Kawowe przepisy na zimę

Kawowe przepisy na zimę

Nadeszły pierwsze zimne, wietrzne, w niektórych miastach Polski nawet śnieżne dni – zima zbliża się nieubłaganie. Drzewa zmieniły kolory, a niektóre zrzuciły już liście. Zima to dla wielu ulubiona pora roku. Nie bez powodu, w końcu mało jest czynności bardziej romantycznych od relaksu w cieple własnego domu, gdy za oknem pada śnieg i wieje porywisty wiatr.

Jak uczynić tę sielankową scenę jeszcze bardziej idylliczną? Dla nas odpowiedź jest niezwykle prosta - kubkiem pysznej, gorącej kawy! Dziś chcielibyśmy przedstawić wam kilka prostych przepisów na “zimowe” napoje kawowe, które podbiją serca każdej miłośniczki i miłośnika zimy.

Jakiej kawy użyć?

Zanim przejdziemy do kwestii przepisów samych w sobie, musimy sobie przypomnieć fundamentalną zasadę: twój napar będzie tylko tak dobry, jak ziarna, z których go przygotujesz. Jeśli chcemy, by nasz napój był tak aromatyczny i smaczny, jak to tylko możliwe, zacząć powinniśmy od wyboru kawy najwyższej jakości. Naszym zdaniem zdecydowanie warto sięgnąć po ziarna tak zwanego segmentu speciality, a więc takie, które zostały przez ekspertów oceniona na co najmniej 80 ze 100 punktów możliwych do uzyskania w skali Specialty Coffee Association of America. Oprócz tego, by mieć gwarancję pełnego, pysznego smaku, warto zmielić ziarna bezpośrednio przed parzeniem w młynku żarnowym. Już zmielone ziarna szybko ulegają bowiem procesowi oksydacji, przez co tracą część swojej charakterystyki smakowej.

Oprócz tego należy pamiętać, iż aromat będzie się różnił w zależności od regionu pochodzenia użytych przez nas ziaren. Jeśli chodzi o kawy typowo “zimowe” raczej odradzamy wybór tych, pochodzących z Afryki. Będą rześkie, kwaskowate i zdecydowanie lepsze latem. Warto sięgnąć za to po klasyki, jak chociażby kawy brazylijskie czy kolumbijskie, z czekoladowo-orzechowymi nutami smakowymi. Jeśli czujemy się wyjątkowo odważnie, możemy spróbować ziaren pochodzących z Azji - te cechują ziemiste, dymne, korzenne aromaty, które w idealny sposób rozgrzeją nas i pobudzą w zimne, szare dni.

Piernikowe cappuccino

Przejdźmy więc do przepisów samych w sobie. Pierwszym z nich będzie piernikowe cappuccino. Na początku chcielibyśmy zaznaczyć, iż do jego wykonania można oczywiście użyć gotowej, paczkowanej przyprawy do pierników. Uzyskany efekt będzie jednak dużo smaczniejszy, jeśli wszystkie przyprawy kupimy osobno, a następnie zmielimy w młynku do przypraw, lub też moździerzu. Dodatkową zaletą tej metody jest możliwość regulowania proporcji każdego ze składników - by smak był dokładnie taki, jaki lubisz! By dodać trochę oryginalności smakowi naparu, przyprawy można też lekko stosować na suchej patelni.

Piernikowa kawa

Dalsze kroki są wyjątkowo proste: mieszamy ze sobą po łyżeczce cynamonu, imbiru, goździków, ziela angielskiego, a także pół łyżeczki gałki muszkatołowej. Przed parzeniem kawy w ekspresie kolbowym, powierzchnię “ciastka kawowego” w portafiltrze prószymy tak przygotowaną mieszanką przypraw i parzymy! Do espresso dodajemy następnie 200 gramów gęstego, kremowego, spienionego mleka, którego powierzchnię również posypujemy przyprawami. Gotowe! Pozostało tylko cieszyć się pysznym naparem!

Pumpkin Spice Latte

To absolutny klasyk, który przez ostatnie dwie dekady (od kiedy został stworzony) stał się symbolem okresu jesienno-zimowego. Mało kto zdaje sobie jednak sprawę, iż napój ten jest wyjątkowo łatwy do przygotowania samodzielnie, w zaciszu własnego domu. Kawa ta złożona jest bowiem zaledwie z kilku powszechnie dostępnych składników! Są to: mocne, esencjonalne espresso, pyszne, spienione mleko, puree dyniowe (z przyprawami), a także oczywiście bita śmietana. W Polsce puree dyniowe jest trudno dostępne - całe szczęście jest łatwe do samodzielnego wykonania, przy pomocy jednego z dostępnych w internecie przepisów. Warto zaznaczyć, iż ten składnik ma świetne zamiennikie. Puree zastąpi nam dobry syrop do kawy o smaku Pumpkin Spice. Gdy mamy już wszystkie potrzebne elementy, sam proces przygotowania jest prosty. Pojedyncze espresso łączymy z puree/syropem (dobra proporcja na początek wynosi 20 gramów syropu na jedno espresso), dolewamy spienionego mleka (około 250 gramów), a następnie całość dekorujemy bitą śmietaną. I już - pyszne Pumpkin Spice Latte bez wychodzenia z domu.

