Przepis na kawę po turecku

Napijmy się kawy „po turecku” - przepis

Wiecie, dlaczego to właśnie w Turcji parzy się kawę, która ma być bardzo mocna? Jedno z tamtejszych przysłów mówi, że „kawa powinna być czarna jak trucizna, mocna jak śmierć i słodka jak miłość”. Istnieje jeszcze wersja, która dopowiada „gorąca jak piekło”. Wygląda na to, że mieszkańcy Turcji wiedzą co mówią, bo sposób parzenia kawy, jaki za chwilę zaprezentujemy, zdobył sporą popularność i wyszedł poza granice kraju.

Tradycyjny sposób parzenia kawy nie jest taki łatwy ze względu na naczynia, jakich potrzebujemy. Mało kto ma w domu tradycyjne arabskie tygielki. Rytuał nakazuje także podawanie jej w małych filiżankach znanych jako demitasse. Co ciekawe nazwa ta pochodzi z języka francuskiego i dosłownie oznacza „pół szklanki”. Napar jest nieodłącznym elementem rodzinnych spotkań w Turcji. Kawę parzoną w ten sposób podaje się również podczas spotkań towarzyskich i oficjalnych.

Napar charakteryzuje się dużą mocą i gęstością. Jest też bardzo intensywna w smaku, co nie każdemu może przypaść do gustu. Przypominamy również, że filiżanka naparu przygotowanego w ten sposób zawiera nawet 150 miligramów kofeiny. Dlatego też kobiety w ciąży powinny jej unikać. Odradzamy ją też osobom chorującym na serce i tym z nadciśnieniem tętniczym.

Tygielek do parzenia kawy

źródło: orientalneklimaty.pl

Samo jej przygotowanie nie należy do najtrudniejszych rzeczy, nie oznacza to jednak, że wszystko jest banalnie proste. Jeśli jednak zastosujecie się do naszych szczegółowych instrukcji to już po około kwadransie będziecie cieszyć się napojem o smaku i aromacie niemal identycznym, jak w tureckich kawiarniach. Zanim to jednak nastąpi, będziemy musieli udać się do sklepu po niezbędne składniki.

Oto czego będziemy potrzebowali:

  • dowolny gatunek drobno zmielonej kawy – nie trzeba chyba mówić, że najlepiej będzie poddać ją procesowi mielenia tuż przed parzeniem. W celu uzyskania jeszcze lepszego efektu zalecany ochłodzenie ziaren. Więcej o tym pisaliśmy w osobnym artykule;
  • przyprawy – można wybrać, kto co lubi. Ważne jednak, aby wyboru dokonać z puli tradycyjnie używanych przypraw. Są nimi: cukier, cynamon, goździki i kardamon;
  • mosiężny tygielek – to w przypadku gdy chcemy być jak najbardziej wierni oryginalnemu rytuałowi parzenia tureckiej kawy. Bez obaw, naczynie da się z powodzeniem zastąpić metalowym garnuszkiem, który można znaleźć w każdej kuchni. Zwróćcie tylko uwagę, aby nie przekraczał on pojemności pół litra;
  • woda.

Przyrządzenie:

„Słodka jak miłość” zobowiązuje. Do zimnej wody wsypcie kawę i cukier. Dużo cukru. Proporcja to 2:1 lub nawet 1:1 w najsłodszej wersji. Aby nadać kawie orientalnego aromatu i smaku dodajmy nasze ulubione przyprawy. Nie przesadzajmy jednak z nimi. Ich ilość należy ocenić względem wielkości naczynia, w którym odbędzie się parzenie.

Kawa z deserem mlecznym typu Monte

Weekendowy kącik kawowy: kawa z deserem mlecznym typu Monte

W poszukiwaniu inspiracji na kawę inną niż zawsze znalazłam połączenie kawy z deserem mlecznym typu Monte. Takie połączenie może wydawać się dziwne, ale sami sprawdźcie co z tego wyszło...

Naczynie to ustawiamy następnie na palniku ustawionym na wolny ogień. Od teraz zaczynamy obserwacje. Kawa ma być podgrzewana do momentu, w którym na jej powierzchni pojawi się puszysta pianka w kolorze brązowym. Wtedy to zbieramy ją z powierzchni i czekamy na pojawienie się kolejnej warstwy. Czynność należy powtórzyć trzykrotnie. W chwili, gdy poziom kawy podniesie się na tyle, że będzie zbliżać się do górnej krawędzi czy to tygielka, czy garnuszka należy zdjąć ją z ognia. Najważniejsze jest to, aby kawy po turecku nie gotować!

