Poranna kawa nie musi być nudna - zobacz, jak ją urozmaicić

Poranna kawa nie musi być nudna - zobacz, jak ją urozmaicić

Pyszna, aromatyczna kawa to pierwsze, o czym marzymy, kiedy tylko usłyszymy nieprzyjemny dźwięk budzika wczesnym rankiem. Nie lubimy wcześnie wstawać, zwłaszcza, gdy w perspektywie mamy kolejny dzień pełen najróżniejszych obowiązków.

Miło jest jeszcze przez chwilę pomarzyć o tym, że ponownie zanurzamy się w błogą krainę snów i absolutnie nikt ani nic nam w tym nie przeszkadza. Ale niestety, trzeba wstać i stawić czoła wszechogarniającemu nas zmęczeniu…

Poranki wcale jednak nie muszą być aż tak dramatyczne, a poranna kawa nie musi być nudna (sprawdź ciekawe przepisy kawowe). Czasem wystarczy zaledwie krótka chwila i odrobina wyobraźni, aby przemienić naszą „standardową” kawę w coś wyjątkowego. W coś, co wywoła uśmiech na twarzy i wprawi w przyjemny nastrój, który będzie nam towarzyszył przez pozostałą część dnia. Oto zaledwie kilka interesujących pomysłów na to, jak urozmaicić tę pierwszą kawę w ciągu dnia. Zachęcamy także do własnych eksperymentów!

Kawa bananowa

Składniki na jedną porcję:

Kawa:

  • 100 ml ulubionej kawy
  • 20 ml syropu bananowego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego (opcjonalnie)

Do dekoracji:

  • bita śmietana
  • czekoladowe płatki lub starta czekolada

Przygotowujemy kawę ulubionym sposobem. Do gorącego napoju dodajemy odrobinę syropu bananowego oraz cukier waniliowy. Mieszamy, aż cukier się rozpuści. Wierzch kawy dekorujemy bitą śmietaną, którą posypujemy płatkami czekoladowymi. Jeśli nie mamy gotowych płatków, możemy zetrzeć na tarce odrobinę czekolady.

Aromatyczna kawa z cynamonem i pomarańczą

Składniki na cztery porcje:

  • 110 ml ulubionej mocnej kawy (może być parzona lub rozpuszczalna)
  • 1 litr mleka
  • 1 laska cynamonu
  • 1 laska wanilii
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • starta skórka połowy pomarańczy

Kruszymy czekoladę na drobne kawałki, dodajemy ją do mleka wraz z laską cynamonu. Stawiamy na nieduży ogień i cały czas mieszając, doprowadzamy do zagotowania. Zdejmujemy garnuszek z ognia, wlewamy do mleka kawę, wrzucamy laskę wanilii i startą skórkę pomarańczy. Odstawiamy na kilka minut do zaparzenia. Przelewamy gotową kawę do szklanek przez sitko.

Mocno kremowa kawa kokosowa

Składniki na jedną porcję:

  • 100 ml mleka
  • 30 ml espresso
  • 15 ml syropu kokosowego
  • mleko zagęszczone
  • sos czekoladowy

Przygotowujemy wysoką przezroczystą szklankę i wlewamy na jej dno około 1 cm sosu czekoladowego. Na sos wylewamy delikatnie trochę mleka zagęszczonego, aby utworzyć następną warstwę. Spieniamy 100 ml mleka. Kiedy piana jest już gotowa, łączymy ją z syropem kokosowym i przekładamy tworząc trzecią warstwę. Jeśli wyszło za dużo piany, nie przekładamy całej, bo musi zostać jeszcze miejsce na kawę. Gotowe espresso ostrożnie wlewamy po ściance szklanki, aby nie zniszczyć pozostałych warstw.

Orzeźwiająca kawa z lodami

A oto jeszcze jeden przepis – tym razem dla wszystkich miłośników kaw mrożonych. Jest to idealna propozycja na upalne poranki.

