Jak zrobić kawę po wietnamsku?

Jak zrobić kawę po wietnamsku? Palarnia kawy w Warszawie podpowiada

Kawa po wietnamsku cieszy się dużą popularnością. Mimo, że podzielić ją można na wiele odmian, z reguły bazuje na tych samych składnikach – intensywnej małej czarnej i tradycyjnych dodatkach. Jakie są rodzaje kawy w Wietnamie? Palarnia kawy w Warszawie podpowiada, jak samodzielnie zrobić kawę po wietnamsku.

Czym jest kawa po wietnamsku?

Wietnam to ważny eksporter kawy, głównie odmiany Robusta. Mieszkańcy azjatyckiego kraju, jako że mają dostęp do wysokiej jakości ziaren kawy, słyną z kolei z kawowych eksperymentów. Dzięki ich pomysłowości możemy dziś delektować się smaczną kawą w Wietnamie i poza granicami państwa. Najbardziej klasyczna kawa po wietnamsku to ca phe neu – połączenie małej czarnej ze skondensowanym mlekiem. Dzięki dodatkowi mleka z kawy znika jej gorzki, charakterystyczny smak. Gdy wymieszamy oba składniki, napój stanie się mleczny i bardziej kawowy. Kawa po wietnamsku jest znacznie gęstsza niż np. americano z mlekiem.

Palarnia kawy w Warszawie wyjaśnia, że do przygotowania kawy po wietnamsku potrzebne są specjalne ziarna Robusty Trung Nguyen. Oczywiście można spróbować użyć innej mieszanki np. ze sklepu palarni kawy w Warszawie, jeśli nie mamy dostępu do wietnamskich ziaren. Do przygotowania kawy potrzeba specjalnego zaparzacza do kawy po wietnamsku, nazywanego phin. To metalowy zbiorniczek z nakładką umożliwiającą wygodne nałożenie zaparzacza na brzeg szklanki.

Najpopularniejsze rodzaje kawy po wietnamsku

Kawa w Wietnamie dzieli się na kilka rodzajów. Poza klasyczną mamy kawę po wietnamsku z mlekiem skondensowanym, kokosowym i odrobiną cukru. Czasami serwuje się ją z lodami. Opcja jest słodsza i bardziej mleczna niż tradycyjna kawa wietnamska z zaparzacza. Wyraźniej przełamuje też smak mocnego espresso. Dużym powodzeniem cieszy się też kawa mrożona, znana jako ce phe sua. Świetnie sprawdza się w gorące dni. Robi się ją tak samo, jak klasyczną – do mleka dodaje się jednak kostki lodu.

Jak podpowiada palarnia kawy w Warszawie Story Coffee, będąc w Wietnamie, wypada choć raz spróbować kawy z jajkiem, czyli słynnej ce phe trung. Napój mocno przypomina kawę z koglem-moglem. Połączenie mocnej kawy z cukrem i żółtkiem jest wyborne – może stanowić swego rodzaju deser. Równie smaczna jest ca phe cot dua, a więc kawa po wietnamsku z kremowym jogurtem. Taki napój również świetnie spisze się w roli popołudniowego deseru.

Palarnia kawy w Warszawie podpowiada: przepis na kawę po wietnamsku

  1. Najpierw wlej do szklanki ok. 40 ml skondensowanego mleka. Dla smaku posłodź cukrem.
  2. Nałóż zaparzacz z sitkiem na szklankę i płaską łyżkę świeżo zmielonej kawy. Delikatnie ugnieć łyżeczką, po czym zalej odrobiną wrzącej wody. Poczekaj, aż spęcznieje.
  3. Po ok. 30 sekundach dodaj wrzątek i nałóż wieczko na zaparzacz. Zaparzona kawa ziarnista będzie skapywać przez filtr prosto do mleka. Proces trwa ok. 5 minut.
  4. Zdejmij zaparzacz ze szklanki i wymieszaj kawę z mlekiem.

