Poranna kawa nie musi być nudna - zobacz, jak ją urozmaicić

Poranna kawa nie musi być nudna - zobacz, jak ją urozmaicić

Pyszna, aromatyczna kawa to pierwsze, o czym marzymy, kiedy tylko usłyszymy nieprzyjemny dźwięk budzika wczesnym rankiem. Nie lubimy wcześnie wstawać, zwłaszcza, gdy w perspektywie mamy kolejny dzień pełen najróżniejszych obowiązków.

Miło jest jeszcze przez chwilę pomarzyć o tym, że ponownie zanurzamy się w błogą krainę snów i absolutnie nikt ani nic nam w tym nie przeszkadza. Ale niestety, trzeba wstać i stawić czoła wszechogarniającemu nas zmęczeniu…

Poranki wcale jednak nie muszą być aż tak dramatyczne, a poranna kawa nie musi być nudna (sprawdź ciekawe przepisy kawowe). Czasem wystarczy zaledwie krótka chwila i odrobina wyobraźni, aby przemienić naszą „standardową” kawę w coś wyjątkowego. W coś, co wywoła uśmiech na twarzy i wprawi w przyjemny nastrój, który będzie nam towarzyszył przez pozostałą część dnia. Oto zaledwie kilka interesujących pomysłów na to, jak urozmaicić tę pierwszą kawę w ciągu dnia. Zachęcamy także do własnych eksperymentów!

Kawa bananowa

Składniki na jedną porcję:

Kawa:

  • 100 ml ulubionej kawy
  • 20 ml syropu bananowego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego (opcjonalnie)

Do dekoracji:

  • bita śmietana
  • czekoladowe płatki lub starta czekolada

Przygotowujemy kawę ulubionym sposobem. Do gorącego napoju dodajemy odrobinę syropu bananowego oraz cukier waniliowy. Mieszamy, aż cukier się rozpuści. Wierzch kawy dekorujemy bitą śmietaną, którą posypujemy płatkami czekoladowymi. Jeśli nie mamy gotowych płatków, możemy zetrzeć na tarce odrobinę czekolady.

Aromatyczna kawa z cynamonem i pomarańczą

Składniki na cztery porcje:

  • 110 ml ulubionej mocnej kawy (może być parzona lub rozpuszczalna)
  • 1 litr mleka
  • 1 laska cynamonu
  • 1 laska wanilii
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • starta skórka połowy pomarańczy

Kruszymy czekoladę na drobne kawałki, dodajemy ją do mleka wraz z laską cynamonu. Stawiamy na nieduży ogień i cały czas mieszając, doprowadzamy do zagotowania. Zdejmujemy garnuszek z ognia, wlewamy do mleka kawę, wrzucamy laskę wanilii i startą skórkę pomarańczy. Odstawiamy na kilka minut do zaparzenia. Przelewamy gotową kawę do szklanek przez sitko.

Mocno kremowa kawa kokosowa

Składniki na jedną porcję:

  • 100 ml mleka
  • 30 ml espresso
  • 15 ml syropu kokosowego
  • mleko zagęszczone
  • sos czekoladowy

Przygotowujemy wysoką przezroczystą szklankę i wlewamy na jej dno około 1 cm sosu czekoladowego. Na sos wylewamy delikatnie trochę mleka zagęszczonego, aby utworzyć następną warstwę. Spieniamy 100 ml mleka. Kiedy piana jest już gotowa, łączymy ją z syropem kokosowym i przekładamy tworząc trzecią warstwę. Jeśli wyszło za dużo piany, nie przekładamy całej, bo musi zostać jeszcze miejsce na kawę. Gotowe espresso ostrożnie wlewamy po ściance szklanki, aby nie zniszczyć pozostałych warstw.

Orzeźwiająca kawa z lodami

A oto jeszcze jeden przepis – tym razem dla wszystkich miłośników kaw mrożonych. Jest to idealna propozycja na upalne poranki.

