Jaki młynek do kawy zakupić do naszego domu?
W dzisiejszym artykule dowiecie się, jakie rodzaje młynków możecie spotkać na półkach sklepowych i w ofercie sklepów internetowych. Okazuje się, że tak samo, jak w przypadku ekspresu do kawy, tak i wśród młynków do jej mielenia wyróżniamy trzy typy, którym należy przyjrzeć się bliżej, gdy myślicie o mieleniu ziaren kawy w domowym zaciszu.
Elektryczny młynek z ostrzami
Tym najbardziej popularnym w przeciętnej kuchni jest elektryczny młynek udarowy. Zasada działania urządzenia jest banalnie prosta. W środku umieszczone są ostrza, które mielą, a w zasadzie tną ziarna kawy. Przynosi to nienajlepsze rezultaty w postaci nierównomiernie rozdrobnionych ziarenek. Sprzęt nie wymaga wielkiego zaangażowania w cały proces. Wszystko, co należy zrobić, to wsypać ziarna i nacisnąć przycisk. Jedyna rzecz, jaką możemy kontrolować, to czas, jaki spędzi kawa w młynku. Im dłużej, tym drobniej zostanie zmielona. Niestety - wiąże się to także z tym, że urządzenie się nagrzeje, a to spowoduje znaczną utratę aromatu. W przypadku korzystania z takiego młynka, w zmielonych ziarnach pojawia się także pył. Po zaparzeniu nasza kawa będzie miała bardziej kwaśny smak.
Elektryczny młynek z żarnami
Drugim typem młynków są także te zasilane prądem elektrycznym, ale z innym mechanizmem mielenia. Żarnowe nie tną ziaren, lecz rozcierają je. Jest to sprzęt przeznaczony dla koneserów. Wyeliminowano w nich wszystkie wady tych z ostrzami. Ziarna nie łapią wysokiej temperatury. Wynika to z wolnych obrotów pracy urządzenia. Wolniejsza praca młynka sprawia też, że w gotowym produkcie nie uświadczymy dużej ilości pyłu. Na wolniejszą pracę urządzenia też jest rada. Po prostu wybierzmy model, który posiada duże żarna. Wtedy będzie szybciej, a wszystkie zalety zostaną zachowane. Liczba obrotów, to parametr, na który nie warto zwracać uwagi w przypadku tego sprzętu.
Młynek ręczny
Kolejny młynek, to już konstrukcja zasilana siłą naszych mięśni. Są to tzw. młynki ręczne. Wynalazek sięga czasów XVI wieku. Bum na nie nastąpił jednak trzy wieki później. Jego cecha charakterystyczna, to szufladka. Metalową korbką kręciło większość mieszkańców miast w XIX wieku. Minęły lata, a ten tradycyjny sposób mielenia nadal jest popularny. Jak widać, elektryka nie wyparła jeszcze wszystkiego. W tym wypadku jest na to wytłumaczenie. Otóż wysiłek i czas włożony w obsługę młynka przynosi efekty w postaci równomiernie zmielonych i aromatycznych drobinek kawy. Dzieje się tak za sprawą żaren.
Cena
Jednym z czynników wpływających na nasz wybór jest oczywiście cena. Jeśli chcemy wydać możliwie jak najmniej pieniędzy, zakupmy młynek elektryczny z ostrzami. Nie wykonuje on swojej pracy perfekcyjnie, ale spełnia swoja podstawową funkcje w dostateczny sposób. Szczególnie, gdy dopiero co zamierzamy przerzucić się z kupowania kawy już zmielonej na całe ziarna. W takim przypadku wrzucenie ziarenek czarnego złota nawet do młynka udarowego, a następnie użycie ich do otrzymania naparu sprawi, że odczujemy różnicę w smaku (oczywiście na korzyść) w stosunku do kupnej kawy w zmielonej postaci. Będzie w ten sposób znacznie świeższa. Jeśli cały czas wahacie się i nie wiecie, co wybrać - kupcie elektryka z ostrzami, a nie pożałujecie. Ceny najtańszych modeli zaczynają się już od 30 zł. Warto jednak wydać nieco więcej. Za 80-150 zł dostaniecie już wyższej jakości sprzęt.
Jaki ekspres wybrać? Zalety i wady ciśnieniowego, na kapsułki i przelewowego
Dziś niemal każdy miłośnik kawy może pozwolić sobie na zakup ekspresu do jej przygotowania. Wybór nie jest jednak prosty. Każda technologia działa nieco inaczej i ma bezpośredni wpływ na jakość otrzymywanej kawy.Żarna to już wyższa półka, a tym samym cena. Taki młynek wykonuje swoje zadanie na poziomie zadowalającym największych fanów i koneserów małej czarnej. Ich rozpiętość cenowa nie wynika z tego, że jedne rozcierają lepiej od innych. Jest przede wszystkim spowodowana jakością wykonania samego urządzenia, a dokładniej z użytych do tego materiałów, liczbą funkcji i parametrów, które możemy samodzielnie regulować. Jeśli o materiały chodzi - wybieramy pomiędzy szkłem a plastikiem. Dotyczy to np. pojemniczka na zmielone ziarna. W środku tego urządzenia wraz ze wzrostem ceny możemy spodziewać się więcej elementów metalowych, niż wykonanych z plastiku. Jeśli zapłacimy więcej, młynki będą łatwiejsze do mycia, ponieważ ich konstrukcję da się rozłożyć na części, które myje się w prosty sposób pod kranem. Ceny zaczynają się od 100 zł. Za 200 zł i więcej urządzenie będzie posiadać funkcję wyboru poziomu zmielenia ziaren, ilości filiżanek i będzie wykonane z nierdzewnej stali. Te naprawdę przyzwoite zaczynają się od 500 zł. Za 1000 zł dostaniemy np. kilkadziesiąt stopni makro i mikro mielenia kawy, co daje kilkaset kombinacji, szybką i cichą pracę, a nawet atrakcje w postaci mielenia porcji kawy bezpośrednio do sitka w kolbie ekspresu.
Na dobry młynek ręczny musimy wyłożyć od 100 do 200 złotych. Polecamy te wykonane z tworzywa sztucznego lub stali, które są wyposażone w ceramiczne żarna. Gdy ktoś woli bardziej tradycyjne, wykonane z drewna, również znajdzie coś dla siebie. Są one stylizowane na vintage, czyli na wzór tych z poprzednich epok. Praktycznie wszystkie z nich posiadają regulację grubości mielenia.
Na koniec warto pamiętać o kilku rzeczach:
- Młynek ręczny jest nam potrzebny przede wszystkim do zmielenia ziaren, które potem użyjemy w kawiarce. Nie wykorzystamy ich raczej do zaparzenia espresso w ekspresie wysokociśnieniowym, chyba że zastosowano w nim opcję stabilizacji żaren.
- Jeśli dziennie przygotowujecie więcej niż dwie filiżanki kawy - kupcie młynek elektryczny.
- Antypoślizgowe nóżki w młynkach, to praktyczne rozwiązanie.
- Istnieją turystyczne wersje młynków.
Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!