie świata bez kawy. Jej smak i aromat pobudza zmysły i zachęca do działania.

Jak wybrać idealny, kolbowy ekspres do kawy?

Jak wybrać idealny, kolbowy ekspres do kawy?

Kolbowy ekspres do kawy to częsty wybór wśród klientów, poszukujących idealnego sprzętu do robienia kawy. Sprzęt sprzętowi jednak nierówny. Jak wybrać idealny, kolbowy ekspres do kawy?

Sklep z kawą to nie tylko kawa do ekspresu

Sklep z kawą to nie tylko kawa do ekspresu

Szukasz aromatycznej, mocnej kawy do ekspresu? A może ciągle nie umiesz znaleźć idealnej kawy do Chemexu, drippa? Sprawdź, co oferują sklepy z kawą i dlaczego świeżo palone ziarna są warte swojej ceny.

Idealna kawa i kolor palonego ziarna

Idealna kawa i kolor palonego ziarna

Świeżo palona kawa to coś, czego musisz spróbować, będąc jej amatorem. Dzięki temu dowiesz się, że kawa, kawie nie równa.

Dlaczego warto jeść daktyle

Dlaczego warto jeść daktyle

Daktyle znane i spożywane są już od tysiącleci. Są bardzo słodkie, dodają energii i zawierają wiele drogocennych wartości odżywczych.

Kawa czy herbata? Co dla kogo?

Kawa czy herbata? Co dla kogo?

Wybór gorącego napoju to powszechny dylemat, który pojawia się już przy śniadaniu. Co jest lepsze? Kawa czy herbata?

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się