Poranna kawa nie musi być nudna - zobacz, jak ją urozmaicić

Poranna kawa nie musi być nudna - zobacz, jak ją urozmaicić

Pyszna, aromatyczna kawa to pierwsze, o czym marzymy, kiedy tylko usłyszymy nieprzyjemny dźwięk budzika wczesnym rankiem. Nie lubimy wcześnie wstawać, zwłaszcza, gdy w perspektywie mamy kolejny dzień pełen najróżniejszych obowiązków.

Miło jest jeszcze przez chwilę pomarzyć o tym, że ponownie zanurzamy się w błogą krainę snów i absolutnie nikt ani nic nam w tym nie przeszkadza. Ale niestety, trzeba wstać i stawić czoła wszechogarniającemu nas zmęczeniu…

Poranki wcale jednak nie muszą być aż tak dramatyczne, a poranna kawa nie musi być nudna (sprawdź ciekawe przepisy kawowe). Czasem wystarczy zaledwie krótka chwila i odrobina wyobraźni, aby przemienić naszą „standardową” kawę w coś wyjątkowego. W coś, co wywoła uśmiech na twarzy i wprawi w przyjemny nastrój, który będzie nam towarzyszył przez pozostałą część dnia. Oto zaledwie kilka interesujących pomysłów na to, jak urozmaicić tę pierwszą kawę w ciągu dnia. Zachęcamy także do własnych eksperymentów!

Kawa bananowa

Składniki na jedną porcję:

Kawa:

  • 100 ml ulubionej kawy
  • 20 ml syropu bananowego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego (opcjonalnie)

Do dekoracji:

  • bita śmietana
  • czekoladowe płatki lub starta czekolada

Przygotowujemy kawę ulubionym sposobem. Do gorącego napoju dodajemy odrobinę syropu bananowego oraz cukier waniliowy. Mieszamy, aż cukier się rozpuści. Wierzch kawy dekorujemy bitą śmietaną, którą posypujemy płatkami czekoladowymi. Jeśli nie mamy gotowych płatków, możemy zetrzeć na tarce odrobinę czekolady.

Aromatyczna kawa z cynamonem i pomarańczą

Składniki na cztery porcje:

  • 110 ml ulubionej mocnej kawy (może być parzona lub rozpuszczalna)
  • 1 litr mleka
  • 1 laska cynamonu
  • 1 laska wanilii
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • starta skórka połowy pomarańczy

Kruszymy czekoladę na drobne kawałki, dodajemy ją do mleka wraz z laską cynamonu. Stawiamy na nieduży ogień i cały czas mieszając, doprowadzamy do zagotowania. Zdejmujemy garnuszek z ognia, wlewamy do mleka kawę, wrzucamy laskę wanilii i startą skórkę pomarańczy. Odstawiamy na kilka minut do zaparzenia. Przelewamy gotową kawę do szklanek przez sitko.

Mocno kremowa kawa kokosowa

Składniki na jedną porcję:

  • 100 ml mleka
  • 30 ml espresso
  • 15 ml syropu kokosowego
  • mleko zagęszczone
  • sos czekoladowy

Przygotowujemy wysoką przezroczystą szklankę i wlewamy na jej dno około 1 cm sosu czekoladowego. Na sos wylewamy delikatnie trochę mleka zagęszczonego, aby utworzyć następną warstwę. Spieniamy 100 ml mleka. Kiedy piana jest już gotowa, łączymy ją z syropem kokosowym i przekładamy tworząc trzecią warstwę. Jeśli wyszło za dużo piany, nie przekładamy całej, bo musi zostać jeszcze miejsce na kawę. Gotowe espresso ostrożnie wlewamy po ściance szklanki, aby nie zniszczyć pozostałych warstw.

Orzeźwiająca kawa z lodami

A oto jeszcze jeden przepis – tym razem dla wszystkich miłośników kaw mrożonych. Jest to idealna propozycja na upalne poranki.