Składniki na dwie porcje:

  • 80 ml mleka
  • 50 ml espresso
  • 30 ml sosu czekoladowego
  • 2 gałki lodów waniliowych (lub innych ulubionych)
  • kostki lodu

Przygotowujemy przezroczystą szklankę i wlewamy na dno około 1 cm sosu czekoladowego. Nakładamy delikatnie gałkę lodów. Wcześniej przygotowaną, ostudzoną kawę, mleko oraz kostki lodu umieszczamy w shakerze i potrząsamy do połączenia składników. Jeśli nie posiadamy profesjonalnego shakera, możemy użyć do tego celu nawet zwykłego słoika. Wlewamy mrożoną kawę do szklanki z sosem i lodami. Jeśli mamy ochotę na jeszcze więcej słodyczy, wierzch kawy możemy udekorować bitą śmietaną i posypać startą czekoladą.

Jeśli skorzystamy z któregoś z powyższych przepisów, nasz poranek będzie wyjątkowo ciekawy, a nasza kawa w nowej odsłonie sprawi prawdziwą przyjemność podniebieniu!

Komentarze czytelników:

No co ty

Genialne przepisy, myślałam, że cynamon jest odkrywczy ;)

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Letnie desery – propozycje na pyszne, lekkie i orzeźwiające smak

Letnie desery – propozycje na pyszne, lekkie i orzeźwiające smakołyki

Lato to czas kiedy zazwyczaj rozluźniamy nasze żywieniowe nawyki. W tej kwestii chyba jesteśmy wszyscy zgodni!

Dlaczego warto pić herbatę?

Dlaczego warto pić herbatę?

Herbata to w naszym kraju bardzo popularny, gorący napój, który podawany jest do posiłków zarówno w restauracjach, jak i domowych zakątkach.

Jak zrobić dobrą kawę z mlekiem kokosowym?

Jak zrobić dobrą kawę z mlekiem kokosowym?

Wiele osób szuka alternatywny dla mleka krowiego i eksperymentuje ze smakami.

Jaki ekspres do kawy kupić w 2020? - Ranking ekspresów do kawy

Jaki ekspres do kawy kupić w 2020? - Ranking ekspresów do kawy

Przed Tobą ranking ekspresów do kawy i top 10 sprzętów. Zapraszamy do lektury.

Kawa rozpuszczalna, mielona czy ziarnista - którą wybrać?

Kawa rozpuszczalna, mielona czy ziarnista - którą wybrać?

Współcześnie nikt chyba nie wyobraża sobie świata bez kawy. Jej smak i aromat pobudza zmysły i zachęca do działania.

Jak wybrać idealny, kolbowy ekspres do kawy?

Jak wybrać idealny, kolbowy ekspres do kawy?

Kolbowy ekspres do kawy to częsty wybór wśród klientów, poszukujących idealnego sprzętu do robienia kawy. Sprzęt sprzętowi jednak nierówny. Jak wybrać idealny, kolbowy ekspres do kawy?

Sklep z kawą to nie tylko kawa do ekspresu

Sklep z kawą to nie tylko kawa do ekspresu

Szukasz aromatycznej, mocnej kawy do ekspresu? A może ciągle nie umiesz znaleźć idealnej kawy do Chemexu, drippa? Sprawdź, co oferują sklepy z kawą i dlaczego świeżo palone ziarna są warte swojej ceny.

Idealna kawa i kolor palonego ziarna

Idealna kawa i kolor palonego ziarna

Świeżo palona kawa to coś, czego musisz spróbować, będąc jej amatorem. Dzięki temu dowiesz się, że kawa, kawie nie równa.

Dlaczego warto jeść daktyle

Dlaczego warto jeść daktyle

Daktyle znane i spożywane są już od tysiącleci. Są bardzo słodkie, dodają energii i zawierają wiele drogocennych wartości odżywczych.

Kawa czy herbata? Co dla kogo?

Kawa czy herbata? Co dla kogo?

Wybór gorącego napoju to powszechny dylemat, który pojawia się już przy śniadaniu. Co jest lepsze? Kawa czy herbata?

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się