Podanie:

Wspominaliśmy już o małych filiżankach, które są zbliżone do tych, w których serwowane jest tradycyjne włoskie espresso. Jeśli nie posiadamy tego typu filiżanek, zamiennikiem może być ta zwyczajna o pojemności 140 ml lub nawet kubek. W Turcji oprócz specjalnych filiżanek podawany jest również sam tygielek z kawą, co pozwala na dolewanie sobie kolejnych porcji. Dobrym pomysłem na dodatek do kawy „po turecku” są bakalie, lody, ciastka z miodem, a nawet nasze polskie faworki.

Napiszcie, jak Wam wyszła.

fot. pixabay.com

Komentarze czytelników:

Na Ukrainie często taką serwują.

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Naukowcy tworzą nowy sposób spożycia większej ilości warzyw

Kawa z brokułami: naukowcy tworzą nowy sposób spożycia większej ilości warzyw

Ci, którzy nie przepadają za brokułami w tradycyjnej formie, nadal mogą czerpać korzyści zdrowotne dzięki opracowanej wersji proszku...

Przepis na domowe ciasto do kawy w 15 minut

Przepis na domowe ciasto do kawy w 15 minut

Do kawy najlepszy będzie deser. Dziś zaproponujemy Wam ciasto z mikrofalówki i pucharek wypełniony słodkościami. W obu przypadkach znajdziecie w nich dodatek w postaci lodów.

3 przepisy na kawę, które na pewno zachwycą Twoich gości

3 przepisy na kawę, które na pewno zachwycą Twoich gości

Kawa wcale nie musi być nudna! Chcesz nieco urozmaicić smak złocistobrunatnego naparu i zaskoczyć swoich gości? Oto 3 proste przepisy na kawę, która na długo pozostanie w ich pamięci.

Autobusy na wodę nie jeżdżą, ale na fusy z kawy już tak

Autobusy na wodę nie jeżdżą, ale na fusy z kawy już tak

Fusy kawowe są ważnym składnikiem paliwa, które w pierwszej kolejności będzie wlane do baków słynnych londyńskich autobusów.

5 kroków do gorącej i aromatycznej czekolady do picia

5 kroków do gorącej i aromatycznej czekolady do picia

Smak czekolady zna chyba każdy z nas. Jak stworzyć gorącą czekoladę do picia we własnej kuchni?

Korea Południowa zakazała sprzedaży kawy w szkołach

Korea Południowa zakazała sprzedaży kawy w szkołach

Automaty z napojami i kioski z przekąskami w szkołach podstawowych i średnich zaprzestały sprzedawania wszystkich produktów, w których składzie jest kawa.

Różowe wino z różowych winogron

Różowe wino z różowych winogron?

Różowe wino dopiero od niedawna cieszy się taką popularnością. Z dnia na dzień zyskuje coraz więcej miłośników, co wcale nie jest niczym dziwnym. Różowego wina wbrew pozorom wcale nie produkuje się z różowych winogron.

Przepisy na walentynkową kawę

Przepisy na walentynkową kawę

Kolejny miś, czy bukiet kwiatów raczej nie zrobią wrażenia. Dużo lepiej będzie przygotować specjalną walentynkową kawę i podać ją do łóżka.

Czym jest kawa flat white? Jak ją przygotować?

Czym jest kawa flat white? Jak ją przygotować?

Jedną z nowszych propozycji, które można zobaczyć w kawiarniach, jest kawa flat white. Dowiedz się więcej o „białej płaskiej” – czym jest i jak ją przyrządzić!

Zbliża się koniec kawy? Nic z tych rzeczy

Zbliża się koniec kawy? Nic z tych rzeczy. Zagrożone są wyłącznie dzikie odmiany

Od co najmniej kilku dni w sieci można przeczytać, że w bliżej nieokreślonej przyszłości na świecie może zabraknąć kawy, a pierwsze symptomy, które mają o tym świadczyć, pojawiają się już teraz!

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się