Słodka bezglutenowa mąka z owoców kawy

Słodka bezglutenowa mąka z owoców kawy – nowy superfood?

Czytelnicy regularnie śledzący nasz portal z całą pewnością są zaznajomieni z etapami produkcji kawy. W wyniku procesu powstają produkty uboczne. Są nimi owoce kawowca. To spory problem dla rolników, którzy uprawiają „czarne złoto” oraz producentów.

Kłopotem jest utylizacja ogromnych ilości owoców, z których wydobyte zostały ziarna. Wiśnie kawowca szybko się psują, co stanowi dodatkową trudność. Wygląda jednak na to, że zbliża się koniec tych problemów. Ze zbędnego do tej pory produktu zaczęto tworzyć mąkę. Powstały już nawet pierwsze tabliczki czekolady, które mają w swoim składzie „kawową mąkę”. Co jeszcze można z niej zrobić i jak powstała mąka z owoców kawowca?

Nie mamy odpowiedzi na drugie pytanie. Proces wytwarzania jest objęty tajemnicą, której twórca mąki Dan Belliveau nie chce wyjawić. Wiadomo jedynie, że zaraz po wyciągnięciu ziaren owoce są suszone i mielone. Mąka, która w ten sposób powstaje, jest pozbawiona glutenu, co jest dobrą wiadomością dla wszystkich zainteresowanych dietą bezglutenową. Można ją wykorzystać identycznie jak tradycyjną mąkę. Zrobimy więc z niej makaron, dodamy do wypieków, a nawet przygotujemy nasze danie narodowe, czyli pierogi :). Najlepiej te na słodko z owocami. Należy pamiętać, że zmielone na mąkę owoce kawowca nie smakują jak kawa, ale właśnie jak słodkie owoce. Smak kawy kryje się jedynie w ziarnach. Zawierająca ponadprzeciętne ilości żelaza, potasu i błonnika mąka sprzyja więc ograniczeniu ilości używanego białego cukru, który ląduje w wypiekach.

Czy kawa podnosi poziom cholesterolu

Czy kawa podnosi cholesterol?

Według badań, które zostały przeprowadzone przez holenderskich naukowców z Wyższej Szkoły Rolniczej w Wageningen niefiltrowana kawa podnosi poziom cholesterolu nawet o 2%.

Kawa kojarzy nam się nie tylko z goryczkowym, kwaśnym smakiem, ale także z bogatym aromatem. Jeśli zdecyduje się na upieczenie ciasteczek z mąki kawowej, będą one pachnieć orzechami i sianem. Dlaczego nie kawą? Wyjaśniliśmy to w poprzednim akapicie. Jeśli nie mieliście wcześniej do czynienia z mąką z kawy, informujemy, że podczas gotowania lub pieczenia najbardziej przypomina ona dobrze znaną mąkę owsianą. À propos, mąkę owsianą możecie zrobić sobie sami w domu.

Mamy nadzieję, że mąka z owoców kawy zdobędzie popularność, co przełoży się na to, że będzie powszechnie dostępna. Powinno tak się stać z co najmniej kilku powodów. Najważniejszym z nich jest ten, że bezglutenowy proszek pozytywnie wpływa na zdrowie osób, które spożywają produkty z niego przygotowane. Kawowa mąka wykazuje silne właściwości przeciwutleniające. Zawartość błonnika na poziomie 60% pozwala na używanie jej również podczas odchudzania. Badania przeprowadzone na nowym rodzaju mąki wskazują również, że ma ona pozytywny wpływ na samopoczucie. Tu nie mamy wątpliwości. Z całą pewnością pyszne chrupiące ciasteczka upieczone z wykorzystaniem kawowej mąki poprawiają humor.

Jaką pierwszą potrawę przygotowalibyście z kawowej mąki? My rozpływamy się na myśl o naleśnikach (ale tych cienkich) przygotowanych z takiej mąki. Wyobraźcie sobie tylko ten orzechowo-słodki smak :)

fot. pixabay.com

Komentarze czytelników:

Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Kto wynalazł ekspres do kawy

Kto, gdzie i kiedy wynalazł ekspres do kawy?

W dzisiejszych czasach nie wyobrażamy sobie, aby w domu miłośnika kawy nie było ekspresu do jej parzenia. Zastanawialiście się kiedyś jakie były początki tego urządzenia?

Kawa ważnym elementem kosmicznego wynalazku

Kawa ważnym elementem kosmicznego wynalazku studentów Politechniki Wrocławskiej

Uniwersalny chwytak ma zostać przetestowany w kosmosie. Zmielone ziarna kawy mają odgrywać istotną rolę w całym przedsięwzięciu.

Kawa z marihuaną

Kawa z dodatkiem marihuany na złagodzenie stresu podczas pracy

W naszym kraju to nie do pomyślenia, ale kawa z marihuaną jest szeroko dostępna na półkach sklepowych w Stanach Zjednoczonych.

Kawa wydłuża życie

Kawa wydłuża życie. Potwierdzają to badania, które trwały niemal 20 lat

Według kardiologów, picie odpowiedniej ilości kawy, przyczynia się do przedłużenia ludzkiego życia.

Kawa mrożona frappe

Historia i początki domowej kawy mrożonej: legendy o frappe

Kawa mrożona, czy też znana nam jako frappe, potrafi pobudzić tak samo, jako ta gorąca, świeżo zaparzona. Najchętniej pijemy frappe z bitą śmietaną, syropami smakowymi i słodkimi dodatkami...

Poranek bez kawy? 43% Polaków nie wyobraża sobie tego

Poranek bez kawy? 43% Polaków nie wyobraża sobie takiego scenariusza

Najnowsze wyniki badań pokazują, że spora część naszych rodaków zaczyna dzień od kawy i nie wyobraża sobie, że miałoby być inaczej.

Kawa na stacjach benzynowych święci triumfy

Kawa na stacjach benzynowych święci triumfy

Powodów picia kawy ze stacji benzynowych może być naprawdę sporo. Jak pokazują aktualne badania, coraz częściej to właśnie tam kupujemy aromatyczny napój.

Kawa – właściwości zdrowotne i mity o kawie

Kawa – właściwości zdrowotne i mity o kawie

Lekarze, dietetycy czy trenerzy personalni na każdym kroku przypominają, by dziennie spożywać minimum 2 litry płynów dziennie.

Kompozytowa pianka do oczyszczania wody z fusów kawy

Kolejny sposób na wykorzystanie fusów z kawy – kompozytowa pianka do oczyszczania wody

Włoski Instytut Technologii udowodnił, że miliony ton fusów, które rok rocznie produkują gospodarstwa domowe i restauracje wcale nie muszą lądować na wysypisku śmieci.

Kawa i lody - para doskonała

Kawa i lody - para doskonała

Każdego sezonu pojawiają się coraz to nowe smaki mroźnego deseru, ale według nas najlepsze są te klasyczne, do których zalicza się również połączenie lodów z kawą.

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się