Kawa i lody - para doskonała
Nie znamy nikogo, kto nie lubiłby lodów. Najwięksi ich wielbiciele potrafią się nimi zajadać nie tylko latem, ale i w okresie, gdy za oknem pada śnieg. Większość z nas traktuje je jednak jako sposób na ochłodzenie się w upalny dzień. Każdego sezonu pojawiają się coraz to nowe smaki mroźnego deseru, ale według nas najlepsze są te klasyczne, do których zalicza się również połączenie lodów z kawą. Istnieje na to, co najmniej kilka sposobów i każdy z nich można wypróbować w swoim domu. Ba, lody tak samo, jak sorbet też można zrobić samemu. To bardzo proste!
Zanim przejdziemy do sposobów łączenia lodów z aromatycznym napojem, zacznijmy od najważniejszego, czyli od przygotowania samych lodów. Można pójść na łatwiznę i w sklepie kupić te gotowe, ale naszym zdaniem lody domowe smakują po prostu lepiej, a już na pewno są tańsze i nie zawierają różnego rodzaju sztucznych dodatków w postaci barwników, aromatów i innej chemii. Kolejny plus to poczucie dumy i satysfakcji, gdy własnoręcznie zrobione lody podamy domownikom i znajomym. Skromność najlepiej będzie w tym przypadku schować do kieszeni. Pochwalcie się swoim osiągnięciem w towarzystwie. Na pewno usłyszycie kilka miłych słów uznania.
Zaskakujące jest to, jak łatwe jest przygotowanie domowych lodów i sorbetu. Wystarczą do tego już trzy podstawowe składniki. Podczas ich przygotowania bardzo przydatny okaże się blender oraz mikser. To w zasadzie jedyne sprzęty, które będą potrzebne. Zresztą przekonajcie się o tym sami klikając poniższą infografikę.
Proste, prawda? Jeśli zapoznaliście się już z przepisem i przekonaliście się, że nie ma powodu obawiać się niepowodzeń i tego, że nie dacie rady, przejdźmy do sprawdzonych i smacznych sposobów na połączenie lodów z kawą, za którymi przepada tak wielu Polaków. Te przepisy to nic skomplikowanego. Poza tym efekt w postaci połączenia dwóch przyjemności w jednej filiżance, szklance bądź pucharku z całą pewnością jest wart minimum wysiłku. Mamy świadomość, że za lodami przepadają również dzieci. Kawa nie jest jednak dla nich wskazana, dlatego też przygotowaliśmy alternatywę, którą zajadać się mogą także najmłodsi.
Topimy lody w kawie
Ten sposób na podanie lodów z kawą lub jak kto woli kawy z lodami, pochodzi z Włoch i znany jest tam jako Affogato al Caffe, czyli właśnie topienie gałki lodów w espresso. Najlepiej nadają się do tego lody śmietankowe, ale możecie spróbować także z innymi smakami. Gałkę ulubionych lodów wystarczy umieścić na dnie filiżanki lub innego dowolnego naczynia i następnie polać ją jedną porcją słynnej włoskiej kawy. Ważne, aby ta była gorąca. Tak przygotowany deser należy podawać bez zbędnej zwłoki. Pamiętajmy tylko o łyżeczce.
Istnieje wiele różnych wariacji na temat popularnego w Italii deseru kawowego. Wspominaliśmy już, że można zdecydować się na inny smak lodów. Zanim polejemy je gorącą kawą, można utopić je w odrobinie syropu. Z własnych doświadczeń wiemy, że z espresso i gałką lodów śmietankowych bardzo dobrze komponuje się ten o smaku karmelowym. Kolejnym dodatkiem, jaki przychodzi nam do głowy, jest posypka kakaowa, wiórki czekolady lub drobno posiekane orzechy. Pycha!
Kawa mrożona z domowymi lodami
Napój ten idealnie sprawdzi się na upalne dni lata, chociaż nikt nie zabroni Wam pić go także w chłodniejsze miesiące. Uważajcie tylko na swoje zdrowie. Czym kawa mrożona z lodami różni się od poprzedniego wariantu? Tym razem nie łączymy gorącego z zimnym. Przygotujcie się więc na dużą dawkę orzeźwienia.
Do przygotowania jednej porcji mrożonej kawy z lodami będziemy potrzebować:
- 4-5 kostek lodu
- 0,5 szklanki kawy
- 100 ml mleka
- gałki domowych lodów śmietankowych
Wszystkie składniki w dowolnej kolejności wrzucamy do miksera i miksujemy do uzyskania jednolitej gładkiej konsystencji. Tak przygotowany napój przelewamy do wysokiej szklanki i dekorujemy według własnego uznania. Może do tego posłużyć bita śmietana, sproszkowana czekolada, syrop lub wszystkie te składniki naraz.
Domowe lody kawowe
W tym przypadku będziemy opierać się na podstawowym przepisie na lody śmietankowe, który znajdziecie klikając infografikę znajdującą się na początku artykułu. W którym momencie należy dodać kawę, żeby otrzymać lody kawowe? Jak się zapewne domyślacie, „małą czarną” dolewamy do masy śmietankowej. Można pokusić się także o inne dodatki np. przyprawy, które podbiją smak Waszej ulubionej kawy. Świetnie nada się do tego wanilia, cynamon, kardamon, miód oraz rozgrzewające chili. Zachęcamy do eksperymentowania. Dalej należy postępować według bazowego przepisu na lody o smaku śmietankowym.
Deser kawowy dla dzieci i osób, które powinny unikać kofeiny
Wszystkie z podanych przez nas przepisów na połączenie lodów z kawą można w bardzo łatwy sposób zmodyfikować po to, by efektów Waszej pracy mogły posmakować również najmłodsi. Tradycyjną kawę z zawartością kofeiny wystarczy zamienić na kawę bezkofeinową lub kawę zbożową. Popularna zbożówka występuje w wielu wariantach smakowych. Warto to wykorzystać. Ta mała zmiana spowoduje, że lodowymi deserami z kawą będą mogły zajadać się również osoby z nadciśnieniem oraz kobiety w ciąży, które co prawda mogą pić tradycyjną kawę, ale tylko w ograniczonej ilości.
Nie lubisz smaku kawy? Nie ma problemu
Mamy świadomość, że nie każdy musi przepadać za „małą czarną”. W związku z tym mamy dla Was całą masę przepisów na lody o smaku innym niż śmietankowy i kawowy. Ich przygotowanie jest równie łatwe, jak deserów lodowych, które opisaliśmy do tej pory.
Dowiedzcie się więc jak zrobić domowe lody i sorbet: Waniliowe, Czekoladowe, Jogurtowe >>
Gdy będziecie z nich korzystać po raz pierwszy, polecamy dokładnie trzymać się oryginalnego przepisu, a swoje modyfikacje, jeśli uważacie, że są one potrzebne, wprowadzić dopiero przy kolejnym razie.
O zmianach, które wprowadziliście i przyniosły one pozytywne efekty, koniecznie podzielcie się z nami w sekcji komentarzy, którą znajdziecie poniżej.
Życzymy smacznego!
Olena - czwartek, 31 maja 2018, godz. 09:20
Uwielbiam :)