Schłodzenie kawy przed mieleniem

Chcecie, żeby Wasza kawa jeszcze lepiej smakowała? Nic prostszego, wystarczy, że ją schłodzicie przed mieleniem!

Jak to dobrze, mieć miłośników kawy wśród naukowców. Bardzo często kpi się z tzn. amerykańskich naukowców, którzy zostali już nawet internetowym memem. Fakt, niektóre badania są prowadzone nad rzeczami absurdalnymi. Nie możemy jednak zarzucić tego tym razem. Przecież chodzi o nasz ukochany napój! Otóż ci z Uniwersytetu w Bath dowiedli, że najważniejszą kwestią, która pozwala uzyskać smaczniejszą i bardziej aromatyczną kawę jest schłodzenie jej ziaren tuż przed poddaniem ich procesowi mielenia.

Publikacja na ten temat pojawiła się w piśmie Scientific Reports. Uczeni badali czy są jakieś różnice wynikające z tego, że zmielimy ziarna kawy w różnych temperaturach. Badano przede wszystkim wpływ temperatur ujemnych, chociaż zaczęto od tej pokojowej. Cały zakres temperatur obejmował te od właśnie pokojowej po -196°C. Na podstawie eksperymentu udowodniono, że im zimniejsze były ziarna, tym drobniejsze cząstki uzyskiwano po ich zmieleniu. Charakteryzowały się one także tym, że były bardziej jednorodne. To sprawia, że można z nich lepiej wyekstrahować składniki smakowe.

„Tym, czego poszukujemy, jest postać proszku o jak najmniejszych cząstkach i jak najmniejszych różnicach pomiędzy najmniejszą a największą cząstką. Mając do dyspozycji drobinki o mniejszych rozmiarach można z nich wyciągnąć więcej smaku. Zauważyliśmy, że ochłodzenie ziarna sprzyja temu procesowi poprzez zapewnienie większej wydajności, jeśli chodzi o ekstrakcję i mniejszą zmienność samego smaku. Tym sposobem możemy skrócić czas parzenia lub z takiej samej ilości ziaren kawy otrzymywać więcej naparu” – opowiada Christopher Hendon. „Należy się liczyć z tym, że poczujemy inny smak niż wcześniej. Chociaż zmiany wielkości cząstek są stosunkowo subtelne to i tak wyraźnie przekłada się to na wskaźnik ekstrakcji. Nie byłoby dla mnie zaskoczeniem, gdyby ludzie zaczęli mieć problemy z uzyskiwaniem zrównoważonych naparów”.

Jaki kupić młynek do kawy

Jaki młynek do kawy zakupić do naszego domu?

W dzisiejszym artykule dowiecie się, jakie rodzaje młynków możecie spotkać na półkach sklepowych i w ofercie sklepów internetowych. Okazuje się, że tak samo, jak w przypadku ekspresu do kawy, tak i wśród młynków do jej mielenia wyróżniamy trzy typy, którym należy przyjrzeć się bliżej.

Maxwell Colonna-Dashwood współwłaściciel Colonna & Smalls, sklepu, który ma w swoim asortymencie kawę, wspomagał cały eksperyment. Podkreśla on, że badania wskazują, iż w celu uzyskania bardziej jednolitego proszku, należałoby zadbać o to, żeby temperatura ziaren była bardziej stała. Niskie temperatury pozwalają zmaksymalizować pole powierzchni ziaren, przez co można lepiej wykorzystać kawę. Współwłaściciel sklepu twierdzi, że najświeższe odkrycie wpłynie na poczynania zawodowych baristów, którzy biorą udział w konkursach odbywających się w każdym zakątku świata, a także na rozwój nowych sposobów mielenia.

