W okresie zimowym, gdy temperatury często spadają poniżej zera, każdemu z nas przyda się odrobina ciepła.
Dziś chcielibyśmy przedstawić wam kilka prostych przepisów na “zimowe” napoje kawowe, które podbiją serca każdej miłośniczki i miłośnika zimy.
Kawa wcale nie musi być nudna! Chcesz nieco urozmaicić smak złocistobrunatnego naparu i zaskoczyć swoich gości? Oto 3 proste przepisy na kawę, która na długo pozostanie w ich pamięci.
Smak czekolady zna chyba każdy z nas. Jak stworzyć gorącą czekoladę do picia we własnej kuchni?
Kolejny miś, czy bukiet kwiatów raczej nie zrobią wrażenia. Dużo lepiej będzie przygotować specjalną walentynkową kawę i podać ją do łóżka.
Jedną z nowszych propozycji, które można zobaczyć w kawiarniach, jest kawa flat white. Dowiedz się więcej o „białej płaskiej” – czym jest i jak ją przyrządzić!
Kawa mrożona, czy też znana nam jako frappe, potrafi pobudzić tak samo, jako ta gorąca, świeżo zaparzona. Najchętniej pijemy frappe z bitą śmietaną, syropami smakowymi i słodkimi dodatkami...
Każdego sezonu pojawiają się coraz to nowe smaki mroźnego deseru, ale według nas najlepsze są te klasyczne, do których zalicza się również połączenie lodów z kawą.
Kawa jest nie tylko smaczna, ale i mało kaloryczna, a przynajmniej dużo mniej niż wariant z syropem, bitą śmietaną i posypką. Jeśli nie musisz liczyć kalorii, to nic nie szkodzi na przeszkodzie, żeby ją „podkręcić”.
Jak smakuje taka kawa, dowiecie się już po kwadransie. Tyle mniej więcej czasu zajmie Wam jej przygotowanie. Szybko i łatwo.
Truskawkowy shake, egzotyczne smoothie, kawowy koktajl, czy dietetyczny shake? Najlepiej spróbuj ich wszystkich :-)
Z kawy zbożowej można stworzyć naprawdę niezliczoną ilość koktajli i deserów. Tak jest w przypadku kawy bananowej. Okazuje się, że połączenie to jest niezwykle smaczne.
Podczas świąt obowiązuje w naszym domu specjalny przepis, dzięki któremu nasza kawa także będzie pachnieć i smakować świętami.
Okazuje się, że dyniowa kawa jest pyszna. Poza tym za granicą taki sposób podania kawy nie jest już dla większości osób zaskoczeniem.
Choć we Włoszech cappuccino zwyczajowo pije się tylko do południa, w Polsce jest ono niezwykle popularne o każdej porze dnia, a czasem popijamy je nawet późnym wieczorem.
Wiecie, dlaczego to właśnie w Turcji parzy się kawę, która ma być bardzo mocna? Jedno z tamtejszych przysłów mówi, że „kawa powinna być czarna jak trucizna, mocna jak śmierć i słodka jak miłość”. Istnieje jeszcze wersja, która dopowiada „gorąca jak piekło”.
Pyszna, aromatyczna kawa to pierwsze, o czym marzymy, kiedy tylko usłyszymy nieprzyjemny dźwięk budzika wczesnym rankiem.
Większość z nas jest tak zalatana, że w pośpiechu przed wyjściem z domu wypija tylko kubek kawy. Nie jest to prawdziwe śniadanie, ale okazuje się, że może być jego skutecznym zamiennikiem!
W poszukiwaniu inspiracji na kawę inną niż zawsze znalazłam połączenie kawy z deserem mlecznym typu Monte. Takie połączenie może wydawać się dziwne, ale sami sprawdźcie co z tego wyszło...
Propozycja na dziś to Irish Coffee, czyli kawa po irlandzku. Podawana w kieliszku do wina, czarna i aromatyczna, udekorowana białą puszystą śmietanką.
Witajcie! Jak udała się Wam Latte? Mam nadzieję, że wszystko wyszło pysznie... A jeśli tak, to dziś proponuję czterowarstwową smakową Latte, czyli znaną już Wam Latte z syropem smakowym!
Kawa - w większości krajów towar importowany. Znany od dawna i od dawna modyfikowany pod różne gusta. Czy wiesz, że praktycznie w każdym kraju został opracowany sposób przyrządzania kawy, który jednoznacznie identyfikuje miejsce, w którym się ją pije?