Ciekawostki o czekoladzie

Pyszne ciekawostki na temat czekolady

Dowiedzcie się więcej na temat popularnego dodatku do kawy.

  1. Portugalski poeta Fernando Pessoa napisał kiedyś: „Nie ma niczego bardziej metafizycznego na Ziemi niż czekolada”.
  2. Firma Hershey produkuje ponad 80 milionów czekoladek Kisses każdego dnia. Te popularne w Stanach Zjednoczonych słodycze są do nabycia także w Polsce. Znajdziecie je w sklepach internetowych.
  3. W 1842 angielska firma Cadbury stworzyła pierwszą tabliczkę czekolady na świecie.
  4. W filmie Psychoza w reżyserii Alfreda Hitchcocka syrop czekoladowy Bosco posłużył jako imitacja krwi podczas słynnej sceny pod prysznicem. Musicie wiedzieć, że film ten był czarno-biały w związku z tym jego kolor nie musiał być czerwony.
  1. Choć kakao pojawiło się w Ameryce Środkowej i Ameryce Południowej ponad 4000 lat temu to obecnie ponad 70% światowej produkcji mieści się w Afryce. Wybrzeże Kości Słoniowej jest największym producentem kakao. Małe państwo w Zachodniej Afryce dostarcza około 40% światowego zapotrzebowania.
  2. Czekolada tradycyjnie była wiązana z magicznymi oraz mitycznym właściwościami leczniczymi. Podobnie zresztą jak kawa. Drzewo kakaowca (łacińskie Theobroma Cacao) bywa nazywane, a w zasadzie jego owoce „pokarmem bogów”.
  3. Raporty przewidują, że światowy rynek czekolady będzie wart 98 miliardów dolarów. Przypominamy, że w roku 2010 były to 83 miliardy dolarów.
  4. Szampan i wino musujące wino są zbyt kwaśne i nie pasują do gorzkiej czekolady. To czerwone wino jest obok kawy najlepszym dodatkiem do niej.
  5. Drzewo kakaowca dożywają nawet 200 lat, ale tylko przez 25 lat rodzą ziarna, które trafiają do sprzedaży i ulegają dalszemu przetworzeniu.
  6. Potrzeba około 400 ziaren kakaowca do wytworzenia 450 gramów czekolady.
  7. Około 32 tysiące ton czekolady sprzedaje się w tygodniu poprzedzającym Wielkanoc, podczas tygodnia przed Świętem Zakochanych, czyli Walentynkami sprzedaż jest na poziomie 21 tysięcy ton. Jako że są to dane światowe, nikogo nie powinien dziwić fakt, że najwięcej czekolady i wyrobów z niej sprzedaje się przez ostatnie 7 dni października. Związane jest to z ogromną popularnością Halloween w Stanach Zjednoczonych. Z półek sklepowych znika wtedy ponad 40 tysięcy ton słodkości na bazie czekolady.
  8. Coś jest w tym, że panuje powszechne przekonanie, iż gdy jest nam źle, sięgamy po czekoladę. Badania to potwierdzają. Ludzie, którzy są w depresyjnym nastroju, zjadają 55% więcej czekolady niż ci, którym dopisuje humor.
  9. Gorzka czekolada jest korzystna dla ludzkiego zdrowia. Tylko ona. Mleczna, biała i inne warianty już niestety nie bardzo. Żeby gorzka czekolada w pozytywny sposób wpływała na nasz organizm, na liście składu pierwsze miejsce musi zajmować kakao, a nie cukier. Kolejność mówi nam, czego jest w niej najwięcej. Niektórzy producenci rezygnują z podawania procentowej zawartości. W tym przypadku kierujmy się właśnie kolejnością wypisanych składników.
  10. Badania wskazują, że gorzka czekolada poprawia pamięć, koncentrację uwagi, czas reakcji i umiejętności rozwiązywania problemów poprzez zwiększenie przepływu krwi do mózgu. Badania wykazały również, że ciemna czekolada może poprawić zdolność widzenia w sytuacjach niskiego kontrastu (takich jak słaba pogoda) i obniża ciśnienie krwi, co ma pozytywny wpływ na poziom cholesterolu oraz czynność płytek krwi.
  11. Kiedyś na tabliczkę czekolady mogły pozwolić sobie tylko elity. Stała się ona dostępna dla każdego w wyniku postępu technologi podczas tzw. Rewolucji Przemysłowej. Trzeba jednak pamiętać, że zanim czekolada zdobyła popularność w Europie i Ameryce, tysiące ludzi było niewolnikami na plantacjach kakao.
  12. Naukowcy nie odkryli żadnego związku między trądzikiem i czekoladą. To mit. W rzeczywistości niemieccy badacze sugerują, że flawonoidy zawarte w czekoladzie pomagają w absorbowania światła UV i pomagają ochronić, a także zwiększyć przepływ krwi w skórze, co pozwala na poprawienie jej wyglądu i kondycji.
  13. Majowie wykorzystywali czekoladę podczas ceremonii chrztu i małżeństwa. Podczas niektórych rytuałów płynna czekolada zastępowała krew. Władcy Majów często byli zakopywani razem ze słoikami wypełnionymi czekoladą.
  14. Ciekawostki o kofeinie