Składniki na dwie porcje:

  • 80 ml mleka
  • 50 ml espresso
  • 30 ml sosu czekoladowego
  • 2 gałki lodów waniliowych (lub innych ulubionych)
  • kostki lodu

Przygotowujemy przezroczystą szklankę i wlewamy na dno około 1 cm sosu czekoladowego. Nakładamy delikatnie gałkę lodów. Wcześniej przygotowaną, ostudzoną kawę, mleko oraz kostki lodu umieszczamy w shakerze i potrząsamy do połączenia składników. Jeśli nie posiadamy profesjonalnego shakera, możemy użyć do tego celu nawet zwykłego słoika. Wlewamy mrożoną kawę do szklanki z sosem i lodami. Jeśli mamy ochotę na jeszcze więcej słodyczy, wierzch kawy możemy udekorować bitą śmietaną i posypać startą czekoladą.

Jeśli skorzystamy z któregoś z powyższych przepisów, nasz poranek będzie wyjątkowo ciekawy, a nasza kawa w nowej odsłonie sprawi prawdziwą przyjemność podniebieniu!

Komentarze czytelników:

No co ty

Genialne przepisy, myślałam, że cynamon jest odkrywczy ;)

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Co nieco o kawiarkach

Co nieco o kawiarkach

Kawiarki wyglądają może trochę oldschoolowo, ale niech nie zmylą Was pozory! To urządzenie, dzięki któremu przyrządzicie naprawdę pyszną, aromatyczną kawę, która zachwyci Was i Waszych gości.

Gdzie sprawdzi się lodówka monoklimatyczna?

Gdzie sprawdzi się lodówka monoklimatyczna?

Lodówki bez zamrażalnika to urządzenie, które wbrew pozorom sprawdzi się w domach, gdzie mieszka rodzina wielodzietna, jak i mniejsza.

Najlepsze i najzdrowsze alternatywy dla rzucających kawę

Najlepsze i najzdrowsze alternatywy dla rzucających kawę

Istnieje wiele zdrowszych alternatyw, które wykazują bardzo zbliżone działanie do kawy. Jakie są najzdrowsze zamienniki dla rzucających kawę?

Jakość wody i jej wpływ na smak kawy

Jakość wody i jej wpływ na smak kawy

Jakiej wody używać do parzenia kawy, aby zachwyciła najbardziej wybrednego kawosza? Czy zwykła kranówka to dobry wybór?

Czym powinna wyróżniać się jakościowa blacha do pieczenia?

Czym powinna wyróżniać się jakościowa blacha do pieczenia?

Blacha do ciasta to niezbędny element każdej osoby, która lubuje się w pieczeniu ciast. Bez niej jest to praktycznie nie możliwe. Właściwa forma nadaje kształt i umożliwia pieczenie w piekarniku.

Zalety bio żywności - wydaj więcej, zyskaj zdrowie

Zalety bio żywności - wydaj więcej, zyskaj zdrowie

Wydaje się, że z każdym rokiem żywność oznaczana jako “bio” zyskuje na popularności. Odpowiada za to rosnąca świadomość w kwestii zdrowia i tego, jakie znaczenie ma dla niego sposób odżywiania.

Dieta nie musi być nudna! Dieta pudełkowa

Dieta nie musi być nudna! Dieta pudełkowa

Dieta pudełkowa może być rozwiązaniem dla osób, które dotychczas nie potrafiły sobie poradzić z przestrzeganiem jadłospisu.

Składniki na pobudzającą i rozgrzewającą kawę mocy

Kawa mocy i herbata na odporność – co pić jesienią i zimą?

Ciepło pochodzące z gorącej kawy lub herbaty rozlewa się na całe ciało. I wtedy można siadać do pracy lub po prostu – znów zacząć podbijać świat!

Świeżo palona kawa

Świeżo palona kawa - dlaczego warto ją kupić bezpośrednio od palarni?

Czym różni się kawa z palarni rzemieślniczej od palarni przemysłowej?

Trzy pomysły na poobiedni deser

Trzy pomysły na poobiedni deser

W artykule znajdziesz trzy przepisy na przepyszne, słodkie i bardzo proste w przygotowaniu desery.

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się