Słodka bezglutenowa mąka z owoców kawy – nowy superfood?
Czytelnicy regularnie śledzący nasz portal z całą pewnością są zaznajomieni z etapami produkcji kawy. W wyniku procesu powstają produkty uboczne. Są nimi owoce kawowca. To spory problem dla rolników, którzy uprawiają „czarne złoto” oraz producentów.
Kłopotem jest utylizacja ogromnych ilości owoców, z których wydobyte zostały ziarna. Wiśnie kawowca szybko się psują, co stanowi dodatkową trudność. Wygląda jednak na to, że zbliża się koniec tych problemów. Ze zbędnego do tej pory produktu zaczęto tworzyć mąkę. Powstały już nawet pierwsze tabliczki czekolady, które mają w swoim składzie „kawową mąkę”. Co jeszcze można z niej zrobić i jak powstała mąka z owoców kawowca?
Nie mamy odpowiedzi na drugie pytanie. Proces wytwarzania jest objęty tajemnicą, której twórca mąki Dan Belliveau nie chce wyjawić. Wiadomo jedynie, że zaraz po wyciągnięciu ziaren owoce są suszone i mielone. Mąka, która w ten sposób powstaje, jest pozbawiona glutenu, co jest dobrą wiadomością dla wszystkich zainteresowanych dietą bezglutenową. Można ją wykorzystać identycznie jak tradycyjną mąkę. Zrobimy więc z niej makaron, dodamy do wypieków, a nawet przygotujemy nasze danie narodowe, czyli pierogi :). Najlepiej te na słodko z owocami. Należy pamiętać, że zmielone na mąkę owoce kawowca nie smakują jak kawa, ale właśnie jak słodkie owoce. Smak kawy kryje się jedynie w ziarnach. Zawierająca ponadprzeciętne ilości żelaza, potasu i błonnika mąka sprzyja więc ograniczeniu ilości używanego białego cukru, który ląduje w wypiekach.
Czy kawa podnosi cholesterol?
Według badań, które zostały przeprowadzone przez holenderskich naukowców z Wyższej Szkoły Rolniczej w Wageningen niefiltrowana kawa podnosi poziom cholesterolu nawet o 2%.Kawa kojarzy nam się nie tylko z goryczkowym, kwaśnym smakiem, ale także z bogatym aromatem. Jeśli zdecyduje się na upieczenie ciasteczek z mąki kawowej, będą one pachnieć orzechami i sianem. Dlaczego nie kawą? Wyjaśniliśmy to w poprzednim akapicie. Jeśli nie mieliście wcześniej do czynienia z mąką z kawy, informujemy, że podczas gotowania lub pieczenia najbardziej przypomina ona dobrze znaną mąkę owsianą. À propos, mąkę owsianą możecie zrobić sobie sami w domu.
Mamy nadzieję, że mąka z owoców kawy zdobędzie popularność, co przełoży się na to, że będzie powszechnie dostępna. Powinno tak się stać z co najmniej kilku powodów. Najważniejszym z nich jest ten, że bezglutenowy proszek pozytywnie wpływa na zdrowie osób, które spożywają produkty z niego przygotowane. Kawowa mąka wykazuje silne właściwości przeciwutleniające. Zawartość błonnika na poziomie 60% pozwala na używanie jej również podczas odchudzania. Badania przeprowadzone na nowym rodzaju mąki wskazują również, że ma ona pozytywny wpływ na samopoczucie. Tu nie mamy wątpliwości. Z całą pewnością pyszne chrupiące ciasteczka upieczone z wykorzystaniem kawowej mąki poprawiają humor.
Jaką pierwszą potrawę przygotowalibyście z kawowej mąki? My rozpływamy się na myśl o naleśnikach (ale tych cienkich) przygotowanych z takiej mąki. Wyobraźcie sobie tylko ten orzechowo-słodki smak :)
Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!