Jeśli nie masz zaparzacza wietnamskiego w domu, zawsze możesz po prostu połączyć mocną kawę ze skondensowanym mlekiem. Kawa ziarnista może zostać przygotowana osobno np. w Aeropressie lub innym zaparzaczu. Palarnia kawy w Warszawie Story Coffee gorąco poleca spróbować kawy po wietnamsku!

Komentarze czytelników:

Super artykuł!

pomidor

* Wysyłając komentarz, potwierdzasz znajomość regulaminu portalu. Autor komentarza ponosi odpowiedzialność za jego treść, z kolei wydawca portalu zastrzega sobie możliwość moderacji treści i publikacji wyłącznie komentarzy najlepszych merytorycznie.

Młynek elektryczny do użytku domowego

Młynek elektryczny do użytku domowego - czy warto zdecydować się na takie rozwiązanie?

Młynek elektryczny to urządzenie, które pozwala zmielić ziarna pod każdą metodę parzenia.

Wybór ekspresu do firmy. Przyśpiesz proces i obniż koszty

Wybór ekspresu do firmy. Przyśpiesz proces i obniż koszty!

Czy zastanawiałeś się kiedyś, jaki ekspres do kawy będzie najlepszy dla Twojej firmy? Wybór odpowiedniego urządzenia może znacząco wpłynąć na komfort pracy i zadowolenie pracowników.

Własne wędliny – smaczne i zdrowe

Własne wędliny – smaczne i zdrowe

Nie tylko jesienią i zimą, ale i w letnich miesiącach – amatorzy wędzonych smakołyków chętnie sięgają po nie o każdej porze roku.

Palarnia Kawy - Twoja Przestrzeń dla Wyjątkowego Smaku

Palarnia Kawy - Twoja Przestrzeń dla Wyjątkowego Smaku

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak to możliwe, że filiżanka kawy może dostarczyć tak wiele przyjemności?

5 sposobów na proste i szybkie ozdobienie tortu komunijnego

5 sposobów na proste i szybkie ozdobienie tortu komunijnego

Jak wykonać proste i szybkie dekoracje, które będą efektowne? Sprawdź 5 sposobów na ozdobienie tortu komunijnego.

5 absolutnie niezbędnych akcesoriów barmańskich

5 absolutnie niezbędnych akcesoriów barmańskich

Dowiedz się, jakie akcesoria potrzebuje profesjonalny barman.

5 przepisów na rozgrzewającą herbatkę

Rozgrzej się pyszną herbatą, czyli 5 przepisów na rozgrzewającą herbatkę

W okresie zimowym, gdy temperatury często spadają poniżej zera, każdemu z nas przyda się odrobina ciepła.

Narzędzia czekoladowe – kochaj czekoladę za jej smak i za jej wy

Narzędzia czekoladowe – kochaj czekoladę za jej smak i za jej wygląd

Rzadko można spotkać kogoś, kto nie przepada za czekoladą.

Pyszne galaretki w czekoladzie z nadzieniem owocowym czyli ideal

Pyszne galaretki w czekoladzie z nadzieniem owocowym czyli idealny słodki prezent na każdą okazję

Czy wybór słodkości to zawsze strzał w dziesiątkę, gdy potrzebujesz prezentu dla bliskiej osoby?

Dlaczego warto robić zakupy spożywcze online?

Dlaczego warto robić zakupy spożywcze online?

Zakupy online cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Zdalnie można kupić niemal wszystko, ubrania, elektronikę, kosmetyki, a także artykuły spożywcze.

Polub nas na Facebooku'u
W celu ułatwienia korzystania z serwisu, strona wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Możesz zarządzać ustawieniami plików cookies, korzystając z opcji swojej przeglądarki internetowej. Kliknij zgadzam się, aby informacja ta nie pojawiała się ponownie.
Zgadzam się