Kawa Pumpkin Spice Latte

Grzaniec kawowy

Ostatni z przepisów proponujemy czytelnikom pełnoletnim. Będzie to bowiem wspaniały, rozgrzewający grzaniec… z dodatkiem kawy! Tak, jak każdy grzaniec bazę będzie stanowić gorące, czerwone wino (wybrane wedle uznania - bardzo dobrze sprawdzają się wina półsłodkie i półwytrawne). Wino gotujemy następnie z dodatkiem wybranych przez nas przypraw: cynamonu, imbiru, kardamonu, goździków, gałki muszkatołowej, z dodatkiem skórki z pomarańczy i gwiazdką anyżu. Niektóre przepisy polecają dodanie do tak przygotowanego wina 100 mililitrów włoskiej grappy, jak i kilku łyżeczek miodu (do smaku). Następnie do mikstury wlewamy jeden shot espresso, tudzież kubek dobrej kawy przelewowej. Łącząc kawę i wino tworzymy niesamowitą fuzję smaków. Czy może być coś lepszego?

Tym artykułem mieliśmy nadzieję pokazać, iż umilenie sobie zimnych, śnieżnych dni jest nadzwyczaj proste - wystarczą podstawowe składniki, dobra kawa i trochę chęci, a pyszne kawowe napoje są na wyciągnięcie ręki. Pamiętajmy jednak, iż podane przez nas przepisy to zaledwie pewne ramy, wewnątrz których warto eksperymentować! Nie bójcie się bawić proporcjami, dodawać składników - w końcu najlepsza kawa to taka, która smakuje wam najbardziej!

Komentarze czytelników:

Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Co warto wiedzieć o piramidzie żywienia

Co warto wiedzieć o piramidzie żywienia

W dzisiejszym świecie zdrowe żywienie jest bardzo ważne, aby dłużej zachować dobre zdrowie oraz aktywność fizyczną. Jaką rolę w zdrowym odżywianiu odgrywa piramida żywieniowa?

Dieta bezglutenowa też może być smaczna – przekonaj się sam

Dieta bezglutenowa też może być smaczna – przekonaj się sam

Dieta bezglutenowa okazuje się wybawieniem nie tylko dla osób, chorujących na celiakię. Sprawdza się też w przypadku alergii czy nadwrażliwości na gluten.

Otwarcie i zaopatrzenie lodziarni - na co zwrócić uwagę?

Otwarcie i zaopatrzenie lodziarni - na co zwrócić uwagę?

Zastanawiasz się, w jaki sposób zadbać o zaopatrzenie lodziarni? W tym artykule dowiesz się wszystkiego, co najważniejsze!

Noże japońskie – nowy wymiar gotowania

Noże japońskie – nowy wymiar gotowania

Nawet, jeśli dotychczas nie miałeś z nimi do czynienia, to z pewnością noże japońskie kojarzą ci się z niebywałą precyzją i najwyższą jakością wykonania.

Catering eventowy dopasowany do Twoich potrzeb

Catering eventowy dopasowany do Twoich potrzeb

Catering eventowy to kompleksowa usługa, która obejmuje przygotowanie oraz serwowanie posiłków w trakcie zorganizowanych imprez.

Jaki komplet garnków na indukcję wybrać?

Jaki komplet garnków na indukcję wybrać?

Płyty indukcyjne od lat sukcesywnie wypierają tradycyjne kuchenki gazowe.

Jaka kawa jest najlepsza do ekspresu ciśnieniowego?

Jaka kawa jest najlepsza do ekspresu ciśnieniowego?

Masz ekspres ciśnieniowy lub zastanawiasz się nad jego zakupem, ale nie wiesz, jaka kawa będzie najlepszym wyborem?

Masła orzechowe - zdrowe przekąski pełne witamin

Masła orzechowe - zdrowe przekąski pełne witamin

Masło orzechowe to produkt, który charakteryzuje nie tylko doskonały smak, ale również składniki doskonale wpływające na nasze zdrowie i kondycję.

Z czym pić kawę - eksperymentuj, kiedy zaczynasz się nudzić!

Z czym pić kawę - eksperymentuj, kiedy zaczynasz się nudzić!

Nawet najwięksi smakosze kawowego naparu mają czasem ochotę spróbować "czegoś innego".

Czajniki indukcyjne czy gazowe?

Czajniki indukcyjne czy gazowe?

Gotowanie wody to codzienna czynność, z która styka się większość z nas. Czajniki jednak nie są wieczne, a my po pewnym czasie stajemy przed dylematem, jaki produkt wybrać.

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się