    Kawowe ciekawostki: Kofeina

    Dla wielu z nas kawa jest najlepszym przyjacielem. Możemy zawsze na niej polegać, jest z nami podczas zimnego poranku i podczas nocy, gdy chcemy zwalczyć senność. Okazuje się, że ulubiony narkotyk Polaków jest pełen niespodzianek. Oto kilka ciekawych faktów.
  15. Według legendy Azteków, bóg Quetzalcoatl przyniósł kakao na ziemię, ale został wyrzucony za to z nieba. Gdy uciekał, obiecał wrócić pewnego dnia jako „brodacz o jasnej karnacji i uratować Ziemię”.
  16. Rozpowszechnienie się czekolady z Hiszpanii na całą Europie rozpoczęło się w XVI wieku, wraz z wypędzenia Żydów z Hiszpanii i Portugalii podczas Inkwizycji. Żydzi, którzy opuścili oba kraje, przynieśli ze sobą hiszpańskie tajemnice przetwarzania czekolady.
  17. Podczas drugiej wojny światowej Niemcy zaprojektowali bombę w postaci czekolady. Eksplozja następowała dokładnie 7 sekund po tym, jak zostawał oderwany pierwszy kawałek.
  18. Naziści używali czekolady w celu zwabienia żydowskich dzieci do bydlęcych wagonów, które następnie ruszały w kierunku obozów koncentracyjnych.
  19. Według księgi rekordów Guinessa najdroższą czekoladą na świecie jest czekolada Cadbury, o długości 10 centymetrów. Anonimowy kupiec zapłacił za nią 687 dolarów (ok. 2640 zł) na aukcji w domu aukcyjnym Christie’s. Miało to miejsce w 2001 roku. Nie było w tej czekoladzie nic szczególnego oprócz tego, że był to egzemplarz, który zabrał ze sobą kapitan Robertowi Scottowi na swoją pierwszą wyprawę antarktyczną w 1900 roku.
  20. W Polsce w latach 80. XX wieku wystartowała produkcja wyrobu czekoladopodobnego. Symbol PRL-u w założeniach miał przypominać smakiem i wyglądem czekoladę. W praktyce zastosowanie tłuszczu kakaowego tłuszczem innych roślin powodowało, że nic to z czekoladą wspólnego nie miało. Jak się nie ma co się lubi, to się lubi, co się ma. Jeśli chcecie dowiedzieć się, jak to było kiedyś lub przypomnieć sobie to jest taka możliwość. Do dziś można znaleźć wyroby czekoladopodobny w sklepach. Szukajcie pod nazwą „tabliczka deserowa”.
  21. Około 40% z migdałami produkowanych na świecie jest przeznaczonych do wyrobów czekoladowych.
  22. W ciągu jednego roku świat może wyprodukować 3 miliony ton kakao, mniej niż połowę ilości kawy.
fot. pixabay.com

Komentarze czytelników:

Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Kawa czy herbata? Co dla kogo?