Składniki na dwie porcje:

  • 80 ml mleka
  • 50 ml espresso
  • 30 ml sosu czekoladowego
  • 2 gałki lodów waniliowych (lub innych ulubionych)
  • kostki lodu

Przygotowujemy przezroczystą szklankę i wlewamy na dno około 1 cm sosu czekoladowego. Nakładamy delikatnie gałkę lodów. Wcześniej przygotowaną, ostudzoną kawę, mleko oraz kostki lodu umieszczamy w shakerze i potrząsamy do połączenia składników. Jeśli nie posiadamy profesjonalnego shakera, możemy użyć do tego celu nawet zwykłego słoika. Wlewamy mrożoną kawę do szklanki z sosem i lodami. Jeśli mamy ochotę na jeszcze więcej słodyczy, wierzch kawy możemy udekorować bitą śmietaną i posypać startą czekoladą.

Jeśli skorzystamy z któregoś z powyższych przepisów, nasz poranek będzie wyjątkowo ciekawy, a nasza kawa w nowej odsłonie sprawi prawdziwą przyjemność podniebieniu!

Komentarze czytelników:

No co ty

Genialne przepisy, myślałam, że cynamon jest odkrywczy ;)

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Jaką kawę pokochają Twoi pracownicy i klienci?

Jaką kawę pokochają Twoi pracownicy i klienci?

Ponad połowa pracowników zapytana o to, czy pije kawę w biurze odpowiada, że tak, a blisko jedna trzecia ankietowanych dodaje, że wypija dziennie aż trzy kubki.

Kawa rozpuszczalna czy sypana? Zobacz, która jest zdrowsza!

Kawa rozpuszczalna czy sypana? Zobacz, która jest zdrowsza!

Zobacz, który rodzaj kawy jest mniej szkodliwy dla Twojego organizmu: rozpuszczalna czy sypana?

Ogromne podwyżki cen kawy w Wenezueli

Ogromne podwyżki cen kawy w Wenezueli

Ceny kawy w Polsce rosną już od jakiegoś czasu, ale to, co dzieje się w Wenezueli przechodzi ludzkie pojęcie.

Pomysły na prezent dla kawosza do 100 zł

Pomysły na prezent dla kawosza do 100 zł

Grudzień to miesiąc, w którym chętnie obdarowujemy się prezentami. Wszak są ku temu dwie dobre okazje – Mikołajki i Święta Bożego Narodzenia.

Kawa w towarzystwie psów

Kawa w towarzystwie psów

Pisaliśmy już o kawiarniach, w których oprócz napicia się dobrego espresso można pobyć w towarzystwie czworonogów.

Przygotuj swoją ulubioną kawę w domu

Przygotuj swoją ulubioną kawę w domu

Jaką kawę lubisz? Łagodną czy siekierę? Ciemną czy z mlekiem? Aromatyczną czy subtelną? Określ wszystkie pożądane cechy i znajdź odpowiednie urządzenie.

Kawa w diecie – co warto o niej wiedzieć?

Kawa w diecie – co warto o niej wiedzieć?

Kawa to pierwszy posiłek wielu osób. Pijemy ją dla rozbudzenia, rozgrzania i poprawienia metabolizmu, ale także dla samego smaku. Aromatyczna kawa dodaje energii na wiele godzin.

McDonald's ponownie rozdaje darmową kawę

McDonald's ponownie rozdaje darmową kawę – przedstawiamy warunki promocji

Jaka kawa jest najlepsza? Oczywiście ta darmowa, a przynajmniej tak twierdzą internetowe memy z nosaczem w roli głównej.

Kosmetyki, ogrodnictwo, desery – wykorzystaj kawę inaczej

Kosmetyki, ogrodnictwo, desery – wykorzystaj kawę inaczej

Większość z nas spotkała się z dodatkiem kawy w deserach czy słodyczach. Jak się za chwilę przekonacie, „czarne złoto” pasuje prawie do wszystkiego.

Masz kaca? Odpuść sobie poranną kawę!

Masz kaca? Odpuść sobie poranną kawę!

Jeśli jesteś miłośnikiem kawy, a poprzedniej nocy zabalowałeś, stanowczo odradzamy Ci sięganie po swój ulubiony napój.

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się