Kawa z dynią
Okazuje się, że dyniowa kawa jest pyszna. Poza tym za granicą taki sposób podania kawy nie jest już dla większości osób zaskoczeniem.
W sieci Starbucks już od kilkunastu lat można zamawiać wariant z pomarańczowym warzywem. Czy jednak w kawie była prawdziwa dynia? Nie do końca. Sieć na początku dodawała coś w rodzaju syropu o smaku dyni, dopiero od jakiegoś czasu w napoju znajduje się warzywo w naturalnej postaci. Pumpkin Spice Latte jednak na próżno szukać w lokalach na terenie naszego kraju. Dlatego też polecamy samodzielne przyrządzenie kawy dyniowej w zaciszu swojego domu. Jest to idealna propozycja na długie jesienne wieczory.
Składniki:
- 500 ml mleka
- 4 łyżki dyniowego puree
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka Waszej ulubionej kawy rozpuszczalnej
- 1/2 łyżeczki dyniowej przyprawy
- 150 ml wrzątku
- bita śmietana
- syrop dyniowy do podania
Z podanych składników powstaną dwie porcje dyniowej kawy.
Czym jest tajemnicza przyprawa dyniowa? To nic innego jak mieszanka cynamonu, mielonego imbiru, mielonego ziela angielskiego oraz gałki muszkatołowej. Ważne są proporcje. Na cztery części cynamonu przypadają dwie części mielonego imbiru i po jednej części mielonego ziela angielskiego oraz gałki muszkatołowej. Wszystkie składniki należy dokładnie połączyć ze sobą i umieścić w słoiczku. Wystarczy on do zrobienia wielu dyniowych kaw. Poza tym można używać jej do innych rzeczy. Jedynym ograniczeniem jest Wasza kulinarna kreatywność.
Dyniowe puree
Aby uzyskać dyniowe puree, musimy pokroić dynie w plastry o grubości ok. 1- 1.5 cm. Pamiętajcie, żeby jej nie obierać, usuńcie tylko pestki. Dobrze będzie, jeśli zadbacie o to, aby wszystkie plastry były tej samej grubości. Spowoduje to, że wszystkie upieką się w tym samym czasie. Piekarnik z funkcją termoobiegu należy rozgrzać do 200 stopni. Na blachę do pieczenia wyłóżcie papier do pieczenia, a następnie poukładajcie obok siebie plastry dyni. Po wsadzeniu warzywa do nagrzanego piekarnika powinno piec się do miękkości. Zajmuje to około 40 min.
Bulletproof Coffee, czyli kuloodporna kawa - 450 kcal w filiżance, które Cię odchudzą!
Większość z nas jest tak zalatana, że w pośpiechu przed wyjściem z domu wypija tylko kubek kawy. Nie jest to prawdziwe śniadanie, ale okazuje się, że może być jego skutecznym zamiennikiem!Po tym czasie należy wyjąć i ostudzić dynie. Następnie obieramy skórkę, kroimy ją w kostkę i blendujemy na gładkie puree. Można go przechowywać w lodówce, ale nie dłużej niż tydzień lub poddać procesowi pasteryzacji.
Syrop dyniowy
Składniki na 200 ml syropu:
- 1 szklanka wody
- 180 g cukru brązowego
- 1 łyżka dyniowego puree
- pół łyżeczki dyniowej przyprawy
Wodę wlewamy do garnka z grubym dnem i dodajemy cukier. Całość gotujemy na wolnym ogniu, do momentu aż cały cukier się rozpuści. Następnie dodajemy przyprawę dyniową i gotujemy kolejne 20 minut- po tym czasie syrop powinien zgęstnieć. Następnie dodajemy dyniowe puree i za pomocą trzepaczki mieszamy aż puree się rozpuści. Mieszać trzeba dynamicznie, tak żeby nie zostały większe grudki. Cały syrop przelewamy przez sitko, żeby pozbyć się mniejszych drobinek dyni, a następnie przelewamy do buteleczki. Przed każdym użyciem syrop powinno się porządnie wstrząsnąć.
W końcu czas na przygotowanie kawy
Mleko, przyprawę dyniową, cukier, puree z dyni i wanilię umieszczamy w rondelku z grubym dnem. Naczynie stawiamy na ogniu i gotujemy do momentu zagotowania się mleka. Wtedy natychmiast zdejmujemy rondelek z ognia. Podczas gotowania należ mieszać całość trzepaczką, żeby puree do końca się rozpuściło. Całą miksturę przelewamy przez sitko, aby usunąć ewentualne grudki. Kawę zalewamy wrzątkiem i odstawić na krótką chwilę. W tym czasie do dwóch szklanek należy rozlać dyniową miksturę, a następnie bardzo powoli, po ściance naczynia nalewamy kawę. Pozwoli to na uzyskanie warstwowości. Gotowy napój dekorujemy bitą śmietaną i posypujemy przyprawą dyniową. Dyniowa kawa smakuje najlepiej podawana na ciepło. Przed wypiciem należy koniecznie ją wymieszać.
Trzeba się nieco napracować, ale efekt jest tego warty. Polecamy zrobienie sobie zapasu dyniowego puree, syropu oraz przyprawy. Pamiętajcie jednak, aby zapasteryzować dyniowe puree. Pozwoli to na cieszenie się dyniową kawą przez całą jesień. Istnieje także droga na skróty. Syrop dyniowy może być zastąpiony syropem klonowym lub miodem. W sklepach można również znaleźć gotowe mieszanki przypraw przeznaczone do dyniowego ciasta.
Olena - czwartek, 31 maja 2018, godz. 09:25
Taka kawa jest smaczna?