Kawa czy herbata? Co dla kogo?

Wybór gorącego napoju to powszechny dylemat, który pojawia się już przy śniadaniu. Co jest lepsze? Kawa czy herbata?

Spieniacz do mleka - kompleksowy poradnik

Spieniacz do mleka - kompleksowy poradnik

Wielu kawoszy nie wyobraża sobie idealnie podanej kawy bez spienionego mleka. Kawa z pianką jest najbardziej znana pod postacią cappuccino, caffe latte czy latte macchiato.

Sposoby na zaparzenie kawy i herbaty

Sposoby na zaparzenie kawy i herbaty

Większość z nas nie wyobraża sobie rozpocząć dnia bez kubka ulubionej kawy lub herbaty. Napoje te z resztą towarzyszą nam nie tylko rano...

Kawa bezkofeinowa - Czy jest zdrowa? Jak się ją produkuje?

Kawa bezkofeinowa - Czy jest zdrowa? Jak się ją produkuje?

Choć kawa bezkofeinowa wielu osobom wydaje się pozbawiona największej korzyści płynącej z jej picia, czyli kofeiny, to właśnie jej brak niejednej osobie pozwala cieszyć się wspaniałym smakiem i aromatem, kiedy tylko mają na nią ochotę. Czy kawa bezkofeinowa jest zdrowa?

Jak przyjemnie i skutecznie zaczerpnąć energii na cały dzień?

Jak przyjemnie i skutecznie zaczerpnąć energii na cały dzień?

Co więc zrobić, aby lepiej się obudzić i przeżyć poranek o wiele przyjemniej? Wystarczy napić się aromatycznej kawy.

Najnowsze badania: nawet ogromna ilość kawy jest bezpieczna dla

Najnowsze badania: nawet ogromna ilość kawy jest bezpieczna dla serca

Kawa z zawartością kofeiny jest całkowicie bezpieczna dla tętnic i serca - takie wnioski pojawiły się w podsumowaniu badania przeprowadzonego przez londyńskich naukowców.

Daenerys jest w klubie miłośników kawy!

Daenerys jest w klubie miłośników kawy!

Niespodziewanym bohaterem czwartego odcinka finałowego sezonu Gry o Tron stała się… kawa, a konkretnie papierowy kubek, który nie miał prawa znaleźć się w czasach rozgrywania się akcji Pieśni Lodu i Ognia.

Formuła optymalnego spożycia kofeiny

Naukowiec z amerykańskiej armii pracuje nad formułą optymalnego spożycia kofeiny

Prawdopodobnie zdarzyło się tak, że przy nalewaniu trzeciej, czwartej lub piątej porcji „małej czarnej” zadaliście sobie pytanie: „czy kawa rzeczywiście mi pomoże?”.

Ceremonia parzenia kawy – jak się do niej przygotować?

Ceremonia parzenia kawy – jak się do niej przygotować?

Bycie kawoszem zaczyna się wraz z chwilą, gdy spróbujesz prawdziwej kawy i zakochasz się w jej aromacie oraz smaku. Przekonaj się, jak wygląda ceremonia parzenia tego niepowtarzalnego napoju.

Kawa zbożowa - zalety, wady, właściwości

Kawa zbożowa - zalety, wady, właściwości

Kawa zbożowa od jakiegoś czasu ponownie zyskuje na popularności. Dowiedźcie się, dlaczego warto po nią sięgać i jaki ma wpływ na organizm.

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się