Zbliża się koniec kawy? Nic z tych rzeczy

Zbliża się koniec kawy? Nic z tych rzeczy. Zagrożone są wyłącznie dzikie odmiany

Od co najmniej kilku dni w sieci można przeczytać, że w bliżej nieokreślonej przyszłości na świecie może zabraknąć kawy, a pierwsze symptomy, które mają o tym świadczyć, pojawiają się już teraz. Pragniemy Was uspokoić, analizując najnowsze doniesienia bez udziału silnych emocji, za to z nieco chłodniejszą głową.

Cała burza zaczęła się od wyników badań i obserwacji, które wskazują, że ponad połowa spośród 124 dzikich gatunków kawy jest zagrożona wyginięciem. Przeważającą część z nich, według naukowców, należałoby już teraz włączyć do czerwonej księgi Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody. Powodem takiego stanu rzeczy jest przede wszystkim zmieniający się klimat.

Ryzyko wyginięcia nie jest jednak równoznaczne z tym, że faktycznie dojdzie do najgorszego, a nawet jeśli tak się stanie, nie oznacza to, że zagłada spadnie na całe 60% gatunków dzikiej kawy wymienionych w raporcie doktora Aarona Davisa z brytyjskich Royal Botanic Gardens i jego zespołu badawczego. Jest jednak pewne to, że nie wszystkie ocaleją. Już teraz naukowcy wspominają o gatunkach, które nie były widziane w środowisku naturalnym od przeszło 100 lat. Można więc je uznać za bezpowrotnie utracone.

Największym stopniem zagrożenia wyginięciem są rośliny występujące w Afryce Subsaharyjskiej, na Madagaskarze i w Tanzanii. Przyczyny są różne w zależności od części świata, ale najczęściej wymienia się suszę i wylesianie. Najmniejszą szansę na przetrwanie ma dzikorosnąca kawa Arabica, która przy ciągle rosnącej emisji gazów cieplarnianych prawdopodobnie zniknie z powierzchni naszej planety jeszcze w XXI wieku. Jej handlowa odmiana jest najchętniej kupowana przez kawoszy i stanowi około 2/3 światowego rynku. Drugą dziką odmianą, która jest powszechnie znana i dostępna w sklepach, jest robusta. Pozostałe 122 gatunki nie są ani spożywane, ani uprawiane.

Pozytywny wpływ kawy na zdrowie

Zalety picia kawy

Zapewne przychodzi Wam do głowy jej pobudzające działanie oraz fakt, że po jej wypiciu każda praca staje się efektywniejsza. Okazuje się, że zalety mogłyby być liczone w dziesiątkach. My postaramy się podać ich jak najwięcej.

Załóżmy najgorszy scenariusz, czyli bezpowrotne wyginięcie 60% dzikich gatunków kawy. Czy będzie to miało realny wpływ na ilość kawy dostępnej w sprzedaży? Oczywiście nie. Ziarna, które trafiają do sklepów, pochodzą z gospodarstw zajmujących się kontrolowaną uprawą kawy, a nie z krzewów i drzew rosnących w środowisku naturalnym. Nie oznacza to bynajmniej, że wyginięcie dzikich odmian kawowca nie będzie miało żadnych następstw.

Część zagrożonych gatunków służy producentom do udoskonalania handlowych odmian kawy. Polega to w dużej mierze na uodpornieniu upraw na zmieniające się warunki klimatyczne i choroby, które mogą dotknąć roślin. Potrzebne może okazać się uzupełnienie banku z genetycznym bogactwem dzikich odmian lub sadzenie ich w lasach chronionych przez państwo. Brak wystarczających funduszy powoduje, że obecnie połowa dzikich gatunków jest niezabezpieczona w żaden z dwóch wymienionych sposobów. W przypadku najwyższej konieczności nie powinno być z tym jednak większych problemów. Ewentualny wydatek po prostu się opłaci.

