Co zamiast białego cukru?
Coraz więcej osób rezygnuje w swojej diecie z białego cukru. Pustych kalorii, bo cukier oprócz węglowodanów nie dostarcza naszemu organizmowi żadnych innych składników odżywczych, jest około 20 w jednej, małej łyżeczce. Oznacza to, że 100 gram to aż 400 kcal. Najczęściej stosowany produkt do słodzenia kawy niszczy zęby, powodując ich próchnicę, a także naraża nas na wiele groźnych chorób układu krwionośnego. Przyczynia się także do przyrostu masy ciała i zachorowań na cukrzycę. Czy istnieje zdrowszy jego zamiennik? Sprawdźmy.
Fruktoza
Wielu osobom ta nazwa kojarzy się z owocami. Słusznie. Naturalnie cukier ten występuje on właśnie w nich. W przeciwieństwie do sacharozy (główny składnik cukru białego) ma on niższy indeks glikemiczny. Jest też słodszy. Niestety i on nie jest polecany ze względu, że jest to tzw. cukier prosty. Jego nadmierne spożycie, a to zaczyna się już od poziomu gdzie stanowi on więcej niż 10% codziennej dawki energii dostarczanej organizmowi, może nas narażać na otyłość, choroby serca, miażdżycę i nadciśnienie. Niedawne badania opublikowane w „Cancer Research” wskazują, że fruktoza jest źródłem energii raka trzustki.
Szukamy dalej.
Miód
Tu jest już lepiej. Pomimo wysokiej kaloryczności warto brać go pod uwagę chcąc zdrowiej słodzić kawę. Dlaczego? Wytwarzany głównie przez pszczoły produkt wykazuje właściwości antybakteryjne (niektóre z bakterii zwalcza lepiej, niż robią to antybiotyki!), ponadto reguluje nasze ciśnienie i zwiększa odporność organizmu. Wygląda na to, że miód to idealna propozycja na chłodniejsze miesiące. Stosując go do posłodzenia kawy, możemy uniknąć przeziębień. Pamiętajmy, tylko żeby go dobrze przechowywać. Szczelnie zamknięty, postawiony w ciemnym miejscu gdzie temperatura nie spada poniżej 5 st. C, przetrwa tysiąclecia. To nie przesada. Miód nadający się do spożycia znajdowano w grobowcach faraonów.
Czy jest coś bardziej zdrowego?
Słodziki chemiczne
Czy kawa w kapsułkach jest zdrowa?
Należy z całą pewnością przyznać, że takie rozwiązanie jest wygodne. Przygotowanie kawy jeszcze nigdy nie było tak proste. Jak wiemy z doświadczenia, produkty typu fast i instant nie należą raczej do grupy tych najzdrowszych. Czy z kawą w kapsułkach jest tak samo?Bez wątpienia ich zaletą jest zerowa kaloryczność. Jest to jednak pozorne. Co z tego, że same nie dostarczają kalorii, skoro ich spożywanie pobudza apetyt i zwiększa zapotrzebowanie na węglowodany. Niezaprzeczalnym plusem jest natomiast fakt, że choć substancje te są bardzo dokładnie badane, nim znajdą się na rynku należy być ostrożnym. Przez fakt, że są dodawane do wielu produktów spożywczych łatwo je przedawkować. Skutki może nie są groźne, ale na pewno nie należą do najprzyjemniejszych. Możemy stać się agresywni, dostać migreny lub dopadnie nas biegunka i wymioty. Bardzo ważną informacją jest to, że od sztucznych substancji słodzących z dala powinny trzymać się kobiety w ciąży.
Wybór należy do Was. Spróbujecie czegoś innego? A może już od dawna stosujecie do posłodzenia kawy czegoś innego niż biały cukier? Dajcie nam znać w komentarzach pod artykułem.
Mr. PiPa - czwartek, 10 marca 2016, godz. 21:06
Jest oczywiście dużo zdrowszy cukier - cukier brzozowy, tzw ksylitol. Niestety strasznie drogi, ale za to ma same plusy. No, może jeden mały, taki, że może powodować biegunki, kiedy spożywany w zbyt dużych ilościach (zwłaszcza na początku stosowania trzeba być bardzo ostrożnym. Zalecam lekturę w sieci. Pozdrawiam.