Ciekawie o kawie - część pierwsza
Bez zbędnych wstępów. Mamy dla Was pokaźny zbiór ciekawostek na temat Waszego ulubionego napoju. Jesteśmy pewni, że wiele faktów Was zaskoczy. Dziś pierwsza dwudziestka.
- Według legendy, kawa została odkryta w IX wieku. Opowiada ona o etiopskim pasterzu kóz Khaldim, który podczas wypasu swojego stada zauważył, że jego zwykle ospałe kozy są nadnaturalnie pobudzone i pełne energii. Pasterz odkrył źródło nadpobudliwości zwierząt. Okazało się, że skubały one czerwone jagody z wiecznie zielonego drzewa. Zainteresowany Etiopczyk zebrał je więc i zaniósł do muzułmańskiego świętego człowieka. Ten zaś wpadł na pomysł, aby surowe owoce kawowca wykorzystać do sporządzenia napoju.
- Choć kawa została odkryta w Etiopii około roku 850, popularnym napojem stała się dopiero w 1100 roku. Przyczyniło się do tego portowe miasto w Jemenie – Mokha. To stamtąd ziarna kawy mokka, o wyraźnym czekoladowym smaku, eksportowano drogą morską do Indii, na Jawę i od 1515 roku także do Europy. Już 160 lat później w samej tylko Anglii istniało więcej niż 3000 kawiarni.
- Kawa była początkowo traktowana jako cudowny lek. Szczególnie w Jemenie i Arabii. Pito ją tylko za zaleceniem lekarza. Byli też tacy, którzy traktowali kawę jak truciznę dla mózgu, a według niektórych jej wypicie miało pobudzać człowieka do doświadczania religijnych wizji.
- Pierwszymi, którzy uprawiali kawowe drzewa i krzewy na Półwyspie Arabskim byli oczywiście Arabowie. Zazwyczaj najpierw prażyli oni ziarna, a następnie gotowali kawę lub qahwą, jak o niej mówiono. Znaczy to tyle, co „wino Islamu”.
- Każdego roku na całym świecie wypija się ponad 500 miliardów kubków kawy, czyni to z niej najpopularniejszy napój na naszej planecie. Po ropie naftowej jest ona również największym na świecie przedmiotem obrotu handlowego.
- Hawaje i Puerto Rico to jedyne miejsca na kontynencie Ameryki Północnej, gdzie uprawiana jest kawa.
- Wpływ, jaki kawa ma na nasz organizm zależy w dużej mierze od tego, jak kawa jest przygotowana. Na przykład filtry papierowe zapewniają usunięcie tłustych składników zwanych diterpeny, które zostały powiązane z wieńcową chorobą serca. Filtry metalowe nie radzą sobie z ich zatrzymaniem, przez co przedostają się one do naparu.
- Gdy Kair Bey, gubernator Mekki, zakazał spożywania kawy w 1511, sułtan skazał go na śmierć. Egzekucję wykonywano na obszarze, gdzie kawa była faktycznie uznawana za „błogosławioną”.
- Kawa została przywieziona z Arabii do Europy przez Wenecję w 1600. Rozpowszechniła się w Europie mimo tego, że niektórzy mnisi wzywali papieża Klemensa VIII do zdelegalizowania „muzułmańskiego” napoju. Papież stwierdził, że napój jest tak dobry, iż grzechem byłoby pozwolenie na picie go tylko poganom.
- Kiedy została otwarta pierwsza kawiarnia w Anglii, a było to w 1652 roku, kobiety miały zakaz wejścia do niej w innym celu niż usługiwanie mężczyznom.
- Belg George Washington wynalazł kawę rozpuszczalną w 1906 roku podczas pobytu w Gwatemali.
- Badania przeprowadzone w roku 2011 wykazały, że kobiety, które piją od dwóch do trzech filiżanek kawy (tej z kofeiną) dziennie, były o 15% mniej narażone na rozwój depresji w okresie najbliższych 10 lat, niż te, które piły kawy mniej.
- Badania wykazały, że picie kawy może zmniejszać spadek zdolności poznawczych i zaburzeń neurodegeneracyjnych.
- Legenda głosie, że gdy Arabowie odkryli kawę byli o nią strasznie zazdrośni. Chcieli zachować swoje odkrycie w tajemnicy i odmawiali prawa do wywożenia ziaren kawy poza granice swojego kraju w celu jej uprawy. Jednak 17-wieczny muzułmański pielgrzym, Baba Budan, przemycił siedem nasion z Arabii i zasadził je w Indiach. Istnieje powiedzenie, że cała kawa świata pochodzi właśnie z siedmiu ziaren.
- Istnieją dwa główne gatunki kawowca wykorzystywane do produkcji sprzedawanej kawy: kawa Arabica, która powstała na Bliskim Wschodzie, oraz kawa Robusta, która pochodzi z Konga. Drzewa Arabiki wytwarzają najlepszej jakości kawę i są powszechnie uprawiane (3/4 światowej uprawy kawy), przy czym ziarna Robusty zawierają 40-50% więcej kofeiny i są najczęściej stosowane w kawie typu instant.
- Holendrzy byli pierwszymi Europejczykami, którzy weszli do handlu kawą. Importowali oni rośliny z Wybrzeża Malabar do Indii - do ich kolonii. Obszar ten następnie nazywano Holenderskimi Indiami Wschodnimi. Jest to obecne terytorium Indonezji.
- W 1715 roku holenderscy kupcy podarowali wpływowemu królowi Francji, Ludwikowi XIV, drzewo kawowca. Powstały potem z niego miliony innych drzew. Jak to możliwe? Po części dzięki Gabrielowi Mathieu de Chevalier, który ukradł kilka sadzonek z drzewa i zaczął uprawę czarnego złota na Martynice na Karaibach. W ciągu 50 lat na Martynice i sąsiednich wyspach rosło już 20 milionów kawowców.
- Chociaż plony wahają się i nie każdego sezonu są na tym samym poziomie, możemy założyć, że jedno drzewo kawy w ciągu roku dostarcza tylko tyle ziarna, aby wypełnić pół kilograma torebki zmielonej kawy.
- Drzewo kawowe rośnie od 3 do 4 lat. Gdy dojrzeje, każde będzie dostarczać od 450 do 900 gram ziaren kawy na sezon.
- Jasno palona kawa ma więcej kofeiny niż ta ciemna. Im kawa jest dłużej palona, tym więcej pobudzającej substancji z niej ulatuje. Największa dawka jest w zielonej kawie, ponieważ w ogóle nie przechodzi przez ten proces.
Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!