Chociaż sytuacja, w której miałby nastąpić światowy „koniec” poranków z kubkiem kawy, jest mało realna, problemu nie należy bagatelizować. Dotyczy to szczególnie krajów, których gospodarka opiera się na produkcji i eksporcie ziaren kawy. Nie dajmy się jednak zwariować. Kawa była, jest i nic realnie nie wskazuje na to, że jej zabraknie.

fot. pixabay.com

Komentarze czytelników:

Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Najnowsze badania: nawet ogromna ilość kawy jest bezpieczna dla

Najnowsze badania: nawet ogromna ilość kawy jest bezpieczna dla serca

Kawa z zawartością kofeiny jest całkowicie bezpieczna dla tętnic i serca - takie wnioski pojawiły się w podsumowaniu badania przeprowadzonego przez londyńskich naukowców.

Daenerys jest w klubie miłośników kawy!

Daenerys jest w klubie miłośników kawy!

Niespodziewanym bohaterem czwartego odcinka finałowego sezonu Gry o Tron stała się… kawa, a konkretnie papierowy kubek, który nie miał prawa znaleźć się w czasach rozgrywania się akcji Pieśni Lodu i Ognia.

Formuła optymalnego spożycia kofeiny

Naukowiec z amerykańskiej armii pracuje nad formułą optymalnego spożycia kofeiny

Prawdopodobnie zdarzyło się tak, że przy nalewaniu trzeciej, czwartej lub piątej porcji „małej czarnej” zadaliście sobie pytanie: „czy kawa rzeczywiście mi pomoże?”.

Ceremonia parzenia kawy – jak się do niej przygotować?

Ceremonia parzenia kawy – jak się do niej przygotować?

Bycie kawoszem zaczyna się wraz z chwilą, gdy spróbujesz prawdziwej kawy i zakochasz się w jej aromacie oraz smaku. Przekonaj się, jak wygląda ceremonia parzenia tego niepowtarzalnego napoju.

Kawa zbożowa - zalety, wady, właściwości

Kawa zbożowa - zalety, wady, właściwości

Kawa zbożowa od jakiegoś czasu ponownie zyskuje na popularności. Dowiedźcie się, dlaczego warto po nią sięgać i jaki ma wpływ na organizm.

Kawa jest kluczem do dobrej pracy zespołowej, tak wynika z badań

Kawa jest kluczem do dobrej pracy zespołowej, tak wynika z badań

Naukowcy odkryli, że ludzie, którzy wypili kawę z zawartością kofeiny przed pracą w zespole, znacznie lepiej oceniali swoje wyniki uzyskiwane w grupie.

Naukowcy tworzą nowy sposób spożycia większej ilości warzyw

Kawa z brokułami: naukowcy tworzą nowy sposób spożycia większej ilości warzyw

Ci, którzy nie przepadają za brokułami w tradycyjnej formie, nadal mogą czerpać korzyści zdrowotne dzięki opracowanej wersji proszku...

Przepis na domowe ciasto do kawy w 15 minut

Przepis na domowe ciasto do kawy w 15 minut

Do kawy najlepszy będzie deser. Dziś zaproponujemy Wam ciasto z mikrofalówki i pucharek wypełniony słodkościami. W obu przypadkach znajdziecie w nich dodatek w postaci lodów.

3 przepisy na kawę, które na pewno zachwycą Twoich gości

3 przepisy na kawę, które na pewno zachwycą Twoich gości

Kawa wcale nie musi być nudna! Chcesz nieco urozmaicić smak złocistobrunatnego naparu i zaskoczyć swoich gości? Oto 3 proste przepisy na kawę, która na długo pozostanie w ich pamięci.

Autobusy na wodę nie jeżdżą, ale na fusy z kawy już tak

Autobusy na wodę nie jeżdżą, ale na fusy z kawy już tak

Fusy kawowe są ważnym składnikiem paliwa, które w pierwszej kolejności będzie wlane do baków słynnych londyńskich autobusów.

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się