Początki kawy w Polsce

Kawa z solą, czyli początki kawy w Polsce

Ziarna kawy dotarły do naszego kraju z Mołdawii. W XVII była ona rządzona przez Turków. Do pierwszych miłośników aromatycznego naparu należał sam król Jan III Sobieski. Nie od razu jednak kawa zdobyła sobie popularność wśród Polaków. Powszechnie była ona uważana za szkodliwą. Narzekano także na jej smak. Wśród największych przeciwników „czarnego złota” znajdziemy m.in. Wacława Potockiego.

Napój stał się popularny dopiero sto lat później. Pierwsze kawiarnie zaczęły powstawać w Gdańsku. Okazuje się, że przestraszyliśmy się nieznanego. Bliższe zapoznanie z kawą sprawiło jednak, że już na początku XVIII umieszczano ją w podręcznikach medycznych jako specyfik, który przynosi ulgę w chorobach przewodu pokarmowego. Od tego też czasu ziarna stały się łatwiej dostępne dla przeciętnego mieszkańca. Na początku piły ją tylko elity. Pierwsze reklamy pobudzającego naparu pojawiły się w „Monitorze” oraz „Patriocie Polskim”.

Mimo tego nie brakowało jej przeciwników. Słabli oni jednak na sile. Kawę propagował Ignacy Krasicki, a Adam Kazimierz Czartoryski poświęcił jej nawet komedię pod jakże oryginalnym tytułem „Kawa”. W przeszłości Polakom najbardziej smakowała de mocca, którą sprowadzano z Turcji. Nie używano do niej żadnych dodatków, nie trwało to jednak długo. Szybko zaczęto dolewać do filiżanki mleko lub słodką śmietankę. Napar także cukrowano. Dość nietypowym pomysłem było natomiast dodawanie soli. Zaczęto nawet mówić o kawie „po polsku”. Była to mocna kawa z dodatkiem tłustej śmietanki o najwyższej jakości.

Kawa zbożowa właściwości

Właściwości kawy zbożowej i sposoby jej podawania

Substytut kawy zawierającej kofeinę jest napojem otrzymywanym ze zbóż. Smak zbliżony do naturalnej kawy otrzymuje się poprzez dodatek cykorii lub buraka cukrowego. Dlaczego w ogóle powstała kawa zbożowa?

Warto wspomnieć o kawie, którą nie wszyscy uważają za kawę, czyli o „zbożówce”. Ona także ma w naszym kraju bogatą historię. Wystarczy wspomnieć, że pierwszą wytwórnię kawy mieszanej z cykorią założył Ferdynand Bohm. Stało się to we Włocławku w 1818 roku. Najbiedniejsi mieszkańcy niestety nie mogli pozwolić sobie nawet na nią. Z pomocą przyszła ludzka pomysłowość. Powstała alternatywa, czyli „zbożówka” z bobu, palonego grochu lub żołędzi. Oczywiście nie dotyczyło to zamożnej szlachty. Ta miała na swoich usługach służbę, a wśród niej kobietę określana jako „kawiarka”. Jak łatwo się domyślić jej zadaniem było perfekcyjne parzenie porannej kawy.

W Warszawie z roku 1822 działały 122 kawiarnie. Początkowo zwane były one kafehausami lub kawami. Wystarczyły kolejne 22 lata, aby ich liczba wzrosła do 180. W podobnym czasie w Krakowie istniało 55 lokali. Kawiarnie zaczęły stanowić konkurencje dla cukierni. W kolejnym stuleciu kawiarnie nabrały bardziej klubowego charakteru. Szczególnie za sprawą tego, że zaczęto dolewać do naparu alkoholu.

fot. pixabay.com

Komentarze czytelników:

Brak komentarzy do artykułu - Twój może być pierwszy!

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Palarnia Kawy - Twoja Przestrzeń dla Wyjątkowego Smaku

Palarnia Kawy - Twoja Przestrzeń dla Wyjątkowego Smaku

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak to możliwe, że filiżanka kawy może dostarczyć tak wiele przyjemności?

5 sposobów na proste i szybkie ozdobienie tortu komunijnego

5 sposobów na proste i szybkie ozdobienie tortu komunijnego

Jak wykonać proste i szybkie dekoracje, które będą efektowne? Sprawdź 5 sposobów na ozdobienie tortu komunijnego.

5 absolutnie niezbędnych akcesoriów barmańskich

5 absolutnie niezbędnych akcesoriów barmańskich

Dowiedz się, jakie akcesoria potrzebuje profesjonalny barman.

5 przepisów na rozgrzewającą herbatkę

Rozgrzej się pyszną herbatą, czyli 5 przepisów na rozgrzewającą herbatkę

W okresie zimowym, gdy temperatury często spadają poniżej zera, każdemu z nas przyda się odrobina ciepła.

Narzędzia czekoladowe – kochaj czekoladę za jej smak i za jej wy

Narzędzia czekoladowe – kochaj czekoladę za jej smak i za jej wygląd

Rzadko można spotkać kogoś, kto nie przepada za czekoladą.

Pyszne galaretki w czekoladzie z nadzieniem owocowym czyli ideal

Pyszne galaretki w czekoladzie z nadzieniem owocowym czyli idealny słodki prezent na każdą okazję

Czy wybór słodkości to zawsze strzał w dziesiątkę, gdy potrzebujesz prezentu dla bliskiej osoby?

Dlaczego warto robić zakupy spożywcze online?

Dlaczego warto robić zakupy spożywcze online?

Zakupy online cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Zdalnie można kupić niemal wszystko, ubrania, elektronikę, kosmetyki, a także artykuły spożywcze.

Picie kawy to tradycja, która istnieje od wieków

Picie kawy to tradycja, która istnieje od wieków

Historia kawy zaczyna się XV wieku w Arabii. Po raz pierwszy została tam wprowadzona na stoły przez derwiszów (mnichów islamskich), którzy znaleźli ją przypadkiem, podczas poszukiwania źródeł wody w Etiopii.

Jak zmielić ziarna kawy

Jak zmielić ziarna kawy we właściwy sposób

Jeśli jesteś miłośnikiem kawy, to wiesz, że nie ma nic lepszego niż świeża filiżanka wykonana ze świeżo zmielonych ziaren kawy.

Niezwykły wybór kaw i herbat - tylko online

Niezwykły wybór kaw i herbat - tylko online

W sieci znajdziesz nie tylko pełen wybór ziaren kawy, niezwykłe mieszanki herbat, ale i sprzęt pozwalający cieszyć się z parzenia kawy i herbaty.

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się