Słodka bezglutenowa mąka z owoców kawy

Słodka bezglutenowa mąka z owoców kawy – nowy superfood?

Czytelnicy regularnie śledzący nasz portal z całą pewnością są zaznajomieni z etapami produkcji kawy. W wyniku procesu powstają produkty uboczne. Są nimi owoce kawowca. To spory problem dla rolników, którzy uprawiają „czarne złoto” oraz producentów.

Kłopotem jest utylizacja ogromnych ilości owoców, z których wydobyte zostały ziarna. Wiśnie kawowca szybko się psują, co stanowi dodatkową trudność. Wygląda jednak na to, że zbliża się koniec tych problemów. Ze zbędnego do tej pory produktu zaczęto tworzyć mąkę. Powstały już nawet pierwsze tabliczki czekolady, które mają w swoim składzie „kawową mąkę”. Co jeszcze można z niej zrobić i jak powstała mąka z owoców kawowca?

Nie mamy odpowiedzi na drugie pytanie. Proces wytwarzania jest objęty tajemnicą, której twórca mąki Dan Belliveau nie chce wyjawić. Wiadomo jedynie, że zaraz po wyciągnięciu ziaren owoce są suszone i mielone. Mąka, która w ten sposób powstaje, jest pozbawiona glutenu, co jest dobrą wiadomością dla wszystkich zainteresowanych dietą bezglutenową. Można ją wykorzystać identycznie jak tradycyjną mąkę. Zrobimy więc z niej makaron, dodamy do wypieków, a nawet przygotujemy nasze danie narodowe, czyli pierogi :). Najlepiej te na słodko z owocami. Należy pamiętać, że zmielone na mąkę owoce kawowca nie smakują jak kawa, ale właśnie jak słodkie owoce. Smak kawy kryje się jedynie w ziarnach. Zawierająca ponadprzeciętne ilości żelaza, potasu i błonnika mąka sprzyja więc ograniczeniu ilości używanego białego cukru, który ląduje w wypiekach.

Czy kawa podnosi poziom cholesterolu

Czy kawa podnosi cholesterol?

Według badań, które zostały przeprowadzone przez holenderskich naukowców z Wyższej Szkoły Rolniczej w Wageningen niefiltrowana kawa podnosi poziom cholesterolu nawet o 2%.

Kawa kojarzy nam się nie tylko z goryczkowym, kwaśnym smakiem, ale także z bogatym aromatem. Jeśli zdecyduje się na upieczenie ciasteczek z mąki kawowej, będą one pachnieć orzechami i sianem. Dlaczego nie kawą? Wyjaśniliśmy to w poprzednim akapicie. Jeśli nie mieliście wcześniej do czynienia z mąką z kawy, informujemy, że podczas gotowania lub pieczenia najbardziej przypomina ona dobrze znaną mąkę owsianą. À propos, mąkę owsianą możecie zrobić sobie sami w domu.

Mamy nadzieję, że mąka z owoców kawy zdobędzie popularność, co przełoży się na to, że będzie powszechnie dostępna. Powinno tak się stać z co najmniej kilku powodów. Najważniejszym z nich jest ten, że bezglutenowy proszek pozytywnie wpływa na zdrowie osób, które spożywają produkty z niego przygotowane. Kawowa mąka wykazuje silne właściwości przeciwutleniające. Zawartość błonnika na poziomie 60% pozwala na używanie jej również podczas odchudzania. Badania przeprowadzone na nowym rodzaju mąki wskazują również, że ma ona pozytywny wpływ na samopoczucie. Tu nie mamy wątpliwości. Z całą pewnością pyszne chrupiące ciasteczka upieczone z wykorzystaniem kawowej mąki poprawiają humor.

Jaką pierwszą potrawę przygotowalibyście z kawowej mąki? My rozpływamy się na myśl o naleśnikach (ale tych cienkich) przygotowanych z takiej mąki. Wyobraźcie sobie tylko ten orzechowo-słodki smak :)

fot. pixabay.com

Komentarze czytelników:

Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Palarnia Kawy - Twoja Przestrzeń dla Wyjątkowego Smaku

Palarnia Kawy - Twoja Przestrzeń dla Wyjątkowego Smaku

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak to możliwe, że filiżanka kawy może dostarczyć tak wiele przyjemności?

5 sposobów na proste i szybkie ozdobienie tortu komunijnego

5 sposobów na proste i szybkie ozdobienie tortu komunijnego

Jak wykonać proste i szybkie dekoracje, które będą efektowne? Sprawdź 5 sposobów na ozdobienie tortu komunijnego.

5 absolutnie niezbędnych akcesoriów barmańskich

5 absolutnie niezbędnych akcesoriów barmańskich

Dowiedz się, jakie akcesoria potrzebuje profesjonalny barman.

5 przepisów na rozgrzewającą herbatkę

Rozgrzej się pyszną herbatą, czyli 5 przepisów na rozgrzewającą herbatkę

W okresie zimowym, gdy temperatury często spadają poniżej zera, każdemu z nas przyda się odrobina ciepła.

Narzędzia czekoladowe – kochaj czekoladę za jej smak i za jej wy

Narzędzia czekoladowe – kochaj czekoladę za jej smak i za jej wygląd

Rzadko można spotkać kogoś, kto nie przepada za czekoladą.

Pyszne galaretki w czekoladzie z nadzieniem owocowym czyli ideal

Pyszne galaretki w czekoladzie z nadzieniem owocowym czyli idealny słodki prezent na każdą okazję

Czy wybór słodkości to zawsze strzał w dziesiątkę, gdy potrzebujesz prezentu dla bliskiej osoby?

Dlaczego warto robić zakupy spożywcze online?

Dlaczego warto robić zakupy spożywcze online?

Zakupy online cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Zdalnie można kupić niemal wszystko, ubrania, elektronikę, kosmetyki, a także artykuły spożywcze.

Picie kawy to tradycja, która istnieje od wieków

Picie kawy to tradycja, która istnieje od wieków

Historia kawy zaczyna się XV wieku w Arabii. Po raz pierwszy została tam wprowadzona na stoły przez derwiszów (mnichów islamskich), którzy znaleźli ją przypadkiem, podczas poszukiwania źródeł wody w Etiopii.

Jak zmielić ziarna kawy

Jak zmielić ziarna kawy we właściwy sposób

Jeśli jesteś miłośnikiem kawy, to wiesz, że nie ma nic lepszego niż świeża filiżanka wykonana ze świeżo zmielonych ziaren kawy.

Niezwykły wybór kaw i herbat - tylko online

Niezwykły wybór kaw i herbat - tylko online

W sieci znajdziesz nie tylko pełen wybór ziaren kawy, niezwykłe mieszanki herbat, ale i sprzęt pozwalający cieszyć się z parzenia kawy i herbaty.

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się