Do przeprowadzenia doświadczeń naukowcy użyli kawy z Gwatemali. Dokładnie dwadzieścia gramów ziaren kawy przesypywano do papierowego kubka, który był przykrywany i umieszczany w ciekłym azocie, zamrażarce, suchym lodzie i na blacie. Wybrana temperatura działała na każdą z próbek przez dwie godziny przez zmieleniem.

fot. pixabay.com

Komentarze czytelników:

To prawda. Kawę przed domowym zmieleniem dobrze jest schłodzić. Sama robię tak w domu. Mam kawę hawajską i dzięki temu podkreśla jeszcze bardziej to jej smak.

O tym tez nie słyszałam. A czy to nie zniszczy ekspresu, jeżeli tam wsypię schłodzoną?

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Najnowsze badania: nawet ogromna ilość kawy jest bezpieczna dla

Najnowsze badania: nawet ogromna ilość kawy jest bezpieczna dla serca

Kawa z zawartością kofeiny jest całkowicie bezpieczna dla tętnic i serca - takie wnioski pojawiły się w podsumowaniu badania przeprowadzonego przez londyńskich naukowców.

Daenerys jest w klubie miłośników kawy!

Daenerys jest w klubie miłośników kawy!

Niespodziewanym bohaterem czwartego odcinka finałowego sezonu Gry o Tron stała się… kawa, a konkretnie papierowy kubek, który nie miał prawa znaleźć się w czasach rozgrywania się akcji Pieśni Lodu i Ognia.

Formuła optymalnego spożycia kofeiny

Naukowiec z amerykańskiej armii pracuje nad formułą optymalnego spożycia kofeiny

Prawdopodobnie zdarzyło się tak, że przy nalewaniu trzeciej, czwartej lub piątej porcji „małej czarnej” zadaliście sobie pytanie: „czy kawa rzeczywiście mi pomoże?”.

Ceremonia parzenia kawy – jak się do niej przygotować?

Ceremonia parzenia kawy – jak się do niej przygotować?

Bycie kawoszem zaczyna się wraz z chwilą, gdy spróbujesz prawdziwej kawy i zakochasz się w jej aromacie oraz smaku. Przekonaj się, jak wygląda ceremonia parzenia tego niepowtarzalnego napoju.

Kawa zbożowa - zalety, wady, właściwości

Kawa zbożowa - zalety, wady, właściwości

Kawa zbożowa od jakiegoś czasu ponownie zyskuje na popularności. Dowiedźcie się, dlaczego warto po nią sięgać i jaki ma wpływ na organizm.

Kawa jest kluczem do dobrej pracy zespołowej, tak wynika z badań

Kawa jest kluczem do dobrej pracy zespołowej, tak wynika z badań

Naukowcy odkryli, że ludzie, którzy wypili kawę z zawartością kofeiny przed pracą w zespole, znacznie lepiej oceniali swoje wyniki uzyskiwane w grupie.

Naukowcy tworzą nowy sposób spożycia większej ilości warzyw

Kawa z brokułami: naukowcy tworzą nowy sposób spożycia większej ilości warzyw

Ci, którzy nie przepadają za brokułami w tradycyjnej formie, nadal mogą czerpać korzyści zdrowotne dzięki opracowanej wersji proszku...

Przepis na domowe ciasto do kawy w 15 minut

Przepis na domowe ciasto do kawy w 15 minut

Do kawy najlepszy będzie deser. Dziś zaproponujemy Wam ciasto z mikrofalówki i pucharek wypełniony słodkościami. W obu przypadkach znajdziecie w nich dodatek w postaci lodów.

3 przepisy na kawę, które na pewno zachwycą Twoich gości

3 przepisy na kawę, które na pewno zachwycą Twoich gości

Kawa wcale nie musi być nudna! Chcesz nieco urozmaicić smak złocistobrunatnego naparu i zaskoczyć swoich gości? Oto 3 proste przepisy na kawę, która na długo pozostanie w ich pamięci.

Autobusy na wodę nie jeżdżą, ale na fusy z kawy już tak

Autobusy na wodę nie jeżdżą, ale na fusy z kawy już tak

Fusy kawowe są ważnym składnikiem paliwa, które w pierwszej kolejności będzie wlane do baków słynnych londyńskich autobusów.

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się